Jdi na obsah Jdi na menu
 


Maďarské lázně ‒ František Růžička

5. 5. 2020

Na závěr našeho lázeňského putování rychle přeletíme Slovensko a nahlédneme do Maďarska, jehož lázeňství je bohaté na historii a stále poskytuje špičkové služby. Jeho propagační materiály uvádějí, že snoubit historii a tradici s nejmodernějšími poznatky patří k soudobému trendu s dobrými výsledky.

V Maďarsku jsou lázně ve 22 městech a v 62 menších obcích. Říká se, že kde zapíchnete hůl do země, tam vytryskne blahodárný a léčivý pramen. Nejlepší zvuk mají nejspíše lázně tamní metropole. Nejznámější jsou lázně Gellért a nejstarší maďarské termály ‒ Széchényiho lázně. V novogotickém areálu lze najít venkovní bazény, bublinkové lavice, chrliče vody, divokou řeku nebo i zónu pro šachisty. Představují jeden z největších lázeňských komplexů v Evropě vůbec. Jejich historie začala v roce 1913, kdy vznikla první část kolem léčivého pramene, objeveného v roce 1876. Má vodu bohatou na síru, vápník a hydrogenuhličitan hořečnatý, vyvěrající z hloubky 1256 m a teplota dosahuje 76℃.

Od roku 1938 zásobuje lázně pramen svatého Štěpána, jehož voda obsahuje sodík, siřičitany, fluoridy a kyselinu boritou. K pití je používán pramen obsahující vápník, hořčík, hydrokarbonáty, chloridy, sulfidy a další alkalické sloučeniny. Právě díky různorodému složení vod se zde léčí degenerativní a chronické onemocnění kloubů, žaludeční problémy, střevní poruchy, ledviny a močové cesty, záněty dýchacích cest i nedostatek vápníku v kostech. Ke koupelím a pití je přidána také inhalace par. Podmínkou koupelí v těchto lázních je používání koupacích čepic. Po rekonstrukci a modernizaci jsou k dispozici také zážitkové bazény (wellness). Bazény jsou zde vnitřní i venkovní.

Mimo několika lázeňských center na východě Maďarska (Miskolc, Debrecen) se většina z nich nachází v západní části. Můžeme uvést, že nedaleko Bratislavy, takže jsou velice často navštěvovány především slovenskými a českými zákazníky. A cesta z jižních Čech přes Rakousko do těch nejbližších (Bükfürdo, Sárvár) trvá tak 6 hodin, do vzdálenějších (Hevíz, Tapolca) asi osm. Jako výjimečné jsou nabízeny právě lázně Hévíz, kde se nachází termální jezero o rozloze 47 tisíc m². A nedaleko ještě známý Balaton… Pozastavíme se alespoň v jednom z těchto míst.

Lázně Bükfürdö

Jsou to třetí (uvádí se i druhé) největší a snad nejkrásnější lázně Maďarska vůbec. Jsou doplněny moderním světem sauny a speciálním lékařským wellness střediskem. Mají 32 bazénů a vodní plochu přesahující pět tisíc m². Termální voda má vysoký obsah železa, vápníku, hořčíku, manganu, draslíku, sodíku a vyvěrá z hloubky 1282 m, při teplotě 55 st. C. Léčí se zde především nemoci pohybového ústrojí, osteoporóza, opotřebování kloubní chrupavky, vápenatění, zápal kloubů, revma, poúrazové stavy, terapie po ortopedických a neurologických operacích, vředové choroby, zažívací poruchy, gynekologické a urologické potíže. Takže, jak vidíte, nabídka je značně rozsáhlá.

K dispozici jsou také vnitřní restaurace s otevřenou kuchyní, kde si můžete vychutnat kulinářské speciality a lahodné, zdravé pokrmy. Rovněž tak kavárny, kde můžete spokojeně odpočívat nad šálkem dobré kávy. Milovníci sauny zde najdou také infrasaunu: finskou i aromatickou. Vodu lze používat také pro pitnou kúru. A při večerním posezení v některé ze zdejších hospůdek nad dobrým vínkem rovněž nebudete zklamáni. Takže: konec konců, můžeme s určitostí tvrdit, že ten, kdo si sem jednou přijel prohřát nastávajícím stářím prokřehlé klouby, bude se sem, pokud mu to zdravotní stav dovolí, velice rád znovu vracet. Pochopitelně svou nevýznamnou roli hraje i vlastní peněženka, neboť se věnujeme zdravotní „revitalizaci“, kterou nehradí zdravotní pojišťovna.

Využijete-li služeb některé z cestovních kanceláří, zcela určitě vám bude nabídnut krátkodobý zájezd do některé blízké obce za poznáním místního života i dávných památek. Například Köszeg, který je proslulý dobrým vínem. Ale o tom až někdy příště. Cestujete-li po vlastní ose, o zajištění dobrého ubytování i stravování není žádná nouze. Místní jsou na tento druh lázeňské turistiky velice dobře připraveni po celou sezónu. Pro chodce je vybudována kvalifikovaná trasa nordic walking. Pro ještě aktivnější relaxaci je zde volejbalové, nohejbalové, badmintonové i golfové hřiště. Jako mimořádný tip je nabízena Křišťálová věž – speciální tříposchoďová konstrukce, postavená nejmodernější technologií, kde si může zdatnost vyzkoušet celá rodina… Na rozloučenou s lázeňským pobytem vám společnost navštíveného hotelového komplexu nabídne dotazník, ve kterém můžete svůj pobyt zhodnotit.

S lázeňským pozdravem „Lékař ošetřuje, příroda s termálními lázněmi léčí“.

František Růžička, České Budějovice

p15209981.jpg

Rehabilitační cvičení

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář