Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ženy

2. 12. 2010

  

Výkonný výbor České basketbalové federace dnes schválil ve funkci trenéra ženské basketbalové reprezentace Lubora Blažka. Šestapadesátiletý kouč letošních vicemistryň světa tak povede český výběr další dva roky.

 

Lubor Blažek přebíral ženskou reprezentaci loni na podzim, na domácí MS měl tak minimální možnost přípravy, přesto s týmem kolem Horákové s Vítečkovou zaznamenal historický úspěch českého ženského basketbalu. Podle původní dohody měl přitom p

o světovém šampionátu v roli reprezentačního kouče skončit.

„Říkal jsem, že po mistrovství končit budu. Je ale fakt, že ta laťka se nasadila poměrně hodně vysoko, a když jsem o tom přemýšlel, tak se mi zdá, že by bylo zodpovědné pokračovat dál,“ naráží Blažek na skutečnost, že pokud by v čele reprezentace stanul nyní jiný trenér, mohlo by to urychlit odchod některých současných opor.

Zároveň by pro zcela nového kouče nebylo jistě lehké přijít k týmu s vizitkou druhá nejlepší reprezentace světa. A tak se Blažek, který zároveň vede basketbalisty USK Praha, rozhodl pokračovat, ačkoliv jak sám říká už loni sklidil doma od manželky za svoji novou reprezentační roli pouze slova kritiky.

„Je pravda, že jsem stejný úspěch jako minule nesklidil. Ta reakce byla doma hodně negativní. Rodina řekla, že si to mám rozmyslet a že rozhodnutí je jen na mně.“

A tak se Blažek může plně soustředit na nadcházející dva vrcholy svého nově dvouletého kormidlování české basketbalové reprezentace.

„Jeho úkolem je dosáhnout dobrého výsledku na mistrovství Evropy v Polsku, které se koná příští rok a kvalifikovat se na olympiádu,“ dodává předseda České basketbalové federace Miroslav Jansta k nadcházejícím Blažkovým cílům.

Ještě důležitější než mediálně viditelných akcí jako jsou evropský šampionát nebo olympijské hry, je pro budoucnost české reprezentace momentálně nezbytná generační obměna kádru. Kariéru letos ukončila Večeřová s Ferančíkovou, spoléhat navíc neustále nejde ani na další stálice v čele s Hanou Horákovou.

„S hráčkami teprve mluvit budu. Člověk si musí v první řadě v hlavě srovnat to, aby tým byl na olympiádu silný a aby byl v dobrém věkovém složení,“ dodává staronový trenér ženské reprezentace Blažek, který se tak bude snažit v nově započatém dvouletém cyklu nejen dosáhnout hmatatelných výsledků, ale také usnadnit co se týká generačně ideálního složení týmu následně pozici svému nástupci.