Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak se stát sokolníkem

21. 11. 2010

Nejprve strohá fakta:
 

1. Na oficiálních stránkách Klubu sokolníků při ČMMJ www.sokolnictvi.net si v odkazu Sokolnická střediska najděte středisko Vám nejbližší a kontaktujte jeho vedoucího. Ten Vás seznámí se základní problematikou a přidělí zkušeného kolegu, který Vás bude provázet 12 měsíční praxí, při níž získáte velké množství vědomostí nejen o chovu dravců, zúčastníte se lovů s dravci a dalších činností.

Klub sokolníků je prozatím jedinou sokolnickou organizací, která má oprávnění pořádat Sokolnickou zkoušku

 

2. Kontaktujte některé z mysliveckých sdružení v místě bydliště, popř. Okresní myslivecký spolek, kde Vám poradí, a domluvte si roční praxi, tentokrát v oblasti myslivosti. Zde poznáte detailně myslivecká odvětví od lovu, přes chov zvěře až po kynologii či lovecké střelectví.

 

3. Pokud úspěšně projdete oběma praxemi, můžete požádat o připuštění ke zkouškám. Nejprve Vás budou čekat zkoušky myslivecké, tedy k získání prvního loveckého lístku, a následně zkouška sokolnická. Ač nutnost poznat detailně i mysliveckou činnost může leckoho odradit, věřte, že je nutná. Sokolnictví je jen odvětvím myslivosti, bez ohledu na to, zda s dravcem plánujete lovit či nikoliv. Navíc většina znalostí k mysliveckým zkouškám je potřebná i k těm sokolnickým.

 

4. Pokud jste uspěli, můžete již samostatně chovat a cvičit dravce. Aby jste však mohli s dravci lovit, musíte splnit ještě další podmínky a to je členství v myslivecké a sokolnické organizaci. Mysliveckou organizací je pro tento účel uznána pouze Českomoravská myslivecká jednota, sokolnickou organizací je Klub sokolníků. 

 

A nyní praxe:

 

    Výše popsaným postupem si skutečně musí projít každý, kdo chce dravce chovat, cvičit a lovit s nimi. Klub sokolníků při ČMMJ je v současnosti jedinou sokolnickou organizací, která pořádá sokolnickou zkoušku.

    Aby dravec mohl být Krajským úřadem uznán jako lovecký, musí jeho majitel mít lovecký lístek, složenu sokolnickou zkoušku a být členem sokolnické organizace. Pokud zkoušku složenu nemá, nesmí s dravcem lovit. Pakliže by s dravcem lovil (a to i když dravec odletí lovit proti vůli svého majitele), je považován za pytláka s adekvátním trestem (včetně odebrání dravce, zákazu chovu, peněžitého trestu či trestu odnětí svobody).

     Z tohoto vyplývá, že dravce může chovat i osoba bez sokolnických zkoušek a mladší 18 let (dle zákona na ochranu zvířat proti týrání však starší 15 let!), ale nesmí s ním lovit. Protože takováto osoba nebude mít lovecký lístek a ani nebude členem mysliveckého sdružení, nedostane ani povolení k výcviku dravce a vstupu s ním do honitby (tedy ani na pole, do lesa, zkrátka nikam). To by znamenalo omezený pohyb dravce a to již opět naráží na další zákonné předpisy na ochranu zvířat. 

      Není tedy řešením vyhýbat se sokolnickým a mysliveckým zkouškám. Řešením je se do této problematiky okamžitě vrhnout a studovat.

     Pro studenty některých středních lesnických škol jsou připraveny v rámci mimoškolní činnosti SOKOLNICKÉ KROUŽKY, kde se vše potřebné naučí a v některých mohou pod dozorem pedagoga - sokolníka cvičit i své prvního vlastního dravce (pedagog za ně ručí). Tyto kroužky mají na Střední lesnické škole ve Šluknově, Trutnově a Písku.

     Ostatní mladí zájemci budou muset kontaktovat dle výše uvedených bodů vedoucího sokolnického střediska ve svém okolí. Bohužel si nám každou chvíli stěžují zájemci, že střediskář v jejich místě neodpovídá na oficiálních kontaktních adresách. S tím mi nic neuděláme a je jen na Klubu sokolníků, jak s tím naloží.

     Pokud nemáte možnost se zkontaktovat se zkušeným sokolníkem v okolí, střediskářem ve Vaší oblasti, se sokolnickým kroužek na lesnických školách, je zde ještě možnost letních praxí, vhodných zejména pro studenty. Do velkých odchoven dravců Vás samozřejmě nikdo nepustí, ale praxe se dá získat zejména u sokolníků, jenž provádějí ukázky sokolnictví na hradech a zámcích. Dnes se dá takováto praxe zařídit u sdružení Falker (www.falker.cz) na památkách v jižních Čechách nebo třeba u Milana Zaleše v Zoo Plzeň. Důležité je, aby tito ukázkáři prováděli i letové ukázky, a měli pokud možno i desítky dravců. Praxe u člověka, který má 5 dravců jen umístěných před vchodem do hradu a nepouští je, se nic nenaučíte (typický špatný příklad je Pražský hrad)