Jdi na obsah Jdi na menu
 

TEORIE XII. – NÁLEPKY JAKO REZIGNACE

 

Dalším důležitým článkem je právě toto téma. Ačkoli to bude krátký článek, je velmi důležité se i tomuto tématu věnovat. Má to totiž ohromný vliv na celkovou práci se psem.

Pokud s klientem řešíme problémového psa, vždy se jedná o stejný okamžik, kdy se posun psa k lepšímu zastavil. A tím okamžikem je to, kdy pes dostal nálepku.

ON JE DOMINANTNÍ !

ON JE AGRESIVNÍ !

ON SE BOJÍ !

ON JE TVRDOHLAVÝ !

Pro psa tohle není důležitý okamžik, ale pro majitele psa je zcela zásadní. Pes dostal nálepku a člověk svým způsobem započal svou rezignaci, protože pes je prostě takový a makový. A přes to nejede vlak. Získal odůvodnění problému a problém se tak klientovi zdá mnohem hůře řešitelný. Možná i neřešitelný.

V určitém pohledu jsme jako lidé k tomu vedeni vlivem společnosti. Občas už jako děti dostaneme určitou nálepku, která v nás ve většině případu demotivuje k další snaze - někdo jí pojmenoval a my jí vzali jako fakt.. Situace je v našem podvědomí vyřešena někým jiným a pro nás je to ukončené. 

JSI HLOUPÁ ! - NEPŮJDEŠ NA VEJŠKU !

JSI TLUSTÁ - Z TEBE MODELKA NEBUDE!

JSI POMALÁ - NA ZÁVODY NIKDY NEPŮJDEŠ!

 

Je důležité vědět, že každý pes má své limity, ale mnohem více limitů máme my sami ve své hlavě. Proto je důležité, nedávat psům nálepky, ale pracovat s chováním, které chceme změnit bez toho, abychom to vlastně už vzdali. Psychická připravenost a odhodlání majitele je to, co může při nápravě problémů udělat zázraky. Pes je tam víceméně druhořadý. Stejně tak, jako práce instruktora ve výcviku psů není tolik o psech, ale o práci s lidmi tak vaše postupy a zlepšování vašich psů není tak moc o psovi, jako o vás.

Člověk si zvykl jít tou nesnadnější cestou a pokud něco nejde, naučil se najít důvod selhání, aniž by se aktivně snažil vytouženého cíle dosáhnout. Člověk si zvykl, mít vše hned, ale práce se psem není krátkodobá záležitost.