Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rudá záře nad… – František Růžička

22. 11. 2012

 

Ne, nebojte se. Nejsem žádný z pohrobků soudruha Antonína Zápotockého, zvaného v restauracích čtvrté cenové „Ušaté torpédo“, a zdaleka se neomezím jen na tu oslnivou záři nad kladenskou Poldovkou. Jako celoživotní Jihočech, byť křtěný pražskou Vltavou, zacílím svůj zrak i čich na celý překrásný a podzimem pestrobarevně ozdobený Jihočeský kraj. Tentokráte tedy „Rudá záře nad krajem“. Bohužel, dopředu již dodávám, že se nejedná o kraj v rámci naší tolik demokratické a svobodomyslné ČR ojedinělý.

p1170180.jpg

Krajské volby roku 2012 přinesly celostátně výsledky, které se daly předem dost dobře předvídat. Především díky tomu, jak vládnoucí koalice postupuje a své systémové změny k získání prosperity státu nesystémově míří výhradně proti těm nejchudším, aniž by sáhla na nezasloužené výdobytky mezi těmi vrcholovými a za danou již déletrvající nepříznivou situaci zodpovědnými. V devíti krajích zvítězila ČSSD, ve dvou KSČM, jen v jednom ODS a dále starostové (pro Liberecký kraj). Ani Jihočeský kraj nevybočil z očekávaného předpokladu. Jednoznačné vítězství pro oranžovou ČSSD (27,99 %) s 18 křesly v krajském zastupitelstvu. Jako druhá rudá KSČM (19,37 % a 13 křesel). Třetí nové uskupení Jihočeši 2012 (15,57 % s 9 křesly). Teprve na čtvrtém místě modrá ODS (12,56 % a 8 křesel). Jako další ještě KDU-ČSL 6,43 % se 4) a TOP09 se starosty (5,00 % s 3 křesly). Ostatní již bez získaných mandátů. Tolik strohé statistické výsledky se žalostným zjištěním o návratu komunistů.

Nezbývá mi, než znovu poukázat na první volební zákon Václava Havla a Jana Rumla s likvidací slušných, nezávislých, odborných a bezpartijních kandidátů!!!

Obdobně jako v jiných krajích, i v tom jihočeském, se nejen počítalo, ale především spekulovalo o tom: kdo s kým, kdo pro koho. Připomeňme, že při předávání krajského palcátu od modrého J. Zahradníka na oranžového J. Zimolu před čtyřmi roky se poradcem toho nového stal právě ten starý. Velmi racionální. I teď se po Jihočesku hlásalo, že na výsledku nezáleží, protože se oranžisté s dravými ptáky znovu domluví (viz dokumentační foto z jihočeského venkova). Nakonec to ale po značných tahanicích dopadlo v duchu současné doby. Koaliční spolupráce jednostranně levicová. Poměr radních: 8 ČSSD a 3 KSČM. Pro ČSSD křeslo hejtmana, obou náměstků a dále uvolnění radní pro dopravu a finance. Radní KSČM pro školství (a kulturu) a pro venkov (zemědělství a životní prostředí). 55 zastupitelů mezi 516534 zapsanými voliči přišlo zvolit 199337, tedy 38,59 %, což mírně převýšilo celostátní „krajský“ údaj 36,89 %.

„Nechtěli jsme politikařit a domlouvat kompromisy“, vysvětlil rozhodnutí lídr ČSSD J. Zimola coby staronový hejtman. Podle něj hnutí Jihočeši 2012 nedokáže nabídnout dlouhodobou sourodost důležitých stanovisek. Lídr komunistů P. Braný byl s rozhodnutím pochopitelně plně spokojen. Udělejme si srovnávací obrázek z malého venkovského jihočeského městečka Mirovice, které bylo vždy poslušným vůči režimu předlistopadovému, stejně jako zůstalo „postkomunistickým“ v době polistopadové. Seznam voličů 1289, vydaných obálek pro voliče 463, volební účast 35,92 %. Podobné to bylo na celém jihočeském venkově. Volební výsledek: KSČM 112, ČSSD 109, KDU-ČSL 78, ODS 44, Jihočeši 36, TOP09 a starostové 19 hlasů. Nedivme se potom velkým průmyslovým aglomeracím, kde bezpočet lidí přišlo o zaměstnání, a tedy i své živobytí. Na sociální dávky v tomto státě každý nedosáhne. Nahlédneme-li do budoucnosti, zcela jistě se začne naplňovat hlas KSČM, který již zazněl: „Chceme v krajích do firem!“ Je zcela pochopitelné, že ekonomické moci předané do soukromých postkomunistických rukou jim nemůže být dost. Potřebují ještě přímý dohled partajní. Jaké pak lamentování. Vždyť je to odkaz samotného vůdce sametové revoluce. Po dvaceti letech lidé ČR opět demokraticky volí komunisty. Ve mně to evokuje vzpomínku na květnové volby roku 1946, kdy v českých zemích zvítězila (také ze svobodné vůle lidu) KSČ, která získala 40 % hlasů. Netrvalo dlouho a moci se ujal soudruh mistr tesař. Poté přišlo i tesání a stínání. Vážné to memento. Dnes – po 17. listopadu 2012 dokonce ještě vážnější. Víme totiž, že komunisté se budou podílet na vládě v devíti krajích.

p1170210.jpg

Také v části Jihočeského kraje proběhly i volby senátní. V prvním kole českobudějovického volebního obvodu zvítězil jednoznačně dřívější hejtman RNDr. Jan Zahradník z ODS (30,08 %) před ředitelem divadla z Hnutí občané pro ČBu (22,91 %). Volební účast 39,2  %. Radost modrých byla nebetyčná a neměli pochyb o tom, kdo bude vítězem. Leč chyba lávky. Tolikrát již v jihočeské metropoli ti nebetyčně vzhlížející padli do kolen (na hubu). A dobře jim tak. Stalo se to i tentokrát. Ve druhém kole za účasti pouhých 18,4 % voličů získal J. Šesták 54,99 % a J. Zahradník jen 45,00 %.

Hořké to nadělení.

Pokud jsme v době předvolební nahlédli do místního tisku (Budějovický Samson), přečetli jsme, že J. Zahradníka zná v JČ asi každý. On sám se prezentoval odvoláním na zásady slušnosti, poctivosti a snad i skromnosti. O všem ale lze polemizovat. Nikde jsem si nepřečetl, za kolik že privatizoval „své gymnázium“, jak se tichou cestou dostal ke kandidatuře na hejtmana, kolikrát se postavil proti nestoudným praktikám své vlastní strany ODS a konec konců – jak se za celý Jihočeský kraj dokázal vypořádat s tím nejdůležitějším – totiž s dopravní infrastrukturou. Teď – jako případně zvolený senátor  to považuje za „obrovský multiplikační efekt“. Další potěšující věcí bylo, že chce pomáhat spolkům. I tady mám své pochybnosti. Občanům naší lokality se v době jeho kralovaní totiž žádné pomoci nedostalo. K znehodnocenému životnímu prostředí (nejméně 300 rodin) se vyjádřil slovy: „Alespoň si budete moci koupit pořádnou bundu.“ (= výstavba nového OC IGY) Neskrývanou ambici vyjádřil zdánlivě pokornými slovy, že volič se musí rozhodnout a on jeho rozhodnutí s pokorou přijme. Jak přenádherná hantýrka pro sezvané seniorky.

Dalo by se použít staré moudro našich prarodičů: „Pýcha předchází pád.“ Nejspíše to čeká ještě mnoho dalších. Jiný jihočeský tisk (5+2 dny regionu Českobudějovicko) s mnohými převzatými nomenklaturními novináři (vydává AGF Media, a.s. člen skupiny AGROFERT = přeloženo magnát Andrej Babiš) v povolebním rozhovoru přiznal, že byl překvapený propadem hlasů, které oproti prvnímu kolu získal. Hrdě přiznal, že to úzce souvisí i s celostátním volebním neúspěchem ODS. Ta prý nedělá dobrou politiku, neumíme lidem nic vysvětlit, zaplétáme se do svých vlastních problémů. Dokonce naši (rozuměj ODS) představitelé nemají pořádný kontakt s realitou. Špatné je i to, že se málo stýkáme se svými voliči.

Teď bych rád uvedl: „Jak moudrá slov.“ Jenže s křížkem po funuse. A co s tou „nedobrou politikou“ naděláme, když mocipáni modří ptáci stále dál pějí píseň svou? Bude muset přijít pořádná bouře, která je z hnízd vymete. Že by zase noví studenti??? Jenže ONI, stejně jako ti před nimi, mají ve svých skladech ostře nabité samopaly a ve stájích vodní děla a na ministerstvu financí hlavu s nápady rovnajícími se kyselině sírové. Právě ona a mnohohubá všechno prožere. Nikoliv řadový občan.

Závěrem ještě pár řádek k osobě nového senátora, to podstatné již bylo uvedeno v dřívějším článku. Totiž, že na metropolitní radnici se dostal jako člen volebního hnutí, tedy oblbovací taktiky na občana. Ten, jako obvykle to panu staronovému primátorovi Juraji Thomovi spolkl i s navijákem. Největší radostí snad je okolnost, že už konečně odejde plísní pokrytý a lží prolezlý (vzpomeňte si na parlamentní komisi 17. listopadu!!!) Jiří Pospíšil. A dále, že je – jako ředitel divadla – závislý především na penězích. Ostatně, ze stejného důvodu to dělal i divadelní kaskadér T. Töpfer a mnozí jiní. Při povolebním rozhovoru ale uvedl, že se hodlá řídit zdravým rozumem, nikoli podle nějakého stranického klíče… Aniž bych chtěl být jízlivý, připojuji portrét a obdobný citát orlického kníže pána.

Zdař Bůh!

František Růžička, České Budějovice

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

www.CervenaCerna.cz

(Denny, 18. 3. 2013 13:50)

Aloha. Všichni mluví o tom, že se objevila novinka z oblasti online výdělků, skvělá i pro maturanty. Už od začátku ledna si takto sama přivydělávám a je to až neuvěřitelné!! Miliony z toho sice nejsou, ale dokud to jde, tak to dojím, co to jde. Píše o tom na www.CervenaCerna.cz