Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čertova stěna ‒ František Růžička

23. 12. 2018

Při prázdninovém putování Lipenskou oblastí jsme nenavštěvovali jen a jen sakrální památky, popisované průběžně v seriálu Šumavské kostelíky, ale také ostatní turistické, historické či přírodní památky, které se vyskytly při cestě. Budou proto popisovány, stejně jako kostelíky, v postupném pořadí. Je pochopitelné, že zdaleka nemohou být všechny. Přesto vás mohou lákat třeba pro příští turistickou sezónu.

Při dobré kávě ve Vyšším Brodu jsme se dozvěděli, že nedaleký vrch Strašidelník (směr Loučovice) byl pohanským posvátným místem, kde Slované uctívali Svatoroha. Jiná legenda se však váže ke vzniku Čertových proudů na Vltavě, které vznikly, když čert chtěl zničit nově zbudovaný Vyšebrodský klášter. Chtěl vytvořit hráz nádrže a potom klášter spláchnout. Nepodařilo se mu to ale během jedné noci, za svítání jeho čas vypršel, a tak po něm zbylo nedokončené dílo. O dolíku na velkém balvanu v řece se uvádí, že je otiskem právě ďáblova palce. Tato pověst ostatně inspirovala Bedřicha Smetanu ke složení stejnojmenné opery.

Čertovy proudy – Jsou vodáky také nazývány jako Čertovy schody nebo Čertovy kameny a byly původním řečištěm od Lipna až po Vyšší Brod. Část této vodní trasy je značně nebezpečná. Především kníže Josef Adam Schwarzenberg vynaložil v 18. století velké úsilí a vysoké finanční náklady na její splavnění pro dřevařské vory. Svůj záměr však také nedokončil. Proudy byly považovány za naprosto nesjízdné, ale od postavení přehrady se zde jezdí různé slalomové závody při zvýšeném průtoku vody. Například v roce 2004 se zde uskutečnilo MS v raftingu. Dodejme, že k velké nevoli ochránců přírody.

Národní přírodní rezervace – Je značena jako „Čertova stěna – Luč“ s rozlohou 140 ha podél řeky Vltavy. Vrchol Luče (933 m) je přístupný po modré značce z Loučovic. Vstup do kamenného moře je zakázaný. Pro běžného turistu je nejlepší přístup od silnice, s dobrým značením. Přesto opatrnosti není nikdy dost! Rezervace vznikla v roce 1992 sloučením přírodní rezervace Čertova stěna (vznikla roku 1956 na pravém břehu v rozloze 10 ha) s rezervací Luč (vznikla roku 1934 na levém břehu v rozloze 95 ha). V roce 2005 byla dále rozšířena o část toku Vltavy a kamenné moře.

Charakteristikou je kaňonovité údolí Vltavy s nezpevněnými, suťovými stěnami a nakupením velkého množství balvanů. Jedna z částí se nazývá „Ďáblova kazatelna“. Nedaleko se nachází již zmíněný „Strašidelník“, dosud pokrytý mrtvými kmeny stromů, které odumřely po požáru v roce 1988. Většina kamenů je obrostlá pouze mechy a lišejníky. Rovněž se zde nacházejí vzácné a ohrožené druhy flóry. Z fauny pak užovky, ještěrky a další tvorečkové… A jedeme dál…

František Růžička, České Budějovice

p14808621.jpg

Vrchol Čertovy stěny

p14808651.jpg

Kamenné moře

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář