Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stieg Larsson - Milénium 1: Muži, kteří nenávidí ženy

14. 6. 2012

milenium-1---muzi-kteri-nenavidi-zeny.jpg

    Ahoj, tak to vypadá, že jsem, po několika letech od doby, kdy kniha u nás vyšla, se konečně dokopala k tomu, abych si to v knihovně pujčila a přečetla. A musím vám říct, že to opravdu stojí za to. V brzké době mám v plánu shlédnout i film a pak, až přečtu další dvě knihy, co mám právě z knihovny, se vrhnu na Milénium 2. 
   Kniha pojednává o novináři Mikaeli Blomkvistovi, který dostane za úkol rozřešit skoro čtyřicet let starou záhadu v zapadákově jménem Hedestad. Henrik Vanger ho zaměstná, aby zjistil, kdo zabil Harriet Vangerovou v roce 1966 při slezu všech Vangerů. Dívka, v té době 16-ti letá zmizela beze stopy a každý se domníval, že je mrtvá. 
   Mikael se probírá poznámkami z policejního vyšetřování a takké Henrikovým soukromým pátráním. Celá situace vypadá nejprve naprosto beznadějně, ale když náhodou objeví, že případ původně nezačal v Hedeby (část Hedestadu), ale v Hedestadu samotném, zjišťuje, že má tolik vodítek, že je pravděpodoné, že to sám nezvládne. 
   Setkává se tedy s Lisbeth Salanderovou, prvotřídní hackerkou, která o Mikaelovi ví pomalu víc, než on sám. Společně pokračují v pátrání a zjišťují nejen, že je Harriet naživu, ale také, že nebezpečí pramení z míst, kde by to nejdřív vůbec nečekali. 
   Palalelně s pátráním po Harriet probíhá také boj proti multimiliardářskému idiotovi Wenerstromovi (sory, ale na přehlásky vám peču). Wenerstrom má na svědomí nelegální prodej zbraní, fiktivní společnosti, obchod s omamnými látkami a jiné nepřístojnosti. 
    Když se ukáže, že Henrikovy informace o Wenerstromovi jsou pro Mikaela ve výsledku naprosto bezcenné, nastupuje do hry opět Lisbeth Salanderová a s pomocí svého počítače a speciálních programů a halvně svých hackerských schopností se Wenerstromovi nabourá do počítače a zkopíruje celý jeho harddisk. 
   

   Nebudu vám popisovat naprosto celý příběh, to by potom nikoho nenapadlo si tu knihu přečíst. Takže nechám Wenerstromovu aféru neuzavřenou a budu doufat, že vás to navnadí si to přečíst. 
   Jak jsem psala na začátku článku, nejpozději zítra mám v plánu se podívat na zfilmovanou verzi této knihy a budu doufat, že to bude stát za to. Viděla jsem nějáké obrazy z filmu a jsem na to dost zvědavá. 
   A knihu samozřejmě doporučuji. I když jsem vám tu tak trochu nastínila děj, myslím, že vás to bude bavit i tak. Věřím, že kdybych byla schopná prostě ten počítač vůbec nezapnout a jenom číst, tak bych to měla přečtené za den, maximálně za dva, protože i když se vám úplný začátek může zdát trochu nudný a nebo i divný, příběh vám nedá a bude vás nutit, abyste pokračovali ve čtení, protože prostě budete chtít vědět, jak to bude dál. :) 
   Takže valte do knihovny a pujčte si to. xD 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář