Jdi na obsah Jdi na menu
 


Měli bychom chodit na křesťanská shromáždění?

20. 1. 2013

 „DŘÍVE JSEM CHODÍVAL DO KOSTELA, ALE TEĎ UŽ NECHODÍM.“

„MYSLÍM, ŽE BOHA LZE UCTÍVAT KDEKOLI, NE JENOM V KOSTELE.“

„VĚŘÍM V BOHA A V BIBLI, ALE NEMYSLÍM SI, ŽE JE NUTNÉ CHODIT DO KOSTELA.“

 

SLYŠELI jste již podobné výroky? Takové věci říká stále více lidí obzvláště v západních zemích. Lidé, kteří chodívali do kostela, si již nemyslí, že to je nutné. Co nám o tom říká Bible? Musí se křesťané scházet na určitých místech či v určitých budovách, aby jejich uctívání bylo Bohu přijatelné?

Uctívání v izraelském národě

Mojžíšský Zákon vyžadoval od všech židovských mužů, aby se shromáždili na určité místo ke třem každoročním svátkům. Těchto svátků se účastnilo i mnoho žen a mladých lidí. (5. Mojžíšova 16:16; Lukáš 2:41–44) Při určitých příležitostech kněží a Levité vyučovali shromážděné davy tak, že jim četli z Božího Zákona. Tento Zákon ‚objasňovali, vkládali do něj smysl a stále poskytovali porozumění čteného‘. (Nehemjáš 8:8) Boží pokyn ohledně sabatního roku zněl: „Shromáždi lid, muže a ženy a maličké a svého cizího usedlíka, který je uvnitř tvých bran, aby naslouchali a aby se učili, jelikož se budou bát Jehovy, vašeho Boha, a dbát, aby prováděli všechna slova tohoto zákona.“ (5. Mojžíšova 31:12)

Pouze v chrámu, který stál v Jeruzalémě, mohl člověk předkládat Jehovovi Bohu oběti a dostávat pokyny od kněží. (5. Mojžíšova 12:5–7; 2. Paralipomenon 7:12) Časem byla v Izraeli vytvořena další místa uctívání — synagogy. Na všech těchto místech se četlo Písmo a předkládaly se tam modlitby. Jeruzalémský chrám však přesto dál zůstával hlavním místem pravého uctívání. Vyplývá to ze zprávy, kterou do Bible zaznamenal pisatel Lukáš. Zmiňuje se o starší ženě, která se jmenovala Anna a která „nikdy nescházela v chrámu a prokazovala posvátnou službu nocí i dnem s posty a úpěnlivými prosbami“. (Lukáš 2:36, 37) Hlavním smyslem Annina života bylo pravé uctívání, a to společně s dalšími oddanými věřícími. Podobně jako Anna jednali i další bohabojní Židé.

Pravé uctívání po Kristově smrti

Po Ježíšově smrti již jeho učedníci nebyli pod mojžíšským Zákonem ani nemuseli uctívat v chrámu. (Galaťanům 3:23–25) Dále se však scházeli k modlitbě a ke studiu Božího slova. Neměli žádné honosné budovy, ale používali soukromé domy a veřejná místa. (Skutky 2:1, 2; 12:12; 19:9; Římanům 16:4, 5) Shromáždění prvních křesťanů se vyznačovalo krásnou jednoduchostí bez jakýchkoli rituálů a pompy.

Biblické zásady, které byly na těchto místech vyučovány, zářily uprostřed morální temnoty Římské říše jako diamanty. Někteří nevěřící při první návštěvě takového místa mohli jen zvolat: „Bůh je skutečně mezi vámi.“ (1. Korinťanům 14:24, 25) Ano, Bůh byl skutečně mezi nimi. „Sbory se tedy opravdu dále upevňovaly ve víře a den ze dne početně vzrůstaly.“ (Skutky 16:5)

Mohl křesťan v té době získat Boží schválení tím, že by Boha uctíval v pohanském chrámu nebo o samotě? Bible dává v tomto směru jasný pokyn: Ctitelé, kteří měli Boží schválení, museli být částí jediné pravé církve neboli sboru, ‚jednoho těla‘ pravých ctitelů. A to byli Ježíšovi učedníci, kteří byli známi jako křesťané. (Efezanům 4:4, 5; Skutky 11:26)

Jak je to dnes?

Bible nás nevybízí, abychom uctívali v kostele, ale abychom uctívali se sborem, tedy ‚sborem živého Boha‘ neboli lidmi, kteří Boha ‚uctívají duchem a pravdou‘. (1. Timoteovi 3:15; Jan 4:24) Na náboženských shromážděních, která mají Boží schválení, by měli být lidé poučováni ‚o svatých činech chování a skutcích zbožné oddanosti‘. (2. Petra 3:11) Tato shromáždění by měla přítomným pomoci, aby se z nich stali zralí křesťané, kteří dokážou ‚rozlišovat mezi správným a nesprávným‘. (Hebrejcům 5:14)

Je to v souladu se slovy apoštola Pavla: „Dbejme jedni o druhé, abychom se podněcovali k lásce a znamenitým skutkům, a neopouštějme své shromažďování.“ (Hebrejcům 10:24, 25)

Ale s tímto souhlasím jen částečně. Myslím si, že nezáleží na tom, kde jste, zda v kostele nebo ve shromáždění, nýbrž na tom, proč tam jdete a kvůli komu tam jdete. Je mnoho rozporů v lidech, ale my lidé, bychom je neměli vytvářet kolem sebe, ale řešit je v sobě za pomoci Pána.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář