Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejen politický komediant, ale i „superman“!

21. 2. 2020

Motto: „Jurečka: Nebudu lacině plivat na ANO [2011] jen proto, že se to od opozice čeká.“ (deník.cz, 7. 1. 2020)

Lidovci znovu „přepřahali“ ‒ a opět bez záruky

O kom je v titulku tohoto článku řeč? No přece ‒ o Marku Výborném, expředsedovi KDU-ČSL. To je ten pán, co mu vloni koncem září náhle zemřela na selhání srdce manželka Markéta. Zanechala mu tři nezletilé děti, o něž se musí starat. Přesněji: o něž by se měl starat. Zatím totiž velkou část týdne tráví v Praze. Kdopak ty jeho děti hlídá? O nějakém „starání se“ nemůže být ani řeč.

Co na to říká „sociálka“? Asi raději mlčí, když se jedná o politika. V takovém případě totiž nikdo neví, čeho je takový jedinec schopen. Někteří úplně všeho. A právě lidovci jsou toho názorným dokladem, protože jejich politici patří k tomu nejhoršímu „odpadu“, jaký u nás máme. Jsou prý horší než kůrovec a možná i zhoubnější než koronavirus.

Ať tak či onak: již nějakou dobu M. Výborný vytrubuje do světa, že z čela KDU-ČSL odchází kvůli úmrtí manželky, aby se prý mohl více věnovat dětem. Totéž tvrdil na sjezdu této strany, který se konal v sobotu 25. 1. 2020 v hotelu „Ambassador“ v Praze. I tam dělal ze sebe div ne mučedníka, který své politické ambice „zahazuje“ kvůli dětem.

Stačilo se však pozorně dívat na televizní záběry z Poslanecké sněmovny: Výborný je stále v Praze, třebaže sliboval, že se bude starat o děti, které bydlí v Heřmanově Městci. Co na to říci? Čemu se divíte? Asi ho nechtěl nikdo zaměstnat, a tak musí dál dřepět v politice, protože v normálním životě by si tolik peněz za své tlachání nevydělal. Obyčejní smrtelníci mají smůlu: musí vystačit často s desetinou platu tohoto „velkomožného pána“, který o sobě tvrdí, že je politik.

A že to s tou „péčí“ o své nezletilé děti myslí „doopravdy“ vážně, to nám expředseda M. Výborný předvedl hned v týdnu, který následoval po onom mimořádném sjezdu KDU-ČSL. V interview pro internetový deník „Forum24.cz“ hořce zanaříkal nad nepřízní osudu pro jeho „rodnou“ stranu. Zapomněl nicméně dodat, že tento úpadek je také výsledkem jeho několikaměsíčního působení v čele této strany.

Lidovce, přesněji: politiky KDU-ČSL, což není totéž, chápou občané a voliči jako ten nejhorší politický „šunt“, který se marně pokouší zlákat voliče, aby jim znovu nalítli. Někteří zkušení občané, kteří toho již hodně pamatují, tvrdí, že dnešní lidovci (nelze je ztotožňovat s těmi Luxovými: tam ještě o nějaké ideje šlo) jsou horší než komunisté, protože u těch aspoň víme, na čem jsme. U falešných lidovců si tím nikdy nemůžeme být jisti. Jednou jsou proti Babišovi, podruhé zase s ním chtějí jít do vlády. Jindy se naopak chtějí spojovat s ostatními opozičními stranami, aby tomu bylo vzápětí jinak. A co se týká tzv. sirotků, to už je kapitola sama pro sebe. Nelze totiž být zároveň odpůrcem migrace i dobrodincem, který se chce starat o virtuální syrské sirotky.

Nedávno jsem slyšel názor, že dnešní „černoprdelníci“ jsou stranou pro nábožensky založené obyvatelstvo, ale bez křesťanství, protože to se mezitím kamsi vytratilo. Jsou prý horší než mandelinka bramborová a jejich předseda je údajně „zlý černokněžník“ z paláce Charitas. Zda tím dotyčný muž myslel ještě Bělobrádka, či Výborného, to už jsem se nedozvěděl, protože onen „hodnotitel“ mezitím odkráčel.

●●●

Z expředsedy doživotním šéfem?

Na celém rozhovoru pro „Forum24.cz“ bylo nejpozoruhodnější to, že se M. Výborný choval, jako by předsedou této strany zůstával i nadále, třebaže svou funkci k 25. 1. 2020 „položil“.  Ono totiž pokládání funkce (= rezignace) není totéž jako pokládání sluchátka u telefonu. Je to vskutku podivuhodná věc, se kterou se jen tak nesetkáme. Někdo by měl M. Výbornému vysvětlit, že předsedou KDU-ČSL již není. Možná si toho ani nevšiml, protože dějiny okolo nás pádí jako splašený kůň.

Zmíněným rozhovorem se jako červená niť táhla dnes již obehraná písnička: hlavním cílem KDU-ČSL jsou prý rodiče, které tato strana nenechá na holičkách. Jak to chce udělat, když má pouhých pět procent (nebo spíše míň)? Že bychom tu měli dalšího „supermana“, který všechno zařídí? Na to stačí Babiš! Ten je všude a nikde a vydá za deset supermanů!

Nejzajímavější byl tento výrok M. Výborného: „Nepodléhejme tomu, že jsou tu karty rozdány na věky věků. Nejsou!“ V tom se jistě nemýlí, protože vývoj se doopravdy zastavit nedá a zeměkoule se bude točit dál, i když tady lidovci dávno nebudou. A stejně tak bude lhostejné, co si o tom nějaký Výborný nebo Babiš myslí. Oba jsou totiž na jedné lodi zvané „Titanic“, i když každý na jiné palubě (někdo dole, někdo nahoře) tohoto obřího parníku.  A už vůbec ne v jedné kajutě, protože to si Jurečka nepřeje.

Karty doopravdy nejsou rozdány navěky. Ale ať už se k nim voliči dostanou letos nebo až příští rok, lidovci z toho nevyjdou dobře. Nemají žádnou šanci. A ostatní tzv. opoziční strany na tom nebudou o moc lépe. Občané je jednoduše volit nebudou, protože za ty dva roky, od října 2017 dodnes, nepředvedli v politice vůbec nic. Nenabídli ani solidní program, ani obstojnou sestavu důvěryhodných kandidátů do voleb (nikoli profláknutých postaviček typu O. Benešíka), ani náznak vize, jak by to tady mohlo vypadat v době, až Babiš padne. Nabízejí pouze veliké NIC.

S tím se zvítězit nedá – ani za deset let. Jedině že by to vyřešil za ně nějaký „deus ex machina“ nebo Marťané, s nimiž chtěl svého času vládnout J. Paroubek. Naše opozice nenabízí ani to. S tím logicky nemůže Babiše porazit ani ve volbách zvítězit. Také „ambice“, s nimiž se netajil M. Výborný, dokud byl předsedou KDU-ČSL, jsou pouhým zbožným přáním, které se rozplyne jako pára nad hrncem: nic po ní nezbude.

V rozhovoru, který M. Výborný poskytl internetovému deníku „Forum24.cz“, přišla řeč i na Čižinského platformu „3000 zachránců demokracie“. Těžko teď hovořit o úspěchu projektu bratří Čižinských „Praha sobě“, když starší Pavel Čižinský byl mezitím svržen z funkce starosty Prahy 1 a mladšího Jana Čižinského něco podobného čeká v Praze 7. Přes tyto objektivní potíže se M. Výborný stačil nekolegiálně vůči této platformě vymezit: prý by to vedlo k tříštění opozičních sil.

Nyní, když je jasné, že ze společného postupu opozičních stran a hnutí nebude nic, to byl jen další hřebíček do rakve KDU-ČSL. V řeči politických komentátorů a politologů se takovému chování říká: kanibalizace. Zdá se, že i tato úvaha (= o společné, protibabišovské Národní frontě) je předčasná. Plánovaná protibabišovská koalice je dnes již passé. Mezitím se v tichosti rozpadla. Nic zřejmě nebude ani z tzv. dvojkoalic (ODS‒KDU-ČSL, TOP 09‒STAN). Potvrdila se platnost známého přísloví: „Halasný začátek tichý konec mívá.“ Doslova.

●●●

Na pomoc přispěchali i „přežvýkávači“ z dezinformačních PL

O rozhovoru M. Výborného pro „Forum24.cz“ poreferovali svým čtenářům také redaktoři „Parlamentních listů“, které pozorně sledují všechno, co se u lidovců „šustne“ (asi to mají předplacené). Pod titulkem „Program? Ne. Lidi. Bývalý předseda lidovců ví, kde je problém“ toto internetové periodikum naznačuje, že hlavní problém při jednání o příští koalici jsou personální otázky. S tím souhlasím. Jestliže si R. Fiala naplánoval, že bude premiérem, a M. Výborný zase to, že on bude příštím ministrem školství, pak z toho doopravdy nebude nic. Ani jeden z nich na to nemá. Schopnosti, nikoli apetit.

Komentářů netřeba. Je to na stejné úrovni, jako kdyby si malá holčička usmyslila, že bude princeznou. Ne tou tatínkovou, kterou už beztak je, ale princeznou skutečnou, jako byla například Diana ve Velké Británii. Je to sice krásná pohádka, avšak naprosto nereálná. Podobné je to s politickými plány dvou „žvanivých“, na funkce natěšených politiků – P. Fialy a M. Výborného.

Expředseda KDU-ČSL jistě správně tuší, že lidovci mají velký problém. Ten jejich se nazývá: neochota či neschopnost podívat se pravdě do očí. Ano, voliči skutečně nejsou této straně nakloněni a velice se zlobí na její politiky (nikoli na řadové členy strany, kteří o ničem nerozhodují, protože se jich nikdo na nic neptá: chtělo by to vnitrostranické referendum, jaké použili „socani“), například kvůli církevním restitucím.

Jak se to ve skutečnosti má s názorem veřejnosti na tuto „černoprdelnickou“ stranu, která si na „křesťanství“ pouze hraje, ale ve skutečnosti nedokáže oslovit ani nábožensky založenou část voličstva, o tom se mohou přesvědčit lidovečtí politici v diskusi pod každým článkem, kde se o této partaji píše. Nenajdou tam nic pozitivního – jen samou kritiku. To může vyvolat jedině těžkou depresi. Plným právem.

Kdepak je v tomto případě zakopán onen pes? Asi hodně hluboko. Bude třeba na to vzít nikoli motyku nebo krumpáč, ale spíše malý bagr. S tím se dá těžko uspět v jakýchkoli dalších volbách. A už vůbec ne v nich zvítězit. Fantazírování nového lidoveckého předsedy M. Jurečky o volebních výsledcích z éry J. Luxe může nanejvýš vyvolat salvu smíchu. Nic víc. Lidovci, jste všem lidem pro smích! Jděte se už konečně vycpat!

●●●

Vox populi ‒ vox Dei

O tom, co si myslí čtenáři a občané-voliči o KDU-ČSL i o jejím končícím předsedovi M. Výborném, se mohou čtenáři SN dozvědět z diskuse pod výše uvedeným článkem v Parlamentních listech“ (28. 1. 2020, 14:36). Zde jsou některá z jejich stanovisek:

„Tak namluvil (= Výborný) toho opravdu dost.“ – „Bývalý předseda lidovců ví, kde je problém. V KDU-ČSL. Tam.“ – „Hledání problému je zbytečné. Lidovci by měli hledat ve své historii: s kým vládli a co za svinstva provedli. Také kolik si na tom její (= KDU-ČSL) členové a kumpáni nakradli! Až to najdou, tak [by se měli] zrušit a jít přiznat na policii!“ – Hledání problému je zbytečné. Církevní restituce nás stojí ročně miliardy korun. To by bylo peněz na podporu mladých rodin!“ – „Pane, vaše hloupost dosahuje vrcholu. Vy (= lidovci) děláte vždy jednu chybu, že zradíte český národ, jste klaněči Sudeťáků a vítači migrantů, nově i udavači. Prostě hnus. A tím jste nevolitelní.“ – „Výborný se vzdal funkce z důvodu úmrtí manželky a starosti (= péče) o děti. Myslím, že pravý důvod je ten, že nechce být poslední předseda lidovců, který dovedl stranu do zapomnění. Bude ale Jurečkovi okopávat kotníky a vrážet kudlu do zad. (…) Ať si pan expředseda své kecy odpustí. Lidi intrik a lhaní už mají plné zuby.“ – „Lidovce a další ‚demokratické‘ strany je třeba spláchnout [do WC]. Pořádně a jednou provždy.“ – „V prvé řadě si konečně zjistěte, proč vás lidi nemaj′ rádi, a proto vás nevolí. Jo, vy jste si mysleli, že na věčné časy a nikdy jinak budou lidé volit nejen KDU-ČSL, TOP, ODS nebo teď stejnou svoloč – Piráty. Lidé vás nevolí a vy se nemůžete demokratickými volbami dostat znovu k moci a znovu ‚odkloňovat‘ do svých kapes. A tak podporujete řvouny na náměstích z milionových chlívků a myslíte si, že vám to pomůže. Hm – to se moc pletete.“ – „Ty, šašku (= Výborný), ztratil [j]si paměť? Celých třicet let jste seděli s ODS, TOP 09, STAN a ČSSD [ve vládě a v parlamentu] a akorát jste rozkradli bytový fond a pozemky. (…) Pro mladé jste neudělali lautr nic! (…) Nechoďte lidem ani na oči. Vy máte chodit kanály s celým tím tragickým debilblokem, který si dovoluje, po tom všem, ještě lidem smát do tváře (= očí)!“ – „Tak si notovali. Jeden (= Výborný) sní o silné, sebevědomé KDU-ČSL a druhý (= Fiala) o pozici premiéra. Tak se rychle probuďte, protože jedno i druhé je utopie.“ – „Program máme v pořádku. Strana má výrazné osobnosti, silné lídry ve vedení… Jen voliči na nás kašlou.“ – „Já se těm voličům nedivím.“ – „A koho ty jeho (= Výborného) bláboly zajímají? Mě teda ne!“ – „No provokovat ten ometák (= Výborný) umí.“ – „Co na to říct? Bude to těžký. 30 let jste jenom pro sebe kradli, na voliče sr*li, a tak jim ještě zkusíte zahrát na city a slíbit jim třeba modré z nebe. Hlavně, aby vás ještě nechali chvilku u koryt…“ – „Problém je v křiváctví a hnědokošiláctví lidovců, a to od doby vedení Luxe.“

●●●

Co poradit lidovcům? Ať se rozpustí a vypustí…

Kdyby funkcionáři KDU-ČSL nežili v parlamentním „skleníku“ a občas vyrazili mezi obyčejný lid, který se na rozdíl od nich živí poctivou prací, nikoli jalovým žvaněním, a kdyby si tu a tam přečetli na internetu, co si o nich občané myslí, zalezli by někam do kouta a až do smrti by nevystrkovali ani nos. Ale protože jsou to arogantní, bezskrupulózní kariéristé a politické vyžírky, které neznají stud a nemají žádné svědomí, nabízejí se voličům neustále jako opotřebované zboží ze „sekáče“ nebo jako staré prostitutky (= hajtry), které už nikdo nechce.

Většina našich politiků si udělala ze „služby občanům“ výnosný byznys, kde se moc pracovat nemusí, ale kde se penízky sypou neustále, i když do práce nechodí nebo to v ní flákají. Díky těmto „borcům“ jsme dnes na tom s naší svobodou, demokracií a právním státem hůř než před 30 lety. Kromě rozkradeného bohatství, které tady budovaly celé generace našich předků, se polistopadoví politici nemají čím pochlubit. Žádné chvályhodné výsledky za nimi vidět nejsou. A navzdory tomuto prachmizernému „účinkování“ ve službách občanů, kteří si je platí ze svých daní, se tito kašpaři nestydí znovu kandidovat v příštích volbách.

Je to nejen nebetyčná drzost, ale i absolutní ztráta soudnosti těchto podivných individuí. Proč by je měli občané volit? Není pro to žádný důvod. Ať jdou pracovat! Teprve až se prokáží nějakými výsledky, pak mohou znovu přijít a ucházet se o přízeň voličů. Že by je však znovu někdo volil, to je pouhá iluze.

Naše tzv. opozice, která se tak ráda slovně (nikoli činy) vymezuje vůči současné vládní koalici, si musí své místo na „slunci“ nejprve odpracovat. Nikoli hubou, ale rukama. Osoby, které za celý svůj dosavadní život na skutečnou práci ani nesáhly a netuší, co to práce je, stěží občané pověří správou věcí veřejných. Tu lze svěřit pouze jedincům, kteří již v životě něco dokázali. Politické vyžírky a lehkoživkové mají smůlu. Snad někdy v příštím životě…

A co vzkázat politikům, jako je M. Výborný, M. Jurečka či P. Fiala? Děkujeme, odejděte! Už jste toho napáchali víc než dost. Jděte zase o dům dál! A zpátky se už nevracejte! Lidovci, už to zabalte! Máte to stejně marné…

29. 1. 2020

‒ RJ ‒-

●●●

P. S.

„Supermane“, vrať se do Heřmanova Městce!

Jen, co jsem dopsal tento článek, zveřejnil internetový deník „Eurozprávy“ opožděný rozhovor s expředsedou KDU-ČSL M. Výborným. Má tento titulek: „Markéta je tu s námi, říká pro EZ vdovec a poslanec Výborný z KDU-ČSL. Politika musí stranou.“ (Eurozprávy.cz, 30. 1. 2020, 9:40)

Stranou zase já ponechávám fakt, že již samotný titulek popírá obsah publikovaného rozhovoru. Na začátku totiž M. Výborný popřel sám sebe, když předtím do omrzení tvrdil, že se chce věnovat dětem, a proto z čela strany odchází. Celá pravda je totiž taková, že odchází, aby zůstal poslancem. Je to totéž. Nebude sice sedět celé dny týdny v paláci „Charitas“ na Karlově náměstí v Praze, ale pouze v Poslanecké sněmovně ve Sněmovní ulici číslo 4.

Ano, to je ta podstatná „změna“, která žádnou změnou není. Poslanec M. Výborný sám říká: „Úplně odejít z politiky nemohu, neboť musím živit rodinu.“ Fráze, že „táta je víc než předseda“, je sice líbivá, ale veskrze falešná. Celá pravda je totiž úplně jiná. Výborný svými veletoči jen dokazuje, že je puncovaným politickým komediantem.

Politické angažmá M. Výborného v Poslanecké sněmovně (PS) obnáší plnění mnoha funkcí, a to jak samotného poslance, tak i práci ve výborech a podvýborech PS. Spolu s funkcí zastupitele Heřmanova Městce je to celkem deset funkcí: poslanec PS, člen Mandátového a imunitního výboru, člen Volební komise a Komise pro kontrolu GIBS, dále funkce předsedy Podvýboru pro problematiku exekucí, insolvencí a oddlužení, člena podvýboru pro regionální školství, dále podvýboru pro kulturu, jakož i podvýboru pro ochranu spotřebitele nebo podvýboru pro mládež a volný čas. Samozřejmě – většina těchto funkcí je honorována. Nikdo z našich poslanců to nedělá zadarmo, i když někteří z nich mají již za ta léta „nahrabáno“ dost.

Chápu, že s takovým „balíkem“ peněz se člověk nerad loučí, že ano? Ale protože M. Výborný je „superman“, jistě to všechno zvládne. Sliboval sice, že se chce věnovat svým dětem v Heřmanově Městci, ale jak se zdá, asi z toho nic nebude. Musí vydělávat peníze v Praze. Jakže to ten expředseda KDU-ČSL říkal? Táta je víc než předseda!

Vážení přátelé a voliči KDU-ČSL: sorry jako!

2.2.2020

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář