Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americký shetlandský pony

13. 11. 2010

Původ : USA

Výška : do 117 cm

Vzhled : Nohy má neobyčejně dlouhé a štíhlé.Uši má dlouhé . Hlava má rovný profil s velkou hlavou normálního velkého koně. Kohoutek má výrazný a pokračuje do krátkého , dobře stavěného hřbetu . Americký shetlandský pony se vyskytuje v hnědé, černé, ryzé, plavé, žluté i šedé barvě, objevuje se i prokvetlost.

Využití : Toto plemeno se pohybuje stejně dobře jako hackney pony, je proto využíváno v zápřahu - závodí například v lehkých sulkách a v akci je radost na něj pohledět. Je velice všestranný, nikoho nepřekvapí, že pod sedlem je neméně šikovný (ať už anglickým, nebo westernovým), stejně jako na malé překážkové dráze. Mladí jezdci ocení jeho obratnost při různých jezdeckých hrách - například při gymkhaně. Jeho elegance je také předváděna na různých výstavách.

Zajímavosti : Důkazem toho, jak je tento pony žádaný, mohou být závratné ceny v porovnání s britským shetlandem. V roce 1970 se cena za klisnu amerického shetlandského ponyho pohybovala kolem 30 000 dolarů, za hřebce pak až 90 000 liber!


A trochu čtení na konec : Původní britský shetlandský pony se pro svůj malý vzrůst a všestranné využití vyvážel z Britských ostrovů do celého světa déle než sto let. Americký shetland se ale svému předku podobá už jen velmi málo, postrádá jeho odolnost a skromnost. Toto plemeno vzniklo křížením jedinců plemene shetlandlandský pony jemnějšího rázu s plemenem 

 

 

hackney pony, později přikřížením koní arabských a malých plnokrevníků. Výsledkem je výrazný a harmonický pony spíše hackneyského typu.

 
V roce 1888 byl založen klub amerických shetlandských poníků (American Shetland Pony Club) a nyní má dvě plemenné knihy: sekce A a B. Do sekce A jsou registrováni poníci s méně než 12,5% jiné (neshetlandské) krve, do sekce B pak ti s větší příměsí cizí krve.
 

 

shetland-pony3-igallery-image0000115.igallery.image0000001--640x480--logo--server-koniccicz.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář