Jdi na obsah Jdi na menu
 


FRETKU Z ÚTULKU???

amik.jpg3.6. Dovolte mi malé zamyšlení nad tím, zda je lepší fretka od miminka (přímo od chovatele, ze zverimexu atd) či z útulku.. Třeba toto pomůže těm, kteří si tohoto úžasného mazlíčka a budoucího člena rodiny chtějí pořídit a váhají..

Spousta lidí má za to, že nového zvířecího člena rodiny je lepší si pořídit od miminka a vychovat si ho podle svého... Na tom zcela jistě něco bude.. a když budu brát v úvahu nejvíce chovaná zvířátka v rodinách, zcela jistě to i platí - o pejscích, kočičkách, králíčcích, morčátkách, křeccích... když se prostě jedná o zvířátka, která jsou na výchovu poměrně pohodová.. Trošku problémy bývají někdy s výchovou pejska, ale to je jiná kapitola.. základem je, že jmenovaná zvířátka se dají vychovat a podřídí se chodu domácnosti a jejich členů poměrně bez problémů... pejsek dělá vše, co na očích majitele vidí a dá se poměrně snadno "ovládat" pamlsky, odměnou, chávlou atd.. Nic z toho však neplatí o fretce.. vychovat fretku není zase tak jednoduché.. neříkám, že nemožné, a že začátečník chovatel nemůže fretčí mimino vychovat.. samozřejmě že může (já jsem toho příkladem), ale ... potřebuje nastudovat materiály, potřebuje rady zkušených chovatelů (které já jsem měla).. mít první fretku, nevědět nic a vychovávat ji metodou "zkoušky a omylu"  - nemusí vždy dobře dopadnout.. Většina lidí pak chce fretku vychovávat jako psa, a to je dost velký problém... Fretka se "zasekne" a už s ní nehnete.. párkrát vás pěkně pokouše, dá vám na vědomí, kdo je tu pánem, vy se jí budete snažit dát najevo, že to není ona, ale vy, a velký konflikt je na světě, a cesta zpět je velmi složitá.. Fretka se musí vychovávat jen láskou, hlazením, vstřícným přístupem a tak.. jasně.. dá se použít i "fretčí" metoda - např. syčení, vytahání za kůži na krku, zavření do klece a tak.. také jsem podobné metody ze začátku svých chovatelských zkušeností používala.. např. na svého Freďouše.. když jsem mu jeho kousnutí oplatila také kousnutím (jemným), akorát se otočil a pěkně mi připravil nos na pearcing.. takže jsem si tehdy řekla.. tudy cesta nevede.. a snažila se najít jinou.. a to.. chodit s ním ven.. nejvíce mohou procházky.. ale.. to už jsem o detailní výchovy fretky, která je již popsaná v jiné kapitole a trochu odbočuji od tématu.. tak se vrátím.. prostě.. vychovat fretčí miminko, bývá někdy složité.. je to jednodušší, pokud má fretečka dobrý základ z původní rodiny, od chovatele, od své matky a tak.. pokud však toto nemá, nastává pro neznalce fretek docela problém.. který se jim nedaří někdy zvládnout.. pak takové fretečky končí v lepším případě (při dostatečné zodpovědnosti majitele) u nás..

a jako nejlepší metoda k výchově se mi osvědčila pouze láska, láska a nic než láska.. pochopení, mazlení, vstřícnost a trpělivost.

p1010010.jpga jak že také může taková nezvládnutá fretka dopadnout? toto je klec Pixlíka, kterého k nám majitelé ani nedali, ale u kterého jedna dobrá duše našla inzerát a vykoupili jsme ho.. nyní už má Pixlík super novou rodinu :-)

Takže.. vzít si fretku z útulku (či nějakou nechtěnou od jiného majitele - ale vychovanou - zdůrazňuji vychovanou - ne odloženou z důvodu nesocializace) - není zase tak špatné (dle mého názoru).. Většina freteček se k nám dostane do původních majitelů, takže víme, jak je fretečka stará, máme informace od majitele o fretečce, takže to není zase tak špatné.. některé fretečky jsou nalezenci, a ty si pochopitelně mohou do dalšího života nést "odkaz" své vlastní ztráty atd.. to pak už hodně záleží na fretečce samotné, na její psycice a tak.. některé mohou být vděčné za nový milující domov, některým trvá déle, než se socializují a nové podmínky života si zvyknou..od nás však odcházejí do nových rodin už jen fretečky v naprostém psychickém (zdravotní je samozřejmostí) pořádku.... takže vychované, socializované, ve většině případů naučené na záchůdek (což je námět na další dlouhé téma), dle svých možností mazlivé a tak.. dalo by se říci jednoduše a prostě - VYCHOVANÉ.. A BEZPROBLÉMOVÉ .. především pro začátečníky.. (i tak fretečky rozdělujeme a začátečníkům dáváte opravdu jen takové, které mohou zvládnout... to je napsané u každé fretečky, když by byla určena jen pro již zkušeného chovatele - což může být u fretečky trochu hůře zvladatelné, ale takové dáváme do adopce opravdu jen velmi vyjímečně).. takže.. když se poposunu k závěru.. vzít si fretku vychovanou a starší (cca 1-3) roky starou, není zase tak špatné :-) máte před sebou cca ještě dalších 7-5 společných let (v průměru), a ty si myslím, stojí na to prožít :-) s fretkou, která je jedinou opravdu chovanou šelmou s vlastní hlavou, paličatostí a velkou důstojností :-) a nezlomitelností :-)

Takže.. kdo ještě fretku neznáte a chcete, neváhejte se na nás obrátit s dotazy atd, rádi pomůžeme radou a pomocí, pochopitelně i když si fretečku nebudete brát od nás :-) - to není podmínka naší pomoci :-)

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Mirka - zverimex nebo útulek?????

naprosto s vámi souhlasím.je opravdu těžké fretku vychovat.taky jsme naprostý začátečníci.mysleli jsme si,že si prostě jen tak koupíme fretčí miminko a bude.ale pak jsme začali číst a hledat články,prostě se trochu zajímat.a ejhle,zjistili jsme,že to není jako se štěňátkem ale je to o dost složitější.proto jsme zvolili cestu,vzít si fretečku z útulku.a jsem moooc ráda,že jsme našli zrovna tenhle.fretečky se odsud dostanou vychované,socializované a s klidem si je můžou vzít i začátečníci jako jsme byli my.teď už máme dvě fretky a nejsou s nimi žádné problémy.holkám- Alče a Lucce touhle cestou moc děkujeme a hluboce se zklámíme za to co dělají a jak freťulkám pomáhají.nikdy nad žádnou frťulí "nezlomí hůl" a trpělivě všechny vychovávají a pomáhají jim.holky jste fajn a jen tak dál! :-)))

Terka - Útulek vs zverimex

Tak s tímto naprosto souhlasím.
My jsme si původně měli brát fretečku odtud z útulku,
ale pak jednoho dne přinesl manžel domů miminko fretečky.
Koupil ji ve zverimexu kde žila ve více než otřesných podmínkách.
V klícce žila na pilinách a k jídlu ji dávali krmení pro papoušky!
Když se manžel zeptal proč ji nedají normální krmení pro fretky,
řekli že je drahé a když bude mít hlad sežere i to pro papoušky.
Tak to manžel nevydržel a Elinku koupil.
První 2dny byla celkem super,ale poté se to začalo zhoršovat.
Kouše neuvěřitelným způsobem(za chvíli to bude na rukavice),
kaká úplně všude jen ne do záchůdku(i když do něj vlézt umí),
na zavolání sice přijde,ale potom hned kouše jako vzteklá.
Pravidelně ji pouštíme,odpoledne běhá venku,
snažíme se mazlit co to jde,ale přijde mi,že je to čím dál horší.
Budeme se snažit samozřejmě dál.
Ale je to těžké.
Přikláním se k tomu,aby pokud někdo s fretečkami začíná,
nekoukal pouze na to jak je to fretčí miminko krásné a miloučké,
ano to sice je,ale vychovat takové divoké mimčo ze zverimexu-
kde se mu vůbec nevěnují,je a vždy bude zatraceně těžké.
Vím,že jsme si na sebe ušili bič,ale nechat jsme ji tam nemohli.
Ale jednoznačně se přikláním k tomu brát si fretečky z útulku.
Jsou vychované a socializované,pro začátečníka ta nejlepší volba.

Alena - Re: Útulek vs zverimex

Ahoj Terko, děkujeme moc za příspěvek, jak to vlastně v reálu vypadá.. pochopitelně myslím že víš, že kdykoliv budeš potřebovat, Elinku ti vychováme a vrátíme :-)

Terka - Re: Re: Útulek vs zverimex

Já vím a moc si Vaší nabídky vážím.
Díky za všechno!
Chtěla jsem aby ostatní viděli,že to není jen obyčejný článek,
ale je to realita.Myslím,že málokdo si uvědomuje,když si bere fretčí miminko,že to není koťátko.Freťátka jsou k zulíbání,ale ten kdo s fretkou nemá větší zkušenosti,nemá čas jen na ni(má třeba děti jako já)
nemá šanci ji vychovat.Spousta lidí si řekne vždyť je to miminko
a když si fretku vezmu vezmu od miminka tak jí vychovám nejlépe.
OMYL !!!
Pak končí fretky vypuštěné do přírody,nebo různě po inzerátech...
Ještě,že tu jste Vy holky!

Kamila - Re: Re: Re: Útulek vs zverimex

Tak tak.Přikláním se k tomu i já.Dovezli jsme paní Aleně Teylu,poněvadž chuďátko bylo chované pouze venku bez jakékoliv péče.Ale paní Alena se jí ujala a za ní nám dala naši Ambru.Tvrdohlavá palice je to stejně jako já ale na druhou stranu mi nikdy neublížila a pochybuju že by mě kousla jinak než ve hře a už vůbec ne nějak agresivně,alespoň jsem se stím u ní ještě nesetkala.Každopádně fretky z útulku jsou skutečně vychované a čistotné,jak jen to v rámci mezí u fretky jde.Je pravda, že v zápalu zábavy je Ambra schopná pustit to káko kdekoliv,protože se jí zrovna nechce na záchůdek,když si přece hraje.Ale normálně to nedělá.Jsem ráda,že tento útulek funguje a že děláte takto záslužnou práci.Děkujeme =o)

Kačka - Re: Útulek vs zverimex

Dobrý den,
nemohla jsem neodepsat. Mám také holčičku - pojmenovanou Elinku ( v srpnu jí bude rok). Ze začátku jsem měla stejný problém. Kousala nás všechny jako zběsilá, krve z nás teklo, no hrůza. Už jsme přemýšleli, že to asi nezvládneme. Protože to byla naše první fretička. Pořád jsem přemýšlela, co s tím. Myslím, že mi pomohla jediná věc. Jednou jsem si Elinku vytáhla z klece a zase začala kousat. Na rozdíl od jindy, když jsem se jí snažila odtrhnout a potrestat zavřením. Prostě jsem jí nechala kousat a nekřičela jsem, nereagovala jsem na to. Toto jsem udělala párkrát. No a co teď? Mám jí už rok a od té doby nekouše... Před měsícem jsem jí kastrovala a to z ní udělalo velikého mazlíka:-) zrovna teď je stočená u mě v klíně.

Aďa - Fretčia láska

Ja dopíšem niečo z iného súdka pre tých nerozhodných.Fretky z útulku,alebo najdúsi sú veľmi vďačný za všetku starostlivosť a lásku,ktorú im dáte,nie je nič krajšie ako keď sa vám schúli v náručí a zaspí,lebo sa pri vás cíti v bezpečí.Netvrdím,že sa to nedá od miminka,ale potrebujete na to VEĽMI VEĽA trpezlivosti a lásky,stačí vydržať pubertu,ale vtedy to občas niekto nevydrží a vzdáva to.Mala som freťáka od mimina a viem koľko času a trpezlivosti to chcelo,ale keď ho prešla puberta,bol to najväčší maznáčik a nebol ani kastrovaný.Preto si myslím,že pokiaľ chcete zvieracieho člena rodiny a nikdy ste nemali šelmičku,alebo nemáte dostatok voľného času na výchovu,je fretka z útulku,socializovaná a vychovaná najlepšia voľba:-)

 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 16
Celkem: 2833422
Měsíc: 29968
Den: 1137