Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zastavte řádění vesnického diletanta P. Gazdíka!

24. 12. 2021

Za pětatřicet let své pedagogické praxe jsem se setkal s nejrůznějšími pitomci jak za katedrou, tak i před ní. Nikdy jsem si nedělal iluze o tom, že Češi jsou národem myslitelů, byť patří k následovníkům J. A. Komenského. To, co zažívám v posledních měsících, však překonává všechno, s čím jsem se za celý život (i ten neučitelský) potkal a utkal. Až neuvěřitelnou koncentraci těchto hloupých a nekompetentních osob představuje nedávno jmenovaná Fialova vláda. Pokud to předseda této vlády nevidí nebo nechce vidět, pak je mi ho upřímně líto. Konec, který ho čeká, nebude nijak milosrdný.

Začnu tím, co je nejdůležitější: Zkušenosti z posledního desetiletí, kdy jsme u nás „testovali“ koncepci tzv. státních maturit, ukázaly, že touto cestou dále jít nelze. Nejen proto, že se výrazně snížila úroveň dosahovaných výsledků u absolventů středoškolského studia. Pod rouškou jakési „modernity“ se rok od roku propadáme hlouběji a hlouběji. Střední školy produkují polovzdělance a pologramoty. (Naše „vysoké“ školy v tom pouze pokračují.) A vrcholem všeho je, že tomu všemu chtějí „šéfovat“ pologramotní vesničtí učitelé typu P. Gazdíka. Je třeba jasně říci: DOST! Tudy cesta doopravdy nevede!

komensky1.jpegNetuším, jakým způsobem se podařilo „prostrkat“ hloupého a pologramotného vesnického učitele P. Gazdíka až na post ministra školství. To si bude muset jednou zodpovědět premiér P. Fiala: před tímto národem i před dějinami. Že se tím zapíše tím nejčernějším písmem do naší novodobé historie, snad ani nemusím zdůrazňovat. Absolvent studia dějepisu P. Fiala bude jistě rozumět tomu, co mu těmito řádky vzkazuji – jako profesionální historik i jako bývalý středoškolský učitel: Takový úpadek školství jsme tady neměli ani za komunistického režimu, který byl sice přeideologizovaný, avšak vždy dodržoval potřebnou míru odbornosti a kladl důraz na přísnou vědeckost. Dnes tady máme jen amatérismus a propagandu zasahující všude, kam se podíváme.

Již mnohokrát jsem kritizoval fakt, že novým ministrem školství se má stát vesnický učitel ze základní školy s několika lety pedagogické praxe, který se navíc potýká s českým pravopisem. To jsme tady doopravdy ještě neměli. Doporučuji proto P. Fialovi, aby slétl z nebes na zem a vzal tento prostý fakt na vědomí. Bude to hlavně jeho ostuda, pokud dopustí, aby tato nekompetentní osoba šéfovala našemu školství.

Nebudu se zabývat nejrůznějšími přihlouplými nápady tohoto vesnického učitýlka ze Suché Lozi na Uherskobrodsku. Je to pod mou úroveň. Politickým a lidským „odpadem“ jsem vždy pohrdal a nic na tom nehodlám měnit. Činil jsem tak za komunistického režimu, jehož představitelé mě za to neměli rádi (a já je), a budu si tak počínat i nyní – v podmínkách svobodného a demokratického státu.

Proto je pro mne naprosto nepochopitelné, že se k moci dostává to nejhorší, co tato země dokázala vygenerovat. Bohužel – v systému vlády politických stran, který je u nás praktikován od r. 1989, jsme se nemohli dočkat ničeho jiného: Strany vrhají do politického života jen to, co samy vyprodukovaly. Mají-li tam pouze samý „odpad“, pak tento „odpad“ bude zamořovat veřejný prostor, tedy i politiku ‒ včetně parlamentu a vlády. Je to prosté: jinak tomu ani nemůže být. Jedině že by sem přiletěl výsadek z Marsu a ujal se vlády místo P. Fialy.

Jako ukázku toho, kam až lze zajít, když z úst našich politiků slyšíme jen to, co jim slina na jazyk přinese, uvedu nejnovější výrok P. Gazdíka. Informuje o něm deník „Hospodářské noviny“ z dnešního dne (22. 12. 2021). Možná to bude tím, že Vánoce se blíží a někteří lidé již mluví z cesty. Titulek HN zní: „Státní část maturity by mohli žáci skládat třeba už ve druhém ročníku, plánuje Gazdík“. (Hospodářské noviny, 22. 12. 2021)

Mám mnohem lepší nápad: Což takhle rozdávat nově přijatým studentům na středních školách maturitní vysvědčení rovnou při zahájení studia? První den asi nikoliv, ale šlo by to hned v následujících dnech, až budou mít ředitelé k dispozici osobní údaje o těchto studentech. Ušetřilo by se na provozu škol, na platech učitelů i ředitelů, ba i školníků a zaměstnanců školních jídelen. To by byl „zlepšovák“! Co vy na to, vážení občané?

Ale dost legrácek! Vzdělávání příštích generací je doopravdy vážná věc a „výzva“, jak se dnes moderně říká. Souhlasím s tím, co jsem kdesi zaslechl přímo z úst P. Gazdíka: že totiž chceme dosáhnout toho, aby naše děti byly připraveny pro život za 30 nebo 50 let. Také já si to přeji. Tím, že jim to budeme ulehčovat tak hloupým způsobem, jaký navrhuje nový ministr školství (z Božího dopuštění), kýženého cíle nedosáhneme. Pouze se budeme dále propadat v úrovni našeho školství. Tak jednoduché to je, že by to někdo mohl vysvětlit i P. Gazdíkovi.

Věřím, že si P. Fiala udělá čas a P. Gazdíkovi to vysvětlí. Lépe by však bylo, kdyby ho rovnou z funkce ministra školství odvolal. Dříve, než nadělá nenapravitelné škody. K tomu P. Fialovi dopomáhej Bůh!

22. 12. 2021

‒ RJ ‒   

 

P. S.

Právě jsem zhlédl tiskovou konferenci po prvním zasedání Fialovy vlády. Pokud si až dosud někdo dělal iluze o tom, že s P. Fialou přichází slibovaná ZMĚNA, musel být notně zklamán. I těch pár novinářů, kteří se tohoto zbytečného vykecávání politiků naší nové vlády zúčastnili, si muselo odnést jediný dojem: chaos bude pokračovat a žádná změna se konat nebude. Můj závěr zní: Po dnešku nepochybuji o tom, že tato vláda dlouho vládnout nebude.

Veselé Vánoce, přátelé!

22. 12. 2021

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář