Jdi na obsah Jdi na menu
 


Všeho do času ‒ František Růžička

23. 3. 2020

Kdo z rozumných lidí by nikdy nepoužil tohoto tak pravdivého lidového rčení? Ono platí všeobecně „mezi nebem a zemí“… Jak vnikala lidská obydlí, v novodobém pojetí sídliště, tak se v nich ruku v ruce s tokem dějinných událostí také objevovaly nejrůznější pamětihodnosti a památníky.

Jihočeská metropole pamatuje nejen sochu nadživotní velikosti V. I. Lenina v prostoru u Jihočeského muzea. Nelze napsat „před“, protože za onoho času byl ještě vchod z opačné strany budovy (Dukelská). Takže: z pohledu tehdejší doby to bylo na náměstí 1. máje, obecně nazývaného „před ROH“. Dnes: náměstí Senovážné.

Podobně majestátně se na nově vzniklém sídlišti Vítězný únor, dnes zvaném Šumava, tyčila socha prvního dělnického prezidenta K. Gottwalda. Ale, jak bylo v úvodu uvedeno, všeho do času, oba již „odvál“ po listopadových událostech (zlom 1989/1990) revoluční vánek. Vnímavý čtenář jistě pochopí, proč byl použit tak mírný výraz namísto revoluční bouře. Bohužel, dobře víme, že „samet toho mnoho nezamet’“. Zejména to podstatné, ale přejděme raději ke stavebně budovatelské činnosti.

Součástí nově vznikajících sídlišť byla i potřebná občanská vybavenost. Na zmíněném sídlišti například „Dům služeb“. Služby různého druhu, které každá občanská aglomerace bezesporu potřebuje. Kadeřnictví, krejčovství, opravna hodin, společenský sál… Jenže to vše také postupně chátrá. A tak se různě jedná a jedná, dohaduje a dohaduje. Snad to bylo zaviněno železobetonovým přístřeškem, jakýmsi podloubím před čelní stranou objektu, které stárlo rychleji a vyvolalo razantní řešení. Přístřešek bude odstraněn, ale s ním i celý původní dům s komplexem služeb, neboť je značně zastaralý. Že by podle názoru budoucího developera?

Na daném místě bude postaven nový rozlehlý bytový dům s podzemním parkovištěm. Při daných slibech (?) údajně nedojde k omezení občanské vybavenosti. V přízemí má zůstat prodejna potravin, v patře pak provozovny různých služeb. Výšková zástavba bude nižší než okolní paneláky. Původní urbanistická tradice by měla dostat zcela nová řešení.

Věřme, že občané daného sídliště (lokalita ul. J. Opletala) budou po dokončení investičního záměru naprosto spokojeni. Ono jich totiž trošku přibude. Za rohem (ul. V. Talicha/O. Nedbala) již začala stavba dalšího bytového komplexu (dříve zelený prostor u školy V. Nezvala).

Takže – bourání a nové bytové výstavbě zdar! Stejně ale bude bytů i nadále nedostatek. Nevíte, čím to je? Co je toho příčinou?

František Růžička, České Budějovice (Hlas svědomí)

p15708831-821.jpg

Zastaralý objekt s podloubím

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář