Jdi na obsah Jdi na menu

Štědrý den

7. 12. 2010

Štedrý den, který připadá na 24.prosince, je posledním dnem přípravy na vánoční svátky.  Den nebo dva dny před štědrým dnem se zdobí stromeček a dělá se vánoční výzdoba. Den před štědrým dnem se peče vánočka. Na štědrý den se na snídani jí vánočka s máslem a kakao. Na oběd se jí jen bezmasé jídlo což je hrachová nebo čočková polévka. Jinak je tradicí držet na štědrý den půst, to je proto abychom viděli zlaté prasátko. Na štědrovečerní večeři se jí rybí nebo hrachová polévka, bramborový salát a kapr nebo jiný druh ryby. V podvečer štědrého dnu se celá rodina obleče do svátečního a usedne ke stolu. Pod talíř se davájí peníze nebo rybí šupiny, aby se lidí držely po celý rok peníze. Během večeře může jen jeden vstát od stolu, ostatní musí zůstat sedět. Na stůl se chystá jeden talíř navíc pro případ, že by přišel nějaký host. Po večeři lidé dělají své tradice, u káždého to je jiné. Pak se celá rodina sejde u stromešku a rozbalují dárky, které jim donesl Ježíšek.

3.jpg