Jdi na obsah Jdi na menu
 


FL 2022 02 březen

FARNÍ list  kraslické farnosti březen 2022-03

Stále platí: Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.

Hned na začátku tohoto postního Farního listu si společně uvědomíme, že stav – ve kterém dnes žijeme – je absurdní! LEŽ je podávána za pravdu; pravdu se za žádnou cenu nesmíme dozvědět! Když je svět vzhůru nohama? Je to snad normální? Stále platí, že chodíme po zemi; země ale doznala změn! To, co se děje na Ukrajině je ďábelské zvěrstvo! K tomu nelze mlčet. Proto díky Bohu, že se mezi námi objevují obrovské sympatie, neuvěřitelná ochota k pomoci! Díky všem, kteří se finanční pomocí, upřímnou modlitbou, obětavou osobní službou přidávají k armádě beze zbraní a jen holýma,  ale ne prázdnýma rukama, dávají odpověď všem – i ruským agresorům! Kéž je toto s pomocí Boží účinné! Putin mi, a nejen mně, připomíná Hitlera. Je to hrozné: Blitzkrieg – Blesková válka z let 1940-45 se dnes opakuje. Rok 1968, rok okupace, se dnes opakuje. „Mistr propagandy“ – Goebbels je jen břídilem proti tomu, co chrlí ruští dezinformátoři svému národu. Ruští rodiče v Rusku nevěří svým dětem, které jsou v Ukrajině, že je tam ostřelují ruští vojáci! Tragédie! Paralel je více. Malé svědectví jedné z našich věrných: „Celá se ještě třesu. Před 3 hodinami jsem vstoupila do O2 Arény v K. Varech. V obrovské hale sedělo obrovské množství žen, dětí a seniorů. Stále mi to nedocházelo! Co to tady je? Při takovém množství lidí bývá hukot díky rozhovorům přítomných. Zde bylo hrobové ticho! Tváře bledé, vyděšené oči dětí, svěšené hlavy seniorů. Teprve když mne oslovil jeden muž: ‚Muožetě mi pomuoct‘, mi došlo, KDO je sice zachráněný a v bezpečí před ukrajinskou válkou, ale s nesmírnými následky vnitřního zranění!“ Proto mějme radost, že jsme mohli i my sbírkou 27.2. pomoci! Vybralo se skoro 15tis.Kč – odesláno na Charitu. Díky za každou vaši modlitbu – to je i naše účinná zbraň proti ZLU! Mpf

___________________________________________________________________

OPRAVY: Ne každý pochopil, proč nová vláda snížila děsivý rozpočet na rok 2022. Nějak jsme si zvykli na rozhazování na všechny strany, na miliardy – jakoby to nic nebylo. Co myslíte? Co se mi jako správci našich kostelů „honilo“ hlavou? Bože, co si počneme; vždyť máme havarijní stav kostela Sv. Josefa v Krásné Lípě, v kostele sv. arch. Michaela v Oloví, šindel na kostele sv. Jakuba ve Sněžné, havárii na kostele Nanebevzetí PM na Bublavě? Co se dalo očekávat ze seškrtaného státního rozpočtu? Samá otázka, kterou jsem spolu s vámi adresoval do nejvyšších míst: k BOHU!  A ODPOVĚĎ? Máme přislíbené dotace pro olovský chrám: od MK Havarijní program 400tis.Kč a od Karlovarského kraje 200tis.Kč; na Sněžnou (nátěr šindele+výměnu vadných šablon) 100tis.Kč taktéž od K. Kraje; od MK PZAD 700tis.Kč na Krásnou Lípu! Neuvěřitelné! Jak reagovat lépe než 45. žalmem: Srdce mi překypuje radostnými slovy! mpf

P.S: Děkujte, prosím, se mnou; Pán je dobrotivý; vyslyší naše prosby!

Deo gratias – Bohu díky.

Slovo k postní době.

Popeleční středou jsme vstoupili do přípravy velikonočních radostí. Jak nám při středeční mši sv. v Rotavě připomněl Mons.Josef Žák: 3 způsoby, jak se užitečně zapojit do obnovy své duše: CESTOU almužny, modlitby a postu. Pro nás platí zásada: na prvním místě MUSÍ vždy být Bůh. Platí to i o avizované postní cestě? Almužna se týká člověka vůči jinému člověku. Modlitba se týká Boha a člověka. Půst se týká člověka jako takového – jde o nás samotné! Na první pohled ve zmíněné trojici je Bůh na 2. místě. Toto musí mít nějaký důvod? Jaký? Řešení: k Bohu se můžeme dostat JEN přes člověka (prostředník Ježíš - Bohočlověk; bližní, kterého mám milovat jako sebe; ukaž mi svou víru, a já ti ukáži skutky vůči bližním, kterými dokazuji svou víru v Boha atd.). Je tedy vše v pořádku. Ale je opravdu vše v pořádku i v nás samotných? Mám čisté srdce, duši? Těším se na sv. Smíření? Nebo mám problém někomu odpustit? Když tohle shrneme: Almužnu jsme již dali např. Ukrajině; modlitbu též neošidíme. Zbývá poslední: půst. Pustím se do toho? Pokusím se o něco málo „vylepšit“? Pozor! Jestli zaspíme na startu postní doby (o Popeleční středě, o 1. neděli postní), pak nám tato doba uteče velmi rychle a opět se NIC nezmění! Upřímně přeji  úspěch!

________________________________________________________________________________________

Jak nás může poučit sv. Irenej  (eiréné – řecky pokoj)

Náš Pán, Ježíš, Boží Slovo, přivedl lidi nejprve do služby Boží, aby je pak z této služebnosti osvobodil. Říká to svým učedníkům: „Už vás nenazývám služebníky, protože služebník neví, co dělá jeho pán. Nazval jsem vás přáteli, protože vám jsem oznámil všechno, co jsem slyšel od svého Otce“. Na počátku tedy Bůh stvořil Adama ne proto, že by potřeboval člověka, nýbrž proto, aby měl někoho, koho by zahrnoval svým dobrodiním. Také když nám Pán přikázal, abychom ho následovali, nebylo to proto, že by naši službu potřeboval, ale proto, aby nám dal spásu. Následovat Spasitele znamená mít účast na své spáse! Podobně: jako jít za světlem znamená mít účast na světle. Slávou člověka totiž je, že může být s Bohem a sloužit mu. Proto Pán řekl svým učedníkům: „Ne vy jste si vyvolili mne, ale já jsem vyvolil vás. Tím naznačil, že sami byli vyznamenáni tím, že směli následovat Božího Syna. K tomu jim ještě řekl: Chci, aby tam, kde jsem já, byli se mnou i oni, aby viděli mou slávu. Na cestě do slávy nám Bůh pomáhá:

______________________________________________________________________________________________

Vezmu vás z národů, † shromáždím vás ze všech zemí * a přivedu vás do vaší vlasti. Pokropím vás očistnou vodou † a budete čistí od všech svých nečistot, * očistím vás od všech vašich model . Dám vám nové srdce, * vložím do vás nového ducha, odejmu z vašeho těla srdce kamenné * a dám vám srdce z masa. Vložím do vás svého ducha a způsobím, že budete žít podle mých zákonů, * zachovávat má přikázání a plnit je.  Budete bydlet v zemi, * kterou jsem dal vašim otcům, budete mým lidem * a já budu vaším Bohem.  (Zj 21,3)

KONTAKT: ŘKF Kraslice, Kpt. Jaroše 321/2 Kraslice; mobil: 724 204 702

  farnost.kraslice@bip.cz                           www.farnostkraslice.estranky.cz

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 10
Celkem: 472280
Měsíc: 5268
Den: 188