Jdi na obsah Jdi na menu
 


V půlnoční hodinu ‒ František Růžička

8. 1. 2020

Snad se pomalu, pomaloučku zase vracíme „do starých dobrých časů“ (nebo alespoň přibližujeme) a přehráváním a zpíváním koled si připomínáme, jak tomu bývávalo o Vánocích v dobách již dávno zapomenutých. A rozhodně nejde jen o písně vánoční, ale i o zvyky, které přinášely zklidnění a mír do domácích příbytků, a to na rozdíl od současného komerčního běsnění a dostihů nahrabat toho na stůl co možná nejvíce. Nejen na stolech, ale i v kontejnerech je všeho nadbytek, zatímco svatý Petr se svými sněhovými andělíčky šetří ještě více, než šetřil ve svém křeslu vrchní financiér M. Kalousek.

V půlnoční hodinu anděl se zjevuje, radostnou novinu pastýřům zjevuje… Pastýři, vstávejte, pospěšte k Betlému, zprávu tu povězte na cestě každému…! Tak nějak na tuto notu se pokusilo navázat Jihočeské muzeum, které připravilo vánoční výstavu pod názvem „V půlnoční hodinu anděl se zjevuje“. Doprovodný program k připravené expozici byl vskutku přebohatý, hodný štědrovečerního stolu. V jednotlivých dnech od konce listopadu až do počátku ledna nového roku bylo možné navštívit a zhlédnout nejen doslova umělecké výrobky šikovných lidských rukou, ale také si připomenout nebo se seznámit s dřívějšími vánočními zvyky.

K vidění byly výrobky z taženého skla, frivolitky, vánoční dekorace z keramiky, podmalby na skle, ozdoby z papíru, mikulášské figurky, mikulášské pečivo, výroba fanfrnochů, korálkové ozdoby, lidové pečivo a hračky, ozdoby technikou quilt, perníčky, drátěné ozdoby a dekorace, ozdoby z kukuřičného šustí, textilní hračky, dekorace z hoblinek, loutky, výšivky šupinou…

Nechybělo vánoční přestavení (Vánoce za našich časů), tradiční koledování a zpívání na schodech, workshopy pro předem objednané školy ve spolupráci se SOŠ veterinární, mechanizační a zahradnickou, Jazykovou školou, výroba perníčků a na závěr také novoroční koncert.

František Růžička, České Budějovice

dsc012721.jpg

Dílo lidového řezbáře

dsc012761.jpg

Příprava a pečení cukroví

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář