Jdi na obsah Jdi na menu
 


Také MŠMT má problémy s českým pravopisem?

7. 2. 2024

Jen, co jsem dopsal a zveřejnil další ze svých článků, v němž kritizuji nekonečnou řadu pravopisných a dalších chyb ve vysílání České televize (ČT), dočítám se o naprosto šokující záležitosti: V souvislosti se zmatky okolo elektronického podávání přihlášek na střední školy se ukázalo, že CERMAT, organizace, která již dávno měla být zrušena a její personál „rozprášen“, zápasí s českým pravopisem.

No řekněte – kdo jiný než právě ministerstvo, zastřešující činnost škol po celé naší republice, by mělo bedlivě hlídat správnost všeho: textů v klasické (papírové) podobě, ale i těch zasílaných elektronicky? Pokud tomu tak není, je něco v práci MŠMT ve velkém nepořádku.

dipsy--prihlasovaci-system.pngNikoli zmatky okolo spuštění elektronické podoby přihlášek na střední školy, doprovázené navíc ještě hackerskými útoky, nýbrž především „zápolení“ s českým pravopisem u pracovníků organizace CERMAT, ale i těch z MŠMT, by měly být důvodem k okamžité demisi ministra M. Beka. A to bez ohledu na to, že ho osobně považuji za jednoho z nejlepších, nejkvalifikovanějších a nejpracovitějších ministrů Fialovy vlády. On totiž nese odpovědnost za to, že to na jím řízeném ministerstvu nefunguje tak, jak by mělo.

Nemusím snad zdůrazňovat, že dokumenty s pravopisnými chybami, které MŠMT (včetně jemu podřízené organizace CERMAT) vyrábí jako na „běžícím pásu“, nedělají dobré jméno této instituci. Je to stejné, jako když „odborníci“ z Fialovy vlády před dvěma lety tvrdili, že Druhá světová válka začala v roce 1938. 

Tak trochu stranou mediálního zájmu zůstala informace, kterou zveřejnila ve svém článku L. Štěpánková v „Lidovkách.cz“. Článek má tento předlouhý titulek: Nejen útok hackerů a technické problémy. V systému pro přijímačky na střední školy byly i pravopisné chyby. (Lidovky.cz, 4. 2. 2024, 18:17).

A právě o tyto chyby jde. Podle mých celoživotních zkušeností – coby češtináře s 35letou praxí – se jedná o chyby, kterých se dopouštějí Slováci. Ti, kteří u nás žijí a pracují, ale pořádně česky se nikdy nenaučili. (Jsou to většinou Slováci z druhé generace čili potomci těch politicky uvědomělých slovenských soudruhů, které sem „natahal“ v době tzv. normalizace G. Husák. Jim se tady zalíbilo a zpátky na Slovensko se jim už nechtělo. Já bych je Ficovi vrátil, aby se mu zvýšil počet obyvatstva.) Češi by podobnou chybu neudělali nebo by se takovému slovu, s jehož pravopisem si nejsou jisti, raději vyhnuli.

Autorka článku upozorňuje na tyto chyby (uvádím její doslovné sdělení): „Dozvěděli se, že přihláška byla »úspěšne« podána a že jim autoři přejí hodně zdaru při »příjmacích« zkouškách.“ Chybné tvary jsem zvýraznil červenou barvou, aby si toho každý všiml. K tomu jen podotýkám, že i v logu, jímž se CERMAT představil u těchto elektronických přihlášek na SŠ (= DIPSY), je onen chybný tvar slova „příjmací“ uveden rovněž a navíc je v něm zdůrazněna i ona chyba tak, jak ji češtináři obvykle označují. Asi takto: ╪

Pane ministře Beku, to je doopravdy na okamžitou rezignaci! Ač jste muzikolog, nikoli češtinář jako já, jistě uznáte, že takovou „hrůzu“ nemůže MŠMT produkovat. Vraťte se zpátky do Brna! Tam vám bude líp. A můžete s sebou vzít i toho alibistu a „tichošlápka“, který o sobě říká, že je český (spíše „ukrajinský“) premiér. Já bych se styděl hlásit se k takovému „dílu“! Vy se nestydíte?

Zmizte už konečně, „fialoví břídilové“!

5. 2. 2024

‒ RJ ‒

 

Odkaz na článek L. Štěpánkové:

https://www.lidovky.cz/domov/prijimacky-stredni-skoly-pravopisne-chyby-utok-hackeru-technicke-problemy.A240204_180351_ln_domov_lvot?zdroj=LN_top

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář