Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farní list 2013 říjen 13

 

FARNÍ list kraslické farnosti  říjen 2013 – 13
Tel.číslo: 359 574 053 ŘKF          mobil: 724 204 702 PPF
Pořad bohoslužeb, setkání.
Pravidelná setkání, bohoslužby. V příštím FL najdete pořad Dušiček.
Co vše se nemůže stát ?!?
Od r.1980 jezdím každoročně z Prahy-Horní Počernice do Oloví na faru. Řeklo by se, že pražské předměstí nemá nic společného s touto západní výspou Čech. Není tomu tak. V Počernicích je zámek Chvaly, dříve tvrz. Tu si v době po husitských válkách koupili majitelé Oloví, Hartenberkové, od pražských měšťanů a tím se rozšířili až do středu Čech. V Počernicích to připomíná Hartenberská ulice. Dalším spojujícím průnikem „Počernice-Oloví“ je architekt Rudolf Vomáčka (*1847 v Mešně u Mělníka), který projektoval olovský kostel, postavený r.1901-2 stavitelem Emilem Lifkou ze Sokolova. Jaké bylo mé překvapení, když jsem se dočetl v „Biografickém lexikonu sokolovského regionu“ od Vladimíra Prokopa, že arch.Vomáčka rovněž projektoval budovu fary v Dolních Počernicích (tam jsem pracoval 7 let). Je to jen kousek od Horních Počernic. Projektoval i kostel sv.Prokopa v Praze-Bráníku, kde jsem chodil do školy sousedící s tímto chrámem.
Spojení Počernic a Oloví je pro mne asi osudové. Zdraví vás Mgr.Josef Černý Horní Počernice-Oloví. A my za toto „vyznání“ mockrát děkujeme a přejeme ještě mnohá léta prožitá zde mezi námi. Pan Josef je přece náš pan profesor!
Dobrá rada – tuto si vyprosila Eliška z Oloví, když ji  ode mne uslyšela.
NEMYSLI. Když myslíš - NEMLUV. Když mluvíš - NEPIŠ. Když píšeš –NEPODEPISUJ. Když podepíšeš, pak se NEDIV! Kolik lidí se dnes dá přes všechna varování obelhat a podvést!
Co můžeme mít společného?
Jak víte, jezdím každoročně na pár dní dovolené na Jindřichohradecko. Zde je mi krásně z několika důvodů: je zde pouť k P.Marii Nanebevzaté na Monsseratě (jako ji máme pak i na Bublavě); v těsné blízkosti Slavonic je kostel Sv.Ducha, který nese zároveň i titul Božího Těla (jako v Kraslicích). Jak k tomu druhému titulu tohoto kostela došlo? Původ eucharistického poutního místa: v roce 1279 byla při vloupání do farního kostela P.Marie Nanebevzaté ve Slavonicích uloupena sv.Hostie a vhozena do hromady kamení za městem. Byla nalezena jedním pastýřem za zvláštních okol-ností uprostřed šlehajícího plamene. Při slavném přenášení v bráně města 3x zmizela z monstrance a byla opět nalezena mezi kamením. Až poté, co obyvatelé města učinili slib, že na tomto místě postaví svatyni ke smíru a úctě Nejsvětější Svátosti, mohla být Proměněná Hostie nerušeně přenesena do Slavonického kostela. Dodnes stojí uprostřed chrámu Sv. Ducha milostný oltář nad hromadou kamení, kde byla nalezena Hostie. Co můžeme mít společného? Jen tituly Božího Těla, P.Marie Nanebevzaté – či jsou zde i jiná spojení? Co se týče Proměněné Hostie: pamatujete si, jak jsme oba s Milošem Bechyně zírali právě na Bublavě, když v otáčivém svatostánku se náhle objevila domněle uloupená monstrance i s Hostií? Či jak na Sněžné byla složena hromada trámů a prken ke stavbě kostela sv. Jakuba na místě, kde dnes poutní chrám stojí? Kdy obdobně záhadně se celé to množství materiálu několikrát vrátilo na původní místo? Poté, co hostinský, bydlící pod kopcem, který chtěl kostel mít hned vedle, aby si chlapi po mši hned zašli „na pivo“, si dal tu práci a celou hromadu odtahoval k sobě dolů? Jak vidět zbytečně!  Možná, že nám nyní dochází, jak marné je lidské namáhání, BEZ božího požehnání. Asi je to tím, že se stále modlíme v Otčenáši –Buď vůle tvá! Jak moudré se jí podřídit!
Pozvánka
Stejně jako mnozí občané města Oloví, dostal jsem i já pozvánku na slavnostní uvedení rekonstruované kašny na náměstí u našeho kostela sv.Michaela 21.09.13 v 17:00. Zde jsme se dozvěděli, že skupina mladých nadšenců za poměrně malý peníz, za pomoci sponzorských darů a jejich manuelního nasazení,dokázala něco, čemu mnozí kolemjdoucí ani nevěřili. Budiž jim za to velikánský DÍK! Kašna se opět skví a slouží svému původnímu účelu – je místem klidu, posezení, večer je i osvětlena. Zdroj el.napojení je ve skříni našeho kostela, bude zde nutno právní cestou zanést věcné břemeno. Byl jsem přítomen v kněžské klerice; štolu, rochetu měl přehozenou přes ruku. Nabídl jsem organizátorům, že jim kašnu požehnám. Dle nich to nebylo v plánu. Posvětil jsem ji tedy potichu, soukromně. Každým rokem se od listopadu 1989 světí léčivé prameny v lázních. Lékaři léčí, uzdravuje Bůh! Vím, že se v kašně nejedná o léčivou vodu. Přesto má požehnání na konci díla a začátku užívání své místo! Zvláště děti hned házely do kašny mince. Snad se žádné malé dítě nebude chtít pro ně do vody ponořit a nedojde tam k úhoně. I tohle jsem říkal Bohu, aby na přímluvu sv.archanděla Michaela, žehnal všem, kteří si najdou čas posedět, nechat za zády frčet uspěchané po silnici!  Váš pater
Dobrá rada č.1.
Když nemůžeš usnout, nepočítej ovečky, ale promluv si s Pastýřem (Ježíšem).
Dobrá rada č.2.
Je důležité si každý den udělat čas na půlhodinku, kdy naslouchám Bohu, kromě případu, že jsme moc zaměstnaní – pak je nutná hodina celá. (sv.František Sales.)
KONCERT
Milí hudební přátelé, srdečně Vás zveme na sobotu 12. října do kostela Božího Těla v Kraslicích v 17:00 na koncertní provedení Mozartovy Korunovační mše Účinkují pěvecké sbory: Lašský BAŠKA, Karlovarský a Vivat musica, Dětský symfonický orchestr Karlovy Vary, dirigent Miloš Bok.
Sólisté: Marta Hanfová, Iveta Poslední, Václav Lemberk, Pavel Vančura.
Přijďte, nebudete litovat!   (vstupné 120,-Kč)
Postřeh novináře: ptal se papeže Františka: „Kdo je Jorge Mario Bergolgio?“ „Jsem hříšník, na kterého shlédnul Pán.“  Jaká to pokora. Jaký to příklad. Pro všechny VIP, lidi, kteří se potrpí na tituly, postavení, ocenění…..
 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 470940
Měsíc: 5023
Den: 125