Jdi na obsah Jdi na menu

Státní svátek Kravíhorské republiky 2011

snimek-015.jpgBylo zamračeno. Z nebe se snášely kapky posledních jarních přeháněk, kterým předcházel hezký liják. Tohle počasí mě a několik dalších kamarádů neodradilo, abychom důstojně oslavili státní svátek Svobodné spolkové republiky Kraví hora. S kloboukem proti dešti jsem vyrazil do sklepů, abych ochutnal kravíhorský poklad - vzorky kravíhorských vín.

Svobodná spolková republika Kraví hora (SSRKH) byla vyhlášena dne 12. listopadu 2000 volbou kravíhorské vlády. Ale návrh na založení recesistické vinařské republiky nebo podobného útvaru za účelem přilákání turistů za vínem do Bořetic se poprvé objevil na výroční schůzi zahrádkářského svazu na konci osmdesátých let. Spolkovou republikou je Kraví hora proto, že areál sklepů má tři části: Zahraničí (sklepy jsou postaveny 2 metry za hranicí katastrálního území Bořetice), Hliníky a Kraví hora, která je největší. Prezident a vláda se ihned po volbách ujali práce kolem vinařství a vinohradnictví. Organizují výjezdy za vinařskými zkušenostmi, protestní akce proti špačkům, žehnání mladému vínu a výstavy vín včetně otevřených sklepů v rámci státního svátku republiky. Od roku 2001 má republika i svou vlajku a znak.

Zaplatil jsem celní poplatek, nafasoval zevrubný plán Kraví hory, pásek na ruku, propisku a skleničku a mohl jsem postupovat sklep od sklepa. Po horní ulici Horní Frejd jsem vyrazil přes sklep kravíhorského ministra financí Leopolda Kalouska, ke sklepu ministra obrany Oty Ševčíka s černo-rybízovým sauvignonem ke sklepu pana Stanislava Petráska, který naše skupinka ohodnotila jako jeden z nejlepších (veltlín, müller, muškát, chardonnay, cabernet moravia, andré – skoro vše nám tu chutnalo v příjemném prostředí sklepa i s malým archivem).

Pak jsme sešli na Vinckovo náměstí s kapličkou a pokračovali na Dolní Frejd. U Surmanů jsme ochutnaly zase sametový zweigeltrebe. Dalším příjemným sklepem byl sklep ministra vnitra a spravedlnosti Jaroslava Procházky. A to už naše kroky vedly k Sídlu vlády SSRKH, kde se koštovalo víno menších vinařů. Zde byl námi oceněn ryzlink rýnský. Doživotní čestný prezident Václav Petrásek měl také otevřený sklep. Uvnitř jsem okoštoval pár jeho vín a navíc jsme si krásně popovídali o víně, vinařství a historii.

To už jsem došel na konec vesnice, prošel celnicí a navštívil vinařství Novák & Jedlička, které má několik vín v salónu vín, oblíbené bylo především rulandské šedé s vyšším zbytkovým cukrem. Což se ženské části naší skupiny velice líbilo.

To už se začalo stmívat, a proto jsme si zašli na večeři do Hotelu Kraví Hora, kde jsem si opravdu dobře zamastil žaludek na večer. Vrátil se zpátky před Sídlo vlády, kde pod pergolou hrál muzikant na housle a lidé kolem, převážně falešně, zpívali. Tak jsem se k nim přidal a večer plynul v příjemném tónu lidových písniček a dobrého bořetického vína.

Letos neproběhl tradiční letecký den, avšak letka byla připravena v neděli, kdy se již vysvitlo slunce a nebe bylo bez mráčků. Tři dvousedadlová letadla nabízela vyhlídkové lety. Což také jeden z naší skupinky vyzkoušel.

Ač to z počátku nevypadalo, byl to velice příjemný víkend. Státní svátek jsem oslavil návštěvou minimálně 15 vinařství, ochutnávkou cca padesátky vín. Tak za rok nashledanou!

 

Náhledy fotografií ze složky Státní svátek Kravíhorské republiky 2011