Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pejskové Shaggy a Tenner našli nový domov

9. 5. 2011

Zde je odkaz na nabídku azavaků, kteří pod ochranou skupiny AZAWAKH RESCUE hledají nový domov. Azawakh Rescue je skupina, patřící k organizaci Windhundhilfe, má základnu v Německu, ale spolupracuje aktivně i s okolními zeměmi, mezi které se v loňském roce přidala i Česká republika. Nabízí pomoc a případně i dočasné domovy pro azavaky, kteří z nejrůznějších příčin nemohou zůstat u svých původních majitelů. Pokud by někdo chtěl nabídnout domov kterémukoliv z pejsků, spojte se přímo s Azawakh Rescue, pokud by vám v tom bránila jazyková bariéra, můžete se obrátit i na mne.

 

STOP MNOŽITELŮM - webové stránky pro ty, kteří nechápou, k čemu je průkaz původu psa!

Koncem roku 2010 a v první polovině roku 2011 hledalo v ČR nový domov celkem PĚT azavaků - a to jsou pouze ti, o kterých jsem se dozvěděla - pocházejících z "chovu" jedné osoby, která opakovaně namnožila bratra a sestru. Většina z těchto azavaků šla "z ruky do ruky", někteří byli ve zbídačeném fyzickém i psychickém stavu. Měli ovšem velké štěstí - nakonec si je našli lidé, kteří jim dokázali nabídnout domov a lásku. Takže oba pejskové, Shaggy i Tenner, kterým jsem věnovala tuto rubriku, už našli své stálé místo v domově i srdci lidí, kteří je mají rádi. Díky všem lidem, kteří pomáhají opuštěným psím duším!

Shaggy, pes, nekastrovaný. Bez PP. Narodil se v srpnu 2008. Naštěstí již našel trvalý domov!

  shaggy-i.jpg

shaggy-ii.jpg

shaggy-iii.jpg

shaggy-iv.jpg

Za všechna foto Shaggyho děkuji GACRu

Shaggy byl svým (zřejmě) druhým majitelem v únoru umístěn v psím útulku. Po té si Shaggyho převzala GACR a zařadila ho do adopčního programu. Pejsek strávil téměř půl roku v dočasné péči u paní Lacinové. 23.7.2011 se konečně dočkal a odjel do nového domova! Díky Magdě a GACRu, že se o Shaggyho tak skvěle postarali! Nezbývá než popřát Shaggymu do nového života jen to nejlepší a novým páníkům vyjádřit díky za to, že jedné opuštěné psí duši nabídli svou lásku! Shaggy jim to stonásobně vrátí.

Fotografie a video, ukazující jak Shaggy jede no nového domova

_______________________________________________________________

Tenner se narodil v srpnu 2008. Je to batr Shaggyho. Bez PP. Je kastrovaný. Pochází ze spojení pravých sourozenců, to znamená, že jeho táta a máma jsou bratr a sestra. Majitelé si pejska vzali v půl roce věku přímo od osoby, u které se narodil. Když si ho tehdy brali, byl pejsek ve velice špatném zdravotním i psychickém stavu. Tennerovi majitelé pro pejska udělali opravdu hodně a za svou snahu si rozhodně zaslouží uznání. Ovšem psychické problémy, které si pejsek s sebou přinesl do života z místa svého narození, byly takové, že na jejich řešení musel nastoupit někdo ještě zkušenější než oni. Tenner strávil několik měsíců v dočasném domově u velice zkušené léčitelky psích duší a nyní už je pár týdnů ve stálém domově, kde je milovaným pejskem. Aby mu bylo veseleji, společnost mu dělá rozverná saluka.

Takhle se Tenník tvářil, když jsem ho předávala Petře Stammberger z Azawakh Rescue:
tenner-1.jpg

  tenner-2.jpg

tenner-3.jpg

Tenner byl předán do péče Azawakh Rescue v sobotu 28. května 2011. Šťastně dorazil do svého nového dočasného domova v Bremenhaven, kde byl v péči zkušené léčitelky psích duší, dokud mu nenabídla domov a péči nová rodina.

Na Tennerovu situaci upozornila organizace GACR ČR, díky níž se také pomoc Tennerovi mohla uskutečnit, a která se také ujala již dříve Tennerova bratra Shaggyho, kterého zachránila z psího útulku v Praze, a jež strávil několik měsíců ve zkušené péči paní Lacinové. GACR opravdu pomáhá, kde může. DÍKY! Chtěla bych poděkovat Tennerovým bývalým páníkům, kteří pejska vytáhli z množírny, vyléčili po dlouhém boji jeho tělo a dělali, co mohli, aby pejskovi pomohli překonávat nešťastný start do života, který mu do vínku dala za jeho prvního půl roku života množitelka. Zachovali se opravdu velice hezky, příběh Tennera a jeho lidí je opravdu dojemný. Moje poděkování patří také mým přátelům (jsem ráda, že jim tak mohu říkat) Evě Fialové a Ireně a Honzovi Zadinovým, kteří mě podrželi jak přímou pomocí, tak i duševně, při mé první (kéž by i poslední) azavačí "rescue" akci. Díky také Petře Stammberger z Azawakh Rescue za neuvěřitelnou ochotu, krásný přístup k pejskům v nouzi a za to, že si nemyslí, že všichni Češi jsou stejní.

No a jak se Tennerovi celou dobu díky Azawakh Rescue dařilo a jak je na tom dnes? Podívejte se sami: 

tenner-v-docasu.jpg

 Takhle Tenník řádil v dočasném domově

tenner-konecne-doma.jpg

A takhle si teď lenoší doma

Za tyto dvě krásné fotky Tennera děkuji Azawakh Rescue

_________________________________________________________________

Pro všechny psy platí, že pokud se zanedbá jejich nejrannější výchova a socializace v prvních týdnech po porodu, ještě u chovatele, pak i s tou nejlepší a nejdokonalejší péčí a nejlepšími úmysly u nových majitelů se tento ztracený čas špatně a velice dlouho dohání. U azavaků tohle platí snad desateronásobně. Zraněná azavačí duše se může hojit celá léta. Pokud se kdokoliv rozhodne nabídnout kterémukoliv opuštěnému psu nový domov, musí počítat s tím, že zpočátku určitě narazí na větší či menší problémy a bude chvíli (někdy i delší dobu) trvat, než se s pejskem sžije. Je potřeba mít v sobě obrovskou spoustu lásky, vytrvalosti, pevné vůle a tolerance, chuti a času se psovi hlavně v prvních měsících plně věnovat. Ano, MĚSÍCÍCH, ne dnech či týdnech. Azavak není pes, jehož povaha by každému vyhovovala. Je chytrý, nesmírně učenlivý a chápavý, a téměř nekonečně vnímavý k tomu, co skrývá lidská duše. Proto soucit sám o sobě není dobrým důvodem k tomu, aby kdokoliv opuštěnému pejskovi nabídnul domov. Člověk, který si chce adoptovat azavaka v nouzi, by měl být fyzicky aktivní, rozhodný, vyrovnaný a vybavený znalostmi o psí výchově, o azavacích a přírodních plemenech vůbec.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Shaggy

(west, 4. 6. 2012 23:15)

Shaggy se má, on má nás. A my se taky máme, my máme Shaggyho :-)

GACR

(Havlová, 21. 8. 2011 20:31)

Je velmi příjemné si přečíst o tom, že někdo je ochoten pomáhat. Oběma Azawakhům velmi přeji hezký domov. Ale chtělo by to se zajímat, jak to je pak všechno dál. Přesněji řečeno jak je to s příjmy (a ne malými) této organizace a jejími výdaji. Jako vždy v naší republice tak i zde "je to síla".Protože pořekadlo důvěřuj ale i prověřuj nějak v tváři tvář neuskutečňujeme. A pokud by se tak dělo, rozhodně by to bylo ku prospěchu všech.

Re: GACR

(Teja, 25. 9. 2011 11:40)

Nejdřív vám doporučuji si něco o GACRu zjistit, než začnete psát takové věci. Kdo se ptá, ten zjistí.

Re: GACR

(Administrátor - Jana, 27. 9. 2011 20:49)

Pro paní Havlovou:

Jsem delší dobu na cestách a dostávám se k Vašemu komentáři až nyní. Nechápu Váš příspěvek - opravdu mým posláním není kontrolovat ani zjišťovat příjmy kohokoliv. Ani se nedomnívám, že příspěvek o dvou nešťastných azavačích klucích dává důvod k podobné diskuzi. V posledním roce se v nouzi ocitlo azavaků víc, ne pouze tito dva, nýbrž i další jejich sourozenci. Pokud se nemýlím, celkem snad čtyři nebo pět zvířat od jedné množitelky. Kdokoliv je ochoten v podobné situaci pomoci, je vítán. Nalézt vhodný domov pro opuštěné psy kdekoliv není snadná věc, a je to těžší zvláště u plemen, která se opravdu nehodí pro každého, jako právě azavak. GACR se v této situaci zachoval velice hezky a právě díky GACRu nesrávil Shaggy půl roku života v útulku, ale v domácí péči paní Lacinové. Co by dlouhý pobyt v útulku provedl s psychikou tak citlivého plemene, jako je azavak, si raději ani nechci představovat. A právě taková pomoc je, alespoň dle mého, k nezaplacení. Práce s opuštěnými zvířaty, poznávání jejich osudů, to také není pro každého. Emočně to každý neunese, to mi věřte. A samozřejmě osud obou pejsků sleduji.