Kofein - káva
KOFEIN - POHROMA V ŠÁLKU
Medellínský drogový kartel. Bílý prášek a sušené lístky, které tento kartel ilegálně exportuje za hranice, způsobují nevýslovné utrpení a ročně stojí společnost nevyčíslitelné částky. Mnozí se drog obávají, dokonce je nenávidí.
Existuje však ještě jeden kolumbijský drogový kartel, který bychom mohli považovat ze ještě nebezpečnější. Černého prášku a sušených lístků, které se legálně vyvážejí do celého světa, se však lidé neobávají, mnozí se z něj těší a dokonce jej milují.
Tato droga je jistě více rozšířená, je snadněji k mání a její účinky jsou jemnější a zákeřnější. Stojí naši společnost rovněž obrovské částky – v nákladech na psychiatrickou a lékařskou péči a za ušlou práci.
Cena, kterou platí uživatel, je ještě větší – projevuje se poškozením mnoha orgánů lidského těla.
Používání této látky se dává do souvislosti s řadou civilizačních chorob, jako je např. rakovina, cukrovka a nemoci srdce a cév.
Pokud jste to ještě neuhádli, řeč je o kávě a jejích katastrofálních příbuzných: čaji, nápojích typu kola a kakau (či čokoládě).
Kofein. Preferovaná droga pro devět z deseti Severoameričanů. Ale nejsou to jenom dospělí, kdo tuto drogu konzumují. Podle dr. Gaila Bernsteina, který se zabývá výzkumem účinků kofeinu, požívá pravidelně kofein 77% dětí starších 6 měsíců.
Výsledkem je, že se náš život stává každým dnem zjitřenějším. Nervy jsou na pochodu. Tak např. Američané zkonzumují za rok neuvěřitelných 600 tun prášků na spaní – v beznadějném pokusu uklidnit se po rušném dni.
Zdá se, že stresu přibývá a sil k jeho zvládání ubývá. Mohlo by to být částečně tím, že tolik z nás se snaží vyrovnat se s průběhem dne užíváním kofeinu, „světově nejužívanější mysl ovlivňující drogy?“ Drogy, která vyvolá příliv energie – a pak ponechá svého uživatele unaveného, mrzutého a vyčerpaného?
Jedna studie došla k závěru, že: „Užívání kofeinu je v naší společnosti tak běžné, že s účinky kofeinu se často jako s předmětem klinického zkoumání vůbec nepočítá.“ Rovněž uvedla, že „příznaky užívání této drogy (kofeinu)“ bývají často chybně diagnostikovány jako příznaky duševního či tělesného onemocnění!
„Kofeinismus“ může svými projevy připomínat některé vážné nemoci, jako například manické záchvaty, úzkostné poruchy či poruchy osobnosti.
Je čím se znepokojovat!
Podle jedné studie konzumují např. Američané skoro 9 miliónů litrů kávy denně! Užívání takového množství jakékoliv stimulující látky by nás skutečně mělo znepokojit! Toto číslo přitom ještě nezahrnuje čaj, kakao, kolu a mnohé běžně užívané a volně prodávané léky, které kofein rovněž obsahují.
Kofeinismus představuje i v naší zemi nejčastější zdroj závislosti. Ano, kofein je návykový. Šálek kávy může obsahovat mezi 68 a 150 mg kofeinu. Průměrná denní „dávka“ 80% dospělých je 280 mg kofeinu, neboli 2-3 šálky kávy denně. Toto množství významně ovlivňuje stav konzumenta (hlavně jeho náladu a chování); při vynechání zakouší mnohý poměrně vážné abstinenční příznaky.
Káva ovšem není jediným obviněným v této rodině stimulujících látek. Káva tvoří s dalšími nápoji, mezi které patří čaj, kola a kakao, skupinu nápojů, které jsou chemicky příbuzné. Všechny obsahují toxické alkaloidy zvané metylxantiny, mezi které patří i kofein, teobromin a teofylin.
Kofein je hlavním metylxantinem v kávě, zatímco teofylin je hlavním metylxantinem v čaji. Hlavním metylxantinem přítomným v kakau je teobromin (čaj a kakao přitom rovněž obsahují kofein).
Kokainové souvislosti
Metylxantiny, a zvláště kofein, jsou mocnými stimulanty centrálního nervového systému - dokáží povzbudit k činnosti jak mozek, tak svaly, a to na všech úrovních.
Kofein pochází ze skupiny drog (příbuzných amfetaminům), které se nazývají analeptika.8 Je členem stejné skupiny návykových alkaloidů jako morfium, nikotin, kokain a strychnin. Během třiceti minut po požití se objeví kofein v krvi; maximálních hladin dosahuje během dvou hodin.
Jakým způsobem metylxantiny na tělo působí? Jak uvidíte, seznam jejich fyziologických účinků je značně alarmující. Metylxantiny, a zvláště kofein, jsou např. schopné poškozovat chromozomy a některé tělesné systémy.9 Když se objevily první takové poznatky, vydalo v roce 1980 FDA (Food and Drug Administration) varování těhotným ženám ohledně nadměrného příjmu kofeinu.10 Kofein byl současně stáhnut ze seznamu GRAS (Generally Recognized As Safe) – látek považovaných za bezpečné.
I přes tyto poznatky mnozí pokládají známou „kafařskou rozklepanost“ za jedinou cenu, kterou platí za „rychlé nastartování“. Nápoj zvaný káva však potenciálními potížemi doslova přetéká.
Radostné probuzení?
Kofein se může stát problémem např. pro lidi trpící dnou, tělo jej totiž přeměňuje do kyseliny močové, která může příznaky onemocnění dnou ještě zhoršit.
Kofein rovněž stimuluje mozkovou kůru a může působit poruchy rovnováhy, bušení srdce, vysoko posazený hlas, nespavost, neuspořádané myšlenky, vynechávající paměť, únavu, „syndrom nepokojných nohou“, chvění rukou, úzkostlivost, pocity nepřátelství, poruchy spánku, bolesti hlavy, podrážděnost, nadměrnou vzrušivost, neklid, dehydrataci a celkový pocit nepohody! Je-li toto seznam „požitků“ plynoucích ze známého životobudiče, možná by na tom byl leckterý kafař lépe, kdyby ráno vůbec nevstal!
Po zjištění, že požívání kofeinu přináší akutní psychotické příznaky, vyloučil personál jedné americké nemocnice nápoje s obsahem kofeinu ze stravy hospitalizovaných pacientů. Prakticky okamžitě se pacienti zklidnili, méně trpěli nespavostí a nervozitou.12 Projevy fyzické agresivity vůči lidem i zařízení se též významně snížily.
Studie ukazují, že lidé s psychickými problémy konzumují téměř dvakrát více kofeinu než průměrný občan.13 Dokonce i „normální“ lidé, kterým byl podáván kofein, vykazovali při psychiatrickém vyšetření zvýšenou hladinu úzkosti, deprese a pocitů nepřátelství.14 Udivující je, že dávky kofeinu podávané při těchto testech byly o mnoho nižší než dávka kofeinu, kterou průměrný kafař zkonzumuje každý den!
I když kofein dočasně stimuluje nervy, důsledkem jeho požití je nakonec „kocovina“, při které duševní výkonnost upadá pod normál.15 Studie ukazují, že užívání kofeinu pracovní výkonnost nezlepšuje, naopak dokonce stupňuje škodlivé účinky stresu, a to tím, že vyvolává neúměrné reakce na každodenní stresující situace - a že také významně snižuje sociabilitu člověka.
Obchodní artikl č. 2
Více než 80% lidí dnes pije kávu, mimochodem světovou obchodní komoditu č. 2, kterou ve výši prodeje předstihuje objemem pouze nafta. Káva se podbízí jako neškodný povzbuzující prostředek, jako „startér“ do nového dne. Kolik z těch, kdo kávu pijí, však ví, že:
Ti, kteří pijí kávu, mají v porovnání s těmi, kdo ji nepijí, vyšší výskyt nadváhy a konzumují větší množství alkoholu a cigaret…
American Journal of Cardiology 52:1238-42, 1983
Kofein zřejmě zvyšuje úmrtnost na koronární nemoc srdeční, a to nezávisle na hladině cholesterolu.
British Medical Journal 300:566-569, 1990
Konzumace kofeinu by se měla považovat za rizikový faktor pro infarkt myokardu (srdeční záchvat).
Am J Epidemiology 138 (8) 602, 1993
Krysy, kterým byla podávána rafinovaná potrava (stejného typu, jaký konzumuje typický americký teenager) a byly jim nabízeny alkoholické nápoje a voda, začaly postupně konzumovat stoupající množství alkoholu. Když jim byl podáván kofein, spotřeba alkoholu se ještě dramaticky zvýšila.
J Am Dietetic Assoc 61:159-162, 1972
Ti, kteří pijí kávu, jsou náchylnější i k užívání dalších drog. Nejenom, že více kouří, častěji užívají také sedativa nebo hypnotika.
Comprehensive Psychiatry 22:565-571, 1981
Dávka 500-600 mg kofeinu denně (tj. 5-6 šálků kávy) představuje značné zdravotní riziko.
British Journal of Addiction 78:251-258, 1988
Proč má mnoho lidí pocit, že jejich ruce jsou svázány, když přijde na to vzdát se kofeinu? Protože kofein dokáže být silně návykový. V jedné studii se ukázalo, že:
Již u lidí konzumujících tak málo jako 100 mg (asi 1 šálek kávy) kofeinu denně se projevovaly (když kofein vysadili) abstinenční příznaky.
New England Journal of Medicine 327(16) 1160, 1992
Taková (a mnohá další) zjištění o kofeinu a jeho katastrofických „příbuzných“ vedla některé odborníky k prohlášení, že:
Vědecká fakta o kávě (plus čaji, nápojích typu kola, kakau a čokoládě) ve vtahu ke zdraví jsou přibližně ve stejném stadiu poznání jako fakta známá ve čtyřicátých letech o tabáku. Můžeme předpovědět, že v průběhu několika mála let se káva a jí příbuzné nápoje dostanou z kategorie podezřelých do kategorie usvědčených viníků poškozování zdraví. (John Scharffenberg, MD, MPH)
Smrtelná dávka kofeinu je 10 gramů, neboli asi 70 šálků kávy. Mnozí lidé užívají denně desetinu smrtelné dávky!
Journal of Family Practice 4(6) 1183, 1977
Kofein nepomáhá k vystřízlivění, naopak zintenzivňuje nepříznivé účinky alkoholu.
Medical World News 7/5/94, 32A
Šálek kávy snižuje vstřebávání železa o 39%, šálek čaje sníží vstřebávání železa o 64%. Překapávaná káva sníží vstřebávání železa o 72%, zatímco zdvojnásobení síly kávy jej sníží dokonce o 91%! Pro porovnání: pomerančová šťáva se svým obsahem vitamínu C dokáže zvýšit vstřebávání železa ze stravy až o 250%!
Am J of Clinical Nutr 37:416-420, 1983
Am J of Clinical Nutr 32:2484-2489, 1979
Kofein a srdeční onemocnění
Zrychluje tep A
Může způsobovat četné nepravidelnosti v srdeční frekvenci A
Zvyšuje hladinu cholesterolu B
Zvyšuje srážlivost krve, což může vést k srdečnímu záchvatu C
5 šálků kávy denně zvyšuje riziko onemocnění srdce o 300% D
A: Primary Cardiology 10/84, 104-110
B: Am J of Epidemiology 128:124-136, 1988
C: Biochemical Journal 109(5)841-849
D: NEJM 315(6)977-982, 1986
Kofein a vysoký krevní tlak
Činí léky na snižování krevního tlaku neúčinné, protože zvyšuje tlak A
Může ovlivnit určování diagnózy i léčby: autoři navrhují abstinenci B
2-3 šálky kávy denně zvýší na tři hodiny diastolický krevní tlak B
2 šálky kávy denně zvýší krevní tlak o 20% C
Lidé pohybující se na hranici hypertenze, kteří jsou vystaveni denně stresu, by se měli kofeinu vyhnout D
A: Psychosomatic Medicine 45:447-451, 1983
B: Am J of Hypertension 7:755-58, 1994
C: Psychosomatic Medicine 52:320-336, 1990
D: Psychosomatic Medicine 56:147-180, 1994
Dva šálky kávy dokáží zvýšit krevní tlak o stejnou hodnotu jako jedna cigareta, na rozdíl od cigarety, kdy tento účinek trvá asi 15 minut, jej však dokáží udržet na zvýšené hodnotě 1-2 hodiny.
American Journal of Medicine, 73:348-353, 1982
Kofein a rakovina
Ztrojnásobuje riziko rakoviny slinivky břišní (3 šálky kávy denně) A
Zdvojnásobuje riziko úmrtí na rakovinu močového měchýře (2 šálky kávy denně) B
Zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva o 250% (2 šálky kávy denně) C
Zvyšuje riziko fibrocystického onemocnění (3 šálky kávy denně) D
Zvyšuje riziko rakoviny prsu (3 šálky kávy denně) D
Zvyšuje riziko rakoviny vaječníku (2 šálky kávy denně) E
Zdvojnásobuje u žen riziko onemocnění rakovinou močového měchýře (1 šálek kávy denně) F
A: NEJM 304:630-633, 1981
B: Am J of Pub. Health 74(8)820-823, 1984
C: Family Pract. News 116(18), 1986
D: Surgery 86:105-109, 1979
E: Int’l J of Cancer 28(6)691-693, 1981
F: Medical World News 63-73, 1/26/76
Kofein a mateřství
Těhotné ženy by si měly dát pozor na užívání drog, a kofein mezi ně jistě patří. A
Hladina kofeinu v mateřském mléce je o 50% vyšší než v krvi matky; droga zůstává v těle dítěte více než 80 hodin, oproti 5-6 hodin u matky. B
Lidský plod nemá enzymy, které štěpí kofein; výsledkem může být nízká porodní váha, problémy s kostmi a pomalejší růst plodu. C
Kofein může u lidí poškozovat chromozomy; z toho vyplývá zvýšené riziko porodních defektů. D
3 šálky kávy denně téměř zdvojnásobují riziko spontánního potratu. E
Ženy, které častěji požívají kofein, mají větší problém otěhotnět. F
A: The Harvard Med School Health Letter, 7/82
B: The Female Patient 13:52, 1988
C: J of Am Dietetic Assoc 87:1048-1053, 1987
D: Cancer Research 28:2375-2389, 1968
E: Am J of Epidemiology 126:813-820, 1987
F: Lancet 10:1453-1455, 1988
Kofein a mozek
Mnozí pacienti v psychiatrických zařízeních trpící depresemi a úzkostnými stavy nepotřebují jinou léčbu než vyřadit kofein. A
Příjem kofeinu je u mnoha pacientů na psychiatrii dvojnásobný než průměrný příjem kofeinu. B
Klinicky významné hodnoty tenze a úzkosti mohou být upraveny snížením příjmu kofeinu. C
Někteří pacienti trpící depresemi a úzkostnými stavy mohli být propuštěni z nemocnice, když přestali konzumovat kofein. D
Káva (nejenom kofein) dokáže blokovat normální funkci látek přenášejících nervové impulsy v mozku. E
A: Am J of Psychiatry 131:10, 1974
Am J of Psychiatry 133:12, 1976
B: Canad Psych Assoc 20:577-583, 1975
C: American J Psychiatry 136:1337-1338, 1979
D: American J Psychiatry 133:12, 1976
E: Nature, Jan 26, 1983
Mladé krysy, kterým byla podávána káva bez kofeinu, podstatně méně přibývaly na váze.
Life & Health, Sept. 1974, str. 5
Šestiletá studie na 85 000 ženách ukázala pozitivní vztah mezi zlomeninou krčku a konzumací kofeinu.
Am J of Clin Nutrition 54:157-163, 1991
V kávě se nacházející kyselina chlorogenová způsobuje alergie, které patří k těm nejsilnějším, se kterými se lze v lékařské praxi setkat.
JAMA 187(5)380, 1964
Je to šokující, ale kofein:
Napomáhá vzniku poruch příjmu potravy 58
Může zvýšit neplodnost až o 50% 59
Zhoršuje příznaky premenstruačního syndromu. 60
Zvyšuje hladinu cholesterolu a triglyceridů. 61
Může způsobit vyrážku na kůži. 62
Může zhoršovat ekzém a uhry. 62
Jeho užívání matkou v těhotenství zvyšuje riziko vzniku cukrovky u novorozence. 63
Kofein a cukrovka
Dva šálky kávy denně významně zvyšují hladinu krevního cukru a vedou tak u konzumentů kávy k vyššímu výskytu funkční hypoglykémie. A
Kofein je možno považovat za rizikový faktor vzniku cukrovky. B
Při pokusech na myších se ukázalo, že káva u nich významně zhoršuje průběh cukrovky. C
Káva může stát v pozadí mylných hladin při měření krevního cukru. D
A: Lancet 1:527-529, 3/11/67
B: JAMA 231:965, 1975
C: Medical World News 33, 2/19/65
D: Annals Int Med 119(8)799-804, 1993
Káva zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a uvolňuje svalovinu jícnu, čímž přispívá k pálení žáhy a bolestem bránice.
Modern Nutrition in Health & Disease, str. 1093
Káva působí jako povzbuzující prostředek a do určité míry vyvolává intoxikaci. (Podobné účinky mají i čaj a některé další oblíbené nápoje.) Nejprve přinese osvěžení. Jsou podrážděny nervy žaludku a ty toto podráždění přenášejí do mozku. Mozek vzápětí vydá pokyn k zvýšení činnosti srdce a celého organismu. Únava mizí a zdá se, že přibývá sil. Zbystří se pozornost a oživí se obrazotvornost.
Pro tyto účinky se mnozí lidé domnívají, že káva nebo čaj jim dělají velmi dobře. To je však omyl. Káva ani čaj nedodávají organismu žádnou výživu. Jejich účinek se projeví dříve, než dojde k jejich strávení a vstřebání. Co se jevilo jako posílení, je ve skutečnosti pouze nervovým podrážděním. Když pomine vliv dráždidla, zmizí i nepřirozená síla. Výsledkem je odpovídající stupeň malátnosti a slabosti.
Trvalé užívání těchto látek, které dráždí nervy, má za následek bolesti hlavy, nespavost, bušení srdce, poruchy trávení, třesení rukou a mnohé další neblahé jevy, neboť tyto látky ničí životní síly. Unavené nervy nepotřebují dráždidla a přepínání, ale klid a odpočinek. Příroda potřebuje čas, aby obnovila vyčerpané síly. Jsou-li její síly podněcovány užíváním povzbuzujících prostředků, dá se sice po určitou dobu dosáhnout většího výkonu, ale stálým užíváním těchto prostředků se organismus oslabuje a pak je čím dál obtížnější mobilizovat síly k žádoucímu výkonu. Je stále těžší odolat potřebě povzbuzujících prostředků, až je vůle přemožena a zdá se, že nad touto nepřirozenou touhou nelze zvítězit. Tělo vyžaduje stále silnější a silnější povzbuzující prostředky, až vyčerpaný organismus vypoví poslušnost.
E. G. Whiteová:
Cesta ke zdraví a životní harmonii
Některé z nejpopulárnějších drog požívané lidmi v naší společnosti se nacházejí v kávových bobech, čajových lístcích, kakaových bobech (čokoláda), oříšcích kola a maté, které všechny obsahují skupinu přirozených látek známých jako methylxantiny. Tyto chemické látky zahrnují kofein, theophylin a theobromin. Mnohé léky (na předpis i bez předpisu) rovněž obsahují methylxantiny.
Jedním z nejdůležitějších methylxantinů je populární droga kofein. Žádoucí účinky kofeinu zahrnují duševní stimulaci, odstranění únavy a ospalosti, bystřejší vnímání a jasnější myšlení. (U některých citlivých lidí však dochází i k opačným účinkům.)
Mezi výrazné nežádoucí účinky plynoucí ze stimulačních vlastností kofeinu patří zrychlení tepu, nepravidelný tlukot srdce, zvýšení krevního tlaku, časté močení, zvýšení sekrece žaludeční kyseliny (což přispívá k poruchám trávení, žaludečnímu kataru a vředům), nervozita, vznětlivost, nespavost, ztráta chuti k jídlu, zvedání žaludku a průjem. Je zřejmé, že přerušení příjmu kofeinu problémy vyvolané touto drogou odstraní. Pro člověka s vysokým krevním tlakem, který se snaží o jeho snížení, je zvlášť důležité, aby přestal pít nápoje s obsahem kofeinu.
Bylo prokázáno, že kofein způsobuje porodní defekty u zvířat a existuje podezření, že totéž se děje i u lidí. Z toho vyplývá, že v průběhu těhotenství je vhodné se zcela vystříhat kávy, čaje, nápojů typu coca-coly a čokolády ve všech formách.
Všechny tři methylxantiny stimulují růst prsních buněk a tím způsobují bolestivé zvětšení prsní tkáně a vznik nezhoubných bulek. Tomuto stavu se říká fibrocystické onemocnění prsu. Váš lékař by kvůli tomu mohl snadno doporučit jednoduchou biopsii anebo dokonce tak zmrzačující zákrok, jakým je oboustranná amputace prsu.
Naštěstí účinnější a mnohem méně drastickou variantou je pouze se vyhýbat těmto stimulujícím chemikáliím. Asi u devadesáti procent žen s fibrocystickým onemocněním prsu se tyto benigní prsní bulky výrazně zmenší anebo úplně zmizí během dvou až šesti měsíců poté, co byly methylxantiny odstraněny ze stravy. Někteří výzkumníci se domnívají, že chronická stimulace prsních tkáních methylxantiny může nakonec u některých žen vyústit až do rakoviny prsu.
Nadměrný příjem kofeinu může způsobit zvýšení hladiny krevních tuků (stav známý jako hypertriglyceridimie). Do souvislosti s užíváním kofeinu je též dávána rakovina močového měchýře. Dalším nežádoucím účinkem kofeinu je, že bylo zjištěno, že tato droga způsobuje ztráty vápníku z těla. Dalším dietním opatřením, které můžete použít k prevenci osteoporózy, a snad i k posílení již slabých, nedostatkem vápníku strádajících kostí, je tedy přestat užívat kofein.
Tělo se ve skutečnosti stává na kofeinu fyzicky závislým. Když tuto drogu přestanete užívat, očekávejte abstinenční příznaky, jako je bolení hlavy, zvedání žaludku, pocity úzkosti, vznětlivost, ospalost, pocity napětí, deprese. Tyto symptomy mohou přetrvávat až jeden týden.
Nápoje s obsahem kofeinu jsou populární po celém světě - kvůli duševní i tělesné stimulaci, kterou poskytují. Běžně se užívají ve snaze neutralizovat pokles tělesných funkcí vyvolaný konzumací tučných jídel a pitím alkoholu. Lidé, kteří požívají stravu, v jejímž těžišti jsou škroby (zejména obiloviny, zelenina, ovoce), jsou bdělí a aktivní i bez užívání jakýchkoliv povzbuzujících prostředků.
John McDougall:
The McDougall Plan
Profesor Eyring a dr. Stover z University v Utah v USA zjistili, že kofein poškozuje chromozómy a způsobuje předčasné stárnutí a opotřebení organismu. Kofein působil podobným způsobem jako chemické látky, které vyvolávají rakovinu.
Dr. Mulvhill z National Cancer Institute v Bethesdě v Marylandu v USA uvádí, že početné chorobné změny u dětí jsou důsledkem příjmu kofeinu. Tyto změny postihují oči, kůži, krev a končetiny.
Dr. Ostertag, německý genetik, je přesvědčen, že kofein je jednou z příčin potratu. Kofein se dostává do zárodku, kde způsobuje genetické mutace buněk. Podle tohoto lékaře může být kofein pro člověka jedním z nejnebezpečnějších mutagenů.
Již jeden šálek kávy denně zvyšuje hladinu cholesterolu. Pije-li někdo pravidelně 1-5 šálků kávy denně, zvyšuje si tím riziko infarktu o 60%. Pije-li více než šest šálků kávy denně, riziko stoupá o více než 120%.
Dr. Bellet z Philadelphie se zabýval studiem příčin a účinků stresu na lidské tělo asi třicet let. Pevně věří, že kávě je třeba se vyhnout, protože je jedním z velmi významných stresujících faktorů.
Kofein napadá slinivku břišní a zhoršuje cukrovku i hypoglykémii.
Dr. Duncan upozorňuje pijáky kávy na další riziko - v důsledku příjmu kofeinu není organismus schopen účinně využít železo přijaté potravou.
Geriatrické studie poukázaly u starých lidí na možnost vztahu mezi neschopností jasně uvažovat, ztrátou paměti a senilitou a celoživotní konzumací kávy.
Daniele Starenkyj:
Le bonheur de végétarisme