Jdi na obsah Jdi na menu

Odpovědi na otázky k článku o cvičení začátečníků

2. 7. 2014

 Od zveřejnění článku o cvičení pro začátečníky jsem dostal několik emailů, ve kterých se mě lidé ptali na dost podobné věci, takže tady je několik nejčastějších dotazů a odpovědí na ně:

otázka: Co je to trupový korzet?
 
odpověď: To je napsáno přímo v tom článku, jedná se o střed těla, především o svaly břišní, svaly okolo páteře, pánve, lopatek a hrudníku.
 
otázka: Proč je důležité začít právě zpevněním trupového korzetu?
 
odpověď: Pokud se člověk s nedostatečně pevným trupovým korzetem pustí rovnou do těžkého tréninku (nejlépe nějakým hurá stylem), tak si snadno může způsobit zranění či založit si na chronické zdravotní problémy v budoucnosti. Ne každý musí nutně tímto začínat: manuálně pracující člověk či aktivní sportovec může (ale nemusí) mít trupový korzet v pořádku, pak není nutné se na něj tak moc na začátku koncentrovat. Pokud však začíná cvičit člověk který celý den sedí v kanceláři, či teenager který strávil dětství u počítače, pak je to nanejvýš vhodné. Dům se také staví od základů, i tělo by se mělo budovat od základů, postupně krok za krokem.
 
otázka: vícero otázek ohledně svalových dysbalancí
 
odpověď: Existují svaly s tendencí k ochabování a svaly s tendencí ke zkracování se. Na těle bývají většinou proti sobě: například ochabující triceps proti zkracujícímu se bicepsu. Z toho vzniká nerovnováha, která může způsobovat mnoho problémů (asi ne v případě paže, ale například na trupu může výrazně deformovat páteř). Výrazné zdravotní problémy vznikají například už dysbalancí svalů dolních končetin.
Takže začátečník by měl posilovat především rotátory páteře, břišní a hýžďové svaly, široký sval zádový, dolní a střední část trapézového svalu spolu se svaly rombickými, vnější rotátory pažní kosti, sval pilovitý a horní část prsních svalů.
Protahovat by pak měl především bederní vzpřimovače, ohybače kyčlí, šíjové vzpřimovače, horní trapéz, střední a dolní část prsních svalů a zadní stranu stehen.
 
otázka: Byla zmíněna odborná literatura, co si tedy přečíst?
 
odpověď: O cvičení toho bylo napsáno mnoho a na velmi odlišné úrovni, já bych doporučoval především "Tvarování těla" od Petra Tlapáka, to je kniha která podle mého stojí vysoko nad ostatními a měl by ji dobře znát každý trenér.
 
Takže tolik k nejčastějším otázkám.