Jdi na obsah Jdi na menu

Křížová cesta začíná u obnovené Piety na břehu rybníka

8. 1. 2011

Při vyslovení slova Pieta se mnoho našich spoluobčanů zeptá, co to je. Je to pískovcová socha mezi dvěma vzrostlými lípami při břehu Městského (největšího) rybníku, začátek Křížové cesty na Kalvárii.

Právě restaurováním této sochy započala skutečná obnova celé křížové cesty. V roce 2009 se podařilo od MěÚ Rokycany získat dotaci na restaurování Sousoší Piety ve výši 140 tis. Kč, celková cena byla 215 tis. Kč. Vlastní obnovu musel provést odborný restaurátor a tím byl p. Fiala ze Zvíkovce.
 
Statue Piety tvoří sedící Panna Marie s mrtvým Kristem v náručí. Polychromované sousoší je ochráněno stylovým plechovým baldachýnem. Nad stříškou se vypíná dřevěný kříž s destičkou INRI, vycházející ze zadní partie podstavce, který drobnou komplexní architekturu zakončuje. Sousoší Piety je znázorněno v podživotní velikosti a osazeno na čtvercové jednoduše profilované hlavici osazené na ve spodní části zaobleném podstavci. Na tomto podstavci je z čelní strany patrno světle vymalované zrcadlo s tmavým nápisem: Oroduj za nás sv. Boží Rodičko! Nad nápisem je situována kovová ozdobná konzole původně sloužící pro zavěšení lucerny.
 
Spodní část podstavce je tvořena jednoduchým kamenným blokem, který je také z čelní strany a z krajních stran dozdoben zrcadlem a vyzděnou a štukem opatřenou základovou spodní částí, která se mírně rozšiřuje směrem k zemi. Z čelní strany jsou na tuto základovou část návazně napojeny dva kamenné schodišťové stupně. Nově je sousoší doplněno o ochranné dobové kované oplocení s otvíravými dvířky v čele.
 
V roce 2010 jsme získali 2 dotace na obnovu pískovcových kapliček křížové cesty a kříže. První 3 zastavení křížové cesty a kříž byly obnoveny z dotace od MěÚ Rokycany a zbývající dvě kapličky v ulici Pod Kalvárií budou obnoveny z dotace od MAS Světovina v roce 2011. Restaurování opět provedl p. Fiala ze Zvíkovce. Zůstává zachován původní pískovec a doplňují se chybějící části. Obrázky jsou zpodobením utrpení Krista na poslední jeho cestě z domu Pilátova na Kalvárii a jsou malovány na plech. 
Po dokončení restaurování 2 kapliček v roce 2011 bude Křížová cesta v ulici Pod Kalvárií zcela hotova. Křížová cesta v lese  začíná obnoveným křížkem, chybí tedy obnovit posledních 9 kapliček.
V posledních letech mnoho návštěvníků Křížové cesty bylo značně rozladěno stavem kapliček, mnohé jsou zčásti zuráženy, některé i povaleny, klekátka naházena v původní úvozové cestě. Zaslechl jsem i hlasy, že už nikdy ji nechtějí vidět, že se město nestará o své památky. Byly to právě členové ODS ve vedení města v letech 2006 - 2010, kteří dokázali zajistit na obnovu celkem 4 památek více než 1 mil. Kč z různých dotačních titulů. Těm nespokojeným návštěvníkům mohu vzkázat, začátek Křížové cesty je nádherně obnoven a je třeba to vidět v celé kráse, nikoliv jenom na fotkách našeho webu. Neváhejte a přijeďte se podívat. 
    
S využitím restaurátorské zprávy Piety zpracoval
Miroslav Jaroš, zastupitel města
 

Náhledy fotografií ze složky Křížová cesta

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář