Jdi na obsah Jdi na menu

DJ nebo živá kapela?


Jedna z nejzásadnějších a nejdiskutovanějších otázek, která se ve spojitosti se svatbou řeší. Naprosto právem je potřeba se jí poctivě věnovat, protože může ve výsledku velmi výrazně ovlivnit atmosféru celé svatby.


Je tedy důležité, aby jste si nejdříve položili odpovědi na tyto otázky?



Kolik chcete do svatební hudby investovat?
Je levnější DJ nebo živá kapela? Odpověď není jednoznačná. Může být dražší klidně i DJ, i když je jen jeden a v kapele jsou třeba čtyři. I v tomto případě jde o kvalitu, ne o kvantitu. Otázkou spíše zůstává, zda se vůbec vyplatí na svatební hudbě šetřit. Dovoluji si totiž tvrdit, že hudba je nejdůležitější součástí celé svatby, protože na ní je závislá celková nálada Vás novomanželů i všech svatebních hostů po celou dobu svatebního dne a večera.


Hudba tvoří svatbu!
Hudba Vás totiž po dobu svatby provází na každém kroku. Kvalitně zvolená hudba udělá ze svatby buď jedinečnou, nezapomenutelnou nebo jí může zcela zkazit.
Jsou DJové a kapely, kteří Vám přijedou „zahrát“ za 2-3 tisíce, ale ten výsledek? Bohužel, pak je již pozdě a Vy to vrátit nemůžete.
Zkrátka za kvalitní věci se v životě vždy platí a ten, kdo chce ušetřit nakonec může být zklamán. A tím bude samozřejmě negativně ovlivněno celé svatební veselí.



Jakou hudbu chcete poslouchat?
Velice důležitá a jedna z hlavních otázek při volbě DJ vs. živá kapela. Neodiskutovatelně má živá kapela své kouzlo a pro někoho tvoří něco nepřekonatelného, co musí na svatbě mít. Ano, i to je pravda. Stále se najde hodně těch, kteří jí dají přednost a to z různých důvodů.
Rozdíl a to podstatný nastává ve chvíli, kdy má živá kapela zahrát něco na přání nebo ze současnosti. Kapela má totiž omezený repertoár (převážně starších) „několika písní“, kdežto DJ jich má v zásobě několik tisíc a dokáže tak vyhovět prakticky komukoliv. Osobně já si na písních na přání velice zakládám a snažím se vyhovět vždy každému.



Chcete mít často přestávky?
Jednou z největších předností při volbě DJe je také to, že DJ Vám hraje nepřetržitě po celou dobu Vaší párty. Začínám např. v 19h a skončím ve 4h. Kapela toto bohužel nesvede. A je to naprosto logické. Muzikanti nezvládnou hrát x hodin v kuse. Musí mít pravidelné přestávky. Bohužel to ale vede k tomu, že i když byla zábava v plném proudu a všichni se skvěle bavili, tak zkrátka musí skončit. Musí nabrat nové síly po dobu klidně 30 minut a zábava se tím naprosto nabourá, lidé odejdou z parketu… To u DJe neexistuje. Hraje v kuse a dokud se lidé baví tak kvalitní DJ zůstává!

 

V kolik hodin plánujete hudební zábavu ukončit?
Též podstatná otázka. Jestli chcete mít o zábavu v podobě hudby až do ranních hodin postaráno, odpověď je opět jasná. Pokud živá kapela začne hrát např. okolo 16hod. je třeba počítat s tím, že o půlnoci již bude se silami u konce. Tak to prostě je. Žádná kapela nevydrží hrát 8-12 hodin. U volby DJe tato starost naprosto odpadá. Nemám problém hrát od čtyř do čtyř.



Další výhody DJe oproti živé kapele?
- potřebuje podstatně méně místa
- nepotřebuje tolik času na přípravu
- dokáže hrát i potichu, když je potřeba (např. při svatební hostině)


Co říci závěrem?
Vždy tu budou ti, kteří se rozhodnou spíše pro DJe a i druhá strana, která si raději zvolí živou kapelu. Je to tradičnější pojetí a možná koneckonců tak nějak i ke svatbě více patří. Ale výše uvedené jednoznačně ukazuje na to, že pokud se chcete skvěle bavit a nechcete být omezováni jak žánrově, tak ani časově, chcete si svatbu zkrátka užít po všech stránkách, pak pro Vás je volbou kvalitní a zkušený DJ jakým jsem například já.