Jdi na obsah Jdi na menu

Chystáme se na sraz

29. 8. 2012

Chystáme se na sraz

Co je to vlastně “sraz ruských a asijských plemen”? Zajímáte se o tuto akci a nevíte přesně, co si pod tímto pojmem představit? Tak tedy:
Sraz ruských a asijských plemen (dále jen sraz) je setkání majitelů psů plemen Kavkazský ovčák, Moskevský strážní pes a Středoasijský ovčák na soutěžích povahy. Nejedná se o výstavu, kde se posuzuje zejména exteriér, ale o soutěže pracovních dovedností a mohou se jich zúčastnit i psi bez průkazu původu.
Přihlášení psi jsou rozděleni do kategorií nikoli podle plemene, ale podle věku a pohlaví.
Psi a feny tak soutěží v těchto kategoriích:

1) štěňata ( 3-12.měsíců)
2) dorost (12-24.měsíců)
3) dospělý (2-6.let)
4) veterán (nad 7.let)
5) a speciální kategorie pouze pro dospělé jedince nad 2 roky “nejlepší kousáč do ringového obleku”

Psy posuzuje porota v reakcích na nápřah rukou, hluk, zdolání překážky, útok pomocí objemných předmětů (krabice, zahradní kolečko) a u dospělých nad dva roky pak také podle razance zákusu. Vyvolávající podněty při soutěžích jsou obměňovány, aby byla soutěž zajímavá i divácky a majitel psa měl možnost vyzkoušet reakci psa při různých situacích.

Pokud uvažujete o tom, že byste rádi takový sraz navštívili, a my vám to vřele doporučujeme, prosím přečtěte si pozorně následující řádky.

Na srazy jezdí větší množství lidí a psů. Proto je třeba důsledně dbát na bezpečnost. Každý účastník srazu ručí za svého psa(psy). Pes se nesmí v místě konání srazu pohybovat bez vodítka. Kousaví psi musí být opatřeni náhubkem.
Na soutěže se pak, na pokyn rozhodčího, dostavuje psovod se psem do zkušebního kruhu.
Pes starší 6.měsíců MUSÍ mít na sobě zelený tkaný obojek (naleznete například zde) a druhý jistící obojek (kovový, stahovací). Psovod pak přivádí psa do kruhu ne na vodítku, ale na laně délky alespoň 3m jištěném šroubovací karabinou (možno zapůjčit a většinou i zakoupit na místě, ale zcela určitě jej využijete i na procházkách a tak není problém koupit lano i s karabinou v prodejnách typu "HUDY sport"). Lano má pak psovod jištěné úvazem okolo sebe.
Není možné vpustit do soutěže nikoho, kdo nebude mít takto jištěného psa z důvodu bezpečnosti pro samotného psa a jeho pána, ale také z důvodu bezpečnosti diváků, figurantů a ostatních účastníků srazu!

A na závěr jen malé upozornění: vždy jste povinni mít u sebe platný očkovací průkaz svého psa.

Těšíme se s Vámi na shledání
vedení KOSD