Jdi na obsah Jdi na menu
 


U nás v Kocourkově 20

26. 5. 2016

Po několikaměsíční přestávce pokračujeme v komentování aktuálního vnitropolitického dění. Žádný z problémů, na něž jsme kriticky upozorňovali, není dodnes uspokojivě vyřešen. Jak se stalo zvykem v českých zemích, zůstali jsme v půli cesty a někde dokonce na samém začátku.

V kauze Vrbětice se vyšetřovatelé dostali nejdál: bylo obviněno několik osob, avšak skladiště zůstává na svém místě a život jde dál. Podobně je tomu i s vyšetřováním vraždy osmi nevinných občanů v Uh. Brodě: nestalo se vůbec nic, pouze Policejní prezidium se rozhodlo udělat „personální kolečko“ policejních ředitelů (zlínský J. Tkadleček mezi nimi není). Ve svých křeslech dál sedí jak neschopný žvanil B. Sobotka, tak i jeho často kritizovaní ministři. Pouze v Praze, jak se zdá, hrozí odvolání nekomunikativní primátorce A. Krnáčové.

Je to stav, z něhož se rozhodně nemůžeme těšit. Daleko horší je to však s naší zemí z pohledu zahraničně politického. S přicházejícím podzimem a nastupující zimou se k nám plíživě, zato spolehlivě, vkradlo nebezpečí mezinárodního terorismu. Po lednovém útoku islamistických zločinců na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo v Paříži přišel „černý pátek“ 13. 11. 2015, kdy teroristé z tzv. Islámského státu znovu udeřili v hlavním městě Francie a připravovali dokonce útok i v samotném sídle EU a NATO – v Bruselu. Větší drzost si můžeme jen těžko představit.

Nejnovější zprávy začínají ovšem znepokojovat i jinak klidné občany ČR, které Sobotkova vláda již řadu měsíců ujišťuje o tom, že jim nic nehrozí. Tváří v tvář neakceschopnosti naší policie, jak to názorně předvedla při zpackaném zákroku v Uh. Brodě (24. 2. 2015), si málokdo z nás dovede představit, že by někoho ochránila před teroristickými zabijáky, kteří se neštítí ničeho.

Mnozí vzdělaní a rozumní pozorovatelé dnes říkají, že v souvislosti s uprchlickou krizí, při níž se do Evropy nekontrolovatelně valí statisíce migrantů z Afriky a Asie, nás čekají nelehké časy. To ostatně tvrdíme již delší dobu i my – v redakci SN. Čtenáři se o tom mohou přesvědčit, vrátí-li se k dříve zveřejněným článkům. V tomto úsilí chceme i nadále pokračovat, neboť blaho vlasti je nám nade vše.

 

* * *

Vstoupili jsme do roku 2016. Situace kolem migrační krize není dodnes uspokojivě vyřešena. Představitelé EU sice zasedají, avšak žádné řešení není na stole. Jediné, co je jisté, je to, že proud běženců z Blízkého východu a ze severní Afriky neztenčenou měrou pokračuje a bude zesilovat. Skandinávcům i jinak disciplinovaným Němcům začíná docházet trpělivost s neschopným vedením státu. Lidé se radikalizují, napětí narůstá, hrozí chaos.

Brzy se dočkáme toho, že začnou padat „demokratické“ vlády a možná dojde i na ty obávané kandelábry. Až občané ztratí trpělivost s vládami svých zemí, které je nechaly v „tom“, sáhnou k pouličnímu násilí. Evropa se ocitne na pokraji občanské války. Pokračující teroristické útoky v evropských městech ze strany islamistů situaci ještě zdramatizují. ‒ To není děj nějakého sci-fi thrilleru, nýbrž realistický výhled do možné budoucnosti našeho kontinentu v případě, že se nepodaří zastavit migrační proud směřující do Evropy.

Radikalizuje se ovšem i česká společnost, třebaže nás migranti zatím nijak neohrožují. Co není dnes, může v brzké době přijít a překvapit i nás. Frustrace občanů z pokryteckého konání Sobotkovy vlády v příštích měsících nejspíše povede k tomu, že politika se přesune (podobně jako na konci roku 1989) z parlamentu do ulic a na náměstí našich měst a obcí. Pak začne i našim „demokratickým“ politikům zvonit umíráček. Co bude následovat, to si lze snadno domyslet. Doufejme jen, že vynucená politická změna nebude doprovázena potoky krve a nekončícím násilím. Že to nebude žádná nová „sametová“ či „něžná“ revoluce, tím si můžeme být naprosto jisti.

 

REDAKCE

●●●

● Komunista Ondráček vyzval k debatě o pravých chlapech a obraně země. A hned ho srazil Dolejš

Poslanec KSČM Jiří Dolejš se dnes na Twitteru vysmál svému stranickému kolegovi Zdeňku Ondráčkovi. Ten totiž psal status o krizi současné vlády, nutnosti zajistit bezpečnost národa a také o tom, jak funguje pravý chlap. Podle Dolejše se ale chlap pozná úplně jinak, než si myslí Ondráček.  (ParlamentniListy.cz, 29. 4. 2016, 17:12)

─────

Chtít diskutovat o chlapech s lidmi, jako jsou J. Dolejš či B. Sobotka, to by byl pořádný nonsens. Ani jednoho z nich totiž za chlapa považovat nelze. Zajímavé by bylo vědět, co si o tom myslí jejich manželky.

●●●

Horáček zvažuje kandidaturu na Hrad. Zeman nemá výhru jistou, myslí si

Producent a textař Michal Horáček uvažuje o tom, že bude kandidovat na post prezidenta republiky. Zpochybnil názor, že současná hlava státu Miloš Zeman je favoritem i pro další volby. „Chtěl bych, abychom to nebrali jako jistotu,“ řekl. - Vystudovaný antropolog Michal Horáček se narodil v roce 1952 v Praze. Po střetech s režimem vystřídal řadu zaměstnání. Byl plavčík na koupališti Lhotka, skladník nebo umývač nádobí v restauraci Alfa. V sedmdesátých a osmdesátých letech publikoval v zahraničním tisku (v USA získal v roce 1982 prestižní cenu Excelence in Journalism), od roku 1986 působil v kulturní rubrice Mladého světa. - Hodně se angažoval při převratu v roce 1989, kdy s Michaelem Kocábem založil iniciativu Most, které se podařilo zprostředkovat tehdy ještě nemyslitelnou komunikaci mezi komunistickou vládou a představiteli disentu. (iDNES.cz, 29. 4. 2016, 11:37)

─────

Nenechme se mýlit popularitou M. Horáčka. K zamyšlení je spíše jeho „normalizační“ životopis: mohl publikovat na Západě, zatímco jiní byli za totéž zavíráni; působil v redakci prestižního časopisu Mladý svět apod. Opravdu si někdo myslí, že to byla náhoda?  A jeho spolupráce s L. Adamcem v listopadu 1989 – to je kapitola sama pro sebe! O M. Kocábovi, s nímž založil Most, platí totéž: jeho manželkou byla Američanka; mohl působit v režimem tolerované „kontroverzní“ skupině Pražský výběr atd. (V materiálech StB je Kocáb evidován jako kandidát tajné spolupráce s krycím jménem „MUK“.) Těch podivností je tam příliš mnoho, než aby to mohla být náhoda. Samostatnou kapitolou je Kocábova úloha při jednání o „odsunu sovětských vojsk“ po roce 1989. Naopak k temným stránkám patří jeho a Horáčkova role v privatizaci v 90. letech 20. století. V souvislosti s odhalením práce L. Adamce pro KGB je třeba s velkou obezřetností posuzovat i „návrh“ na kandidaturu M. Horáčka na úřad prezidenta republiky. Kdopak se nám snaží podstrčit tohoto „bonvivána“ namísto „křupana“ M. Zemana? Není těžké to uhodnout…

●●●

● Policie obvinila Adama B. Bartoše ze tří trestných činů proti lidskosti. Hrozí mu tři roky

Pražská policie v pátek obvinila předsedu krajně pravicové Národní demokracie Adama B. Bartoše ze tří trestných činů proti lidskosti. Podle policie se jich dopustil obsahem knih a dalších písemností, které vydával, a ve svých projevech. V těch údajně úmyslně podněcoval k nenávistí vůči Židům, obdobně si počínal i vůči imigrantům. Na webových stránkách policie to uvedl její pražský mluvčí Tomáš Hulan. - Bartoše policie zadržela ve čtvrtek dopoledne, noc strávil v cele předběžného zadržení. V pátek v poledne byl propuštěn. V případě odsouzení mu hrozí až tři roky vězení. (Lidovky.cz, 29. 4. 2016, 15:09, aktualizováno 15:54)

─────

Ti imigranti jsou tam jen do počtu, aby se neřeklo. Ve skutečnosti jde o Bartošovy kritické názory na Židy. To leží v žaludku téměř všem pseudodemokratům u nás – bez výjimky. Kritické názory se totiž v havlistických Čechách nenosí – s výjimkou kritiky M. Zemana. Všechno ostatní není „in“, a tudíž je protizákonné (v tom našem „právním státě“). Ze všeho nejnebezpečnější je zdravý selský rozum. Ten se naštěstí zavřít do vězení nedá.

●●●

● Za stav OKD nemůže Sobotka, bránil premiéra Mládek. Zato se ostře pustil nejen do Bakaly

Hostem dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu byl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. S Helenou Šulcovou mluvil o současné situaci kolem společnosti OKD i o ČSSD a jejím dluhu vůči advokátovi Zdeňku Altnerovi. - „Bohuslav Sobotka není viníkem této situace,“ řekl Mládek s tím, že o OKD rozhodovala již vláda ODS před Sobotkou. V době, kdy byl Sobotka ministrem financí, byl stát v nevýhodné situaci, jelikož nebyl většinovým vlastníkem. (ParlamentniListy.cz, 29. 4. 2016, 17:50)

─────

Alibistický výrok J. Mládka je pochopitelný. Hovoří o svém „šéfovi“, který bude rozhodovat o tom, zda Mládek bude či nebude na některé z příštích volebních kandidátek ČSSD. Ve skutečnosti Sobotka nese plnou odpovědnost za to, že majetek OKD byl v roce 2004 prodán Bakalovi „za hubičku“. Ten rozdíl v ceně by měl teď uhradit Sobotka ze svého. Sám si za ta léta nahrabal dost! Věc je zřejmě již promlčena, ale náprava se ještě udělat dá. Právníci (nikoli ti „na baterky“ jako B. Sobotka) by měli přijít na způsob, jak viníky pohnat k zodpovědnosti. Vyloučit nelze ani to, že Sobotku budou propuštění horníci z dolu Paskov lynčovat.

●●●

● KGB vedla komunistického premiéra Adamce jako důvěrníka

Někdejšího předsedu komunistické vlády Ladislava Adamce vedla tajná služba KGB jako důvěrníka [krycí jméno Atos]. Vyplývá to ze záznamu v takzvaném Mitrochinově archívu, souboru dokumentů uložených v archívu Churchillovy fakulty univerzity v Cambridgi. Záznam o Adamcovi se týká důvěrných kontaktů sovětského zastoupení KGB v bývalém Československu, píše deník Právo. (iDNES.cz, 30. 4. 2016, 10:31)

─────

To, co mnozí tušili, se potvrdilo. Tím je zároveň vysvětlena úloha tohoto stranického byrokrata při předání moci (pod patronací KSSS a KGB) v listopadu 1989 předem připraveným představitelům disidentské opozice v čele s V. Havlem. Lze předpokládat, že v tzv. Mitrochinově archivu budou jména i jiných českých a slovenských kolaborantů s okupační mocností ‒ SSSR. Kolik takových „důvěrníků“ bylo v řadách tzv. disidentů? Že na tuto skutečnost upozorňuje zrovna bývalé komunistické (Rudé) Právo, jistě nebude žádná náhoda. Ruský prezident Putin nedávno slíbil, že budou odtajněny sovětské dokumenty z doby před rokem 1989. To se máme na co těšit!

●●●

● Česko slaví První máj: Jakeš dával autogramy, Sobotka představil manifest

V Česku jsou v plném proudu prvomájové oslavy. Ráno se sešla v pražských Holešovicích KSČM. Nechyběl ani Miloš Jakeš, který se fotil s příznivci a rozdával autogramy. Bohuslav Sobotka představil ve Vyškově Prvomájový manifest ČSSD, v němž slibuje zvýšení platů. Mimo stranických oslav se konají i protesty proti uprchlíkům, xenofobii, fašismu i studentský majáles. (iDNES.cz, 1. 5. 2016, 7:09, aktualizováno 13:26)

─────

Sobotka nejenže v Praze vyklidil pole komunistům, ale chová se jako nevýznamný funkcionář okresního formátu. Je to ostuda od předsedy vládní strany! Na jeho manifest není nikdo zvědavý. Přichází s ním pozdě. Lépe by udělal, kdyby opustil oba své posty. Nějakým manifestem se už nezachrání. Pořád jen prázdná slova. Stále se jen žvaní a nic se nedělá…

●●●

● Bakalova NWR byla ve ztrátě, ale manažeři brali stamiliónové odměny

Šest výkonných ředitelů společnosti New World Resources (NWR) dostalo v letech 2010 až 2015 dohromady na mzdách a odměnách 26,6 miliónu eur (zhruba 718,2 mil. korun). Tedy v době, kdy byl většinovým vlastníkem společnosti Zdeněk Bakala. -Vysocí manažeři NWR dostávali bonusy přesto, že hospodaření firmy bylo od roku 2012 ztrátové. Kromě Pennyho si více než 700 miliónů korun za šest let rozdělili Marek Jelínek, Mike Salamon, Boudewijn Wentink, Ján Fabián a Klaus-Dieter Beck. - A na výplatní listině společnosti nechybí ani někdejší lobbista, diplomat a současný europoslanec za hnutí ANO Pavel Telička. Tomu NWR vyplatila v letech 2010 až 2014 na mzdách 430 tisíc eur. (Novinky.cz, 2. 5. 2016, 9:40)

─────

Co by takovému chování „podnikatelů“ řekl T. Baťa? Asi by je nepochválil. Jinak bez komentáře. Co se týká P. Teličky, to si bude s ním muset vyřídit hnutí ANO 2011, za které vykonává funkci europoslance. Být na Teličkově místě, zahrabal bych se dvacet metrů pod zem, aby mě už nikdy nikdo neviděl a neslyšel…

●●●

● Nespokojení místopředsedové z ANO zakládají vlastní hnutí

Zprávy o stále dalších odpadlících z hnutí ministra financí Andreje Babiše se v posledních měsících množí. Bývalí členové jsou ve většině případech zklamaní z toho, jakým způsobem strana fungovala. Vadí jim preferování lidí loajálních k vedení a často také nesouhlasí s postoji vedení hnutí v krajích. Skupina bývalých místopředsedů hnutí, kteří své posty i ANO opustili už v březnu 2013, se rozhodli založit vlastní hnutí Změna pro lidi a lákají do něj všechny nespokojené odpadlíky. (Echo24.cz,2. 5. 2016)

─────

Zdá se, že se podvodné „protestní“ hnutí ANO 2011 začíná rozpadat. Dalo se to čekat. Přesně podle českého přísloví: „Podvod a klam zradí se sám.“ – Ach, ta čeština! Zpátky do základní školy!

●●●

● Recenze: Každý milion dobrý zabíjí jménem Jiřiny Bohdalové televizní vkus

Česká televize nabyla dojmu, že pětaosmdesáté narozeniny Jiřiny Bohdalové se neobejdou bez několikatýdenního maratonu poct. Snad abychom si co do pompy v ničem nezadali s Brity slavícími devadesátiny své královny. Řadu repríz završuje nový snímek Každý milion dobrý Zdeňka Zelenky, jenž vznikal od počátku právě jako pocta Bohdalové. (Aktuálně.cz, 2. 5. 2016, 10.35)

─────

Umělecké a lidské konce některých známých postav naší televize bývají smutné, ba tragikomické. O J. Bohdalové, této rekvizitě normalizační televize a filmu, která u ničeho nesměla (a nesmí) chybět, to platí dvojnásob. Ne že by neuměla hrát (vytvořila řadu velmi dobrých divadelních i filmových rolí), avšak neví, kdy skončit. Proto ten trapas v souvislosti s jejími 85. narozeninami. Jsou totiž u nás lidé, kteří jsou přesvědčeni, že tady budou „zářit“ až do stovky. Spíš než to jen zaclánějí a zabírají místo těm, kteří skutečně něco dokážou.

●●●

Milouš Jakeš přišel o svou vilu. Kam půjde?
Bývalý generální tajemník ÚV KSČ Milouš Jakeš (93) se musel odstěhovat z vily na pražské Hanspaulce. Děti mu jí totiž prodali. - Synové Miloš (62) a Lubomír (68) jakešův dům podle deníku Blesk prodali za 45 milionů korun. Tátovi pořídili luxusní byt za 7 milionů a zbytek si prý nechali. (EuroZprávy.cz, 3. 5. 2016, 8:00)

─────

Ta zpráva podle titulku působí dojmem, jako by M. Jakeš skončil na ulici. Opak je pravdou. Kdo z dnešních důchodců má nový byt za sedm milionů? – S tím pravopisem se to pořád nezlepšuje. To je na tom tento zpravodajský server tak špatně, že nemůže sehnat gramotné redaktory?

●●●

● Havíři Dolu Darkov po noční směně nevyfárali, nejspíše začali stávkovat

Přibližně padesát horníků Dolu Darkov na Karvinsku po noční směně nevyfáralo a nejspíše tak zahájili stávku v souvislosti s krizí těžební společnosti OKD. (iDNES.cz, 3. 5. 2016, 9:39, aktualizováno 10:02)

─────

To, čemu naši dělníci (včetně horníků) za dlouhá desetiletí komunismu a postkomunismu odvykli, se zřejmě vrací. Stávka je totiž jediný účinný nástroj, jak upozornit na problém, který někdo nechce řešit. Nejen šéfové OKD, ale i ministr J. Mládek budou mít zamotanou „šišku“, protože z tohoto maléru jim nikdo nepomůže. Až se to rozjede po celém státě, je s touto vládou (a zřejmě i s celým polistopadovým režimem) amen. Jedná se o stávku, kterou neorganizují odbory, což je ještě horší, protože to vypovídá o tom, že odbory u nás jsou na nic!

●●●

Hnutí ANO rozjelo volební kampaň, na billboardech má heslo Chceme lepší Česko

Hnutí ANO zahájilo kampaň pro podzimní krajské a senátní volby se sloganem Chceme lepší Česko. Chce se soustředit na zdravotnictví, bezpečnost, školství, dopravní infrastrukturu, sociální služby a efektivní a transparentní řízení úřadů. (Lidovky.cz, 3. 5. 2016, 11:35)

─────

Jen lidé mdlého rozumu by mohli neletět obměněné pohádce z parlamentních voleb 2013, kdy hnutí ANO 2011 slibovalo: „ANO, bude líp!“ Dnes, po třech letech, víme, že líp není. Stejně je tomu s pozměněným, leč ideově naprosto prázdným heslem ze začínající krajské volební kampaně tohoto hnutí: „Chceme lepší Česko“. Což o to! Kdo by nechtěl, aby tady bylo líp a aby se všem dařilo lépe? Zatím se mají líp jen někteří prominenti, kdežto velká část obyvatelstva žije od výplaty k výplatě. Obávám se, že za této situace se dříve protestní hnutí, dnes spíše strana jednoho oligarchického autokrata, nesetká s takovým naivním očekáváním jako v roce 2013. Lidé prohlédli, dokonce i zvolení zástupci ANO 2011, kteří z tohoto uskupení raději sami odešli. Za tři roky se pozná, jestli někdo tahá voliče za nos, nebo dělá politiku, k jaké se před volbami zavázal. Tady platí samozřejmě to druhé. Proto i výsledky hnutí ANO 2011 nebudou tak dobré, jak slibují předvolební preference (či spíše zmanipulované odhady). To je jen taková hra s potencionálními voliči.

●●●

Poslanci podpořili Úsvit. O návrhu referenda o vystoupení z EU ale jednat nestihli

Návrh opozičního Úsvitu podpořilo 96 ze 169 přítomných poslanců, nakonec se ale k němu do konce jednacího dne Sněmovny nedostali. Pro byli někteří poslanci ČSSD, ANO, všichni přítomní komunisté a většina poslanců ODS. Pro byl také šéf lidovců Jiří Mihola, který před schůzí řekl, že „podobné nesmysly“ se na program dostat nemohou. (Lidovky.cz, 3. 5. 2016, 18:33)

─────

Pokrokem je, že se vůbec o těchto věcech mluví na půdě parlamentu. Asi nám opravdu nezbude nic jiného, než abychom o vystoupení z EU vážně uvažovali, zejména proto, že tuto instituci vedou šílenci typu A. Merkelové.

●●●

● Referendum o vystoupení z EU nebude, poslanci změnili názor a vyřadili ho z programu schůze

I když většina poslanců v úterý hlasovala pro návrh Úsvitu, aby se do programu schůze Sněmovny dostal bod s názvem Referendum o vystoupení z Evropské unie, ve středu dopoledne už bylo všechno jinak. Poslanci tentokrát hlasováním rozhodli, že bod z programu vyřadí a vůbec se jím nebudou zabývat. – „Diskuse kolem této věci vzbuzují takové vášně a nepochopení, že si dovoluji sáhnout k návrhu na vyřazení tohoto nesmyslného bodu vůbec z programu jednání,“ navrhl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola. V následném hlasování tento návrh podpořilo ze 168 přítomných poslanců 93, což ke schválení stačilo. (Aktuálně.cz, 4. 5. 2016, 12:30)

─────

Lidovci jako vždy nezklamali. I nadále se může používat známý vtip o tom, jak se jmenuje „had na tři“. Tím nejnovějším „hadem“ je poslanec J. Mihola, který sice často ve sněmovně vystupuje jako prosťáček, ale když jde do tuhého, ví, jaká je ta „správná“, historická, pozice lidovců. Snad právě proto jdou volební preference této strany vytrvale směrem k pětiprocentní hranici. Až se budou konat volby do parlamentu, KDU-ČSLse tam již nedostane. Nezklamala ani TOP 09, složená z někdejších odpadlíků KDU-ČSL.

●●●

● Lidé uctili památku padlých. V pankrácké „sekyrárně“ nacisté popravili 1075 lidí

Ve vazební věznici na Pankráci uctili lidé památku padlých v boji proti nacismu. V době okupace sloužilo zařízení jako vyšetřovací věznice gestapa. Mezi lety 1943 a 1945 bylo v takzvané Pankrácké sekyrárně popraveno 1075 lidí.  (ČT24.cz, 4. 5. 2016, 15:58)

─────

Je třeba popravdě přiznat, že tentokrát naše veřejnoprávní televize dělá to, co dělat má: informuje o tom, jací představitelé státu a kde uctili památku osvoboditelů i obětí nacistické zvůle z let 1939-1945. Je to důležité, aby zejména mladá generace věděla, že mír, ve kterém žijeme 71 let, byl vykoupen nezměrným utrpením československých občanů v nacistických věznicích a životy tisíců vlastenců, kteří neváhali za svobodu vlasti dát to nejcennější. Spíše než přítomnost subalterního ministra bychom očekávali, že se tohoto slavnostního aktu zúčastní samotný premiér. (Ten, který se bojí, když prezident mluví o kalašnikovu.) Je to paradoxní situace, protože většina „demokratických“ politiků právě v těchto hodinách odsuzuje účast jihomoravského hejtmana M. Haška při uctění památky ruských osvoboditelů v Brně spolu s tzv. Nočními vlky, kteří k nám přijeli z Ruska. Blekotání předsedy Poslanecké sněmovny J. Hamáčka o tom, že on by se takové akce nezúčastnil, je k ničemu. Bohužel tím jen potvrdil, že ve vedení státu kromě M. Zemana nemáme žádné osobnosti – jen trapné přitakávače a všeho schopné politické korouhvičky. Také tichošlápek Sobotka si přiložil své symbolické polínko pod „hranici“ pro M. Haška. Nic jiného se od tohoto zbabělce ani čekat nedalo. Lukáš Dolanský se v pořadu „Události, komentáře“ zcela znemožnil a měl by být stažen z obrazovky, aby nemohl dál škodit. ČT se svou prolhaností začíná nebezpečně blížit předlistopadové ČST.

●●●

● Sobotka, Babiš, Chovanec, Jurečka. Ministři opět nedorazili na interpelace

Písemné interpelace poslanců na členy vlády, které jsou pravidelně ve čtvrtek od devíti do jedenácti hodin dopoledne, se tentokrát nekonaly. Do jednacího sálu totiž nedorazil žádný ministr, kterého chtěli zákonodárci interpelovat. V kuloárech se procházel pouze šéf resortu kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). (Novinky.cz, 5. 5. 2016, 10:17, aktualizováno 12:15)

─────

Není to poprvé, kdy téměř celá vláda není přítomna při projednávání interpelací v Poslanecké sněmovně. Jak to vyřešit? Jednoduše: vyvolat hlasování o důvěře vládě a tuto jí neodhlasovat!

●●●

Bělobrádek: O nás bez nás. Povinné kvóty na uprchlíky jsou jako Mnichov

Spor o uprchlické kvóty Čechům připomíná historický okamžik, a sice že se rozhoduje o nás bez nás, řekl vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek v rozhovoru, který ve čtvrtek zveřejnil deník Die Welt. Odmítá v něm, že by Česko bylo nesolidární při řešení migrační krize, a navrhuje směřovat podporu uprchlíkům zejména mimo země Evropské unie. V rozhovoru mluví také o ruské propagandě v Česku. (Lidovky.cz, 5. 5. 2016, 10:45)

─────

To, co říká Bělobrádek, je sice pravda, ale je otázka, jestli to bude tváří v tvář A. Merkelové našim představitelům něco platné. Tato soudružka z bývalé NDR má „úkol“ a ten musí splnit – stůj co stůj. O tom, že se k nám Němci chovají jako k někdejšímu Protektorátu Čechy a Morava, jsme psali již několikrát. Nic se na tom nezměnilo a nezmění. Starého psa novým kouskům nenaučíš…

●●●

Krnáčová chce přestavět Prahu: Metropole potřebuje budovy světových architektů
V centru Prahy vznikne obchodní centrum. Stát by mělo u Masarykova nádraží a připravuje ho investiční skupina Penta. Návrh pochází z dílny architektonického studia nedávno zemřelé slavné britské architektky iráckého původu Zahy Hadidové.
(EuroZprávy.cz, 5. 5. 2016, 13:02, aktualizováno 16:53)

─────

Krnáčová udělá nejlépe, když se spolu se soudruhem Babišem vrátí na Slovensko. Tam může dál rozvíjet své fantasmagorie o přestavbě Prahy. Nepotřebujeme, aby přivandrovalci rozhodovali o budoucnosti hlavního města! Česká metropole se v prvé řadě potřebuje zbavit takových lidí, jako je Krnáčová a její protektor Babiš!

●●●

● Jidáš letošních maturit? Ezop. Studenti pohořeli na otci bajek

Vloni Jidáš, letos Ezop a epizeuxis. Podle maturantů šlo o největší oříšky letošního didaktického testu z českého jazyka. Otázka, která se věnovala otci bajek, způsobila mezi studenty na sociálních sítích pozdvižení. Nejvtipnější memy si prohlédněte v rozsáhlé galerii. - „Počkat, to nenapsal Homér?“ zjišťoval Jan na na facebookovém profilu Maturita z češtiny. „Sakra, já tam napsala Aristotela,“ přidala se k němu Tereza v komentářích. - „Mně se spojil Andersen s Ezopem a vznikl Edison,“ zmiňuje jedna z maturantek. Na slovo si přišli i čeští spisovatelé včetně Nerudy, Čapka či Kafky, přestože zadání jasně mluvilo o antickém autorovi. (Echo24.cz, 6. 5. 2016)

─────

O tom, že dnešní školy vychovávají polovzdělance, se není třeba šířit. Přesvědčit se o tom může každý, kdo občas sleduje nějakou vědomostní soutěž. V ní mladí prohrávají na celé čáře před těmi staršími spoluobčany, kteří ani nemají vysokou školu. Většina dnešních mladých ji sice má, avšak znalosti žádné. Chcete lepší důkaz o tom, že se naše školství za posledních 25 let „propadlo“ na úroveň rozvojové země třetího světa? Hlavně že všichni mají počítače!

●●●

● Jak jsem měl vědět, že to jsou Noční vlci? diví se úředník, který povolil průjezd motorkářů Prahou

Průjezd Nočních vlků centrem Prahy se nelíbí vedení hlavního města. Spolek motorkářů blízký ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi plánuje, že projížďka bude v sobotu trvat dvě hodiny, a chce dvakrát projet i přes Václavské náměstí. Primátorka Adriana Krnáčová i náměstek pro dopravu Petr Dolínek s akcí nesouhlasí. Úředník z pražského magistrátu, který průjezd centrem města povolil, řekl, že nevěděl o tom, že se akce budou účastnit i Noční vlci. "V podkladech bylo, že je to normální jízda skupiny motorek, kterých podepisujeme dvacet za rok," řekl Aktuálně.cz.
(Aktuálně.cz, 6. 5. 2016, 14:00)

─────

Že na pražském magistrátu neví levá ruka, co dělá ta pravá, není žádná nová informace. Od nástupu Slovenky Krnáčové do funkce primátorky se tak děje dnes a denně. Zdá se, že teprve teď půjde o všechno. Těžko si představit, že by si Rusové něco takové nechali líbit. Pád primátorky Krnáčové lze očekávat ve velice krátkém čase. Tato záležitost jí spolehlivě zlomí vaz.

●●●

● Sobotka: Klíčové je udržet OKD v chodu

Vláda čeká na verdikt soudu, který rozhodne o případné insolvenci OKD, a připravuje se na jednotlivé varianty vývoje v kauze. V Ostravě to v pátek řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po jednání s vedením těžební firmy, odboráři, starosty obcí a měst dotčených těžbou i zástupci dodavatelů či zaměstnavatelů hlavně v automobilovém průmyslu. (Novinky.cz, 6. 5. 2016, 19:35, aktualizováno 20:31)

─────

Sobotka je „kozel“ v roli zahradníka. Tento hlavní viník současné situace v OKD spolu s tragikomickým hejtmanem Novákem a „krizovými manažery“ Mládkem a soudružkou Marxovou-Engelsovou, to je sestava k popukání. Jak tito lidé chtějí něco řešit a vyřešit? Je to pro zasmání, za víc to nestojí. Tato „skvadra“ by měla spíš vystupovat v nějakém kabaretu. Pokud je něco klíčové, pak je to demise B. Sobotky a celé jeho loutkové vlády. Jediným realistickým politikem je v tomto případě šéf odborů Středula, který pochopil, že na Ostravsku jde opravdu do tuhého. Nikoli náhodou se kdysi soudruh L. Štrougal řídil pragmatickou zásadou: „Jenom nenasr*t horníky!“ Komunisté měli totiž panický strach ze skutečného hněvu „dělnické třídy“, jejímž jménem údajně vládli (= byli u koryt). Dojde-li na Ostravsku v příštích týdnech k neřízeným nepokojům horníků (bez kontroly odborů), bude to znamenat nejen konec B. Sobotky jako předsedy vlády, ale nejspíš i konec polistopadového režimu. Následky budou takové, že se je nikdo neumí představit…

●●●

Policisty, kteří vyšetřují Čapí hnízdo, někdo odposlouchával
Detektivové z pražské hospodářské kriminálky našli podle zjištění Práva v uplynulých dnech ve svých kancelářích štěnice. Odposlechy včetně skryté kamery byly přitom nainstalovány v kancelářích týmu, který šetří podezření na dotační podvod související se stavbou luxusní farmy Čapí hnízdo vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO). (EuroZprávy.cz, 7. 5. 2016, 7:55)

─────

Ve státě, kde je vicepremiérem bývalý agent StB, to jistě není žádná překvapivá informace. Pouze dokládá, jak jsme na tom s tou naší „demokracií“. Jeden by hořce zaplakal…

●●●

Přišli i prospěcháři, uznal Babiš. Ve volbách chce získat pět hejtmanů
Do hnutí ANO přišli podle předsedy Andreje Babiše i prospěcháři, hnutí se jich musí zbavit. Na programové konferenci před krajskými a senátními volbami mluvil například o dopravě, zdravotnictví, školství a migrační krizi. „Náš program je selský rozum a řešení problémů,“ řekl Babiš. V krajských volbách by rád získal pět hejtmanů. (iDNES.cz, 7. 5. 2016, 10:26, aktualizováno 12:59)

─────

Nejen Korejská strana práce má v těchto dnech své vrcholné sněmování. Nejnověji rovněž hnutí ANO 2011, které hlásá: „Chceme lepší Česko.“ Copak tyto dva politické subjekty spojuje? Je to nepochybně osoba jediného, neomylného vůdce: Kim Čong-una a Andreje Babiše. Jaká náhoda!

●●●

● Veterán od Tobruku opustil bojovníky za svobodu, nevěří vedení. To tvrdilo, že končí kvůli věku

Místopředseda Českého svazu bojovníků za svobodu, pětadevadesátiletý válečný veterán Pavel Vranský, rezignoval. Jako hlavní příčinu uvedl ztrátu důvěry ve vedení organizace, do níž nedávno mimo jiné vstoupili Jana Bobošíková, Jiří Ovčáček nebo Dominik Duka. Organizace ale na svém webu původně uváděla, že Vranský odešel kvůli svému vysokému věku. Předseda organizace Jaroslav Vodička se s novináři bavit nechce a jakékoliv problémy ve vedení odmítá. Za poslední dobu řešil svaz odchod více lidí. V souvislosti se vstupem politiků odešly například poslední dvě žijící lidické ženy. (Aktuálně.cz, 7. 5. 2016, 20:20)

─────

Po Konfederaci politických vězňů (KPV) je Svaz bojovníků za svobodu (bývalý komunistický Svaz protifašistických bojovníků) další organizací, která je v totálním rozkladu, a tudíž těsně před zánikem. Nejen MUDr. N. Kavalírová, ale i J. Vodička jsou naprosto nedůvěryhodné postavy, takže není divu, že je tomu právě tak. Jsou to organizace na nic a existují jen proto, že mají zajištěné peníze ze státního rozpočtu, aby mohly formálně vyvíjet činnost. To proto, aby se neřeklo, že nemáme bojovníky II. a III. odboje. Máme, ale pouze na papíře. Ti skuteční odbojáři tam buď už dávno nejsou, nebo jsou po smrti. Kam čert nemůže, nastrčí místo sebe J. Bobošíkovou.

●●●

● Hašek na pietní akci chválil vyhnání Sudeťáků, Matěj Hollan se zhrozil a sepsal...
Oslavy jednasedmdesátého výročí konce druhé světové války v podání hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška (ČSSD) budí kontroverze. Před několika dny se na hlavu sociálně demokratického politika snesla ostrá kritika za hold padlým vojákům Rudé armády, který vzdal společně s ruským motorkářským gangem Noční vlci; za rámeček si podle všeho nedá ani nedělní proslov u památníku Rudé armády na Moravském náměstí v Brně. (ParlamentniListy.cz, 9. 5. 2016, 7:22)

─────

Mladý zastupitel z hnutí „Žít Brno“ Matěj Hollan potvrzuje svou reakcí na Haškův projev, že v „německém“ Brně je obtížné vyslovit jakoukoli pravdu o Němcích. Hašek není rodilý Brňák, a proto to tak nevidí. Patří rovněž k mladším politikům a nemá historickou zkušenost starších spoluobčanů, kteří to zažili na vlastní kůži. Haškovo vystoupení a zejména jeho pasáž o vysídlení Němců z našeho území obsahuje některé nepřesné údaje. Je to podobné jako v případě Velké Moravy – jako „kolébky křesťanství“. Politici se někdy dopouštějí zjednodušujících výroků, aby jim lidé lépe porozuměli. Nejsou to historici, kteří musí hovořit a psát zodpovědně. Haškův nepřesný výrok o Němcích je dokladem pokřiveného obrazu našich dějin 20. století, jak ho vykreslovala komunistická historiografie a jak se namnoze učí studenti některých škol dodnes. Chce to čas, abychom mohli lépe „zažít“ svou vlastní minulost. Je to potřebné pro nás pro všechny. Pohořelický masakr žádní spojenci neschvalovali, Byla to záležitost, jak M. Hollan správně uvádí, „partyzánů za pět minut dvanáct“, kterých se u nás v posledních měsících války urodilo až přespříliš. Hlavním viníkem toho, že tyto jednotlivé zločiny na obětech „divokého“ i řádného odsunu Němců z ČSR v letech 1945-46 nebyly potrestány, je prezident E. Beneš. Ten je totiž jedním ze svých proslulých dekretů a poválečných zákonů amnestoval (tzv. amnestijní zákon č. 115/1946 Sb. z 8. května 1946). Stejně tak Beneš mlčky toleroval řádění oddílů NKVD a Směrše v prvních dnech osvobození, kdy byly stovky našich občanů odvlečeny do sovětských gulagů.  Říci plnou pravdu o Benešovi se u nás stále ještě nesmí…

●●●

● Pošta stahuje přes třicet tisíc známek s Karlem IV. Mají chybu
Česká pošta začala minulý týden po prvním dni prodeje stahovat známky s portrétem Karla IV. Došlo totiž k záměně dvou písmen v latinském nápisu. Známek bylo vytištěno 54 a půl tisíce, za první den se jich prodalo kolem dvaceti tisíc. - Místo Karolus Quartus je na aršíku uvedeno Karolus Quatrus. (Novinky.cz, 9. 5. 2016, 14:45)

─────

Co k tomu dodat? Na první pohled je poznat, že se u nás už ve školách neučí latina. Naši vládní mudrci jsou toho názoru, že angličtina vše vyřeší. Že je to ostuda jako Brno, není třeba zdůrazňovat. Zvláště když se jedná o „kulaté“ jubileum. Co si o nás pomyslí kulturní svět? Nebude to nic lichotivého. To však „Husákovým dětem“, které jsou u nás momentálně u koryt, ani trochu nevadí.

●●●

● Spor na Hradě skončil výpovědí šéfky památkové péče
Za několik dní začnou na Pražském hradě výstavy uspořádané k 700. výročí narození Karla IV. Budou se ale otevírat bez jednoho z hlavních autorů. Dnes již bývalá ředitelka odboru památkové péče Kanceláře prezidenta republiky Ivana Kyzourová dostala šest týdnů před začátkem výstav ze dne na den výpověď. O zcela nestandardní podobě ukončení svého pracovního poměru sama jen spekuluje. „Žádné vysvětlení jsem nedostala,“ řekla Kyzourová. (Echo24.cz, 9. 5. 2016)

─────

A ještě jednou Karel IV. Další důkaz o nekompetentnosti těch, které si Zeman přivedl na Hrad. Ještě koloběžku a bude to jako za Havla blahé paměti. Zeman se bohužel obklopil takovými hlupáky, jako jsou Ovčáček a Forejt, vedle nichž už nikdo jiný nemá šanci. A ještě k tomu nějaká intelektuálka, která by chtěla dělat experimenty!

●●●

● Strčte Bakalovi do zadku mrkev a vystavte ho před lidmi. Moderátor vymyslel, jak vyřešit kauzu OKD
Herec Bořek Slezáček o víkendu krátce zhodnotil současné mediální dění v Česku. Místo toho, abychom totiž řešili opravdové problémy, jako je Zdeněk Bakala, máváme tu motorkami Nočních vlků a hrajeme si na vojáčky, avšak bez ruských tanků. - „Místo abychom odchytili Bakalu, strčili mu do prdele mrkev a vystavili ho svázaného v Ostravě u nákupního centra Fukušima, raději se staráme o to, kolik motorek k nám přijede z Ruska. Slušná PR clona[,] Bakalo,“ chválil podnikatelovy úspěchy Slezáček. (ParlamentniListy.cz, 9. 5. 2016, 19:18)

─────

Spolu s Bakalou by měl být v železné kleci na Prokešově náměstí v Ostravě vystaven také Sobotka. Bude to dvojice k popukání. Horníci se budou smát, až se budou za břicha popadat.

●●●

Hlavně se neposrat. Kniha, kterou napsal pan...
Expremiér Mirek Topolánek sepsal knihu o době, kdy se pohyboval v politice, i v jejích nejvyšších patrech. Není prý ale jen o něm. Je i o nás, občanech. Hlavně se prý nepo*rat. - Mirek Topolánek se v politice pohyboval opravdu dlouho. Členem ODS byl od roku 1994 do roku 2015. Od roku 1996 působil v senátu, ve sněmovně seděl od roku 2006. Premiérem  byl mezi lety 2006 až 2009. V politice tedy posbíral opravdu hodně zkušeností a teď se rozhodl popsat, jak se cítil v české politice. Kniha, pod kterou je podepsán, nese název „Mirek Topolánek: Hlavně se neposrat“. (ParlamentniListy.cz, 10. 5. 2016, 21:30)

─────

Největší sprosťák české politiky se nezapřel. Jiný a přiléhavější název pro svou knihu ani zvolit nemohl. Zřejmě nezůstane pouze u jedné knihy. Proto bych navrhoval zavést samostatnou kategorii této literatury: fekální. O čtenáře jistě nebude nouze…

●●●

Zeman navrhuje zestátnit ČT. Vnímá ji jako hlásnou troubu TOP 09

S radikálním návrhem vůči České televizi přišel prezident Miloš Zeman. „Domnívám se, že Česká televize by neměla být veřejnoprávní, ale státní institucí, že by koncesionáři neměli platit 135 korun měsíčně za její provoz, že by tento provoz měl být hrazený ze státního rozpočtu,“ uvedl Zeman pro Parlamentní listy. (iDNES.cz, 11. 5. 2016, 17:04, aktualizováno 19:06)

─────

Bezvýhradný souhlas. Proč máme platit za něco, co slouží pouze jedné politické straně? Co je na tom „veřejnoprávního“?

●●●

● Místo brdského lesa Rumunsko. Američané spouštějí radarový štít

Spojené státy spouštějí protiraketový štít, který měl být podle původních plánů umístěn také v brdském lese. Radar s antiraketami oficiálně zprovozní zástupci USA a NATO ve čtvrtek na letecké základně u vesnice Deveselu na jihu Rumunska, uvedl server Star and Stripes a agentura Reuters.. (Novinky.cz, 11. 5. 2016, 19:26)

─────

Rumunsko (a zřejmě i Bulharsko) velmi ochotně převezmou roli, kterou kdysi hrály v obraně NATO Turecko a Řecko (od r. 1952). Dnes mají oba tyto státy dost starostí samy se sebou a s řešením migrační vlny. Turecko se stává nevyzpytatelnou zemí, na kterou není spolehnutí, a Řecko se topí v dluzích a snaží se „ustát“ migrační tlak. Mapa Evropy se začíná měnit, i když se o tom raději cudně mlčí. Evropská unie je v koncích a hledá cestu, jak z problémů, které jí způsobila A. Merkelová. Ta může být jediná: zbavit se nezodpovědných politiků, zavést kontroly na hranicích mezi státy a začít se chovat realisticky.

●●●

Starosta Hranic odešel z ANO. Manažeři Agrofertu začínají stavět politický monopol, tvrdí

Starosta Hranic na Přerovsku Jiří Kudláček se rozhodl opustit řady hnutí ANO. Svůj krok zdůvodnil skepsí k současné situaci ve straně. Tamní poměry zároveň kritizoval ve svém prohlášení. Uvedl, že nastupují kariéristé a hnutí staví monopol založený na politické moci a penězích. (Lidovky.cz, 11. 5. 2016, 14:25)

─────

Hnutí ANO 2011 se tři roky po volbách začíná rozpadat. Podobně jako předtím jiné hnutí: Věci veřejné. Na tom by nebylo nic divného, protože lidé nejsou blbci a časem jim dojde, jaká hra se s nimi hraje. Zvláštní na celé věci je něco úplně jiného: že totiž o tom píší Babišovy Lidové noviny. Že by se i tam redaktorům otevřely oči? Nebo snad čekají, že Babiš brzy padne a oni budou mít nového majitele? Obojí je možné.

●●●

● Větší blbost jsem dlouho neslyšel, prohlásil Jurečka o návrhu Šlechtové zestátnit Hrad

Lidovci se ve čtvrtek ostře vymezili proti nápadu ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové z koaličního hnutí ANO, aby Hrad zcela patřil do rukou státu. Její návrh pokládají za neuvěřitelný. Šéf resortu zemědělství Marian Jurečka dokonce uvedl, že větší blbost dlouho neslyšel. (Novinky.cz, 12. 5. 2016, 11:31)

─────

Jurečka trousí jednu myšlenkovou „perlu“ za druhou. Brzy bude jako M. Zeman se svými bonmoty. Když je něčeho moc, tak se to brzy přejí. Nedávno Jurečka chválil svého stranického šéfa Bělobrádka jako příštího kandidáta na prezidenta republiky. Teď by v této funkci raději viděl havlistu M. Horáčka, jednoho z těch, kteří po listopadu 1989 zázračně zbohatli. S návrhem Jurečkovy vrstevnice K. Šlechtové, tedy příslušnice „Husákových dětí“, je to podobné. Normalizační výchova se této generaci doopravdy „zažrala“ pod kůži. Nic jiného se od těchto lidí, vychovaných ve zrůdné komunistické ideologii, ani čekat nedá. To bych se spíš dočkal něčeho „pokrokového“ od 93letého M. Jakeše, který si troufá letos navštívit dříve komunisty opovrhovaný a zakazovaný hudební festival v Trutnově, kam ho jeho organizátor sám pozval. Ať se Jurečka raději stará o prasata a o produkci ovoce a zeleniny! To mu půjde lépe než politika.

●●●

● Mladý Stropnický vyzval KSČM, aby se na sjezdu rozpustila

KSČM by se měla o nadcházejícím víkendu, kdy proběhne její sjezd, rozpustit. Na sociální síti to napsal politik Strany zelených Matěj Stropnický. (ParlamentniListy.cz, 12. 5. 2016, 12:13)

─────

Matěj Stropnický znovu dokazuje, že umí kriticky přemýšlet a dokáže správně pojmenovat existující problémy. Ano, KSČM je skutečně fosilie, která nemá v moderní společnosti místo. To, že se drží stále na svých jistých 11-14 procentech, je proto, že ostatní strany dělají tragické chyby. Dnes je pokračovatelka někdejší KSČ jen atrapou skutečné strany. Dělá ochotně stafáž současnému estabishmentu, kterému nijak nevadí, protože jej neohrožuje. Nemá ani čím: chybí jak odvaha k politické akci, tak i myšlenky, jež by tato strana chtěla a mohla realizovat. Je to v podstatě mrtvá strana, která je uměle udržována při životě proto, aby mohli pohodlně žít funkcionáři, kteří si hrají na to, že zastupují své starokomunistické voliče. Ti většinou ani netuší, že jejich zástupci už dávno hájí jen své vlastní zájmy. Tak to ostatně dělají i další politické strany. Systém zastupitelské demokracie se vyčerpal a stal se nefunkčním. Není odvaha to ani přiznat, ani s tím něco udělat. À propos: dovedu si představit, jak Matěj Stropnický nadzvedl ze židlí blahobytně vyhlížející poslance a funkcionáře KSČM. Za soudruha Husáka se tak dobře neměli. Věděl bych ještě o dalších stranách a hnutích, jimž by rovněž prospělo, kdyby se rozpustily a vypustily…

●●●

● Herman se jako první český ministr zúčastní sudetoněmeckého sjezdu
Ministr kultury Daniel Herman se o víkendu jako první člen české vlády oficiálně zúčastní výročního sudetoněmeckého sjezdu. Uvedla to mluvčí Sudetoněmeckého krajanského sdružení Hildegard Schusterová. Podle sdružení přispěje Hermanova přítomnost na sjezdu k dalšímu pokroku ve smiřování mezi sudetskými Němci a Čechy. (iDNES.cz, 12. 5. 2016, 15:12, aktualizováno 15:47)

─────

Probruselská a proněmecká „vstřícnost“ Sobotkovy vlády překonává všechno, co jsme tu dosud měli. Hloupost a diletantismus se tu snoubí s politickou nezodpovědností a obyčejnou arogancí moci (či spíše posedlostí vládnout). Každý den u koryta dobrý, jen když se penízky sypou, není-liž pravda? Jen hlouběji a hlouběji do německého zadku. V tom byli čeští kolaboranti vždycky mistry. Adolf Hitler i jeho šéfideolog Dr. Josef Goebbels by měli radost…

●●●

● Do historického modelu města Brna na Moravském náměstí někdo zabodl růžový penis
Brněnský orloj na náměstí Svobody si vysloužil pro svůj tvar mnoho přezdívek založených na přirovnání k mužskému přirození. Podobnou výzdobu získalo čtvrtek kolem poledne i Moravské náměstí mezi Nejvyšším správním soudem a Moravskou galerií. (deník.cz, 12. 5. 2016, 15:16)

─────

Česká republika je zemí neomezených možností. Čemu se tedy divíme? Praha měla krátce po listopadu 1989 růžový tank na Smíchově. Teď má zase Brno růžový penis na Moravském náměstí. Zvykejme si! Časem toho bude jistě víc…

●●●

● Sobotka se vyznal, jak jej inspiruje Karel IV. Chtěl by prý vládnout, jako on

Karla IV. je třeba vidět především jako Evropana, řekl při projevu na dnešním slavnostním shromáždění akademické obce Univerzity Karlovy premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Strategické vládnutí tohoto římského císaře a českého krále považuje za inspiraci pro současnost. Shromáždění bylo součástí oslav 700. výročí narození Karla IV., které připadá na sobotu, připomíná ČTK. - Sobotka připomněl, že Karel IV. vládl v době, kdy byla Evropa neklidná. Proto může být inspirací pro současné politiky, kteří musejí reagovat na hrozbu terorismu, migrační krizi nebo obavy z další ekonomické recese. Ani nyní podle Sobotky jednoduchá řešení nemohou fungovat. Je třeba činit koncepční rozhodnutí podobně, jako to dělal Karel IV. Představoval si budoucnost o krok dál, než je dosažitelnost lidského života, uvedl premiér. „Pokud my, v době četných projevů krize našeho kontinentu, uvidíme v Karlovi IV. v první řadě Evropana, odneseme si do dnešních časů posilu i odpovědnost,“ doplnil. (ParlamentniListy.cz, 12. 5. 2016, 19:11)

─────

Sobotka se zase jednou projevil jako hlupák. Karel IV. se do své pozice vypracoval především vlastními silami a schopnostmi. Byl to statečný bojovník, který se nebál nasazovat v boji život. Sobotka je pouhý slaboch a zbabělec. Takoví nemají v dějinách šanci. Karel byl „Evropanem“ především proto, že vládl jedné z největších říši Evropy. Odtud plynula i odpovědnost za osudy velké části kontinentu. Sobotka je pouhý patolízal Bruselu, který jen plní příkazy shora. Co je na tom evropského?

●●●

Filip obhajuje post šéfa KSČM. Potřebujeme mladé politiky, ale vedení ať setrvá

Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) podle předsedy Vojtěcha Filipa, který na pražském sjezdu obhajuje nejvyšší stranický post, posiluje svou autoritu ve společnosti. V projevu shrnujícím poslední čtyři roky vyzdvihl zisk hejtmanského křesla i 33 komunistických mandátů ve Sněmovně. Volby do Evropského parlamentu se naopak nepovedly, a to kvůli tomu, že se nepodařilo naplnit kandidátky, uvedl. (Lidovky.cz, 12. 5. 2016, 12:09)

─────

Nic necharakterizuje situaci v KSČM lépe než tento titulek. Filipovi nejde o nic jiného, než dožít ve funkci až do důchodu a pak si ještě nějakou tu korunu přivydělat jako poslanec. O koryta a o peníze tu jde především. Členská základna může být sice nespokojená, ale nic jí to není platné. Vždyť jsou to jenom přestárlí a nemohoucí důchodci, které stejně čeká už jenom smrt. Ano, KSČM je stranou na dožití, a proto nepotřebuje žádnou novou krev ani mladé politiky. Kdo by tam lezl, když to nemá žádnou perspektivu? Doba se radikálně změnila. Nečeká nás žádná revoluce, ale spíše postupný ústup od všech ideálů, které lidstvo kdysi mělo.

●●●

● Je možné, aby KSČM vyhrála volby? Filip si myslí, že ano
Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) může vyhrát volby, je ovšem otázka, zda by mohla vládnout samostatně, nebo by musela hledat koaličního partnera. Na 9. stranickém sjezdu v pražském TOP hotelu to řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. V sobotu večer si delegáti této nejsilnější opoziční strany zvolí po čtyřech letech nové vedení. O znovuzvolení se uchází stávající předseda Filip, který stranu řídí už 11 let. Na souboj ho vyzývají dva protikandidáti - Ivan Hrůza a Josef Skála. Zásadní programové změny se na sjezdu nechystají. (ČT24, 14. 5. 2016, 12:55)

─────

Ztráta soudností předchází cestu na věčnost – jak u jedinců, tak i u politických stran. Mnozí vynikající jedinci těsně před smrtí úplně „zblbli“ a tím zcela popřeli všechno, co ve svém životě dělali. U KSČM je to podobné. Tato strana už nikdy zvítězit nemůže, protože nemá co nabídnout. Na rozdíl od Babiše, který rozdává zadarmo aspoň ty koblihy a slibuje, že bude líp. Komunisté by mohli nabídnout  jen to, co starší a střední generace zná z vlastní zkušenosti: totální dohled nad společnosti, státní dirigismus v ekonomice, znárodňování a konec svobody jedince. O to dnes nikdo nestojí – dokonce ani samotní komunisté ne. Pryč jsou ty časy, kdy KSČ měla vědecké týmy a zabývala se projektováním budoucnosti. Nic z toho dnešní strana nemá. Chce jen přežít a dožít. A samozřejmě materiálně zajistit své funkcionáře. To je na politickou „revoluci“ málo! Jediné, za co lze komunisty pochválit je fakt, že našli odvahu a vysílají jednání sjezdu v přímém internetovém přenosu. Je to potvrzení toho, že s KSČM to musí být velmi, velmi zlé…

●●●

● Lžeme sami sobě, zpražila komunisty radikálka Semelová
Nebývale ostrou kritikou píchla do vlastních řad poslankyně a šéfka pražských zastupitelů KSČM Marta Semelová. V sobotu na volebním sjezdu strany přednesla projev, ve kterém zaútočila na vedení strany i na tiskový orgán komunistů Haló noviny. Komunisté také na sjezdu představili analýzu období před rokem 1989. Píše se v ní, že socialismus neselhal. -„Zpohodlnění a sebeuspokojení nás vede do propasti,“ varovala. (Novinky.cz, 14. 5. 2016, 15:13, aktualizováno 15:23)

─────

Marta Semelová uhodila hřebík na hlavičku. Přesto se zdá, že je dobojováno. Na případnou změnu je už pozdě. Komunisté promarnili (nebo někdo chtěl, aby tomu tak bylo) čas na svou reformu i na obhájení svého místa v systému politických stran. Pokles členské základny z 1 700 000 členů v době tzv. sametové revoluce na dnešních 43 000 osob je nejlepší odpovědí. Čísla hovoří za vše. S tím už se nedá dělat nic. Jen čekat, až přijde konec. Ten přijde brzy…Nenechme se mýlit symbolikou římských číslic v označení stranického sjezdu: IX. sjezd KSČM není totéž jako IX. sjezd KSČ z roku 1949, který vytyčil tzv. generální linii budování socialismu (tak tomu komunisté tenkrát říkali). Je to jen další zbytečné rokování o ničem, protože svět se mezitím pohnul úplně jinam…

●●●

● Bývalý vězeň a antikomunista Wolf: V politice je největší lidský odpad. Hrad ovládají estébáci, už od Havla a Kikiny
V Česku není demokracie, ale demokratúra. Dám krk na to, že Kreml má zájem, aby na Hradě zůstala ta zrůda Zeman. Tak hovoří bývalý politický vězeň a signatář Charty 77 Jiří Wolf. ParlamentníListy.cz se s ním bavily o komunistech, Evropské unii a Nobelových cenách za mír. (ParlamentniListy.cz, 14. 5. 2016, 16:03)

─────

Nelze co dodat. Dostanou se konečně po 26 letech do funkcí také slušní lidé, nebo tam zůstane jen ten dnešní komunisticko-estébácký póvl?

●●●

● Použít, zahodit. Milošku, dej si bacha. Topolánek varuje Zemana před Babišem
Pragmatické spojení prezidenta Miloše Zemana a ministra financí Andreje Babiše (ANO) je neúspěšným genetickým experimentem. Ve své nové knize s názvem „Hlavně se neposrat“ to napsal expremiér za ODS Mirek Topolánek. A Zemana před Babišem varoval. (Novinky.cz, 16. 5. 2016, 17:08)

─────

Topolánek v čele „kmotrovské“ ODS dosáhl ve své době maxima, které mohl „uhrát“. Dokázal skloubit svou všehoschopnost s tím, co mu dovolila doba. Dnes už by šanci buď vůbec nedostal, nebo by musel hrát podle jiných not. Přesto jeho hodnocení jiných politiků nutno ocenit: je přiléhavé a přesné. Vychází z politické empirie. Nic z toho už se opakovat nebude, protože dějiny pádí neustále kupředu a reprízy se nekonají. Varování na adresu M. Zemana má něco do sebe: Babiš je skutečně „pragmatik“ non plus ultra a osoba bez jakýchkoliv skrupulí. Zeman je v porovnání s ním člověk přímočarý a až příliš zahleděný do sebe. Něco důležitého by mu mohlo uniknout. Pak už bude pozdě bycha honiti…

●●●

● Šlechtová: Katolíci by neměli mít Hrad na věčné časy. Církve už majetek mají, společnosti nepomáhají

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) trvá na tom, aby se Poslanecká sněmovna zabývala jejím návrhem na jednotné vlastnictví Pražského hradu. Šlechtová to uvedla v rozhovoru pro Aktuálně.cz, který probíhal písemnou formou, protože je na návštěvě Číny. "Proč bych si já, tak jako mnozí jiní, nemohla myslet, že má Pražský hrad patřit výhradně Čechům a Moravanům, a ne malé části církví? Je-li to nesmysl, a lidé si to nemyslí, pak to poslanci jako volení zástupci lidu neschválí," říká ministryně. Návrh ústavního zákona, který by to umožnil, odeslala k připomínkám jednotlivým ministerstvům. (Aktuálně.cz. 16. 5. 2016. 20:10)

─────

Ministryně K. Šlechtová, ač příslušnice generace tzv. Husákových dětí, vidí věci objektivně. Pokud někdo po listopadu 1989 v budování demokracie selhal, byla to církev, především ta římskokatolická. Občané i církev v ČR jsou si kvit: lidi nepodporují církev a církev toho dělá pro občany velmi málo. O tom, že by se navzájem potřebovali, nemůže být ani řeč. Otázkou je, proč církev selhala a proč nesplnila očekávání, která do ní věřící vkládali. Obraz církve se nezlepšil, ale stále se zhoršuje. Její politické zastřešení KDU-ČSL, to je tragédie sama o sobě. S vedením, jaké tato strana má, to ani nemůže být jiné…

●●●

● Klíčové dokumenty k projektu Čapího hnízda se ztratily

Dokumenty, které měly doložit skutečné majitele luxusní farmy Čapí hnízdo v době, kdy projekt žádal o evropské dotační miliony, se ztratily. Andrej Babiš v březnu ve sněmovně tvrdil, že za anonymními akciemi se v té době skrývaly jeho děti plus bratr partnerky. Když to následně měla jeho firma doložit auditorům, podle zjištění Neovlivní.cz uvedla, že doklady se nepodařilo dohledat. Pravdivost Babišových slov o dětech-majitelích šlo doložit snadno: listinami osob přítomných na valných hromadách společnosti Farma Čapí hnízdo. Nebo plnými mocemi, pokud se nechaly někým zastupovat. Jenže právě tyto dokumenty se v Babišově holdingu, který později farmu Čapí hnízdo oficiálně převzal, nepodařilo najít. (Neovlivni.cz, 17. 5. 2016)

─────

V zemi, kde je prvním místopředsedou vlády bývalý agent StB (a zřejmě i jiných zpravodajských služeb), něco takového nemůže překvapit. Zbývá se jen ptát: kam až to všechno může zajít? Je tato země ještě demokracií, nebo už aristokratickou plutokracií, kde bohatí mocní rozhodují „jménem lidu“ úplně o všem?

●●●

● Andrej Babiš: Makám 7 dní v týdnu, jsem z toho na prášky. Zkrachovalec se stal premiérem a s Dalíkem ukradli, co se dalo. Teď napsal knihu nesmyslů
V Plzni na setkání  občanů s Andrejem Babišem létaly miliardy. Bakala prodal Polákům i železnici. Největší problém je s ministry Mládkem a Němečkem Zcela zaplněný sál, několik set lidí všech věkových skupin bylo přítomno na setkání ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše s občany Plzně. Přes dvě hodiny trvající program uváděl poslanec Volný a organizátoři představili také lídra do voleb, kandidáta na hejtmana v Plzeňském kraji, podnikatele a předsedu Hospodářské komory Plzeňsko a šéfa Asociace hospodářských komor Miloslava Zemana, a „dvojku“ na kandidátce, odbornici na zdravotnictví, místostarostku prvního plzeňského městského obvodu Ivanu Mádlovou. - „Oni říkají, že já jsem tady nebezpečí, protože mám  vlastní média. V Lidových novinách teď mluvil Marek Benda. To je člověk rekordman. Sedí 24 let v Poslanecké sněmovně. Když jsem se připravoval na ten projev šest dní a spisoval všechny ty sračky, co tady předvedli, ty tisíce miliard, o které nás připravili, tak Marek Benda je jednička. Druhý je Filip a Grebeníček, ti mají 22 let, na čtvrtém a pátém místě jsou Sobotka a Zaorálek, ti mají 20 let a potom náš nejlepší politik, nejlepší ministr financí Kalousek, ten je tam 18 let a Němcová 18 let. A já jsem tam dva roky a už jsem z toho na prášky,“ přerušil jej smích v sále, „protože poslouchat tam ty řeči…,“ a zazněl hlasitý potlesk. - „U nás jsme měli některé politiky, kteří zkrachovali před vstupem do politiky a pak zázračně zbohatli. Některý z nich, nebudu ho jmenovat, napsal knížku a vykládá tam nějaké nesmysly. Zázračně zbohatlý zkrachovalý podnikatel se stal premiérem a s Dalíkem tady ukradli, co se dalo, a teď má nějaké memoáry. To je neuvěřitelné, co někteří lidé, místo toho, aby zalezli někam do díry, tak rozdávají rozumy. (Parlamentnílisty.cz, 18. 5. 2016, 16:51)

─────

Babiš jako lidový vypravěč je lepší než jako ministr financí. Člověk se těm jeho hláškám občas zasměje. Jsou sice prostoduché, ale pravdivé. Narážka na Topolánka je jasná. Zkrátka, některým lidem chybí sebereflexe. Je to nedostatkové zboží.

●●●

● Je třeba zavřít Bakalu, prohlásil Zeman

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek před studenty Střední průmyslové školy v Hranicích na Přerovsku opět kritizoval podnikatele Zdeňka Bakalu v souvislosti se situací v OKD. Kromě svého dřívějšího přirovnání Bakaly k Viktoru Koženému prohlásil, že patří zavřít. Čeká prý na to, až na Bakalu bude podáno trestní oznámení. (Novinky.cz, 19. 5. 2016, 12:20, aktualizováno 13:12)

─────

O tom, že je třeba zavřít Bakalu, aby se nevysmíval horníkům a ostatním poctivým lidem, ale spolu s ním i Sobotku a další výtečníky, píšeme v této rubrice již mnoho měsíců. Zatím orgány činné v trestním řízení nekonají nebo konají velmi pomalu. Asi i tam bude třeba provést razatní změny.

●●●

Vyženeme děti ze škol na pole a do dílen, plánuje vláda
Premiér Bohuslav Sobotka se včera dohodl se zástupcem podnikatelů a živnostníků na smělém plánu. Ve snaze přitáhnout děti k řemeslu a fyzické práci chce vláda zavést povinné hodiny ve školních dílnách a na školních políčkách se zeleninou. Informuje o tom dnešní MF Dnes. (EuroZprávy.cz, 20. 5. 2016, 7:46)

─────

Děti potřebují skutečně vyhnat od počítačů, aby se naučily pracovat rukama. Neznamená to, že nebudou dál chodit do školy a vzdělávat se v teoretických předmětech. Jenom teorie je však neuživí, nebudou-li umět pracovat nebo se budou práce bát, stejně jako se bojí premiér Sobotka kalašnikova. Že tady někdo něco za posledních 26 let zanedbal, je zřejmé. Kdyby to tak šlo dál, neměli bychom brzy ani řemeslníky, ani dělníky, ale jen počítačové „nefachčenky“. To nám budoucnost nezajistí. Navíc mladí lidé jsou líní a pracovat se jim nechce. Kdo je bude živit, až tady jejich rodiče nebudou?

●●●

● Kardinál Duka jede do Mynářových Osvětiman. V den oslav 666. výročí obce odslouží slavnostní mši

Obec Osvětimany to má dobré nejen na Pražském hradě, ale i na Arcibiskupství pražském. Slavnostní mši přijede do východomoravského městyse, odkud pochází prezidentův kancléř Vratislav Mynář, v polovině června odsloužit kardinál Dominik Duka. (zprávy.tiscali.cz, 20. 5. 2016, 11:04)

─────

Do čeho se to D. Duka zaplétá? Není těch jeho politických „akcí“ za poslední dobu trochu moc? Tady už nemůže být omluvou, že si chce vynahradit léta, kdy byl v komunistickém vězení a nemohl nic. Zahrávání si s číslem „666“ je přes čáru!

Copak Dukovi nestačí, jak se zkompromitoval s J. Bobošíkovou a se svým členstvím v lidické organizaci Svazu bojovníků za svobodu? Neznám obec, která by slavila 666. výročí první písemné zprávy. Je to naprostý nesmysl – kromě toho, že by někdo doopravdy slavil číslo Satana – 666. Zatahovat do toho římskokatolickou církev považuji za zbloudilé!

●●●

● Islámský stát rozpustil skupinu vězňů v kyselině

Extremisté z Islámského státu (IS) v Mosulu zavraždili skupinu 25 vězňů tak, že je společně spustili do nádrže s kyselinou. S odkazem na místní média to uvedl server britského listu The Daily Mail. Vězni byli odsouzeni jako špióni pracující pro iráckou vládu a bezpečnostní složky. (Novinky.cz, 20. 5. 2016, 8:28)

─────

Co dělají demokratické velmoci pro to, aby učinily konec tomuto barbarskému řádění extremistů z Islámského státu, kteří svými zrůdnostmi překonávají i zvěrstva nacistického režimu v Německu?

●●●

● Příští prezident podle Babiše? Chudinka Jourová má skvělý lidský příběh

Ministr financí a šéf Agrofertu Andrej Babiš si jako budoucí hlavu státu dovede představit Věru Jourovou. Má podle něj „skvělý lidský příběh“, řekl vicepremiér v rozhovoru pro Blesk. Zároveň o ní mluvil jako o chudince, která nic neví. To když Jourová komentovala ztrátu dokumentů k Čapímu hnízdu. (Echo24.cz, 20. 5. 2016)

─────

To, že Jourová byla neprávem ve vězení, ještě neznamená, že musí být dobrou kandidátkou na funkci prezidenta. Před lety tady byl taky podobný názor, že by první prezidentkou mohla být P. Buzková. Kdo si dnes vzpomene na neúspěšnou ministryni školství za ČSSD, kamarádku S. Grosse a B. Sobotky. Nýmandů je politická scéna plná, ale jen málokdo z nich má šanci uspět. O Jourové to platí rovněž. To, že má zajímavý příběh, nic v této zemi neznamená. Je tady spousta lidí s mnohem zajímavějšími příběhy (a zásluhami), kteří by měli mít před Jourovou přednost. Funkce eurokomisařky je nad její síly. Co by si „chudinka“ (slovy A. Babiše) počala ve funkci prezidenta republiky?. Musím se tomu usmívat.

●●●

● Michal Horáček se netěší nejlepší pověsti! Nejprve vystěhoval exmanželku a teď má trable se sousedy

Textař Michal Horáček sice působí jako slušný, vzdělaný, inteligentní a empatický člověk, ale podle obyvatel Roudnice nad Labem, kde žije, je to pouze maska. Teď dokonce z vily vystěhoval svou exmanželku, které dům kdysi patřil. K sousedům se údajně nechová dvakrát zdvořile. A to chce přitom multimilionář kandidovat na hlavu státu! - „Tohle má být hlava našeho státu? Zlatej Zeman, ten se aspoň ke svým sousedům v Novém Veselí chová uctivě, ale Horáček? Škoda mluvit!,“ svěřila se obyvatelka Roudnice. (instory.cz, 20. 5. 2016, 3:00)

─────

Je to možná trochu bulvární informace, ale i tady platí: Není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu. Horáček je typický „sluníčkář“ se vším všudy, tedy i se špatně skrývaným pokrytectvím a opovrhováním obyčejnými lidmi. Tento „intelektuál“ havlovského střihu by v této zemi jen těžko mohl být prezidentem všech občanů.

●●●

● ANO je nedemokratické, rozčílili se straníci a opustili jej. Zakládají PRO 2016

PRO 2016. Tak se bude jmenovat nové hnutí lidí, kteří jsou nespokojeni s děním v hnutí ANO Andreje Babiše. Toho opustili a chystají právě vznik nového subjektu. Píše o tom dnešní MF Dnes. - Jednou z tváří nově vznikajícího hnutí je bývalá šéfka prachatické organizace ANO Radka Paulová. Ta deníku uvedla, že na 4. června je naplánovaný ustavující celostátní sněm v Brně. „Místo toho, aby se vytvářela nějaká myšlenková platforma, tak jsme byli nastaveni na mlčte, poslouchejte, dělejte to, co po vás chceme,“ uvedla Paulová k situaci v dění ANO. Spolu s ní opustila ANO většina prachatických členů. (ParlamentniListy.cz, 21. 5. 2016, 9:01)

─────

Rovněž o tom, že hnutí ANO 2011 je nedemokratické, píšeme v této rubrice již dlouhou dobu. Nemůže být jiné, protože tady platí zásada: ANO = Babiš. Kdo to nechápe, musí z kola ven. Že tato strategie šéfů hnutí nemůže skončit jinak než postupným rozpadem a odchodem těch „věřících“, je jasné od samého začátku. Jen nechápu, proč něčemu takovému slouží např. ministr obrany M. Stropnický či novinářka J. Lorencová…

●●●

● Sobotka: Sudetské Němce potřebujeme jako spojence kvůli rizikům v Evropě
„Rizik, před kterými Evropa stojí, je mnoho. Potřebujeme spojence, abychom je zvládli,“ uvedl v rozhovoru pro deník Právo premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Reagoval tak na dotaz, zda nedávná návštěva ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) na sudetoněmeckém shromáždění znamená obrat v postoji české vlády k sudetským Němcům. (ČT24, 21. 5. 2016, 13:20)

─────

Tvrzení, že rizikové sudetské Němce, kteří nás v tragických okamžicích před hitlerovskou agresí na konci 30. et 20. století zradili, máme využít „jako spojence proti rizikům v Evropě“, to je zatím nejlepší vtip letošního roku. Není to ovšem na nějakou odměnu, ale spíše na okamžitou demisi politika, který to prohlásil. Větší hloupost jsem už dlouho neslyšel.

●●●

Milion Čechů žije v bídě a nakupuje prošlé potraviny
Vepřové na kari v konzervě za dvanáct korun, litr kečupu za dvacet, hermelín za čtrnáct a pořádný balík bulharských sušenek za devět korun. Pravda, tyhle potraviny mají prošlou minimální trvanlivost, milion chudých Čechů a Moravanů však jimi nepohrdne. - V České republice žije milion lidí v příjmové chudobě. To je statistický termín pro osoby, které mají nižší příjem než 10 220 korun (u rodiny s dětmi je to 20 tisíc korun a výše). "Já mám šest tisíc na měsíc," šokuje reportéra časopisu TÝDEN pětinásobná matka nezletilých dětí Hedvika Svědínková z Ostravy. Rozpočteno na celou rodinu, disponuje částkou 33 korun na osobu a den. (Týden.cz, 21. 5. 2016, 17:00)

─────

Namísto nejrůznějších „vymyšleností“ by měla Sobotkovu vládu zajímat právě tato situace. Jak zlepšit život těch nejchudších? Vládním milionářům je to asi šumafuk. Oni takové starosti nemají. Zatím…

●●●

Juncker prohlásil: EU nemůže přijmout miliony uprchlíků!

Možnosti Evropské unie pro příjem běženců jsou omezeny, země společenství nejsou schopny přijmout miliony přistěhovalců, zdůraznil v pondělí předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. (prvnízprávy.cz, 23. 5. 2016, 11:05)

─────

Rok a půl po začátku migrační krize objevil předseda Evropské komise Ameriku! Je to neuvěřitelné, jak hloupí jsou lidé, kteří řídí Evropu a vedou ji do záhuby! Moloch EU není životaschopný a bude muset zaniknout: dobrovolně, či nedobrovolně. Jiná cesta záchrany evropské civilizace není.

●●●

Skoro 40 % úmrtí v ČR je zaviněno nekvalitní zdravotní péčí

Při použití nejnovějších medicínských znalostí a moderních technologií by se v zemích Evropské unie dalo předejít třetině úmrtí. V Česku by podle statistického úřadu Eurostat bylo možné zabránit dokonce smrti čtyř z deseti lidí (39,3 procenta), ročně jde o více než 18.000 Čechů. – Ještě výrazně hůře je na tom sousední Slovensko, které je s předčasnou úmrtností u 44,6 procenta lidí čtvrté od konce. (topzine.cz, 24. 5. 2016, 12:34)

─────

Na to, kolik nás zdravotnictví stojí peněz, jsou to výsledky neslavné. Hlavně, že si lékaři pořád stěžují na nízké platy. Přitom ta jejich péče za mnoho nestojí, jak potvrzují zjištění Eurostatu. Kvalitní péči mají jen prominenti a lidé, kteří si to mohou zaplatit. Na ostatní se kašle. Je to stejné jako za komunismu. Nic se nezměnilo.

●●●

Sobotka: Hlasováním o kouření ANO porušuje koaliční dohodu

ANO opakovaně nehlasovalo pro vládní návrh zákona, což je v rozporu s dobrým fungováním vládní kolace, řekl Sobotka. Brzy svolá koaliční radu. Také ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) považuje hlasování poslanců hnutí ANO o protikuřáckém zákonu za hrubé porušení koaliční dohody. Podle lidovců tím poslanci ANO navíc dali najevo, že pohrdají prací Poslanecké sněmovny. KDU-ČSL bude požadovat svolání koaliční rady. (Lidovky.cz, 25. 5. 2016, 13:21, aktualizováno 13:56)

─────

Jako symbolická tečka za jubilejním, 20. číslem Kocourkova, je konstatování, o němž píšeme již mnoho měsíců. Neschválením protikuřáckého zákona poslanci ANO 2011 je jasně potvrzeno, že toto hnutí nehlasuje s koalicí, ale s A. Babišem a jeho zájmy. Je na místě, aby zbývající vládní strany vypověděly s ANO koaliční smlouvu a poohlédly se po jiném partnerovi. Měly to udělat již dávno. Zatím pouze hloupě dělají stafáž A. Babišovi. Dobře jim tak!

●●●

Rozpusťte to, vyzval po koaliční roztržce Sobotku šéf ODS

Koaliční strany skvěle nahrály opozici, když ve středu nehlasovaly jednotně o zákazu kouření v restauracích. Sněmovna nakonec kvůli chybějícím hlasům zejména ze strany ANO vládní návrh smetla ze stolu. Chybělo, aby ruku zvedlo osm poslanců. Šéf ODS Petr Fiala průběh schůze komentoval se slovy, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by to měl rozpustit. (Novinky.cz, 25. 5. 2016, 15:42)

─────

Sobotka je hlupák, který se omylem dostal do politiky. V duchu své pokrytecké politiky, kdy před problémy schovává hlavu do písku, se mylně domnívá, že tím udrží koalici i svou vládu při životě. Neudrží. Už rok voláme na těchto stránkách po jeho demisi. Zatím se k ničemu nemá. Zdá se, že ani společné zasedání se členy izraelské vlády ho před politickým pádem nezachrání. Vzdát to měl už dávno! Vládnout společně s Babišem byla od samého začátku jasná politická sebevražda.

●●●

Babiš o protikuřácké blamáži: My nic, je to klasický socansko-lidovecký podraz

ANO žádnou koaliční smlouvu neporušilo, když nehlasovalo pro zákaz kouření v restauracích, tvrdí ministr financí a šéf hnutí Andrej Babiš. Sociální demokraty a lidovce naopak obvinil z podrazu. - „Třicet devět poslanců ČSSD schválilo opoziční návrh poslance Marka Bendy (ODS), který z protikuřáckého zákona udělal kuřácký. Je to standardní podraz našich koaličních kolegů, klasický socanskolidovecký podraz,” napsal Babiš Novinkám. (Novinky.cz, 25. 5. 2016, 16:10)

─────

Zdá se, že tentokrát má pravdu Babiš.

●●●

Brzy nashledanou!

mikes.jpgZdraví vás

Mikeš

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jak nepřijít o oči, rozum a peníze (1) - Skutečná věda : „Vnitřek BLDC motorů a jejich možnosti“

(Petr Šedý vynálezce, zlepšovatel a propagátor zdravé výživy, zejména zdravého piva! , 4. 6. 2016 11:07)

Petr Šedý vynálezce, zlepšovatel a propagátor zdravé výživy, zejména zdravého piva! - Jak nepřijít o oči, rozum a peníze (1) - Skutečná věda : „Vnitřek BLDC motorů a jejich možnosti“ - Dnes 4.6. 2016 -v 4:32 -
Rotační parní stroje nemůžou využít dokonalých vlastností BLDC motorů, ale zase mohou využít ss motorů jako součást motorgenerátou. Pak má parní stroj vlastnosti, jako by měl dokonalý veliký setrvačník. Mrtvý chod pak dotuje při vybíjecím impulzu. Do zkratu je schopen motor generovat stovky ampér do každé fáze při síle do rotoru až několik metráků. Abychom mohli odebírat plný proud, musíme mít odpovídající zátěž, která musí mít nepatrný vnitřní odpor. Pokud budeme chtít efektivně použít tento motor jako generátor, tak se bez superkondenzátoru a rychlých výkonových diod neobejdeme. Superkondenzátor dokáže přijmout během několika sekund proudy v řádech kA a potom je uvolnit za neuvěřitelně krátkou dobu a to téměř beze ztrát. Špičkový superkondenzátor o napětí 2,7V a kapacitě 3000F dostaneme již za 1200kč. Když zkratujeme nabitý superkondenzátor, tak se vám v mžiku přepálí ocelový šroubovák tlustý 10mm a přitom superkondenzátor ani nezničíme a ani řádně nezatížíme. Můžeme však přijít o oči. Rotační parní stroje nemůžou využít dokonalých vlastností BLDC motorů, ale zase mohou využít ss motorů jako součást motorgenerátou. Pak má parní stroj vlastnosti, jako by měl dokonalý veliký setrvačník. Mrtvý chod pak dotuje při vybíjecím impulzu. - Na obrázku „ blogu - Vnitřek BLDC motorů a jejich možnosti - http://petrsedyabcd.blog.cz/- Červen 2016 “ vidíte jak vypadá zblízka vnitřek BLDC motoru 1200W. 60 cívek silného měděného drátu na transformátorových plechách a nad nimi odpovídající počet magnetů. Cívky jsou zapojeny do hvězdy a jsou schopny generovat střídavý trojfázový proud. Frekvence a napětí závisí na otáčkách. Vždy třetina cívek je zapojena paralelně, takže si můžete uvědomit, jak nepatrně malý je vnitřní odpor generátoru. V každé sekci je spojeno 20 cívek paraleleně a výstup je pak vyveden silným měděným lankem. Motor obsahuje tři sekce, kde v každé sekci je 20 paralelně spojených cívek. Magnety jsou neuvěřitelně silné a vzduchová mezera mezi magnetem a jádry cívek je v řádech desetin mm. Rotor je poměrně lehký a hlavní jeho váhu tvoří magnety. Všechno je hermeticky uzavřeno a vodotěsné. Nedoporučuje se otevírat BLDC motor, když ho ještě budete ctít používat. Porušíte tím mikroklima a dostane se vám do motoru vlhkost a magnety vám pak zkorodují. BLDC motor je fantasticky udělané zařízení s vysokou přesností a neuvěřitelnými parametry. Účinnost těchto motorů je asi 97%. Do zkratu je schopen motor generovat stovky ampér do každé fáze při síle do rotoru až několik metráků. Abychom mohli odebírat plný proud, musíme mít odpovídající zátěž, která musí mít nepatrný vnitřní odpor. Pokud budeme chtít efektivně použít tento motor jako generátor, tak se bez superkondenzátoru a rychlých výkonových diod neobejdeme. Superkondenzátor dokáže přijmout během několika sekund proudy v řádech kA a potom je uvolnit za neuvěřitelně krátkou dobu a to téměř beze ztrát. Špičkový superkondenzátor o napětí 2,7V a kapacitě 3000F dostaneme již za 1200kč. Když zkratujeme nabitý superkondenzátor, tak se vám v mžiku přepálí ocelový šroubovák tlustý 10mm a přitom superkondenzátor ani nezničíme a ani řádně nezatížíme. Můžeme však přijít o oči. (Až budete slepí můžete se uzdravit pasením na trávě a zapíjením vodou, nebo se nechat naložit do lohu a hodit do přehrady Orlíku – tam je zdravé vody !! - podle exopolitiků - více dole....!) nebo se nechat léčit Sykovou a Babišem a Sobotkou! - to vyjde na stejno.

(Pa)vědci - „Zapomenutý objev německého držitele nobelovy ceny : Příčinu rakoviny objevil již v roce 1923“ (1)

(Exopolitika uvádí: „Otto_Heinrich_Warburg v představách pana Sally“, 4. 6. 2016 10:43)

en.wikipedia.org/wiki/Otto_Heinrich_Warburg - Zveřejněno 10.7.2014 -

Příčinu rakoviny objevil již v roce 1923. Základní příčina rakoviny byla oficiálně objevena před rokem 1923 a její objevitel za to dostal Nobelovu cenu za medicínu. Ví o tom jen malý počet lidí na světě, protože je tato pravda před veřejností bohužel skrývána. V roce 1931, německý vědec Otto Heinrich Warburg (1883-1970) obdržel Nobelovu cenu za objevení základní příčiny vzniku rakoviny. MUDr. Warburg objevil, že rakovina je výsledkem nefyziologického způsobu života. Nefyziologickým způsobem stravování (jíme převážně stravu, která organizmus okyseluje)
a fyzickou neaktivitou se v těle vytváří kyselé prostředí slabě zásobované kyslíkem. Kyselost z buněk vytlačuje kyslík a nedostatek kyslíku v buňkách zase vytváří kyselé prostředí. MUDr. Warburg řekl: „Nedostatek kyslíku a zakyselení jsou dvě strany téže mince: máli někdo jedno, má i to druhé“. Jste li hodně zakyselení, automaticky vašemu organizmu chybí kyslík; a když vám chybí kyslík, tak máte zakyselený organizmus. Kyselé prostředí je prostředí bez kyslíku. “Odeberete-li zdravé buňce 35% jejího kyslíku, dokážete z ní udělat rakovinovou buňku za pouhé dva dny“, tvrdil MUDr. Warburg. “Všechny normální buňky mají maximální potřebu kyslíku, avšak nádorové buňky mohou žít bez něj. To je pravidlo bez výjimky“. Tkáně s nádorem jsou kyselé, zatímco ty zdravé jsou zásadité - Ve svém díle „Metabolismus nádoru“ MUDr. Warburg uvádí, že všechny karcinogenní formy splňují dvě základní podmínky: kyselost krve a hypoxii (nedostatek kyslíku pro metabolismus buňky). - Objevil, že nádorové buňky jsou anaerobní (nevdechují kyslík) a že nemohou přežít v přítomnosti vysokých koncentrací kyslíku. A že mohou přežít jenom s pomocí glukózy a v prostředí bez kyslíku. Proto nádor není nic jiného, než obranný mechanizmus, kterého naše buňky používají,aby přežily v kyselém prostředí, v němž je nedostatek kyslíku. Zdravé buňky žijí v zásaditém prostředí bohatém na kyslík, které umožňuje, aby mohly normálně fungovat. Nádorové buňky žijí v kyselém prostředí chudém na kyslík.
Objevil, že nádorové buňky jsou anaerobní (nevdechují kyslík) a že nemohou přežít v přítomnosti vysokých koncentrací kyslíku. A že mohou přežít jenom s pomocí glukózy a v prostředí bez kyslíku. Proto nádor není nic jiného, než obranný mechanizmus, kterého naše buňky používají,aby přežily v kyselém prostředí, v němž je nedostatek kyslíku. Zdravé buňky žijí v zásaditém prostředí bohatém na kyslík, které umožňuje, aby mohly normálně fungovat. Nádorové buňky žijí v kyselém prostředí chudém na kyslík.

Vědci - „Zapomenutý objev německého držitele nobelovy ceny :....již v roce 1923“(2) aneb „hm? - Kyselost a zásaditost

(Exopolitika uvádí: „Otto_Heinrich_Warburg v představách pana Sally“, 4. 6. 2016 10:37)

Vědci - „Zapomenutý objev německého držitele nobelovy ceny :....již v roce 1923“(2) aneb „hm? - Kyselost a zásaditost organizmu je výsledkem stravy?“ -

(2) Poté, co je dokončen proces trávení, vytváří potrava (dle svého nutričního profilu) podmínky pro kyselost či zásaditost v těle. Jednodušeji řečeno, zásaditost organizmu závisí na tom, co jíme. Kyselé nebo zásadité prostředí se měří pomocí pH stupnice od 0 do 14, kde 7 je neutrální zónou. Od 0 do 7 jde o prostředí kyselé, od 7 do 14 zásadité. Aby naše buńky mohly dobře fungovat, potřebují lehce zásadité pH, malinko nad 7.
U zdravého člověka dosahuje pH v krvi 7,40 – 7,45. Krev se neustále sama reguluje, aby neupadla do metabolické kyselosti. Avšak některé potraviny krev okyselují a znečišťují organizmus. Kyselinotvorné potraviny:
Rafinovaný cukr a jeho deriváty. Je ze všech potravin nejhorší, protože neobsahuje bílkoviny, tuky, vitamíny ani minerály, nýbrž pouze uhlovodany, které škodí slinivce břišní. Jeho pH je 2,1 (velmi kyselé). Rafinovaný cukr a jeho deriváty. Je ze všech potravin nejhorší, protože neobsahuje bílkoviny, tuky, vitamíny ani minerály, nýbrž pouze uhlovodany, které škodí slinivce břišní. Jeho pH je 2,1 (velmi kyselé). - Maso (všechny druhy) - Výrobky živočišného původu - mléko, sýry, smetana, jogurty atd. - Rafinovaná sůl - Rafinovaná mouka a všechny její deriváty, jako jsou těstoviny, dorty, sušenky apod.- Chleba - Margaríny – Kofein – Alkohol - Tabák - Veškeré průmyslové a konzervované potraviny, které obsahují konzervanty, umělá barviva a aromata, stabilizátory atd. - Antibiotika a obecně všechny léky - Zásadotvorné potraviny : Veškerá syrová zelenina. Některá má sice kyselou chuť, ale v těle se změní a stane se zásaditou. Ovoce. Například citron dosahuje v těle velmi vysokého stupně zásaditosti (nenechte se zmást jeho velmi kyselou chutí). Mandle. Jsou velmi zásadité. Celozrnné obiloviny: jedinou zásadotvornou obilovinou je proso. Všechny ostatní obiloviny jsou lehce kyselé, ale ideální strava musí obsahovat i určité procento kyselin, takže je dobré jíst i trochu obilovin. Veškeré obiloviny se musí jíst uvařené. Med. Má velmi vysokou zásaditost.

Pavědci z ČAV: Zapomenutý objev německého držitele Nobelovy ceny : (3) – exopolitika s

(Exopolitika uvádí: „Otto_Heinrich_Warburg v představách pana Sally“, 4. 6. 2016 10:35)

(3) Chlorofyl. Zelené rostliny obsahují chlorofyl, který je velice zásaditý. - Voda. Je důležitá pro tvorbu kyslíku. Buďte pořád dobře zavodnění, pijte vodu po malých doušcích po celý den. Cvičení. Cvičení pomáhá udržovat zásaditost organizmu, protože rozvádí kyslík po celém těle. Sedavý způsob života ničí život. Chemoterapie ne léčí, nýbrž zhoršuje kyselost organizmu Chemoterapie okyseluje tělo do té míry, že tělo musí sáhnout do svých zásaditých rezerv,aby neutralizovalo kyselost. Přitom musí obětovat minerály (vápník, hořčík, draslík), které se nacházejí v kostech, zubech, končetinách, nehtech a vlasech. Proto vidíme změny na osobách, které dostávají chemoterapii, mimo jiné i padání vlasů. Ostatní léky rovněž zhoršují kyselost organizmu, takže je třeba se jim vyhýbat jak jen je to možné. Správná míra pH: Jak již bylo řečeno, je zcela nemožné, aby rakovinu dostal člověk, který se stravuje zdravě, pije hodně čisté vody a cvičí. Chcete-li se správně stravovat, zajistěte svému tělu 60% zásadotvorné stravy a vyhýbejte se výrobkům, které jsou z větší části kyselinotvorné, jako jsou sycené nápoje, sladkosti a produkty rychlého stravování. Nepřehánějte to se solí a používejte ji co možná nejméně. Když jste nemocní, postarejte se, aby vaše strava byla zásadotvorná alespoň z 80%. Máte-li nádor, tak se snažte vytvořit ve svém těle co možná nejvíce zásadité prostředí. Toho můžete dosáhnout pomocí stravy, cvičení, vyhýbání se stresu a doplňováním chlorofilu (nejlépe pasením trávy!) Názor odborníků ČAV: “Veškerá tak zvaná přirozená úmrtí nejsou nic jiného, než konečná míra zasycenosti těla kyselostí“, řekl George Crile z Clewelandu, jeden z nejuznávanějších chirurgů na světě. “Nesčetné názvy nemocí nejsou důležité-důležitá je skutečnost, že všechny ty nemoci mají stejnou základní příčinu: přemíru kyselosti v těle.“ – MUDr. Theodore A. Baroody, v knize “Zvyšuj zásaditost nebo zemři” (“Alcalize or Die”). “Zvýšená kyselost organizmu je příčinou všech degenerativních nemocí. Když dojde k porušení rovnováhy a organizmus začne ukládat kyselost a texické látky ve vyšší míře, než dokáže vyloučit, pak se objevují nemoci“ – MUDr. Robert O. Young. Redaktor - admin - http://en.wikipedia.org wiki/Otto_ Heinrich_Warburg – ČAV a Rittig a Janoušek za požehnání paní Sykové doporučují obyvatelstvu ČR: „Naložte se do sudu s louhem, nechte se hodit za poplatek .... zdanění provede Babiš(!) - do zdravé vody v Orlíku a máte pokoj!“ - Zelení mužíci se také pasou a jak jsou zelení!

"Škandál" (1) na výstave o židovskom odboji

(Zlatica Zidová-Lešková, 4. 6. 2016 10:08)

"Škandál" na výstave o židovskom odboji -
Dne 29. března 2012 v 23:16 -Zlatica Zudová-Lešková - V stredu 21. marca 2012 o 16.30 vo Výstavnej sále Univerzitnej knižnice v Bratislave bola v slávnostnom a súčasne pietnom duchu otvorená výstava Židé v boji a odboji. Rezistence československých v letech druhej svetovej války. Stalo sa tak na pôde SR po prvýkrát, a to predovšetkým zásluhou Českého centra v Bratislave v čele s jeho riaditeľkou Janou Burianovou a Historického ústavu AV ČR. v. v. i. v Prahe. Spolu usporiadateľom výstavy boli rovnako Univerzitná knižnica v Bratislave a Sdružení židovských vojáků a odbojářu v Prahe, ktorí si výstavou uctili smutné 70. výročie prvého transportu tisícky mladých žien a dievčat zo Šarišsko-Zemplínskej župy do nemeckých koncentračných táborov, pripadajúce na 25. marca t.r. Transportom bola začatá Akcia Dávid - kataklizma (aj) slovenských Židov...a výstava jasne dokladala, že slovenskí Židia sa tomuto svojmu tragickému osudu nielen bránili, ale i odporovali! Výstava sa otvárala za prítomnosti J.E. Jakuba Karfíka, veľvyslanca Českej republiky v Slovenskej republike (SR), J.E. Alexandra Ben-Zvi, mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca štátu Izrael v SR, emeritného veľvyslanec SR v ČR Ladislava Balleka, plk. Romana Kopřivu, vojenského atašé ČR v SR a rovnako za prítomnosti ďalších pracovníkov ambasád Českej republiky a Izraela. Prítomní otvoreniu ojedinelého projektu rovnako boli Pavel Traubner, čestný predseda Ústredného zväzu Židovských náboženských obcí (ŽNO) so sídlom v Bratislave, Peter Salner, historik a predseda Židovskej náboženskej obce v Bratislave, Tibor Trgiňa, generálny riaditeľ Univerzitnej knižnice v Bratislave, Pavol Mešťan, riaditeľ Múzea Židovskej kultúry v Bratislave a rad významných slovenských historikov - Ivan Kamenec z Historického ústavu SAV, Jozef Bystrický z Vojenského historického ústavu, Matej Medvecký z Ústavu pamäti národa, Petr Švanda a druhí. Prítomní boli i zástupcovia slovenských masmédií, zvlášť ST a Slovenského rozhlasu, stanice Devín. Nesporne najväčšou poctou výstave bola prítomnosť priamych účastníkov z radov žijúcich židovských bojovníkov v čele s Alexandrom Bachnárom, príslušníkom 6. robotného práporu, väzňom nováckeho pracovného tábora a predným organizátorom a bojovníkom údernej roty Nováky, pozostávajúcej výhradne zo židovských mužov a žien, a neskôr i partizánskej jednotky. V čase SNP bola úderná rota Nováky 1. československej armády na Slovensku druhou najkompaktnejšou jednotkou židovských bojovníkov v celej Európe. Všetko nasvedčovalo tomu, že v Bratislave rovnako pochopia výstavu ako skromný príspevok slovensko-českých autorov - historikov k doposiaľ stále málo známej a na okraji obecného ale aj vedeckého záujmu[1] stojacej témy Rezistencie československých Židov v rokoch druhej svetovej vojny. Tesne pred samotným začatím výstavy som bola z rozhovoru s prítomnými hosťami vyrušená striktnou otázkou "Viete kto som ja?" "Prepáčte, ale neviem s kým mám tu česť", musela som s ľútosťou priznať proti mne stojacej dáme. Ďalej je ťažko situáciu popísať: sieňou zneli v zásade dve vety "Ja som Špitzerová!" a "To to je škandál!" na POKRAČOVÁNÍ

"Škandál" (2) na výstave o židovskom odboji

(Zlatica Žudová-Lešková, 4. 6. 2016 9:58)

(2) Moja snaha vysvetliť pani Špitzerovej, že na paneloch č. 11 a 12 sú fotografie a texty k histórii údernej roty Nováky spolu s uvedením mena jej manžela bola úplne zbytočná. Všetci prítomní sa dozvedeli, že je neúnosné uviesť len takúto krátku zmienku o jej manželovi, veliteľovi celej údernej roty Nováky počas celej vojny a že je to výsmech celej rodine! Moje argumenty dáma nepočúvala a prítomní vytvorili kruh, v ktorom sa odohrával nerovný slovný boj. S úctou som sa porúčala k rozhovoru po ukončení zahájenia výstavy. Niektorí prítomní požadovali vysvetlenie, avšak opäť sa ozvalo "Viete kto som ja?" "Prepáčte, ale skutočne neviem," odpovedám podstatne mladšej dáme. "Ja som Szatmáryová!!!" Opáčila som: "Vy ste príbuzná diplomata Szatmáryho?"[2] Bol to z mojej strany však len faux pas, ktorý dámu vytočil do ružova: "Čo mňa po diplomatoch!"[3] A čo nasledovalo ďalej, prinútilo vzdialiť sa aj naozaj skúseným diplomatom. Sieňou zneli obviňujúce vety, poukazujúce na povrchnosť výstavy, jej nepravdivosť a klamanie verejnosti. Na viac som si ako autorka výstavy vypočula poučenie, že "Život môjho otca by si zaslúžil takúto samostatnú výstavu, a nielen jednu úbohú fotku! Život rodiny Špitzerovej by vydal na tri takéto výstavy! A Vy to ukazujete takéto úbohosti, a na viac nepravdivé! On bol hrdina!" Moje argumenty o dlhodobej a náročnej práci na príprave výstavy pani Szatmáryovú privádzali ešte do väčšej kadencie slov a za vrchol mojej drzosti označila otázku: "Prečo ste neodpovedala na moju výzvu spolupráce; veď podklady pre túto výstavu, jej slovenskej časti, som pripravovala ešte ako pracovníčka Múzea SNP, a to od roku 1987." Proti argumentovala, že nevidela a nevidí dôvod, aby sa so mnou strácala čas, keď som neuznala jej otca za veliteľa roty! Na výzvu, aby sme tento jej údaj konfrontovali s tu prítomnám pánom Alexandrom Bachnárom, aktívnym organizátorom a príslušníkom jednotky, odpovedala: "Ten nič nevie! S tým sa nebavím!" Vzápätí obe dámy slovne opäť demonštrovali, že "Je to škandál!" A pani Szatmáryová pritvrdila: "Postarám sa, aby o ňom a o Vás písali všetky slovenské noviny a dočítate sa o tom aj v Respekte!" A triumfálne odchádzali s pokrikom: "Odchádzame, tohto divadla sa zúčastňovať nebudeme!!!" Nikto iní výstavu neopustil. Naopak, pribudli ďalší a ďalší... a s malým zdržaním bola výstava Židé v boji a odboji zahájená a pre úprimných návštevníkov bude otvorená do nedele 15. apríla 2012. Všetkým tým, ktorí odboj a boj československých Židov cítia srdcom! - Projekt Židé v boji a odboji. Rezistence československých Židov v letech druhé světové války sa do reálnej a prezentovanej podoby dostal na impulz aktívnych účastníkov protinacistického a protifašistického odboja žijúcich v Českej republike, združených v Sdružení židovských vojáků a odbojářů v Praze. Za všetkých jej členov uvediem aspoň dve mená Pavla Kováčová a plk. v. v. Bedřich Kopold. Bezprostrednej podpory sa bojovníkom dostalo od vtedajšieho predsedu Židovskej obce v Prahe Tomáša Jelínka. V lete 2004 vznikal z môjho pera scenár, ktorý vychádzal zo zberu materiálu organizovaného manželmi Kopoldovými a študentom Janom Štefanom a z môjho dlhoročného výskumu, ktorý som začala už ako vedecká pracovníčka Múzea SNP v Banskej Bystrici.[4] V konečnom štádiu realizácie sa proti prezentácii pod hlavičkou Vojenského historického ústavu Praha, kde som od 1. júla 1991 pracovala, verejne na ústavnom zhromaždení postavil jeho riaditeľ, spochybňujúc nielen moju legitimitu sa takto prezentovať ale i židovskú rezistenciu. Preto som požiadala Jana Němečka, vedúceho odd. 20. století Historického ústavu AV ČR Praha o oficiálnu vedeckú záštitu a súčasne i odbornú pomoc. Bez výhrad bolo tak učinené a projekt sa teda po práve prezentuje po stránke vedeckej ako ucelený projekt tohto ústavu jej dvoch pracovníkov.

"Škandál" (3) na výstave o židovskom odboji

(Zlatica Zudová-Lešková, 4. 6. 2016 9:55)

(3) Po prvýkrát bola výstava prezentovaná v Átriu Poslaneckej snemovni ČR v júni 2005, ale len na pár hodín. Avšak vďaka aktivite Sdružení židovských vojáků a odbojářů v Praze a súčasne Historického ústavu AV ČR, ktorý projekt oživil v ďalšom pokračovaní projektu v podobe konferencie a samostatného zborníku, bola výstava prezentovaná v ďalších českých mestách a v máji 2009 otvorila i činnosť Českého centra Tel Aviv. Súčasne došlo k jej doplneniu o ďalšie celky, nakoľko svoj výskum som nezastavila, naopak vo výskume pokračujem, a to i v Izraeli a ďalších štátoch. Rovnako boli texty výstavy preložené do anglického a nemeckého jazyka. Výstava od samotného počiatku zápasila s financiami, ktoré však Sdružení predovšetkým za podpory České rady pro oběti nacismu, nadačního fondu, Židovské obce v Prahe, ale tiež Židovského múzea, ale tiež rôznych grantov vždy doposiaľ vedelo zadovážiť. Momentálne prosíme od podporu v preklade textov do ruského jazyka, nakoľko je o výstavu záujem na Ukrajine a v Bielorusku. Autori výstavy museli, a to vzhľadom na počiatočne vymedzený rozsah, prijať určité zásady, ktoré však nepriamo vymedzoval i nazhromaždený materiál. Súčasne mnohé materiály, resp. fotografické doklady chýbali, čo je pochopiteľné. Zásada č. 1 však unisono znela: prezentovať predovšetkým v boji padlých, umučených a na následky vojny zomrelých bojovníkov proti nacizmu a fašizmu. Tak sa i stalo, i keď pochopiteľne tam, kde na fotografiách boli sprítomnení i doposiaľ žijúci, títo sa neretušovali, či inak upravovali. Zásada č. 2 bola prezentovať fotografie a dokumenty žijúcich židovských bojovníkov mimoriadneho významu pre dôkaz československej rezistencie ako celku. Tak došlo k prezentovaniu fotomateriálu gen. Josefa Hercza, plk. Otta Klímu a druhých. Často samotná prezentácia závisela od vôle majiteľov fotografie bezplatne zapožičať a súhlasiť s ňou. I touto cestou znova a znova ďakujem všetkým, ktorí tak učinili. - Dámy Špitzerová a Szatmaryová tieto zásady zrejme nepoznali, ale i keby to naozaj tak bolo, nič ich neoprávňovalo a neoprávňuje znevažovať odboj a boj na výstave prezentovaných bojovníkov, spravidla padlých v boji, či zomrelých po vojne, a to vrátane ich manžela a otca Juraja Špitzera, na ktorej sa predviedli vetami "Je to škandálna výstava."[5] Prosila a žiadala som, aby zostali na výstave a o veci sme si pohovorili a poskytli materiály pokiaľ ich majú. Všetko zamietli dekorujúc ma ďalšími vyhrážkami a urážkami. Preto týmto dámam píšem: Nikto nepopiera aktívny boj Juraja Špitzera v pracovnom tábore Nováky, ani organizáciu údernej roty Nováky, ani jeho veliteľstvo na rotou na dobu dvoch týždňov, kým velením v Povstaní bol poverený Imrich Müller- Ivo Milén. Juraj Špitzer ďalej bojoval ako politický pracovník Komunistickej strany Slovenska a príslušník jednotky s veliteľským rozhodovaním na nižšom stupni.. Nedovolím však - a to nikdy - aby bol znevažovaný odboj a boj stoviek a stoviek druhých Židov, jeho spolubojovníkov na inom fronte. A rovnako nedovolím znevažovať prácu svoju a všetkých tých, ktorí sa o túto výstavu zaslúžili!!! Píšte dámy do všetkých novín sveta. Ale píšte pravdivo! Váš manžel a otec to totiž určite vidí a počuje. A možno by Vás odkázal na svoje i dnes erudované a aktuálne úvahy, plné poznania; napr. na stať o hrdinstve vo svojej knihe Svitá, až keď je celkom tma,[6] na strane 167: "Dodatočný výklad hrdinského činu je rovnako pochybný ako napr. určenie motívov samovraždy u človeka, u ktorého samovraždu nikto nepredpokladal. Mŕtvy o nich už nič nepovie a živí sa môžu iba dohadovať o nich..." a na strane 192 "Na hrdinoch je najnepeknejšie hrdinstvo, všetko je im dovolené..." Zlatica Zudová-Lešková - V Prahe dňa 24. 3. 2012 - http://zidovskelisty.blog.cz/1203/skandal-na-vystave-o-zidovskom-odboji

Izraelci nejsou ohledně uprchlíků optimističtí

(kehilaprag.cz - Sobotka, 4. 6. 2016 9:36)

Izraelci nejsou ohledně uprchlíků optimističtí - www.kehilaprag.cz/cs/novinky/sobotka-izraelci-nejsou-ohledne-uprchliku-optimisticti - Česká vláda jako celek má nadstandardní vztahy, k nimž se počítají i společná zasedání, jen se třemi zeměmi, Slovenskem, Polskem a Izraelem. Česko-izraelské konzultace se konají od roku 2011, naposled se premiér Bohuslav Sobotka a sedm ministrů v neděli sešli s izraelskými protějšky v Jeruzalémě. Deník s ním hovořil jak o tomto jednání, tak o volbě rakouského prezidenta. Rakouské prezidentské volby skončily vítězstvím Alexandra Van der Bellena, kandidáta Zelených. Jaký je to vzkaz pro Evropu?
Výhra byla těsná, ale počítá se. Hlavní poselství těchto voleb je, že blbá nálada nezvítězila, což je pozitivní signál pro střední Evropu. Ukázalo se, do jaké míry je rakouská společnost otevřená, tolerantní a proevropsky orientovaná. Chci ocenit, že pan Van der Bellen vedl klidnou, věcnou kampaň a prokázal, že i ve složité době, kterou Evropa prochází, je možné vyhrát, aniž by politik podléhal populismu a nacionalismu. Smršť voleb-
Čeká nás smršť voleb, od krajských přes senátní, sněmovní až k prezidentským. U našich sousedů zabodovala zklidňující rétorika a nepodněcování vášní. Je to svým způsobem návod pro českou politickou scénu? Určitě je to recept, který může oslovit velkou část občanů, ale o tom, jestli se ?s ním dá skutečně vyhrávat, rozhodnou volby, které nás čekají. Rakouský příklad je inspirativní zejména v tom, jak velký zájem lidé o volby projevili, že nezůstali doma, nenadávali, nekritizovali, ale přišli k urnám ve velkém počtu, tu účast jim můžeme jen závidět. Středoevropský kontext je zajímavý i v souvislosti s vaším jednáním s izraelskou vládou, které se uskutečnilo v neděli. Sleduje Izrael situaci v našem regionu? Samozřejmě jsme mluvili o migrační krizi, soustředili jsme se zejména na její příčiny, na to, co je možné udělat pro dosažení míru v Sýrii. Naši partneři v Izraeli nejsou příliš optimističtí, co se týká poměrů na Blízkém východě. Neznámých protichůdných zájmů různých etnických a náboženských skupin je v regionu velké množství, takže dosažení širší shody a stability bude jak v Sýrii, tak Iráku velmi obtížné. Pro nás partnerství s Izraelem není jen otázka určitého sdílení historie, hodnot a pohledu na svět, ale také pragmatická možnost získat výrazný vhled do toho, co se opravdu děje v regionu, který Evropu musí extrémně zajímat.

Kooperace ve vědě a výzkumu Izraele a ČR – kšeft s kmenovými buňkami bude!

(kehilaprag.cz - Sobotka, 4. 6. 2016 9:35)

Na čem je postavena mimořádnost česko-izraelských vztahů v současnosti? Nadstandardní úroveň vztahů vychází z historie. Příští rok uplyne 90 let od chvíle, kdy do Izraele přicestoval T. G. Masaryk, tudíž naše spřízněnost sahá dál než k roku 1948, kdy jsme rozhodujícím způsobem pomohli Izraeli při vzniku jeho státnosti. Teď už jsme ale v 21. století a kromě společného pohledu na bezpečnostní rizika a boj proti terorismu je tu zájem na uchovávání kulturního dědictví židovské komunity v Evropě i na praktické hospodářské spolupráci. Snažíme se o kooperaci ve vědě, výzkumu a inovacích, zkrátka všude tam, kde Izrael patří k technologické špičce. V Jeruzalémě jste podepsali Program spolupráce v oblasti vzdělávání, vědy a kultury na léta 2016 – 2019 a deklarace ?o kooperaci ve vědě, kybernetické bezpečnosti, cestovním ruchu a rozvojové pomoci. Co z těchto dokumentů vyplývá pro naše podniky, školy, vědecká pracoviště? Izrael je demokratickým státem, který se naučil žít v trvalém riziku teroristických útoků. Od toho se odvíjí řada znalostí, zkušeností a technologií, kterými disponuje. To se nám – bohužel – v dnešní Evropě může zatraceně hodit. Hovořil jsem s izraelským premiérem o posílení kontaktů například při ochraně civilní infrastruktury. V okamžiku, kdy se státní správa a firmy v ČR digitalizují, logicky se stávají zranitelnějšími z hlediska kybernetických útoků. Proto česká vláda této oblasti věnuje velkou pozornost. Můžete být konkrétnější? - Izrael je vynikající v kybernetické obraně, kde byla nastartována velmi těsná spolupráce mezi naším Národním bezpečnostním úřadem a izraelskými partnery. Stejně tak Izrael je jedním z lídrů v oblasti aplikovaného výzkumu a zakládání start-upů technologických firem. Tady bychom se chtěli přiučit, a proto padla volba právě na Izrael, když jsme vysílali našeho prvního diplomatického atašé pro oblast vědy a výzkumu. Dostali jste se k tématu opětovně navázané spolupráce ČR s Íránem? Nevadí to Izraeli? Česko-izraelské vztahy mají pevné kořeny a jsou založeny na tak široké platformě, že Izrael z toho, co se dnes odehrává při uvolnění kolem Íránu, nečiní překážku pro pokračování spolupráce jak s Českou republikou, tak s EU." /www.denik.cz/z_domova/sobotka-i...ne-uprchliku-optimisticti-20160525.html - 25.5.2016 denik.cz

Klinická studie na ALS a kontroverze -pravdy, kouřové opary lží a polopravd: "zaplať nebo zemři!"

( prof. Eva Syková - evasykova.cz, 4. 6. 2016 9:15)

Zaplať nebo zemři! - Klinická studie na ALS a kontroverze Profesorka Syková je známá podporou a propagací léčby kmenovými buňkami, včetně léčby amyotrofické laterální sklerózy (ALS). Státní ústav pro kontrolu léčiv povolil 29. března 2012 klinickou studii AMSC-ALS-001 Klinické hodnocení testující možné využití mesenchymálních stromálních buněk u pacientů s ALS. Klinická studie byla zahájena 20. června 2012 se zaměřením na bezpečnost a účinnost aplikace a provádí ji Neurologická klinika dospělých, FN v Motole, Praha 5 pod vedením tehdejšího docenta Martina Bojara. Technicky zajišťuje produkci kmenových buněk Bioinova, ve kterém má Ústav experimentální medicíny AV ČR (UEM) menšinový 42% podíl. Bioinova technicky zajišťuje i podobné schválené klinické studie FN Motol na užití kmenových buněk pro reimplantaci totální endoprotézy kyčelního kloubu (AMSC-BDT-001), reperaci poškozené šlachy u pacientů s rupturou rotátorové manžety (AMSC-RC-001) při navození srůstu obratlů po operaci páteře (AMSC-DSD-001). Podle článku v Medical Tribune Cz ze září 2014 tým Sykové a Bioinova vybíral od několika pacientů (ALS) za aplikaci kmenových buněk v rámci experimentální terapie 150 000 Kč, čímž mohlo dojít k porušení etiky biomedicínského výzkumu. K takovému jednání se v obecné rovině kriticky vyjádřili předseda České neurologické společnosti Karel Šonka, ředitel Ústavu molekulární genetiky Akademie věd profesor Václav Hořejší a ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. V listopadu roku 2015 Česká televize uvedla reportáž Obchod s nadějí v pořadu Reportéři ČT. Na základě tohoto pořadu podal předseda Akademie věd profesor Jiří Drahoš podnět k prošetření etické komisi, která v březnu 2016 vydala stanovisko, podle něhož podávání kmenových buněk pacientům mimo klinickou studii nebylo pracovníky UEM dostatečně odůvodněno a bylo nekriticky prezentováno na webových stránkách instituce. Právní stránka aplikace mimo klinickou studii byla dle rady v pořádku. Profesorka Syková všechna nařčení a závěry etické komise jednoznačně odmítla s odkazem na existující publikace a výsledky klinické studie. V navazující reportáží Markéty Dobiášové, která byla odvysílána v pořadu Reportéři ČT květnu 2016, ovšem několik pacientů zařazených do klinické studie vypovědělo, že museli za podání kmenových buněk uhradit poplatek, přičemž ovšem jakékoliv platby za účast v klinických studiích jsou zákonem zakázané. Podle vyjádření UEM výsledky klinické studie prokázaly, že u téměř 70 % pacientů došlo k statisticky významnému zpomalení progrese neurologického deficitu, které přetrvávalo 3 až 12 měsíců. Většina z těchto pacientů vykazovala několik měsíců po podání KB stabilní hodnoty v testech svalové síly končetin a nedošlo u nich po dobu 12 měsíců k významnému zhoršení ventilačních parametrů (FVC>65 %). U několika pacientů došlo dokonce ke zlepšení některých testovaných funkcí. Odvolání z vedení ústavu- Na konci května roku 2016 byla profesorka Syková odvolána předsedou AV ČR Jiřím Drahošem z vedení Ústavu experimentální medicíny z možného poškození dobrého jména AV ČR (v souvislosti s kontroverzní klinickou studií léčby amyotrofické laterální sklerózy). Syková na funkci následně sama rezignovala a rada ústavu její rezignaci přijala. Nicméně Syková následně uvedla, že podá žalobu „proti institucím a lidem, kteří vyvolali tuto kauzu“.

Vyjádření prof. Evy Sykové k obviněním v souvislosti s aplikací kmenových buněk (2)

(prof. Eva Syková - evasykova.cz, 4. 6. 2016 9:00)

(2) Nebyla poskytnuta neúčinná léčba. Již v době zahájení klinické studie realizované společností Bioinova byly k dispozici důkazy o pozitivním vlivu kmenových buněk na zpomalení progrese ALS. Vědecké studie publikované v poslední době prokazují, že aplikace kmenových buněk u pacientů s ALS je zcela bezpečná, přináší pozitivní efekt v podobě zpomalení postupu onemocnění či dokonce zlepšení základních motorických funkcí, a to vše po delší dobu než jediný na českém trhu registrovaný lék obsahující účinnou látku riluzol. Podle dat, která jsou nyní k disposici, se podařilo většině pacientů, jimž byly podány kmenové buňky, prodloužit život o 3-6 měsíců. Mnozí z nich byli vděční za každý den života navíc. Proto jsem považovala za svou povinnost jim zprostředkovat pomoc. Od počátku kauzy jsem měla podezření, že nesouvisí ani tak se zájmem o pacienty s ALS, ale spíše se snahou mých protivníků z akademické i podnikatelské sféry dosáhnout mého odchodu z veřejného života. Můj dojem potvrdily texty Martina Uhlíře zveřejněné v pondělí 30. května na webových stránkách Respektu a iHNed.cz i následný vývoj v uplynulých dnech. Svého členství v Radě pro výzkum, vývoj a inovace jsem se vzdala na žádost předsedy vlády. Odstoupila jsem také z funkce ředitelky Ústavu experimentální medicíny AV ČR, abych ochránila jeho pověst i obraz Akademie věd jako takové. Nevidím ale žádný důvod k tomu, abych se vzdala také svého senátorského mandátu. S celou kauzou nijak nesouvisí a vykonávám jej poctivě. Utvrzuje mne v tom také podpora, kterou mi vyjádřil pan prezident Zeman, kolegové v Senátu, pacienti, jejich příbuzní a mnozí další občané. -Eva Syková (* 24. července 1944 Rožmitál pod Třemšínem) je česká politička, lékařka a vědkyně, která od roku 2012 zasedá v horní komoře parlamentu jako senátorka za volební obvod č. 20 – Praha 4. V letech 2001 až 2016 řídila Ústav experimentální medicíny Akademie věd České republiky. Předseda akademie věd Drahoš ji na konci května 2016 odvolal z funkce ředitelky a vědkyně následně sama rezignovala. Zabývá se mj. výzkumem a léčbou amyotrofické laterální sklerózy a čelí kritice médií i odborníků, že poskytování kmenových buněk pacientům nad rámec klinické studie nebylo ze strany pracovníků ústavu dostatečně odůvodněno vědeckými poznatky.K roku 2016 byla autorkou 421 publikací v impaktovaných časopisech a spoluautorkou 7 patentů. Osobní život: Od roku 1969 je provdána za neurofyziologa Josefa Syku, který byl do roku 2001 ředitelem Ústavu experimentální medicíny AV ČR a se kterým se poznala v laboratoři MUDr. Bureše. Mají spolu dva syny. Vědecká kariéra - V roce 1970 ukončila studium na Fakultě všeobecného lékařství UK v Praze. Šest let poté obdržela kandidaturu věd (CSc.) za dizertační práci Změny koncentrace draselných iontů v extracelulárním prostoru míchy při vzruchové aktivitě. Pracovala v Ústavu fyziologických regulací ČSAV v laboratoři neurohumorálních regulací, tj. přenosem informace mimo klasické synapse včetně patologie procesu při míšním poranění na modelu skokana. Po sametové revoluci získala doktorát věd (DrSc.) za dizertační práci Dynamické změny mikroprostředí nervových a receptorových buněk (1990). Současně s vědeckou dráhou také přednáší na lékařských fakultách. V roce 1994 se habilitovala na Univerzitě Karlově v Praze pro obor fyziologie. O šest let později se stala profesorkou pro obor fyziologie a patologická fyziologie.

Žaloba proti Václavu Klausovi - "Věda pro lepší život."/ „Klinická studie na ALS a kontroverze“!

( prof. Eva Syková - evasykova.cz, 4. 6. 2016 8:50)

www.evasykova.cz/Zaloba-proti-prezidentovi-Vaclavu-Klausovi.html - "Věda pro lepší život.": Žaloba proti prezidentovi Václavu Klausovi/ „Klinická studie na ALS a kontroverze“! - Pokládám za potřebné komentovat dění na dnešní schůzi Senátu a zejména to, proč jsem se spolu s 37 dalšími senátory rozhodla hlasovat pro návrh na podání žaloby proti presidentovi republiky. Dovolte mi zdůraznit, že cílem podání ústavní žaloby proti presidentu republiky Václavu Klausovi není a nebylo dehonestovat pana presidenta. Alespoň já tuto ambici nemám a ostatní senátoři, kteří podepsali návrh, jistě také ne. Využíváme pouze našeho ústavního práva obrátit se na Ústavní soud, aby přezkoumal, zda president nezneužil svých pravomocí. Chceme ukázat občanům, že jsme poslední pojistka, sbor zodpovědných reprezentantů občanů, který chce dnes a bez politického podtextu, reagovat na činy Václava Klause. K jeho činům týkajících se ratifikací smluv a nejmenování soudců byla jen poslední kapkou letošní amnestie. Celému národu tento čin a jeho pozadí zůstaly neobjasněny, pouze jsme slyšeli, že i po všech protestech by pan president stejnou amnestii vyhlásil znovu. Co víc, za jakých okolností připodepsal náš premiér amnestii nevíme vůbec.
Nevybíravé a žlučovité útoky na nás senátory signatáře nedehonestují nás, ale ty co na nás útočí. Těmi pravděpodobně cloumá nervozita a obavy o jejich politický osud. Navzdory útočníkům nám tisíce občanů vyjadřují podporu a díky, vidí v nás poslední zastánce nejen demokracie, ale především svých práv, která pan president a předseda vlády pošlapali. Možná náš návrh neprojde, žaloba nebude ústavním soudem kladně vyřízena, možná pan president Václav Klaus není velezrádce. V každém případě je to arogantní člověk, který tvrdošíjně obhajuje svoje chyby v oblasti ratifikací smluv, ignoruje rozsudek Nejvyššího správního soudu, nejmenuje soudce a stále obhajuje svoji bezprecedentní amnestii, která osvobodila stovky tunelářů, lidí obviněných z úplatkářství a zpronevěr a další vážné zločince. Domnívám se proto, že ať už bude verdikt Ústavního soudu jakýkoliv, návrh senátorů Parlamentu České republiky je správný a vejde nesmazatelně do dějin. Tato naše iniciativa nepoškodí obraz České republiky v zahraničí, jak se někteří vyjádřili, spíše naopak. V demokratických zemích svým politikům nic neodpustí, viz například vynucené odstoupení německého presidenta Christiana Wulffa, nebo presidentů Maďarska či Litvy. Myslím, že to tyto země nepoškodilo, naopak, to že dokázali přiznat chybu svých představitelů je velmi čestné. Je pro mne důležité, že občané budou mít důvod vážit si toho, že mají Senát - druhou komoru Parlamentu České Republiky, Senát, který stojí vždy za jejich zákonnými právy. Proto jsem dnes hlasovala pro návrh na ústavní žalobu proti presidentu republiky Václavu Klausovi. - Aktualizováno: 04.03.2013 – Admin Adresa pro korespondenci: Valdštejnské nám. 17/4 118 01 Praha 1 E-mail: sykovae@senat.cz Pracovna v budově Senátu: Kolovratský palác, místnost 225 Valdštejnská 154/10 - Tel.: +420 257 07 2447 Fax: +420 257 53 4505 Obvodní kancelář: Budova ÚEM AV ČR, místnost 3.2P Vídeňská 1083 142 20 Praha 4 Tel.: +420 296 44 2829 Fax: +420 241 06 2782 Asistenti: Bc. Ján Říha, Mob.: +420 739 752 761, E-mail: rihaj@senat.cz PhDr. Petr Balla, Mob.: +420 606 216 596, E-mail:ballap@senat.cz Mgr. Petr Pravda

Zeman 2018 (1)

(MUDr. Petr Kubáč, 4. 6. 2016 7:58)

Úterý 31.5. 2016 - v 5:37 | Petr | Filosofování - Pokud bereme minulé (vlastně první) prezidentské volby - měl jsem jedinou strategii - nedělat z Hradu LDN a nevolit geronty. Tudíž jsem v prvním kole volil Dienstbiera mladšího - což byl můj hluboký omyl, protože v té době jsem nedostatečně tušil jaká osoba to je. V druhém kole byla volba jasná - Zeman je sice pomstychtivný hrubián a alkoholik, ale "kníže" Karel Schwarzenberg je dement - a to ne ve smyslu nadávky neoblíbenému politikovi ale ve smyslu "dementia senilis" neboli stařecká demece - která při vystupování v televizi byla pro zdravotnické oko nepřehlédnutelná. Jinými slovy - předsevzal jem si volit nejmladšího kandidáta a tento můj požadavek byl de-facto ve druhém kole voleb splněn. Ba dokonce se ukázalo že Miloš Zeman ačkoliv 100% naplnil má negativní očekávání - překvapivě naplnil i spoustu pozitivních. Zejména tedy to, že mnohokrát prohlásil "císař je nahý" ačkoliv celý summit Evropské unie tvrdil opak. Ironická poznámka na adresu Klause - už v době kdy byl premiér a tím více v době kdy byl prezident byla jeho hlavní "volební devizou", že mu sluší kravata.

Zeman 2018(2)

( MUDr. Petr Kubáč - http://petr-kubac.blog.cz/, 4. 6. 2016 7:57)

V polovině 90. let dokonce celá ODS s Klausem v čele byla "stranou žen" - tedy strana volená ženami ve větším poměru než by odpovídalo 50% obou pohlaví v populaci. Tímto prizmatem vzato je Miloš Zeman - výrazný ne-prezident. Kravata mu nesluší - to už by mu lépe slušely gumáky a vidle. Navíc - dráždí "pražskou kavárnu" - tedy osoby, které "nemluví nýbrž hovoří", kudy chodí tudy za nimi zůstává dobro a za "správné názory" dostávají prachy z "norských fondů". Ergo se nám rozvinulo - už teď - 2 roky před prezidentskými volbami - hnutí, které bych popisně nazval "hledáme anti-Zemana". Smyslem je najít kandidáta tak kvalitního, že pro něj "nepůjde nehlasovat". Nezlobte se prosím, že zde neuvádím žádné odkazy - jistě čtete noviny a tudíž víte, že v česku je dokonce několik skupin i jednotlivců, kteří hledají takového kandidáta. Například je zde nezanedbatelná skupina za Tomášem Halíkem - farářem s temnou minulostí, který vlastní diplom z VUMLU, nikoliv však řádný doklad o kněžském svěcení. Potom tu máme plejádu dalších potenciálních kandidátů. Například Michal Horáček - miliardář, který je výjimka z Blazacovského pravidla "za každým velkým majetkem se skrývá zločin" atd....
Kouzlo je však v tom, že takto karty rozdány nejsou. Dokonce bych si dovolil už teď udělat alibi ve stylu "já jsem to říkal" a prohlásit, že "Zeman vyhraje v roce 2018 už v prvním kole, a pokud nevyhraje, bude to obrovská chyba z hlediska dlouhodobější budoucnosti Česka !" Kouzlo je totiž v tom, že jednou už musí v tomto státě jasně zaznít, že voliči jsou hlavní rozhodovací silou - nikoliv reklama a public relations agentury oligarchů využívajcích ( koupená / podplacená ) média a ( koupené / podplacené ) politické strany. Tudíž karty jsou rozdané takto - čím geniálnějšího zemanovského proti-kandidáta se podaží najít a čím masivnější reklamu se mu podaří vyrobit - tím by měla jeho prohra proti Zemanovi být drtivější. Je to paradox, protože Zeman sám má podivné spolupracovníky a temné pozadí směřující do putinovského Ruska, ale jednou je prostě třeba jasně říci, že pokud se lidi rozhodnou - ani najatá reklamní agentura z Ameriky s tím nic neudělá. Proč je tento přístup z dlouhodobého hlediska užitečný ? Zeman sám bude pokračovat v zavedeném stylu - intelekt zastřený alkoholem a v zahraničí spíše ostuda. Tudíž Zeman jako budoucí prezident z rovnice úplně vypadá. Co v rovnici zůstává bude ( doufám ) šok jeho odpůrců a slzy nad prostředky vyplýtvanými za reklamu a ( doufám ) že i poučení, že diskuse s voliči na téma "volte našeho kandidáta" je více, než jen reklamí kampaň "přiohnutá" podle konceptu, kterým se prodávají vložky s křidélky. Tedy ještě jednou - asi těžko byste hledali osobu, která má z Miloše Zemana více smíšené pocity, než jsem já, přesto jsem pevně odhodlán jej volit prezidentem a skutečně doufám, že vyhraje už v prvním kole - propagandě navzdory. Samozřejmě jsou dvě další možnosti, když Zeman nevyhraje : Podaří se najít opravdu neodolatelného kandidáta o dva řády lepšího, který zcela zjevně bude většině společnosti konvenovat natolik, že jeho zvolení by bylo holým nerozumem - pak prohra Miloše Zemana bude OK. Proti Zemanovi bude kandidovat Halíkovská osoba typu "bez dvou za dvacet" - která bude propagandou protlačena až do prezidentského křesla - pak se musíme smířit s tím, že internetová nadávka "ovčani" - nám patří právem.

Děda Merkelové přišel z Polska, rodina se před válkou přejmenovala – aneb jak haličtí židé zase diktují Evropě!

(Luboš Palata , 4. 6. 2016 7:18)

14.března 2013 13:39 -http://zpravy.idnes.cz/merkelova-polsko-deda-0uf-/zahranicni.aspx?c=A130314_122553_zahranicni_pul -
V Německu vyšel nový životopis Angely Merkelové. Mimo jiné odhaluje, že kancléřka má velice blízko k Polákům, protože část její rodiny má původ v Poznani. Dědeček Merkelové se jmenoval Kazmierczak a jeho syn si ve 30. letech polské příjmení nechal změnit na německy znějící Kasner. -Jsi tak trochu naše, Angelo. Říká polský žid a bývalý polský premiér Donald Tusk (6. března 2013) - To, že má Angela Merkelová vztah k Praze, kde v dobách totality byla na stáži v Akademii věd a umí i pár slov česky, je dobře známý fakt. Nový životopis nazvaný "Angela Merkelová. Kancléřka a její svět" z pera Stefana Corneliuse, šéfa zahraniční rubriky deníku Süddeutsche Zeitung, naznačuje, že Merkelová má ještě bližší vztah k Polákům. "Už je jasné, proč má Angela Merkelová takovou slabost pro Polsko," napsal polský list Gazeta Wyborcza. "Její děda se jmenoval Kazmierczak a pocházel z polské Poznaně." Merkelová se narodila v roce 1954 v Hamburku jako Angela Kasnerová. Nebylo to však původní jméno jejího otce, který se ještě v mladosti jmenoval Kazmierczak. Zřejmě v souvislosti s nástupem nacismu se celá rodina ve třicátých letech přejmenovala na německy znějící příjmení Kasner. Polské kořeny rodiny se staly rodinným tajemstvím. Dědeček Merkelové Ludwig Kazmierczak se podle Corneliuse narodil v roce 1896 v Poznani. Byl nemanželským dítětem Anny Kazmierczak a Ludwika Wojciechowskiego. Matka se později vdala za Ludwika Rychlickiego. Cornelius na základě toho uvádí, že rodina měla polské kořeny. Poznaň byla do první světové války německá a součástí Polska se stala až po roce 1918, kdy tamní Poláci povstali proti německé nadvládě. Kazmierczak, který se přes svůj původ cítil Němcem, odešel jako mnoho místních Němců do Berlína. Mimo jiné i z ekonomických důvodů, protože Polsko bylo i oproti výmarskému Německu velmi chudou zemí. Co na to řeknou Němci? Angela Merkelová se o svých částečně polských kořenech několikrát v minulosti krátce zmínila ve dvou rozhovorech, ale to prošlo bez povšimnutí. Možná i proto, že po druhé světové válce bylo z území dnešního Polska vyhnáno asi deset milionů Němců a jejich potomci tvoří velkou část obyvatel dnešní spolkové republiky. To, že je Merkelová "jiný případ", věděl jen malý okruh poradců kolem kancléřky. Ti podle Corneliuse řešili, jaký by mohlo mít na Němce dopad, kdyby se o utajeném původu kancléřky dozvěděla veřejnost. Merkelová několikrát v minulosti dala najevo, že má vůči Polsku velké sympatie a že podporuje polské ambice v Evropě. Většinou se to ale považovalo za pohled člověka, který si stejně jako Poláci či Češi prošel komunismem a proto má sympatie k zemím s podobným osudem. "Teď to dostává zcela jiný rozměr," píše Gazeta Wyborcza. Poznaň, Polsko - Autor: Luboš Palata

Fascinující historie Německa 2. (1)

(MUDr. Petr Kubáč, 4. 6. 2016 6:53)

24. května 2016 v 5:41 | Petr | Svět okolo - Minule jsem se vám snažil imputovat myšlenku, že Německo - to není "jenom tak obyčejný" stát - a v jeho historii jsou pozoruhodné okamžiky jako Německo-Francouzská válka, nebo financování Bolševické revoluce v Rusku, které se zdaleka nedají srovnat se současnou Euro-Blbostí Angely Merkelové ( pokud to náhodou není nějaká finta uprostřed které se právě nacházíme ). Minule jsme skončili koncem I. světové války - císař Vilém II. byl v listopadu 1918 svržen, prchl do Holandska a Německá říše se smlouvami z Výmaru změnila na "Výmarskou republiku". Ta existovala v letech 1918 - 1933 a byl to stát vyloženě nešťastný. Vilém II. rozprodal německé zlaté rezervy a navíc zatížil Německou ekonomiku dluhem ve výši 154 miliard marek. Pak nastalo vyjednávání s vítěznými mocnostmi o válečných reparacích, které nakonec byly stanoveny na 132 miliard marek. Další pozoruhodný fenomén byly poválečné "odzbrojovací smlouvy" a taky patologický zvyk koalice Francie a Belgie - vtrhnout vojsky do Německa kdykoliv se jim něco nelíbilo - k tomu došlo několikrát a dokonce v roce 1921 francouzská armáda zřídila na hranici mezi průmyslovým Porýním a zbytkem Německa "celní hranici" na které vybírala clo, které mělo uhradit válečné reparace, které Německo odmítalo platit. Období do roku 1924 je taky obdobím hyperinflace - Vilém II. zmrazil ceny a tiskl bankovky, vláda Výmarské republiky uvolnila ceny, které pod tlakem nekryté hotovosti v oběhu vystřelily do astronomických výšin. V roce 1923 byla zcela bizarní situace, kdy 133 tiskáren tisklo na novinový papír bankovky v miliardových nominálních hodnotách. Výplaty se vyplácely denně a bylo nutno ihned nakoupit, protože další den už ceny nestoudně stouply. Německem se poflakovaly francouzské a belgické vojenské jednotky a aby bylo nejhůře, ti kteří odhadli vývoj a spekulovali na inflaci - nashromáždili obrovské majetky tím, že půjčky, které si vzali splatili inflačními penězi a aby bylo úplně nejhůře - dávali tyto snadno nabyté majetky hladovějícímu obyvatelstvu okatě najevo. Díky tomu byl rok 1923 "revolučním rokem" kdy vypuklo mnoho povstání a několik pokusů o státní převrat, jeden z nich vedený Adolfem Hitlerem, který za tento pokus dostal trest vězení, ve kterém sepsal Mein Kampf. V roce 1924 se vládě podařilo zatočit s hyperinflací a to tak, že si vzala úvěr na státní pozemky ( říšské zlato už nebylo - to měli v rukou spekulanti ) a na základě tohoto úvěru vydala emisi "Nových Marek" - krytých zastavenými státními pozemky. Jenom, co se situace trochu stabilizovala udeřila další katastrofa - v podobě "velké krize 30. let" - a vláda Výmarské republiky se opět zachovala relativně špatně, protože i přes probíhající deflaci, devalvaci všech evropských měn a ochranářská protiimportní opatření sousedních států - odmítla devalvovat kurs - pozemky krytých "nových marek" - v obavě z opakování hyperinflace 20. let. To způsobilo větší než nezbytně nutný útlum průmyslu a masovou nezaměstnanost. -http://petr-kubac.blog.cz/1605/fascinujici-historie-nemecka

MUDr. Petr Kubáč - http://petr-kubac.blog.cz/ Fascinující historie Německa 2.

(MUDr. Petr Kubáč, 4. 6. 2016 6:50)

(2) ERGO z pohledu německého občana 30. let byly dvě období - císařství, kdy stát měl směr a hospodářství se ( relativně ) dařilo a potom republika - spojená s hyperinflací, bídou, společenským úpadkem, zbohatlíky, korupcí, nekontrolovaným pohybem cizích ( francouzských ) vojsk po Německu a všeobecným politikařením ne nepodobným současným českým "vládám přeběhlíků". Otázka zní - kdyby taková situace nastala v Česku - koho byste volili ? V české literatuře, zejména od Karla Čapka často zaznívala věta, že čeští intelektuálové nechápali jak kulturní a literárně vzdělaní Němci mohli zvolit Hitlera. Tento podiv je podle mně na místě jen částečně, protože z něj velice trčí nechápavý pohled spisovatele z luxusní vily se zahrádkou a foxteriérem - na obyčejného Němce, který v letech 1914-1918 přišel o příbuzné, v letech 1918 -1925 o většinu majetku a v roce 1930 i o práci. Zbytek je známá historie - jenom nepatrná poznámka : Hitler byl asi cepován v německém dějepisu a finty německých císařů znal, proto se snažil být taky "liška podšitá" - a to pravděpodobně dokonce dvakrát. Poprvé se jednalo o zapálení říšského sněmu komunisty - komunistická propaganda vždy tvrdila, že parlament zapálilo Gestapo. Z dnešního pohledu to tak jednoduché nebylo, protože popravený komunista - Marinus van der Lube byl sice v roce 2008 rehabilitován, ale pouze ve smyslu trestu ( jakože neměl být popraven ) - nikoliv ve smyslu viny ( jakože to neudělal ), což zároveň neznamená, že by bylo uznáno, že to udělal ( poznámka pro bojovníky za 100% pravdu bez zjednodušování ).Zahájení II. Světové války 1. září 1939 proběhlo taky metodou provokace - podobně jako zahájení Německo-francouzské války v roce 1870 - Němci v polských uniformách přepadli německý rozhlasový vysílač v pruském městě Gleiwitz ( dnes polské Gliwice ) - Hitler si patrně myslel "že na to má" - jako Vilém I. a II. Realita ovšem je, že na to neměl - nebyl státník v pravém slova smyslu, ale jenom něco jako "naprogramovaná zombie", která mechanicky opakuje 50 let starou politiku německých císařů, včetně útoku na Rusko, které v té době už nebylo carské, rozvíjející se Rusko, ale psychopatickým Stalinem ( a předtím Leninem za německé prachy ) zdecimovaný Sovětský svaz, který i přestože měl přinést Hitlerovi bohatství - místo toho přinesl jeho režimu zkázu.Čistě pro doplnění - po II. světové válce nastoupila generace premiérů, kteří věděli kam jít počínaje Konrádem Adenauerem a Helmutem Kohlem konče, ale pak se opět projevilo německé prokletí. K moci se dostala "naprogramovaná zombie" Merkelová. Historickou analogií lze říci že dnes jenom čekáme jestli Merkelová bude jako Hitler - což je populární, ale nesprávný příměr - ona je jako Paul Hindenburg, který ač Hitlera nenáviděl - mu vládnutím - parlamentem neschválenými výnosy a pletichařením se sociálními demokraty skvěle umetl cestu.

Židovka Angela Merkelová - www.obrazkovysvet.cz

(Magdalena Vlachová a MUDr.Petr Kubáč, 4. 6. 2016 6:46)

A poučení z dnešní pohádky ? Dnešní marxisti neustále upozorňují na "hnědnutí" společnosti, to jakože místo gumového premiéra který leze do (.....) feministkám - zvolíme někoho tvrdšího. A přitom bijí na poplach - "bez nadvlády neziskovek je demokracie ztracená - vizte Němce jak demokraticky zvolili Hitlera". "Hnědnutí" předválečného Německa nebyla náhoda, ani znuděný výstřelek sociálním státem rozmazleného obyvatelstva. Navíc Hitler ( nevědomě ? ) navazoval na politiku Viléma I. i II. což mu v očích Němců dodávalo ( falešnou ) legitimitu. V každém případě jsou dějiny Německa fascinujícm výletem do světa, kde se politika dělá chytře až vychytrale. Otázku kdo je Angela Merkelová - husa hloupá ve vleku událostí, nebo jsme svědky typicky německé "finty" - podle mně nelze zodpovědět. V každém případě doporučuji opatřit si tlustou knihu o Německu a studovat, co bylo a tudíž to zase bude. Pokud se vám do toho nechce, pak alespoň přemýšlejte jak zvolit tolik potřebnou "vládu pevné ruky" ve stylu Winstona Churchilla, nikoliv ve stylu Adolfa Hitlera. A hlavně - jak v době kdy je potřeba rozhodných činů - nevolit znovu beztvaré a slizké améby ( Babiše "jeho tým" v to počítaje ). - Fascinující historie Německa 2.(3) -
Židovka Angela Merkelová - www.obrazkovysvet.cz/vismo/dokumenty2.asp?id=2254 - Mnozí zapomínají, že Angela Merkelová nemá jen otce, ale i matku, polskou Židovku Herlind Jentzschovou. A protože se v Izraeli dědí židovství po matce, neměla žádný problém zařídit si židovský pas. Nejmocnější žena světa s izraelským pasem na vrcholu Spolkové Republiky Německo – jen to ne!... Více video: Projev kancléřky Angely Merkelové v izraelském parlamentu (paní Merkelová hovoří hebrejsky): "Děkuji všem poslancům za to, že dnes k vám můžu hovořit ve svém rodném jazyku." Mnozí zapomínají, že Angela Merkelová nemá jen otce, ale i matku, polskou Židovku Herlind Jentzschovou. A protože se v Izraeli dědí židovství po matce, neměla žádný problém zařídit si židovský pas. Nejmocnější žena světa s izraelským pasem na vrcholu Spolkové Republiky Německo – jen to ne! Že je Angela Merkel po prarodičích polská židovka, tak to mě nikdy nenapadlo. Až dneska ráno jsem četla článek, který mě překvapil. Moje maminka by nad mým údivem řekla „svatá ty prostoto!“ Ale maminka měla pro „židovskou otázku“, jak sama nazývala předmět svého celoživotního studia, cit i vědomosti. A tak by brzy poznala skutečnost. Moje maminka Židy obdivovala - ten jejich intelekt. Čím víc je studovala, tím víc litovala, že nemáme do žádného dohledatelného kolena v rodině s nimi nic společného, ani žádného židovského vzdáleného příbuzného. Jako na potvoru ne. A tak studovala, obdivovala, litovala. Moje maminka byla ale také vzdělaná a přemýšlivá výtvarnice a já si vůbec nejsem jistá, jestli by paní Merkelovou obdivovala stejně jako jiné židovské intelektuály, spisovatele a umělce. Ona maminka jaksi za tu „uměleckou hranici“ ve svém obdivu dál nešla a v mnohých případech v jejím hlase zazněla i značná nevole. Pokud následující článek z New World Order Opposition / http://www.nwoo.org/2015/01/29/zidovka-angela-merkelova-a-nemecke-ponorky-pro-izrael// není jen manipulativní informace, tak mnoho věcí v chování paní Merkelové by bylo objasněné, že. (Jinak ty fakta o polských předcích si lehce vyguglíte.) Židovka Angela Merkelová a německé ponorky pro Izrael - Angela Merkelová a ponorky : www.youtube.com/watch?v=HNMjf3FIU2U - Málo lidem je zřejmě známý fakt, že dlouholetá německá kancléřka je židovského původu, díky čemuž je v současné době Německo nezpochybnitelným podporovatelem Izraele, kterému dodává jako splátku za 2. sv. válku ponorky schopné nést jaderné zbraně. Díky závazkům ke svému původu také dostala řadu předních židovských vyznamenání a je mimo jiné účastnicí setkání Bilderbergu. - viz 7mi minutové video z r. 2008.Celý článek a video zde: /www.nwoo.org/2015/01/29/zidovka-angela-merkelova-a-nemecke-ponorky-pro-izrael/