Jdi na obsah Jdi na menu
 


Brutalita ve svátek… – Lidovky.cz

13. 12. 2012

Lidovky.cz, středa 21. listopad 2012 03:33

Že je současná vláda neschopná řešit své úkoly, je dané už jejím vznikem: je složena z politiků, namnoze nemajících morální vlastnosti, natož odbornost v oboru. Výměna stíhá výměnu. Když pak žádá v parlamentu o podporu, zvedá ruce sama pro sebe. A náš parlament s deseti obviněnými? V čem to vůbec žijeme?

Všude čtete, že rozkrádání dotací je nejúspěšnější česká činnost, dokonce to vědí i v Bruselu, a světe div se!, už i naše „média“ si toho všimla. Ale ona přece vidí jen to, co vrchnost chce! Že v sousedním Polsku byly 11. 11. manifestace rozháněny střelbou gumových projektilů, které dokáží i zabít, nějak nepsala a ani ČTV to nezaregistrovala. Ona totiž naše/vaše registruje jen to, co jí vrchnost dovolí. Není divu, že se 17. 11. 2012 nejen pokládaly věnce, ale také demonstrovalo proti vládě i za změnu volebních zákonů, proti způsobu exekucí i proti církevním restitucím.

Že bylo na Václaváku černo policajtů na demonstraci, ČTV byla u toho, neukázala nic, natož to, že se tu zatýkalo brutálními způsoby, kdy si zatýkající na zatčeného povaleného na zem klekne plnou vahou, zkroutí mu ruce za záda a nasadí pouta jen za slovní odpor, mnohdy ani ten ne, je do nich veřejně kopáno, že vodí zatčené civilové v předklonu, i na služebně je do nich kopáno, jsou smýkáni po zemi, vše jen proto, že přišli veřejně demonstrovat proti této vládě a jen byli v nesprávný čas na nesprávném místě… Ano, to je naše demokracie. Utajeno jako před lety v lednu.

Skupina Skutečná Demokracie ( SKDE) si postavila ráno před demonstrací 17. 11. 2012 svoje ozvučené auto, které současně slouží jako petiční stánek, k pomníku Palacha. Protože neměli „pod koněm“ tentokráte povolenu demonstraci, ale u muzea, měli svoje ozvučení také tam u vchodu. Už v dubnu při stotisícové demonstraci odborů měli totéž auto, v tom samém místě u pomníku Palacha a i tehdy ho Policie chtěla odtáhnout.  Lidé ho tehdy obklopili, a tak se to Policii nepodařilo. Nikdo tehdy odboráře během demonstrace nerušil. Tentokráte policisté nevyzývali k odjezdu, zhruba v 10.30 hod. najednou hlouček policajtů, shromážděný na rohu u bývalého Domu módy, nenápadně vyšel mezi občany a jeden vedle druhého se postavili zády k autu.

To už se ale od pódia odborářů ozývalo do tlampačů, že skupina Proalt požádala o odtažení. Jak může jakýsi Proalt velet Policii, nechápu, tedy nejen já… Mj. velitel byl stejný jako v dubnu. Že by to tedy tentokráte byla pomsta poučených? Pravdou je, že Zdenek Ponert, jako zástupce SKDE, se netajil tím, že umožní občanům položit odborářům, kteří ke svému mikrofonu nikoho nepustí, otázky. Toho se báli hoši a děvčata z odborů??? Proto jedni demonstranti nechali odtáhnout auto jiných?

Najelo odtahové auto a náhle narukovali obrněnci Policie, utvořili špalír a začalo zatýkání těch, kteří se rychle neklidili z cesty. Povalení na zem, spoutání, odvedení na strážnici. Metody stejně jak před 23 lety na Národní… Také tady odváděli zatčené civilní – estébáci… Před odvezením bránil aparaturu a své auto druhý mluvčí SKDE, Miloš Cach, který burcoval tentokráte marně občany megafon, a když ho policie naháněla, dokonce vyskočil přes střechu jejich auta, ale to „černo“ mu uniknout nedalo. Pokopaného, s pouty na rukou ho v předklonu vedli dva civilové s hloučkem „kominíků“ na strážnici, asi 200 m vzdálenou. Podrželi ho tam tři hodiny a pak musel do špitálu… Jak se mu mohli legitimovat ti v civilu, v tom fofru, jsem jaksi nepochopil.

Mezitím proběhla odborářská manifestace a k umožnění propojení demonstrujících byla uzavřena magistrála. Ale opět se kdosi rozhodl magistrálu ve tři odpoledne zprovoznit, tak nastoupili ve vestách policisti a počalo zatýkání s obvyklým scénářem – na zem, kleknout na oběť, ruce za záda, pouta – jak se zločinci! Že zatčená je žena, to bylo policajtům jaksi fuk. A pak najela z druhé strany auta, vyskákali  obrněnci, kterým odporovat holýma rukama dobře nelze…

Tak to jen v kostce reportáž o demokracii za vlády Nečase 17. 11. 2012 pro současníky, kteří netuší, co se taky děje mimo supermarkety, trochu i pro ty budoucí.

20. 11. 2012

(seibert.bigbloger.lidovky.cz/c/304870/Brutalita-ve-svatek.html)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář