Jdi na obsah Jdi na menu

Památník Charlotty Garrigue Masarykové Hutisko-Solanec

V obci Hutisko-Solanec by památník manželky prvního československého prezidenta čekal asi jen málokdo. Já sama Charlottin památník objevila náhodně v roce 2015, při cyklotoulkách Hutiskem. Nachází se na zelené turistické značce z Hutiska na Tanečnici, takže jej nemůžete minout. Nicméně v roce 2015 vypadal o dost jinak, než v současné době – mám na mysli zejména jeho okolí, avšak i samotný monument byl zanedbaný a zapomenutý. Podle informační tabule zřejmě ve stejném roce 2015, kdy jsem památník poprvé navštívila, začala jeho obnova, včetně úpravy přilehlého okolí. Ještě dodám, že tento památník Masarykovy manželky je v Česku jediný.

 

Památník Charlotty Garrigue Masarykové

V roce 2016 uplynulo 90 let od odhalení památníku a při této příležitosti proběhlo u již restaurovaného památníku slavnostní setkání. Na informační tabuli umístěné vedle památníku se můžeme dočíst něco o jeho historii. Ke stavbě došlo z iniciativy místního řídícího učitele Cyrila Macha. Osobnost Cyrila Macha je také velice zajímavá. Mach povolání učitele považoval za poslání a vždy se snažil, aby výuku dětí co nejvíce pozvedl. Angažoval se v různých spolcích a miloval Valašsko. Byl prvním, který do Hutiska přinesl rozhlasový přijímač. Nebyl však jen posluchačem, ale  prostřednictvím rozhlasového éteru propagoval Valašsko a seznamoval s jeho historií. Byl učitelem, který by se dnes jistě umístil na předních příčkách ankety: „Zlatý Ámos“. Cyril Mach zemřel dne 6. května 1945 při obraně Českého rozhlasu.

měl být památník věnován J. A. Komenskému, když však v květnu 1923 zemřela Charlotta Masaryková, bylo rozhodnuto, že bude věnován právě jí. Odhalení bylo plánováno na květen 1926, avšak náročnost práce a manipulace s těžkým balvanem, který dosud ležel ve stráni napůl zasypán, způsobilo, že slavnostní odhalení se v měsíci, kdy Charlotta zemřela nestihlo a konalo se v červenci 1926. Na čelní straně monumentu je podobizna Charlotty Masarykové pod nímž je vytesán česko-anglický nápis: „Ženě trpitelce a všem jejím sestrám – To the sufferring women and all her sisters“. Na zadní straně je uvedeno: „Postavil učitel Cyril Mach s dětmi a Zákopčany 1926“.

 

Předrenovační a porenovační stav

V roce 2015 byl památník kompletně restaurován a jeho okolí bylo změněno k nepoznání. Byla zde vytvořena vodní plocha, instalovány lavičky a vše je osázeno okrasnými rostlinami. Musím říct, že se tady opravdu úžasně relaxuje. Když jsem tady chvilku seděla, nabudilo mě to tak, že jsem se rozhodla odložit cestu domů a zajet si ještě na Díly. Když se takto místa mění k lepšímu, z toho mám vždycky radost a tady se to opravdu povedlo.

 

Krásně upravené okolí

No, aby to bylo úplné, tak alespoň stručné info o Charlottě. Charlotta se narodila dne 20. 11. 1850 v Brooklynu. S Masarykem se poznala v Lipsku, v roce 1877 se zasnoubili a rok na to se v Brooklynu vzali. Charlotta byla velice ušlechtilá a vzdělaná žena. Angažovala se především v oblasti rovnoprávnosti žen a je také její zásluhou, že v první Československé ústavě roku 1920 byla žena postavena na stejnou úroveň jako muž. Bohužel život se s ní příliš nemazlil. Ke konci svého života trpěla depresemi a byla zbavena svéprávnosti. Zemřela v Lánech 13. 5. 1923.

Komplet fotogalerie ZDE

Zdroje: Informační cedule u Památníku

Cyril Mach, valasšký bojovník rozhlasu

Webové stránky obce Hutisko-Solanec

Periodikum: Na paměť T.G. Masaryka: II. Zvláštní vydání listu paní a dívek. Praha, 1937.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář