Jdi na obsah Jdi na menu
 


Naše lázně ‒ František Růžička

2. 9. 2019

Stále častěji se můžeme setkat s tím, že lázeňská místa nenavštěvují jen „křížkaři“, což jsou ti, kterým na pobyt v lázeňském zařízení přispívá příslušná zdravotní pojišťovna, ale mnozí další, zejména důchodci a v nemalé míře zahraniční hosté. Pokud jste měli příležitost také tuto pobytovou možnost využít, jistě potvrdíte, že lázeňská zastavení jsou krásná jak v hlavní sezóně, tak i mimo ni. Hlavně ‒ aby vyšlo počasí. To ostatní se už nějak ustojí. Problémy ale mohou nastat i na těchto léčebných a krásných místech. Leč nestrašme a vydejme se na malou lázeňskou obhlídku!

Starosta Františkových Lázní Jan Kuchař se stal novým předsedou Sdružení lázeňských míst. Pro tisk uvedl, že působení přírodních léčivých zdrojů se musí prokázat svými účinky proti farmaceutickým výrobkům. Bohužel, dnešní pacienti raději polykají předepsané prášky. Proto je také potřebné do lázeňství poskytovat větší obnos finančních prostředků… Rovněž je potřebné aktivně se snažit k zapsání „lázeňského trojúhelníku“ mezi památky UNESCO… Expo 2020 bude světovou výstavou v Dubaji, kde je možné české lázeňství propagovat… Je pro nás důležité také řešit otázku tzv. lázeňského poplatku. Současných 15,- Kč bylo stanoveno v roce 1990, což neodpovídá současným podmínkám. Tento poplatek se odpouští i zahraničním návštěvníkům, což omezuje prostředky na úklid a zejména údržbu parků a zeleně… Osobně očekává, že lázeňská místa se opět stanou místy setkávání významných lidí a zajímavé kultury, tak jak tomu bylo i v dřívějších dobách, zejména při vzniku lázní.

Lázně Jáchymov – Založeny v roce 1906 jako první radonové lázně na světě. Nikde na světě není tak ideální koncentrace radonu v přírodní minerální vodě. Lázně nabízejí nejen tradiční léčebné pobyty, ale i dokonalé zázemí pro odpočinek a aktivní dovolenou. Krušné hory jsou ideálním místem pro turistiku.

Lázně Luhačovice – Jedny z nejkrásnějších lázní s jedinečným architektonickým výrazem, unikátními přírodními minerálními vodami i bohatým společenským životem… Odkaz Dušana Jurkoviče, třináct vyvěrajících pramenů s nejznámější Vincentkou.

Mariánské Lázně – Letošní 201. ročník lázeňské sezóny zahájil již v květnu slavnou mší svatou v kostele Nanebevzetí Panny Marie, kterou celebroval opat tepelský. Jako neodmyslitelná součást programu Zpívající fontána a vystoupení mnoha umělců.

Karlovy Vary – Zahájení na počátku května s mnoha slavnostními vystoupeními, bohatým programem. Otevření Goethovy vyhlídky po rozsáhlé rekonstrukci, řemeslný jarmark, vyhledávaný Food Festival, Sinatrovské slavnosti. Přítomni hosté z řad velvyslanců, členů vlády a parlamentu, delegace partnerských měst… Tradiční bylinný likér Becherovka.

Františkovy Lázně – Založeny v roce 1793 císařem Františkem I. jako první slatinné lázně na světě. Svým urbanistickým řešením, architekturou se žlutobílými lázeňskými domy a bohatou zelení se staly obrazem dokonalých lázní. Krása okolní přírody přímo nepopsatelná. Lesoparky, rybník Amerika, přírodní rezervace SOOS, Komorní Hůrka, bezpočet kulturních akcí.

Lázeňské město Teplice – Od nejstarší doby spojováno s léčivými prameny, blahodárnost poznali již Římané. Dříve nazývané „Salónem Evropy“. Lanová dráha na Komáří vížku, středisko zimních sportů.

Poděbrady – Bohatá historie již z doby vlády krále Jiřího. Objev prvního pramene v roce 1905 změnil město ve vyhledávané lázně. Péče zejména pro kardiovaskulární choroby. V červnu Historické slavnosti a Mistrovství ČR mažoretek.

Město Libverda – Podhůří Jizerských hor s klimatickým charakterem, atraktivní středisko turistiky. Místní lázně s historickými budovami, kolonáda s minerálním pramenem. Majitel panství nechal v letech 1776-1818 otevřít nové prameny, empírový zámeček.

Šumavské bylinné lázně – Vznikly jako zcela nový lázeňský projekt, v provozu osmý rok. Nádherný kout v srdci Šumavy. Kašperské Hory s mnoha novinkami pro letošní sezónu. Bohaté kulturní památky, úpravna zlaté rudy, pozůstatky těžby zlata, nedaleký hrad Kašperk.

Třeboň – Původní trhová osada při Vitorazské stezce. Lákadlo nejen pro pacienty, ale i turisty, rybáře, cyklisty, vodáky, houbaře. Všichni obdivují stopy, které tu zanechaly slavné osobnosti. Lázně Aurora, Bertiny lázně, rybník Svět, Historické slavnosti Jakuba Krčína, Čochtanova Třeboň, Rybářské slavnosti.

Bechyně – Nazývaná „duhová“ v malebné krajině na soutoku řek Lužnice a Smutné. Město založeno kolem roku 1323, proslulé keramikou a lázeňstvím. Pozoruhodná technická stavba mostu zvaný „Duha“ s mostovkou pro silniční i kolejová vozidla.

Lázně Vráž - Je smutnou pravdou, že rychlíky v železniční stanici, která se nachází mezi Pískem a Čimelicemi (dále směr Příbram), již nestaví, ale lázně s přídomkem „zelené“ jsou stále vyhledávaným místem, zejména pro uklidnění nervové soustavy. Budova původního zámku byla postavena v roce 1875 v novogotickém slohu českým šlechtickým rodem Lobkowiczů. Rozvoj lázeňství zde započal v roce 1926.

Jánské Lázně – Špičkové sportovní a rekreační středisko Krkonoš s jedním z nejlepších lázeňských zařízení. Mezi atrakce patří Stezka korunami stromů, kabinová lanovka na Černou Horu. Léčivý pramen objeven již v roce 1006, začátkem 20. století získaly světový ohlas.

Mšené-Lázně – V malebném údolí Mšenského potoka. O vznik lázní se zasloužil ředitel statků u knížete Kinského. V letech 1905-6 vznikl nejhezčí secesní lázeňský dům. V okolí atraktivní lokality Budyně, hora Říp, obec Peruc a další.

Lázně Bělohrad – Ležící v krásné Podkrkonošské kotlině. Impulz pro založení již v roce 1885. Dnes lázně tvoří významnou součást města. Základním léčebným prostředkem je slatina, zejména pro regeneraci namožených tkání, léčby artrózy, léčí se zde i neurologická a gynekologická onemocnění.

Lázeňské městečko Osečná – Založeno v první polovině 13. století na zemské obchodní stezce. První zmínka pochází z roku 1350. Trvalou památku zde vytvářejí velkolepá sousoší.

Lázně Kundratice – Patří mezi nejstarší v republice a vznikly jako součást Osečné. Využívají příznivé klimatické podmínky, k léčbě se využívá slatina (revmatická artritida, poruchy páteře, ploténkové syndromy apod.) jako doplněk masáže, koupele, vodoléčba.

Lázně Bohdaneč – Lázeňské infocentrum zve na Městské hudební slavnosti, které probíhají v jarním a podzimním období.

Lázně Kynžvart – Do roku 1950 se zde skoro sto let léčili dospělí, nyní jsou lázně určeny pro děti. Nabízí se i spojená léčba pro prarodiče nemocných dětí. První zpráva o minerálních pramenech pochází z roku 1454.

Lipová-lázně – Nedaleko okresního města Jeseník, zmínky již ze 13. století. Významné turistické centrum s mnoha penziony.

Lednice – Nazývaná „Perlou Jižní Moravy“ lákající nejen svými památkami zapsanými na seznam UNESCO, kultuře a vinařství. V roce 2007 zde byly otevřeny lázně, čímž se stala lázeňským místem.

Velké Losiny – Zdejší termální lázně patří mezi nejznámější a nejstarší moravské lázně s nabídkou spojení léčby a relaxace. Prezentováno jako místo pro vaši harmonii a zdraví.

Priessnitzovy léčebné lázně Jeseník – Také Jeseník je nazýván městem pramenů. A právě zde dostal ordinovaný zábal své jméno. Zakladatel vodoléčby na tomto místě již v roce 1822 založil první vodoléčebný ústav na světě. Výlety po 80 okolních pramenech jsou oblíbeným cílem mnoha lázeňských hostů.

Pokud souhlasíte se zdravotnickou osvětou, že máme málo pohybu, hrbíme se za stolem a počítačem, což nám přináší vedle neustálého stresu a „nekulturního“ stravování stále se zvětšující bolesti zad, krční páteře, kloubů, brnění rukou a nohou, můžete využít některého z uvedených míst. Možností je opravdu nepřeberné množství. Informace nejen na webových stránkách, ale také u zdravotních pojišťoven, cestovních kanceláří a především u lékařů.

František Růžička, České Budějovice

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Omluva

(Autor článku, 3. 9. 2019 10:55)

Uvedený článek měl být zveřejněn jako první k tématu "lázně".
Jelikož se tak nestalo, nechť čtenář mých článků toto zpoždění omluví. Děkuji.
FRů