Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

VIII. Hry Olympiády dětí a mládeže 2017 - Brno 24. - 29. 6. 2017

zmenseny-1.jpg

     Již 29. dubna 2017 proběhl v Litvínově nominační závod pro VIII. hry LODM 2017 v Brně, ze kterého vzešlo čtyřčlenné reprezentační družstvo dívek za Ústecký kraj. Reprezentantkami tohoto družstva se stala litvínovská děvčata Agáta Strýhalová, Denisa Chaloupková a Uršula Hocelíková a ústecká Clarissa Čondlová. Tato děvčata se svým trenérem Sergejem Kargalcevem odcestovala ve dnech 24. - 29. 6. 2017 do Brna, aby se zde zúčastnila závodu družstev a víceboje jednotlivkyň v konkurenci 14 krajů ČR. Děvčata Agáta Strýhalová a Denisa Chaloupková se ve víceboji jednotlivkyň probojovala také do finále na jednotlivých nářadích, a to: Agáta Strýhalová - na bradlech, kladině a prostných a Denisa Chaloupková - na prostných.

     Společně s trenérem dívčího družstva odcestovalo do Brna také družstvo sportovních gymnastů s trenérem Stanislavem Petráčkem, který je zároveň osobním trenérem ústecké Clarissy Čondlové. Nezávisle na oficiální sportovní výpravě našich gymnastek a gymnastů odjel do Brna také doprovod Ústeckého týmu - Zdeněk a Jitka Strýhalovi.

​ZÁKLADNÍ KONCEPT ODM, ANEB SPOLEČNĚ, NE VEDLE SEBE!

​     Letošní VIII. hry Letní Olympiády dětí a mládeže pořádal Jihomoravský kraj a společnost GALANT BRNO a hlavní nosnou myšlenkou těchto her bylo motto: "Společně, ne vedle sebe!"

​     LODM se zúčastnilo přibližně 4500 sportovců a další tisíce trenérů a dobrovolníků, kteří pomáhali s organizací. Společně bydleli v olympijské vesnici, společně se stravovali, bavili, fandili, zkrátka byli "spolu".

​     Olympijskou vesnicí byly budovy VUT v Brně, které zajistily ubytování v docházkové vzdálenosti do všech sportovišť, vzdálenější cíle spojovaly pravidelné a bezplatné linky MHD, které byly pro účastníky ODM zdarma. Olympijským domem se stala moderní budova Podnikatelské fakulty VUT v Brně na ulici Kolejní přímo v areálu Olympijské vesnice. Zde se každý večer odehrávaly medailové ceremoniály a večerní zábavní program, ale také toto místo sloužilo k pravidelnému setkávání mladých sportovců všech odvětví.

     Účastníky ODM čekalo spoustu výhod v podobě bezplatných vstupů do muzeí, VIDA parku, ZOO apod., volný vstup jim zajišťovala akreditační karta, kterou obdržel každý registrovaný účastník ODM před odjezdem na olympiádu.

     ​Deník Olympiády dětí a mládeže pohledem nadšených rodičů:

​1. den - sobota 24. června:

​     Tříčlenné družstvo litvínovských gymnastek s trenérem Sergejem jsem dopravila v 5, 30 hodin autem k zimnímu stadionu v Ústí n. Labem, aby odtud společně s dalšími sportovci Ústeckého kraje odfrčeli dálkovými autobusy do Brna. Čtvrtá členka našeho týmu Clarissa dorazila s trenérem Stanislavem Petráčkem vzápětí a v 6,15 hod. jsme si už zvesela zamávali na pozdrav.

     Do Brna odjelo za Ústecký kraj celkem pět autobusů plných sportovců a jejich trenérů a my se Zdeňkem jsme se už těšili na noční jízdu autem za nimi. Předtím jsem ale doma zhlédla on-line přenos slavnostního zahájení ODM, které se konalo od 17, 30 hod. v pavilonu F brněnského výstaviště a veřejnosti nebylo přístupné. Bylo to tak krásné, velkolepé a dojemné, že jsem celý přenos proplakala - jak jinak :) Naše družstvo se ho zúčastnilo z výkonnostních důvodů "jen" z tribuny, následující den totiž děvčata čekal stěžejní závod družstev, a tak byly ušetřeny několikahodinového a náročného postávání a plnění úkonů potřebných pro zajištění potřebného programu ceremoniálu přímo na ploše. Vychutnaly si tak představení jednotlivých krajů, slavnostní zahajovací řeč, složení slibu, zapálení olympijského ohně i slavnostní program v klidu svého pohodlného zázemí a přitom pěkně zblízka.

​     Před slavnostním zahájením se sportovci už stihli naobědvat a také ubytovat v olympijské vesnici v ulici Kolejní 2, takže po večerním programu se už vraceli do klidu svých hezkých pokojů.

​     Na dobrodružnou cestu "na blind" do víru rušné olympiády, bez zajištěného ubytování i jakékoliv ucelené představy o dění dalších pěti dní, ale natěšení a veselí jsme ve 2,15 hod. vyrazili na cestu i my se Zdeňkem...

2. den - neděle 25. června:

     ...V půl 7 ráno jsme zaparkovali přímo před tělocvičnou TJ Sokol Brno, ustlali jsme našeho kombíka do podoby standartního dvoulůžka a sladce dospali uplynulou noc. Vzbudilo nás slunce a typický červnový pařák, který dokonale podpořil pocit, že jsme na takové "závodní" dovolené.

     To už se ale naši sportovci chystali na první cestu do tělocvičny, kde jsme se šťastně shledali chvíli před polednem. Po pohodové, volné rozcvičce v téměř prázdné tréninkové tělocvičně jsem jako jediná žena naší výpravy závodnice patřičně učesala a pak už je čekalo organizované rozcvičení našeho 1. sledu. Děvčata se zdála ve formě a dobré náladě. Na nástupu jsme si definitivně potvrdili postavení našeho týmu - děvčata byla nejen suverénně nejmladším družstvem, ale samozřejmě také nejmenším co do vzrůstu ze všech družstev 14 krajů ČR. O to větším překvapením však později bylo, když jsme se nenechali vůbec zahanbit a po  1. sledu zaujali pozici vedoucího družstva. Radostí jsme se ale nenechali "opít", dobře jsme věděli, že v 2. sledu nastoupí nejsilnější týmy v čele s juniorkami A - děvčaty až o 4 roky staršími.

     Děvčata zazávodila nadmíru skvěle. Rezervy jsme samozřejmě měli, nevyhnuly se nám ani nešťastné pády či úplně smolný, "uklouznutý" přeskok za 0 bodů s nemožností druhého skoku, ale i přesto se družstvo umístilo na předem zcela neočekávaném 4. místě! Juchů! Radost a nadšení nás všech neznalo mezí. Povedené kladiny i ostatní přeskoky a vysoko ohodnocená prostná zajistilo našemu družstvu unikátní počet bodů, kterými jsme předčili dalších deset krajských družstev. Veliký úspěch zaznamenala Agáta svým umístěním na 6. místě ve víceboji jednotlivkyň ze všech 53 závodnic ODM. Svými výkony vybojovala také účast ve finále na třech nářadích - na bradlech (postup z 8. místa), kladině (z 5. místa) a prostných (z 6. místa). Účast ve finále na prostných získala také naše Denisa (postup z 8. místa).    Do finálového závodu se dostalo vždy 8 nejlepších závodnic, avšak nejvíce dvě z jednoho kraje. Večer jsme tudíž věděli, že olympijský závod pro nás ještě zdaleka nekončí...

     Zatímco sportovní výprava odjela na večeři, my jsme si našli opravdu nádherný spací místo kousek nad olympijskou vesnicí. Večerní dění ve vesnici jsme méně viděli, o to více však slyšeli, z druhé strany nám dávaly dobrou noc lišky z luk a strání Králových polí, za lesem zapadalo slunce a Brno jsme měli jako dlani. Co víc si přát, první nádherný a fakt úspěšný den olympiády byl za námi...

3. den - pondělí 26. června:

     Dnešní den jsme měli naplánovaný již skoro dva měsíce dopředu. Důvod? Brno je nám po celá léta pouze jedním z nejčastějších útočišť důležitých závodů, přitom jeho okolí je hříšně krásné a vyznačuje se mnoha opravdu výjimečnými a všeobecně známými místy, která shodou okolností nikdo z nás ještě nikdy nenavštívil. Jedním z nich je propast Macocha v srdci Moravského krasu, kam zejména v letním období proudí davy zážitků a krás chtivých turistů ze všech koutů planety. Z průvodce jsme si již doma vyčetli, že vstupenky do nejkrásnějších Punkevních jeskyní je třeba objednat nejlépe několik týdnů dopředu. Učinili jsme tak, a do Moravského krasu odjeli v klidu a bez zbytečného strachu, že se do jeskyně nedostaneme. Cestování, pravda, nebylo zcela standardně snadné, nicméně všechno jelo "na pohodu" a žádné překážky nás od výletního relaxu v přírodě nemohly odradit, natož nás rozhodit. - Sedm účastníků zájezdu a jedno pětimístné auto? Žádný problém - Vzdálenost 33 km z Brna na Macochu, z Macochy do Brna a ještě jednou z Brna na Macochu a celá parta byla zase pohromadě :)

     Na parkovišti u chaty "Macocha" panoval pondělní klid, počasí bylo přímo báječně výletní, malá sváča na posilněnou a první fascinující pohled z horního můstku do propastných hlubin Macochy. 138, 5 m pod námi a tradiční pověst o maceše dávaly prostor pro vlastní tiché myšlenky, kterým se slov nedostávalo.

     Protože času i energie bylo nazbyt, vydali jsme se na průzkum dolního můstku propasti. Odtud se nám naskytl opravdu krásný pohled nejen zpět na horní můstek, ale také na modré jezírko na dně a na jeden ze vstupů do útrob jeskyní uvnitř skalního masivu. Když jsme vystoupali zpět k hornímu můstku, byl akorát čas nastoupit na několik metrů vzdálenou lanovku, která nás dopravila téměř ke vchodu do Punkevních jeskyní. Ty byly opravdu překrásné. Tajemné chodby, vlhká zákoutí i rozlehlé dómy střídaly impozantní a fascinující přírodní scenérie,  podzemní zatopené prostory a zrcadlová jezírka, malé i obrovské stalagmity, stalaktity a stalagnáty pojmenované podle tvarů, jímž se podobají, dvacetiminutová plavba lodí u stropu zatopené jeskyně se zastávkou v nádherném Masarykově dómu - to vše nás čekalo během hodinové prohlídky, která stála opravdu za to.

     Po vyplutí z jeskyní nás lanovka opět dopravila k výchozímu bodu našeho výletu a poté už jsme si jen zopakovali naši dopolední "kyvadlovku" tam - zpět - tam" :) Výlet se povedl opravdu náramně!

4. den - úterý 27. června:

    Čtvrtý den olympiády nás probudilo stejně palčivé horko jako v předchozích dnech, ale dobrá nálada ani sportovní energie nás neopouštěla. Dnes nás čekalo důležité finále Agátky a Denisky, na které je přijel podpořit samozřejmě i zbytek týmu. Důležité česání, příprava a rozcvičení a finále bylo tu.

     Holky bojovaly opravdu skvěle. S vervou a statečně. Nervozita se jim samozřejmě úplně nevyhnula, ale trenérská podpora v útrobách tělocvičny plné těch nejvýkonnějších gymnastek ČR: "Nekoukejte na ně jako zajíci na škrtiče" :) zabrala a děvčata prokázala schopnost koncentrace a cílevědomého pohlídání si jednotlivých prvků v sestavách. Obě se umístila na lepších postech, než z kterých do finále nastoupila. Agáta na bradlech vybojovala čestné 7. místo, na kladině jí o pouhou desetinu utekla bronzová medaile a na prostných vybojovala krásné 5. místo, hned za ní na 6. místě se umístila Denisa s opravdu povedenou sestavou.

     Děvčata s trenéry večer pravidelně navštěvovala bohatý program olympijského parku, kterého jsme se příležitostně účastnili i my se Zdeňkem. Zatímco si děvčata vychutnávala mladého a nadějného kytaristu "Mila", my se Zdeňkem jsme dnešní večer využili k procházce starým centrem Brna a k návštěvě jeho tradičních turistických cílů. Trocha romantického nočního bezcílného bloumání bez spěchu a starostí byla pak tím pravým a nejlepším způsobem, jak slastně upadnout do šťastného a odevzdaného spánku v našem přírodním domově na samotě u lesa.

5. den - středa 28. června:

​     Středeční volné dopoledne naše výprava využila k návštěvě jiného než gymnastického sportoviště - navštívila atletický stadion. Naše rodičovská dvojice oproti tomu tak trochu podlehla velkoměstskému víru nákupního centra, dopřála si vynikající kávu Pellini Top v zahradní restauraci místo klasické kávy "To Go" z místního automatu a těšila se na popolední naplánovaný výlet lodí po brněnské přehradě.

     Naše "tábory" se spojily v přístavišti Bystrc u velké bílé kotvy, odkud zanedlouho vyplouvala výletní loď do "Rokle" - krásného zákoutí přehrady s písčitou pláží a bufíkem. Holky i my se Zdeňkem jsme dusivé parno využili ke krásnému osvěžení v příjemné vodě, zbývající čas do vyplutí lodi na zpáteční cestu jsme vyplnili drobným občerstvením a pak už se jen kochali krásami přehrady a jejího okolí.

     Večer patřil závěrečnému programu v olympijské vesnici. Proběhlo zde kromě každodenního tradičního medailového ceremoniálu slavnostní zakončení olympiády, olympijský oheň byl zhašen a dva tisíce nadšených puberťaček si poté zavýskalo nad slavným idolem dívčích srdcí Sebastianem. Koncert byl pěkný. Program olympiády, organizace, závody, výlety, nálada, všední chvíle i celková atmosféra byli také pěkné. vlastně přímo fantastické!

     Rozloučili jsme se s naším sportovním týmem uprostřed vřavy a veselí olympijského parku a já se raději neohlížela, abych ještě zamávala. Proč? Protože jsem jednoduše příliš sentimentální matka ... a nebo jsem jen podlehla přirozeným emocím, které s sebou konec něčeho hezkého vždy chtě nechtě přináší? Nevím. Prodírali jsme se davem juchajících teenegerů pryč, zpátky na cestu domů. Myslela jsem na všechny zážitky. Myslela jsem na radost, kterou jsme společně prožívali - tady, i na všech uplynulých závodech. Proběhla mi hlavou náhlá a silná vzpomínka na celou letošní gymnastickou sezónu, na dny plné napětí, pěstí držení, očekávání... Na dlouhou cestu  píle a dřiny, která je poseta kamením, občasnými nezdary, haldou překážek a nejistou budoucností, a  kterou jsme pro letošek  završili tady - na Olympiádě dětí a mládeže. Prožívala jsem pocity štěstí i nostalgie, radosti i úlevy, které mi draly slzy do tváře. Jsem šťastná, že jsem vždy mohla být součástí...

6. den - 29. června:

​     Sotva dospávám uplynulou cestovní noc z Brna do Litvínova, už zvoní telefon. Hurá, trenér Sergej informuje, že výprava s autobusem č. 5 právě vjíždí do Prahy. Sedám do auťáku a jedu pro ně do Ústí. Když přijedou, mám radost, jako bych je týden neviděla :) Cestou se stavujeme v tělocvičně, kde právě probíhá trénink našeho klubu. Sdělujeme první dojmy, vyprávíme narychlo důležité zážitky a pak už se, vyčerpaní a unavení, fakticky těšíme domů. Domlouváme zítřejší poslední trénink a potom - světe div se! - jsou tady třítýdenní gymnastické prázdniny!

 

 

Kompletní výsledky družstev a víceboje dívek:

http://www.gymfed.cz/akce/000/701/LODM_17_divky.pdf

Výsledky kvalifikace na nářadí:

http://www.gymfed.cz/akce/000/701/Q_divky_LODM_17.pdf

Výsledky FINÁLE:

Bradla:

http://odm.olympic.cz/tisk/vysledky-zavodu/493

Kladina:

http://odm.olympic.cz/tisk/vysledky-zavodu/494

Prostná: (zde chyba, na 6. místě je naše Denisa Chaloupková)

http://odm.olympic.cz/tisk/vysledky-zavodu/488

FOTOGALERIE:

http://stryhaj.rajce.idnes.cz/Olympiada_deti_a_mladeze_2017_v_Brne_-_24._-_29._6._2017/

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář