Jdi na obsah Jdi na menu

Chameleon

20. 11. 2010

 

 

 

Chameleon jemenský

Chameleon je plaz velmi vzláštní a zajímavé zviřátko.

Ze začátku bych Vás upozornila na to že se živí převážně hmyzem(saranče,kobylky,cvrčci atd.)

 

Bydlí v teráriu, se žárovkou(kvůli teplu)a potřebuje rostliny aby mohl pít(rozprašovačem nastřikejte čistou vodu na listy).Je ale jedno jestli jsou rostliny živé nebo umělé.

Chameleon v přírodě olizuje kapky rosy z listů. Mláďata pijí každodenně, dospělí jednici dvakráttřikrát týdně. V zajetí lze nechat na listy kapat vodu, manuálně rosit, pořídit automatické rosiče či vyrobit vodopádek. V krajním případě se napije i z misky (dostatečně mělké, neboť se může snadno utopit). Vodu používáme zásadně odstátou!

Pamatujte na to, že chameleon není klasický domácí mazlíček jako pes nebo kočka, proto je třeba s ním zacházet opatrně. Pokud s ním chcete být více v kontaktu, musíte ho na to odmalička pravidelně připravovat. Čím méně jste s ním v blízkém kontaktu, tím lépe pro něj. Chameleon se nerad nechá vzít do ruky. Je lepší ho přelstít a na ruku ho nalákat - třeba potravou. Sám občas pocítí touhu dostat se z terária ven (škrábe na stěny a snaží se podhrabat v rozích). Je dobré mít v místnosti nějaký vzrostlejší exemplář např. ibišku, kam ho můžete nechat přelézt. Ideální je, když tak může být na opravdovém sluníčku - pozor ale na přehřátí, vždy musí mít možnost schovat se ve stínu.

!Výběr jedince:

Nežli si chameleona pořídíme, je nejlepší si přečíst a nastudovat o chovu co nejvíce poznatků a zkušeností jiných chovatelů, i když je fakt, že každý chovatel má jiné zkušenosti a preferuje jiné způsoby chovu. Když chameleona vybíráme, měli bychom vybírat jedince něco mezi dvěma až čtyřmi měsíci stáří. U takto starých jedinců víme, že byli-li v dosavadním chovu v něčem zanedbáni jsme schopni tyto chyby napravit. Nedoporučuji zasílání jedinců poštou nebo jiným způsobem, nýbrž osobní převzetí. Při takovémto způsobu koupě si můžete sami chameleona vybrat. Pokud je to možné nevybíráme z jedné snůšky chameleony nejslabší ani nejsilnější. Také můžeme s chovatelem probrat, jaké vitamíny podával, prohlédnout matku i otce. Zvíře není stresováno přepravou v drncajícím vlaku v chladu dva tři dny bez vody.

 PardalýJemenský