Jdi na obsah Jdi na menu
 


Domovní řád


Domovní řád Společenství vlastníků Nuselská

I

Úvodní ustanovení

Domovní  řád upravuje podmínky a způsob užívání domů, bytů, nebytových prostor, společných částí domů Nuselská 24 až 30 a pozemků, přičemž základní práva a povinnosti  vlastníků bytových jednotek a uživatelů nebytových prostor jsou stanoveny v obecně závazných právních předpisech, zejména v občanském a obchodním zákoníku a stanovách Společenství  vlastníků Nuselská (dále jen společenství).

                                                                                                  
II

Základní pojmy

1. Bytem se rozumí místnost nebo soubor místností, které jsou rozhodnutím stavebního úřadu určeny k bydlení.
2. Nebytové prostory jsou jednotlivé místnosti nebo soubory místností, které jsou rozhodnutím stavebního úřadu určeny k jiným účelům než k bydlení např. k podnikatelské, společenské nebo zájmové činnosti. Nebytovými prostory nejsou příslušenství bytu ani společné prostory domu.
3. Příslušenstvím k bytu jsou prostory určené  k tomu, aby se s bytem užívaly, např. sklepní boxy.
4. Společnými částmi domu jsou části domu určené pro společné užívání, zejména chodby, schodiště, výtahy,   kočárkárny, rozvody tepla a vody, kanalizace, rozvody plynu a elektřiny, osvětlení chodeb, společné antény, střecha, obvodový plášť domu a další.   
    
       

III
Práva a povinnosti z užívání bytu a nebytových prostor

1. Vlastník bytové jednotky je povinen řádně užívat byt, společné části domu a řádně užívat plnění, které je spojeno s užíváním bytu. Je povinen po předchozím oznámení společenstvím nebo pověřené správcovské firmy umožnit   přístup do bytu za účelem  provedení odečtu spotřeby tepla, studené a teplé vody vč. výměny měřidel spotřeby tepla, studené a teplé vody. Rovněž je povinen na nezbytně dlouhou dobu umožnit přístup v případě opravy, údržby nebo celkové rekonstrukce společných částí domu, tj. zejména rozvodů teplé a studené vody, plynu, elektřiny, ústředního topení, oken a dalších společných částí domu, které jsou součástí bytu.
2. Ve výjimečných případech např. ohrožení života, havárie, požáru případně bezprostředně hrozící škodě na majetku velkého rozsahu může být zajištěn přístup do bytu za asistence policie i bez předchozího souhlasu uživatele bytu. O tomto zásahu bude uživatel bytu bez zbytečného odkladu informován. Pro tyto případy požaduje výbor společenství, aby v případě déle trvající nepřítomnosti uživatele bytu bylo výboru společenství oznámeno telefonní spojení, případně adresa, na které bude možné vzniklou situaci s uživatelem nebo zmocněným zástupcem projednat. Sdělené informace o telefonním čísle a adrese může výbor společenství použít pouze ve výše uvedených případech nouze a nesmí je sdělit dalším osobám bez výslovného souhlasu uživatele bytu.
3. Ustanovení bodu 2 až 4 tohoto článku se přiměřeně vztahují na uživatele nebytových prostor.
4. Vlastníci bytových jednotek a uživatelé nebytových prostor jsou povinni při výkonu svých práv dbát na to, aby v domě bylo vytvořeno prostředí zajišťující ostatním vlastníkům a uživatelům nerušený výkon jejich práv. Výkon práv a povinností vyplývající z vlastnických  bo uživatelských vztahů nesmí bez právního důvodu zasahovat do práv a oprávněných zájmů jiných osob a nesmí být v rozporu s dobrými mravy.
      

IV

Užívání společných prostor a zařízení domu

1. Společné části domů se užívají jen k účelům odpovídajícím jejich povaze a určení tak, aby nedocházelo k omezování ostatních vlastníků nebo uživatelů v domech. Umísťování předmětů nepatřících do vybavení domů není ve společných prostorách dovoleno. Vchody, chodby, schodiště i ostatní společné prostory sloužící ke komunikaci po domě se udržují volné.
2. Společenství smluvně zajišťuje pořádek a čistotu v domech , na přilehlých chodnících a zelených plochách. Způsobí-li vlastníci bytových jednotek případně uživatelé nebytových prostor nebo jiné osoby v souvislosti s činností pro vlastníky bytových jednotek  nebo uživatele nebytových prostor mimořádné znečištění společných prostor domů, chodníků nebo pozemků, jsou vlastníci bytových jednotek nebo uživatelé nebytových prostor povinni znečištění neprodleně odstranit, jinak bude odstraněno na jejich náklad.
3. Domovní odpad se ukládá do kontejnerů umístěných v ohrazeném prostoru u domů Nuselská 24 a 30. Tříděný odpad se ukládá do kontejnerů umístěných v Čestmírově ulici. Při ukládání netříděného i tříděného odpadu je nutné dbát na udržování čistoty a pořádku v okolí kontejnerů. Do kontejnerů netříděného odpadu je povoleno ukládat pouze běžný domovní odpad. Do kontejnerů je zakázáno ukládat nebezpečné odpady ( chemikálie, hořlaviny apod. ), objemné předměty, suť, posekanou trávu a další. Ukládání odpadů určuje vyhl. č. 24/2001 Sb. Magistrátu hl.m. Prahy.
4. Ve společných prostorách  domů , zejména ve sklepních prostorách, je zakázáno používat otevřený oheň, kouřit, ukládat hořlavé látky, chemikálie a potraviny podléhající zkáze, které mohou být zdrojem nákazy, zápachu, šíření hlodavců a hmyzu .
5. Na chodbách a schodištích není dovoleno čistit šaty, obuv a jiné předměty.


V

Klíčový režim a osvětlení domu

1. Dům je trvale uzamčen. Uživatel bytu a členové jeho domácnosti mají klíč od vstupních dveří domů a sklepa. Klíč může být jen výjimečně a na  odpovědnost uživatele bytu zapůjčen osobě, která v domě nebydlí. Dveře na parkoviště se vždy zamykají.
2. Vchod, chodby a schodiště jsou osvětlovány pomocí  minutových vypínačů. Sklepní prostory jsou osvětlovány pomocí schodišťových vypínačů. Za případné opravy odpovídá zástupce společenství.

VI

Vyvěšování a vykládání věcí z oken a lodžií domů

1. V oknech, která jsou směrována do Nuselské ulice, nesmí být žádné předměty, které narušují estetický vzhled domů.                   
2. Květiny v oknech a na lodžiích musí být zabezpečeny proti pádu a umístěny v nádobách tak, aby nedocházelo k přetékání vody.

     
VII

Chov domácích zvířat

1. Uživatel bytu nese plnou odpovědnost za chov domácích zvířat. Je povinen dbát, aby nedocházelo k narušení práv a oprávněných zájmů ostatních vlastníků bytových jednotek a ostatních osob zdržujících se ve společných prostorách domu a na přilehlých pozemcích .
2. Je povinen dbát na dodržování čistoty a hygieny. V případě znečištění je povinen zajistit úklid. V případě, že bez zbytečného odkladu neprovede odstranění nečistot způsobených jím chovaným zvířetem, je výbor společenství oprávněn zajistit úklid na jeho náklady.
3. Chov domácích hospodářských zvířat a nebezpečných zvířat  není v prostorách domů povolen.


VIII 
 
Klid v domě 

1. Vlastníci bytových jednotek a uživatelé  nebytových prostor jsou povinni učinit taková opatření , aby sami ani osoby, které s nimi užívají byt, případně pro ně vykonávají činnost, neobtěžovali ostatní uživatele domu nadměrným hlukem.
2. V době nočního klidu, to je od 22 hodin do 6 hodin ráno, jsou vlastníci bytových jednotek a uživatelé nebytových prostor  povinni dodržovat noční klid. V této době není dovoleno používat hlučné domácí přístroje,  je nutné ztlumit zvuk audio přístrojů a televizí tak, aby hluk neobtěžoval ostatní uživatele domu. 
  

IX
Informační systém v domě

1. Vývěsky, nápisy a jiná informační zařízení mohou být umístěna ve společných prostorách domů a na domech jen po předchozím souhlasu výboru společenství. Tento souhlas  nenahrazuje povolení příslušného orgánu státní správy pokud je ho třeba.
2. Jakmile právo informačního zařízení zanikne, odstraní jej dosavadní uživatel a uvede místo na svůj náklad do původního stavu.
3. Společenství je povinno každý dům označit řadovým a popisným číslem.
4. Vlastníkům bytových jednotek se doporučuje označit zvonky bytů a byty svým jménem. 
5. Společenství umístí na viditelném místě veřejnou tabuli, na které budou vlastníci bytových jednotek a uživatelé nebytových prostor informováni o důležitých číslech záchranného systému. Společenství bude na informační tabuli uveřejňovat všechna důležitá oznámení, zejména o připravovaných opravách i údržbě a společných  prostor případně zařízení domů a předkládat zápisy ze shromáždění vlastníků a výboru společenství.


X

Společná ustanovení

1. Výbor společenství zajistí, aby tento domovní řád byl trvale vyvěšen v domech na viditelném, přístupném místě. 
2. Provozní řád parkoviště je samostatným dokumentem upravujícím užívání a provoz na parkovišti .
3. Vzniklé spory mezi vlastníky bytových jednotek případně uživateli nebytových prostor,  připomínky a návrhy budou řešeny prostřednictvím výboru společenství, pokud se na ně nevztahují řízení před správními orgány nebo soudy.


V Praze dne 3.1.2007

Za výbor Společenství vlastníků Nuselská

     JUDr. Karel Mančal                                                  Ing. Daria Schrötterová, CSc.
……………………………..                                             ……………………………..
 předseda výboru společenství                              místopředseda výboru společenství