Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křečík džungarský

31. 10. 2010

 

Křečík 

 

 

Křeček džungarský (Phodopus sungorus)

Je nejvýše 9 cm dlouhý, má šedou srst s černým podélným pruhem na hřbetě ("úhoří pruh"). Vypadá jako malý medvídek, jeho ocásek a nohy jsou krátké, většinou schované pod tělem. Běžící křeček se valí po zemi jako myška na klíček. V letní srsti je džungar šedý s úhořím pruhem a šedivou hranicí mezi tmavší svrchní stranou a bílým bříškem. V zimní srsti je světlejší, v chladu chovaná zvířata mají až na nepatrné zbytky šedé srst sněhobílou. Pokud je tento křeček chován doma při pokojové teplotě, zůstává jeho letní srst i v zimě.
Křeček džungarský obývá stepi a tundry jižní a střední Sibiře. Neupadá do zimního spánku, takže jeho bílé zimní zbarvení je pro něj ochranou před nepřáteli.
vedecké jméno:
Phodopus sungorus

velikost: délka těla je 10 až 12 cm
délka ocasu je 1 cm

vzhled: šedohnedá maska, ostatní tělo a uši tmave hnědé až černé, úhorovité pruhy, břicho a končetiny bílé, tvar těla podobný krečku zlatému

dosažitelný vek: asi 2-4 let

zpusob života: samotář aktivní večer a v noci

rozšírení: stepi v severní, střední a východní Asii

hmotnost: 35 až 50 g

· zdravá samice přivádí na svět mládata 3x i 4x ročne

· v drsných podmínkách mení zbarvení podle roční doby: letní srst je tmavá, přechodné zbarvení

· skvrnité a zimní srst je světlá

· neupadá do zimního spánku

KŘEČÍK DŽUNGARSKÝ


Pochází z území Kazachstánu a jihozápadní Sibiře.
Je přizpůsoben velkým výkyvům počasí, v zimě je jeho kožíšek bílý.

Je spíš samotářské povahy, nejlépe se mu žije samotnému nebo v páru.
Má jemnou tělesnou stavbu a je proto nutná opatrnost při hlazení i přenášení.
Nedožívá se vysokého věku, maximálně tří let.
Jeho obydlí nesmí mít žádné větší škvíry, snadno se protáhne a mohu utéci.

V jeho jídelníčku by neměly chybět živočišné bílkoviny.
· Samička po 21 dnech rodí 2-8 holých a slepých mláďat, odstavujeme je po 4 týdnech věku.

Základ jídelníčku : kousky zeleniny a občas ovoce, zrniny, semena ostatních rostlin, doplněk živočišných bílkovin (vejce, vařené maso, granule pro psy aj.), voda nejlépe v uzavřené napáječce.

Pamlsky : oříšek, mouční červi, apod.
Důležité : v dospělosti je aktivní především v noci, většinu dne prospí.

Pořízení a domov křečka
Křečka můžete koupit ve zverimexech, nebo na inzerát, případně od vašeho známého či kamaráda. Při výběru se podívejte, jestli je křeček čilý, nemá-li špinavou či zježenou srst. Také by se neměl neustále drbat. Je to známka toho, že má kožní cizopasníky. Před koupí byste si měli pořídit základní výbavu:

* klec nebo terárium
* bednička na hnízdo
* cvičební kolo
* hobliny
* materiál na hnízdo - seno, bílý papír, bavlněné hadry, lepenka
* misky na jídlo
* napájecí láhev
* potrava
* malá větev nebo kus dřeva na hryzání


Pozor: Na podestýlku nepoužívejte vatu a nikdy nedávejte křečkovi noviny. Dřevo, které mu dáte na hryzání nesmí být jedovaté.
Klec: Minimální délka klece by měla být 50-60 cm. Dejte pozor na rozestupy mezi mřížemi, malí křečci by vám jimi mohli utéct. Klec musí mít bezpodmínečně i příčné dráty. Také byste měli vybrat to správné místo pro klec. Měla by být na nějakém podstavci, rozhodně ji nepostavte na místo, kde je průvan nebo vlhko. Protože si křečci v noci rádi hrají, nedoporučovala bych postavení klece do ložnice.

Čištění
Křeček by měl mít vždy čistý domov, aby byl zdravý. Nikdy nesmíte dopustit, aby klec zvlhla. Na to dejte hlavně pozor, jestli máte terárium, protože v teráriích špatně cirkuluje vzduch. Každý den byste měli prohlédnout všechny rohy klece, protože křečci přebytečnou potravu s oblibou ukrývají a mohly by tam být shnilé kousky ovoce nebo zvlhlá semena, která začnou rychle plesnivět. Nekrmte ho proto větším množstvím, než křeček spotřebuje za jeden den. Misky na potravu a napáječku denně čistěte. Zvlhlou vystýlku každé dva dny odstraňte a nahraďte ji čerstvou. Zhruba jednou za týden proveďte generální úklid klece - to znamená, že kompletně odstraníte podestýlku, materiál na hnízdo v případě potřeby znovu obnovíte, klec nebo terárium vymyjete teplou vodu s přísadou jemného desinfekčního prostředku. Nepoužívejte silně aromatické a agresivní prostředky, mohou být pro křečky nebezpečné. Jak často je potřeba provádět "generální úklid " závisí také na velikosti klece, počtu zvířat, druhu potravy a druhu zvířete. Pokud máte například křečíky džungarské, není potřeba klec čistot tak často. Čištění klece není nepříjemná práce, pokud to děláte dost často a pokud máte svá zvířátka opravdu rádi.


Kartáčování
Krátkosrstý křeček se velmi dobře očistí sám. Když se hodně zašpiní, můžete ho jemně vykartáčovat kartáčkem na zuby. Když je to opravdu nutné, navlhčete kartáček teplou vodou, ale nikdy křečka příliš nenamáčejte. Pokud však chováte dlouhosrsté křečky, musíte je kartáčovat pravidelně, aby jejich kožíšky zůstaly v dobrém stavu. Vašemu křečkovi by se to mělo líbit.


Krmení
Většina druhů křečků obývá pouště a stepi, které nabízejí dostatek potravy jen po velmi krátké období. Po zbytek roku je stravy velmi málo. Proto mají křečci lícní kapsy, v kterých mohou přenášet velké množství potravy do hnízda. Základním jídlem křečků jsou různá semínka a oříšky. V obchodech si můžete koupit již připravenou a vyváženou směs, která obsahuje téměř všechny složky potravy, které potřebuje. Ale měli byste dávat rozmanitou potravu. Ovoce a zelenina jsou další složky potravy, které křečky zásobují vodou a vitaminy.
Zde je několik druhů ovoce a zeleniny, které můžete svému křečkovi beze strach dát sníst:
mrkev, petržel, celer, červená řepa, okurky, kukuřice, brambory (bez jedovatých klíčků), cuketa, špenát, tuřín, štěrbák, květák i s listy. Zeleninu podávejte vždy syrovou, nejlépe z vlastní zahrádky. Dejte pozor, aby nebyla postříkána pesticidy. Nevhodná je pro křečky nadýmavá zelenina, jako je cibule, kapusta a pórek. Z ovoce tvrdé hrušky, maliny, jahody, banány, hroznové víno. Nekrmte kyselým ovocem jako jsou citrusové plody, kiwi apod., protože mnoho malých hlodavců tyto plody špatně snáší. Vše předem vždy omyjte vlažnou vodou a dobře osušte.

Nemocný křeček
Křeček je obvykle zdravý (já jsem za 5 let neměla jediný případ). Pochopitelně aby byl zdravý, musí mít správnou péči a nesmí být zanedbáván. Ale i při nejlepší péči může onemocnět. Že je křeček nemocný obvykle poznáte sami svým pozorováním. Všímejte si hlavně toho, jestli neodmítá potravu, není pasivní, unavený a ospalý, nemá kolem ocasu mokrou a ušpiněnou srst, nemá z očí nebo nosu výtok, srst se přestala lesknout, v kožíšku se objevují olysalá místa. Pokud máte jakékoliv obavy, že je váš křeček nemocný, měli byste jej odnést ke zvěrolékaři nebo se poradit s odborníkem. Do té doby se postarejte, aby byl křeček v teple a měl dostatek čerstvé vody.


Příznaky

* Kýchání , podrážděné oči a nos, ze kterého teče: Může to být alergie, třeba na nějaký materiál na hnízdo, ale může to být také nachlazení, takže držte křečka v teple, a když mu nebude do druhého dne lépe, odneste ho ke zvěrolékaři.
* Srst kolem ocasu je velmi špinavá a třeba i vlhká: Váš křeček má asi průjem. Možná jen proto, že snědl něco, co mu nesvědčilo, ale může to být také první známka vážné infekční nemoci, takže odneste křečka ke zvěrolékaři.
* Olysalá místa v kožíšku: Může to být jen stářím, nebo se mohl křeček o něco třít a srst si odřít. Ale pokud si holá místa škrábe, mohou to být roztoči. Veterinář vám jistě dá přípravek, který vašemu křečkovi pomůže.
* Nechuť k jídlu, oteklá tvář a slzící oči: Vašemu křečkovi určitě něco uvízlo v lícním váčku. Odneste ho k veterináři.
* Po pádu nebo po příliš divokém zacházení leží křeček úplně nehybně, jako by byl mrtvý: Je v šoku, i když nemusí být nijak vážně zraněn. Když ho necháte na klidném místě, měl by se za hodinu nebo za dvě vzpamatovat. Když ne, můžete ho donést ke zvěrolékaři.
* Říznutí - křeček se o něco ostrého pořezal: Přidejte kapku antiseptika k teplé vodě a jemně ránu omyjte. Když zčervená a zanítí se, odneste křečka ke zvěrolékaři.
* Na různých místech těla jsou hmatatelné nebo viditelné otoky, nádory: Pokud se rychle zvětšují, může jít o hnisavý vřed, který většinou za nějaký čas splaskne. Pomalé zvětšování nádoru znamená, především u starších hlodavců, že jde o zhoubný nádor, o rakovinu. Ušetřete křečka utrpení a nechte ho uspat.
* Problémy se zuby: Pokud si křeček nemůže pravidelně obrušovat zuby, mohou mu přerůst a křeček nebude moci jíst (stačí nějaký kus dřeva na hlodání). Může to také způsobit deformace čelisti. Ta bohužel není léčitelná a zuby musí být pravidelně obrušovány lékařem. Občas se mohou hlodáky také zlomit, pokud však budou mít křečci dostatečnou dávku minerálních látek, rychle narostou.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Nádhera

(..., 17. 12. 2010 18:38)

Ahooj, mas naaaadherny stranky. Opravdu moc!!!