Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hodnocení sezóny 2014-15

Vážení,

stojíme na prahu nové sezóny 2015-16. Jaká byla ta předchozí? Ve snaze odstranit korupci v našem sportu, která se prezentuje "obchodováním s výsledky", jsme hráli zcela novým systémem. Sezóna byla rozdělena na dvě části, v první části bylo cílem družstev dostat se do první šestky, v té druhé šlo o to vybojovat postup nebo udržení v soutěži. 

Prokázalo se, že tento systém je zrcadlem výkonnosti mužstev. Došlo ke konfrontaci, ve druhé části najednou proti sobě hráli hráči, kteří proti sobě nikdy nenastoupili. Stále bylo o co hrát, proti sobě hrála družstva o stejné výkonnosti, což se projevilo ve vyrovnanosti jednotlivých zápasů, tabulky byly velmi vyrovnané. 

Prokázalo se, že tento systém funkční je a naprosto minimalizuje kupčení s výsledky. A o to šlo. A já doufám, že o to půjde i v další sezóně, pokud ovšem nenecháte tento systém padnout v hlasování na konferenci RSST RK 10. září.

Nikdo nechce, aby se opakovala situace z RP1 v sezóně 2013-14, kdy družstva ohrožená sestupem vyhrávala v posledních kolech kde se dalo i nedalo.

Nový systém baráží vlastně umožňuje, aby si družstva ohrožená sestupem svou třídu uhrála, a to v konfrontaci s týmy z nižší soutěže, nikdo nechce sestoupit. Ve "starém systému" dvě družstva sestoupí a kdo je nahradí? Vyšlo najevo, že v RP2 není o postup do RP1 zrovna velký zájem. V baráži o RP2 se ukázalo, že stávající družstva v RP2 mají svou kvalitu a bylo pro špičky z RP3 velmi těžké prosadit se. Hrály se velmi zajímavé a vyrovnané zápasy. Také v  soutěžích RP3 o 7.-14. místo a o 15.-22. místo se hrálo vyrovnaně. Jednotlivé grafy soutěží to ukazují. Snad jen první šestka v RP1 se mohla cítit trochu nudně, protože o postupujícím do KP2 bylo výsledkově dávno předem rozhodnuto.

Po letech, kdy jsme vymýšleli jiný bodový systém, hrát bez remíz, bez čtyřher, vytvořit RP4 a už nevím co ještě ... si myslím, že ta minulá sezóna byla ze všech nejlepší. 

Pokud si otevřete STIS z předminulé sezóny, jasně uvidíte, která mužstva dostala SK Dobré z KP2 dolů. ..atd .. atd... Problém je celorepublikový, dvoukolový systém bez účinné nadstavbové části je živnou půdou pro to, na co už jsme si bohužel zvykli ...

Ať už se Vaši zástupci na konferenci rozhodnou jakkoli, přeji Vám do nové sezóny hodně zdraví, štěstí a pěkné sportovní zážitky.

                                                                     předseda STK RSST RK

 

graf zde: 

https://onedrive.live.com/view.aspx?cid=9065071eb50087ea&id=documents&resid=9065071EB50087EA%21111&app=Excel&authkey=!AOuu5aT1rYr_lcw&