PERNÍČKY
Chystáte se péct perníčky? A co si upéct s dětmi vánoční zoologickou zahradu? K vykrajování úplně stačí hrnek nebo sklenička a vaše fantazie. Zdobit můžete nejen bílkovou polevou, ale i rozehřátou čokoládou, ať se vede!
mouka pšeničná hladká
2 hrnky
Recept je jednoduchý v tom, že měříte na hrnečky
mouka pšeničná hladká
2 hrnky
Co budete potřebovat:
- hl. mouku 2 hrnky
- heru 3 lžíce
- med 2 lžíce
- vejce celé1 ks
- žloutky 2ks
- kypřící prášek
- 1/2 prášku do perníku
- cukr moučka 3/4 hrnku
kypřící prášek do perníku 1/2 balení koření do perníku 1/2 lžička vejce slepičí syrové (pouze žloutek) 1 ks
na pomazánímouka pšeničná hladká
na vál1 hrst cukr moučkový 3/4 hrnku
na polevuvejce slepičí syrové (pouze bílek) 1 ks
na polevu
kypřící prášek do perníku | 1/2 balení |
---|---|
koření do perníku | 1/2 lžička |
vejce slepičí syrové (pouze žloutek) | 1 ks na pomazání |
mouka pšeničná hladká
na vál |
1 hrst |
cukr moučkový | 3/4 hrnku na polevu |
vejce slepičí syrové (pouze bílek) | 1 ks na polevu |
Postup:
-
Ve vodní lázni rozpustíme máslo, med a vmícháme vejce a žloutky. Zchladlou hmotu přidáme k mouce s kypřicím práškem a perníkovým kořením. Rukama uhněteme a důkladně propracujeme hladké, velmi tuhé těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme přes noc rozležet v chladu.
-
Těsto rozválíme na lehce pomoučeném válu na plát silný 4 mm. Vykrájíme z něho tvary, rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C 10–12 minut. Po upečení je ještě horké potřeme rozšlehaným žloutkem, aby se pěkně leskly.
-
Do většího hrnku vlijeme bílek a po částech do něj zapracujeme dvakrát prosátý moučkový cukr. Vznikne tuhá poleva, kterou naplníme zdobicí sáček a nanášíme ji na vychladlé perníčky.
Rady a tipy: Těsto zpracovávejte po částech, pak je spojte. Je totiž velmi tuhé a celou dávku najednou se vám nepodaří dobře propracovat. Pokud to nejde ani po částech, přidejte trochu másla. Nikdy nepřidávejte mléko nebo vodu – perníčky pak ztvrdnou! Na potření po upečení zašlehejte do žloutku lžičku prosátého kakaa, perníčky budou tmavé a krásně na nich vynikne kontrastní bílé zdobení.
Pozor: necháme těsto 2h odležet než ho zpracujeme.
Nechte si chutnat