Jdi na obsah Jdi na menu
 


Demokracie nebude, dokavad… – Euring. Dr. Bohumil Kobliha

16. 4. 2014

 

Rozšafní Angličané se zastavili u rovu, kde náhrobní kámen hlásal: Zde leží veliký politik a poctivý člověk. „Zajímavé,“ děl jeden, „jak se dva lidé mohli vejít do tak malého hrobu?“ Ejhle, originální anekdota z kolébky parlamentní demokracie. Vyprávěl mi ji kdysi můj dávno zesnulý přítel, rodilý Angličan.

Všechno je jinak. Při hlubokém poznávání se setkáváme často s tím, že obecně prezentované a propagované může být značně rozdílné od skutečnosti.

Ve světovém nedělníku The Sunday Times ze 4. srpna 2013 se objevila fotografie z nadhledu do plně obsazené sněmovny lordů v plné parádě. Nad poslední řadou, nejvíce vzdálenou od trůnu s paní královnou, byl obláček jako u kreslených seriálů, s povzdechem nového lorda: „Za tu částku, co jsem dal, bych očekával lepší koukandu.“ Pod vyobrazením byl titulek: „The cradle of donocracy“ - Kolébka darokracie. To bylo ke skandálu povýšení do sněmovny lordů za peněžní dary politickým stranám.

Jako za starého Rakouska: „Kdo maže, ten jede.“

Korupce, děvka ze zapadlých monarchií a císařství, čiperně přesedlala a přesedlává do nových vládních struktur, ať si říkají, jak chtějí. Jednou mávají trikolórami „svobody“ dámy s frygickými čapkami a svůdným poprsím, jindy bařtipáni s cigáry, ofráčkovaní v červenobílých, pruhovaných nohavicích a hvězdičkami na cylidrech, jako když naseje. Někdy sedí na žocích dolarů, jindy jsou žoky připraveny za scénou.

Korupce je pak matkou jedovatého pokrytectví.

Když stále nadšený, loajální divák začne někdy přemýšlet, jak je to vše možné, zjistí, že z účelového řízení jeho denního života se dávno stalo výnosné civilní zaměstnání. Občan, který vplul do této profese, dostal titul: politik.

Když je někdo profesionál, jeho služby jsou přece na prodej. Kdo dá víc, tomu slouží. Je to žoldnéř v rukavičkách. Vedle vojáků národních jsou a byli vždy žoldnéři a ti nikdy nepodléhali žádným pravidlům. Pluli vždy jen pod jednou vlajkou a ta byla vlajkou jejich osobních prospěchů. Pro ně byly a jsou jakékoliv „Ženevské konvence“ zbytečné a smlouvy jen cáry papírů. V případě vážného nebezpečí žoldnéř včas změní barvu, nebo uteče.

Obecně: národy, až se zbavily později nehodných králů, císařů a jejich žoldnéřů, vzpomněli si na řecký model lidovlády – původní demokracie. Vědoucí lidé se srdcem chtěli hájit potřeby nejširších vrstev. Rok 1793 rozštěpil ale řízení státu stranami. Nastal zlom. Občané charakterní, čestní, zasloužilí a moudří byli překřičeni partikulárními zájmy a chtíči mamonu.

Později prodejní politici zahandlovali zájmy národů, někdy za „štamprdli koňaku“, jindy za ministerská křesla. Koho chleba jedli, toho píseň pěli.

Jak má mít pak občan svobodu k tvoření své vlastní budoucnosti, jak žádá československý filozof a exulant Ladislav Radimský ve své knize Rub a líc našeho národního programu v atomovém věku (Křesťanská akademie v Římě, 1959), když je prodejnými profesionálními politiky zaváděn stranou? Politik národní musí mít svoji řeholi, sloužit národu jako nejskromnější hermit a pod heslem „Ni zisk, ni slávu!“. Podle toho bych hodnotil i naše prezidenty.

Tedy především a předně: chceme-li dosáhnout skutečné demokracie a vládnout sami sobě, musíme se zříci „profesionálních“ politiků. Ti stejně nic neumí a myslí si, že vědí všechno. Konečně, už G. B. Shaw je odhalil ve své hře Majorka Barbara.

Druhou podmínkou k dosažení demokracie je zbavit se politických stran. Ty dávno zapomněly na svůj původní smysl, totiž poctivě pomoci občanům vybírat ty, kteří měli řídit jejich věci národní. Tak alespoň soudí Radimský (str. 24). Strany se staly jen spolky, chabě kryjícími, ale vydatně podporujícími sobecké zájmy „profesionálů“ politiků. V současné době vidíme, že strany jsou dokonce účelově „přes noc“ ustavovány k tomu, aby s cizí finanční pomocí nastolily příďovou ozdobu, která jim pomůže či zaručí prosadit jejich zájmy. Většinou obchodní, ale i zahraničně politické. Neuspěje-li „politik“ tak, jak si „investoři“ přejí, je vzápětí odložen i s celou stranou (Sarkozy).

Exulant Radimský si stěžuje na spoluexulanty druhé vlny (po roce 1948), že si tenkrát do exilu nenesli přes hranice ani Bibli kralickou, ani Labyrint světa (jako ti po Bílé hoře), nýbrž jen legitimaci protikomunistických stran (str. 121). Konstatuje (tehdy, v padesátých letech), že máme politiky, kteří vážně počítají, kolik hlasů dostane jejich strana při prvních svobodných volbách!

Ve své kritice stran První republiky Radimský uvádí, že i spolky, jako Sokol, byly rozloženy rakovinou stranictví. Cituje Dr. Miroslava Rašína, že jsme neměli svobodu občana, že jsme měli jen svobodu straníka.

Je přece známé, že poslanec musel volit tak, jak žádala jeho strana, a ne to, co chtěl jeho volič. To se děje prakticky dnes všude. V Anglii mají v parlamentě speciální funkci „Biče“, který poslance shání tak, aby volili to, co je zájmem strany!

Podobné poznatky shrnuje brněnská filozofka doc. PhDr. Marie Řehořková do věty holé: Stranická demokracie rozežírá tělo národa.

Stranictví obecně, už dávno před moderní politikou, viděl náš Komenský jako „věc pohoršlivou, ať k nám přichází v jakékoliv podobě“.

Slyšel jsem už i právě dobovou polohumornou sentenci: Bez Marxe by nebylo Babiše! Jistě epochální hra s majetkem: znárodnění, postátnění a následná, překotná dějinná privatizace přesunula majetky u kapes národních do zcela jinch kapes nenárodních, či rovnou do sejfů globalistů a nadnárodních korporací (multinational).

To vše se ovšem stalo za pomoci stran, které s naivní důvěrou podpořil prostý člověk, ohromen kašírovanou „svobodou“.

Tedy nemůžeme než shrnout: Skutečná demokracie nebude potud, pokud budeme mít a živit celoživotní profesionální politiky a instituci politických stran.

Londýn, 1. března 2014

 

Euring. Dr. Bohumil Kobliha

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

demokracie na Ukrajině: atentát na starostu Charkova Genadije Kernese (Геннадій Адольфович Кернес)

(eretz.cz, 30. 4. 2014 12:35)

‍‍28.4.2014 - 28 Nisan 5774 | Autor: redakce

Dnes kolem dvanácté hodiny byl spáchán atentát na starostu Charkova Genadije Kernese (Геннадій Адольфович Кернес). Informaci postkytla tisková služba radnice, Podle informace novin Vesti Ukrajiny, které hovořily s přítele Kernese Jurim Sapronovem jsou zranění, která utrpěl starosta velmi vážná. Nyní je operován podle a informace lékaři bojují o jeho život. Starosta byl postřelen jedním výstřelem z pušky, patrně ostřelovačem při koupání v přírodním rybníce. Není známo, kdo byl atentátník. Podle tiskového mluvčího radnice Juriho Sidorenka v poslední době dostával staosta mnoho výhružek. Jiné informace říkají, že atentát byl spáchán vedle hotelu Nacionál , kde se nachází jeho hlavní advokátní kancelář. Starostou je od roku 2010 a je považován za stoupence bývalého ukrajinského prezidenta Janukoviče, v poslední době prohlásil, že podporuje jednotnou Ukrajinu.
Rabín Charkova Moše Moškovič řekl, že se jedná o velké neštěstí, které se stalo při pravidelném joggingu. „Jedná se o velice vzácného člověka, který podporuje místní židovskou komunitu a modlíme se za jeho uzdravení“ řekl rabín a uvedl jeho židovské jméno Moše ben Chana .
http://eretz.cz/2014/04/zidovsky-starosta-ukrajinskeho-charkova-genadij-kernes-postrelen/

demokracie : atentát na starostu Charkova Genadije Kernese (Геннадій Адольфович Кернес)

(hn.ihned.cz a BBC, 30. 4. 2014 12:52)

V Charkově postřelili starostu
Charkovský starosta Gennadij Kernes se včera stal obětí atentátu. Podle médií byl střelen do zad při koupání v jednom z místních termálních pramenů, kde ho ze zálohy napadli neznámí pachatelé. Jiné zdroje uvádějí, že starosta byl postřelen při jízdě na kole. Kernes byl operován v charkovské nemocnici.
http://hn.ihned.cz/c1-62102040-v-charkove-postrelili-starostu
Zpravodajský server Ostrov oznámil, že Kernes utrpěl průstřel jater a plic. Postřelen byl ranou z ruské odstřelovačské pušky Dragunov. Na místě střelby policie našla nábojnici, pachatel ale zůstává neznámý. Zranění Kernese je podle lékařů mimořádně vážné. "Jeho život je v rukou božích," řekl jeden z ošetřujících lékařů televizi Espreso.
Článek patří do placené části serveru.
http://www.bbc.com/news/world-europe-27185085
8 April 2014 Last updated at 13:27 GMT Ukraine crisis: Kharkiv mayor Hennadiy Kernes shot
Mr Kernes has been described as a "mini-oligarch" - Wild east
The mayor of Kharkiv in eastern Ukraine has been shot and critically wounded amid continuing unrest in the region. Hennadiy Kernes was recovering after a two-hour operation to repair damage to the chest and abdomen, but his life remained in danger, his office said. Monday also saw pro-Russian separatists seize a local government building in Kostyantynivka, a town to the south. The US has meanwhile expanded sanctions to include targets linked to President Vladimir Putin's "inner circle". The list includes seven new individuals and 17 companies. The European Union is also expected to announce new sanctions.
***

Kernese (Геннадій Адольфович Кернес) FAKTA ke stranické demokracii i z BBC:

(Aktuálně.cz, 30. 4. 2014 13:23)

První dva atentáty Kernes sám zinscenoval a vždy mu to zvedlo popularitu. Obzvláště tehdy, když vyletěl do povětří Kernesův automobil a starosta v něm jen "náhodou" neseděl. "Tentokrát nás ale brzy přešlo vtipkování na Gepovu adresu. Je to s ním podle všeho špatné a on teď bojuje po operaci o život," .***.
V roce 1992 byl Gennadij Kernes souzen za podvody a prodej kradeného zboží, soud jej však zprostil viny. Zakládal si na tom, že sportuje. Každé ráno běhal (obklopen ochrankou), pravidelně chodí do posilovny a plave v řece.
http://spravy.pravda.sk/svet/clanok/316118-postreleneho-charkovskeho-starostu-previezli-na-osetrenie-do-izraela/ 29.04.2014 10:05
Charkovského starostu Gennadija Kernesa, ktorého v pondelok vážne zranil neznámy atentátnik, v noci na utorok previezli do izraelského mesta Haifa na ďalšie ošetrenie.
***
Kernesov zdravotný stav v noci posúdilo lekárske konzílium, ku ktorému bol prizvaný tím izraelských špecialistov, uviedla agentúra Interfax. Lekári sa zhodli na tom, že Kernesov stav si vyžaduje okamžitú prepravu na špecializovanú izraelskú kliniku. Jeho základné životné funkcie sa podarilo stabilizovať tak, aby bol schopný transportu do Izraela.

Kernesov stav je ale podľa Interfaxu ďalej veľmi vážny. Guľka z ostreľovačskej pušky Dragunov zasiahla okrem dôležitých životných orgánov i chrbticu. O vyhliadkach na uzdravenie odmietajú izraelskí lekári hovoriť. Podľa ukrajinského vysielania stanice BBC môže atentát na známeho politika situáciu na východe Ukrajiny ďalej výrazne destabilizovať. Situácia v Charkove bola bez ohľadu na občasné nepokoje v porovnaní s Doneckom či Luhanskom vcelku pokojná, pokusy o vyhlásenie proruskej „Charkovskej ľudovej republiky“ sa podarilo v zárodku potlačiť. Kľúčovú úlohu v tomto úsilí zohral práve Kernes. Charkovský starosta na jednej strane pevne hájil jednotu a územnú celistvosť Ukrajiny, na druhej strane ale žiadal amnestiu pre agresívnych proruských radikálov a umožnil vysielanie ruských televíznych staníc. „Skutočnosť, že na Charkovskej radnici vlaje ukrajinská zástava a na námestí pred ňou nestoja barikády, je zásluhou Kernesovej kompromisnej politiky,“ citovala BBC jedného z charkovských zastupiteľov.

Demokracie nebude, dokavad…

(Vladimír Veselý, 19. 4. 2014 7:54)

Svatá pravda.

Re: Demokracie nebude, dokavad… KYJEV/TEL AVIV - Charkovský starosta Gennadij Kernes

(lidovky.cz, 30. 4. 2014 12:41)

Postřeleného starostu Charkova zachraňují izraelští specialisté
Sledujeme on-line 29. dubna 2014 10:22, Zdroj: http://www.lidovky.cz/postreleneho-charkovskeho-starostu-prevezli-k-osetreni-do-izraele-11m-/zpravy-svet.aspx?c=A140429_102223_ln_zahranici_msl
KYJEV/TEL AVIV - Charkovský starosta Gennadij Kernes, kterého v pondělí vážně zranil neznámý atentátník, byl v noci na úterý převezen do izraelského města Haifa k dalšímu ošetření. Podle zpráv ukrajinských médií je politik v umělém spánku a napojen na plicní ventilaci. Po útočníkovi, který způsobil Kernesovi průstřel jater a plic, policie zatím bezvýsledně pátrá.
Kernesův zdravotní stav v noci posoudilo lékařské koncilium, k němuž byl přizván tým izraelských specialistů, uvedla agentura Interfax. Lékaři se shodli na tom, že Kernesův stav vyžaduje okamžitou přepravu na specializovanou izraelskou kliniku. Jeho základní životní funkce se podařilo stabilizovat tak, aby byl schopen transportu do Izraele.
Kernesův stav je ale podle Interfaxu dál velmi vážný. Kulka z odstřelovačské pušky Dragunov zasáhla kromě důležitých životních orgánů i páteř. O vyhlídkách na uzdravení odmítají izraelští lékaři hovořit.
Podle ukrajinského vysílání stanice BBC může atentát na známého politika situaci na východě Ukrajiny dál výrazně destabilizovat. Situace v Charkově byla bez ohledu na občasné nepokoje ve srovnání s Doněckem či Luhanskem vcelku klidná, pokusy o vyhlášení proruské "Charkovské lidové republiky" se podařilo v zárodku potlačit. Klíčovou roli v tomto úsilí sehrál právě Kernes.
A ČSR-Podkarpatská Rus? Ukrajinská rozvědka stíhá rusínského vůdce
Přestože hlavní pozornost Kyjeva se v těchto týdnech upírá na východ země, zabývá se i vývojem na západ od hlavního města. Ukrajinská tajná služba SBU vyhlásila celostátní pátrání po jednom z vůdců zakarpatských Rusínů Petru Geckovi, oznámila v úterý agentura Unian.
Petro Gecko se podle ukrajinských prokurátorů svévolně vyhlásil předsedou vlády Podkarpatské Rusi. Jeho kabinet podle ukrajinských médií funguje virtuálně na sociálních sítích. Počátkem letošního roku rozšířil prohlášení zakarpatských Rusínů, v němž vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina k uznání Podkarpatské Rusi a vyslání mírových jednotek. Zároveň v rozhovoru s ruskými médii vyzýval ke změně státního uspořádání Ukrajiny.

Demokracie nebude, dokavad… KYJEV/TEL AVIV - PRAVDIVÉ INFORMACE:

(zpravy.aktualne.cz, 30. 4. 2014 13:00)

Starosta Charkova je po operaci. Po atentátu bojuje o život 28. 4. 14:08
Gennadije Kernese neznámý útočník postřelil do zad. Ve chvíli, kdy vlivný politik jel na kole.
Charkov – Násilí se na východě Ukrajiny šíří do dalších oblastí a sahá už i na vysoce postavené politiky. Neznámý útočník dnes kolem poledne postřelil vlivného představitele Strany regionů a starostu Charkova Gennadije Kernese.
Byl střelen do zad ve chvíli, kdy jel na kole. Doprovázela ho prý ochranka.

Ihned po převozu do nemocnice ho lékaři operovali, podle agentury Unian je zranění vážné, jeho stav ale stabilizovaný. Výstřel padl jen jeden a zraněn je pouze Kernes. Čtyřiapadesátiletý Kernes, původním povoláním právník, patřil k nejbližšímu okruhu svrženého prezidenta Viktora Janukovyče a na konci února jej nová vláda odvolala z úřadu starosty.
Se svými přívrženci se však do budovy později vrátil a odmítl respektovat své odvolání. Dokonce zavařoval svářečkou dveře do své kanceláře.

Kernes je kritický k nové vládě v Kyjevě, nelíbí se mu například přerušení vysílání ruských televizí na Ukrajině (vláda tvrdí, že televize šíří protiukrajinskou propagandu). Ale nepodporuje proruské separatisty.

V posledních týdnech je neustále obklopen početnou ochrankou a nedávno řekl, že se jej někdo pokusil unést. Po Krymu se vzedmula vlna proruského nacionalismu také v dalších třech městech na východní Ukrajině - v Charkově, Doněcku a Luhansku.
To, co se v těchto třech městech děje, nápadně připomíná nedávné události na Krymu, které vedly k připojení poloostrova k Rusku.

Když se dopoledne objevila zpráva o atentátu, nebrali to jeho nejbližší přátelé zprvu moc vážně. Bylo to totiž už potřetí.
***
No - a takhle nás politické strany informují o jedné tragické události na Ukrajině a kde je autore pravda?