Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ekonomika

V roce 2005 Kuba dosáhla největšího ekonomického vzestupu od začátku 90. let. Průměrný roční růst HDP je přibližně 11 %, tedy jeden z nejvyšších na světě, a to přes drastickou ekonomickou blokádu.
Od začátku blokády do poloviny roku 2006 embargo způsobilo Kubě škody ve výši 86,108 miliard USD, tedy ročně 1,8 miliard.

Ostrov svobody byl pro Evropu objeven Kryštofem Kolumbem v roce 1492 a od té doby patřil ke španělským koloniím. Boj proti kolonizátorům začal v roce 1868 až do konce 19. století. Od začátku 20. století pak byl ostrov pod vlivem Spojených států amerických. Tato závislost byla zajištěna tzv. Plattovým dodatkem, který také zajišťoval vlastnictví vojenské základny Guantanámo na 99 let. USA vlastnily 75 % orné půdy, 40 % cukrovarů a 90 % služeb.

Po revoluci roku 1958 došlo na ostrově k obrovským změnám. Byla provedena pozemková reforma a došlo k zestátnění průmyslu. Byla neobyčejně rychle odstraněna negramotnost, zavedeno bezplatné vzdělání na všech typech škol a bezplatné zdravotnictví.

Ekonomická situace se neustále zlepšuje. Zvyšují se možnosti stravování, ubytování i jiných služeb, zemi navštěvuje stále více turistů. Vylepšuje se doprava, energetika.

Kuba je zemí, kde není obyvatelstvo ohroženo hladem, což v Latinské Americe rozhodně není samozřejmostí. Neexistuje bezdomovectví ani žebráctví. To není samozřejmost ani v tzv. vyspělých zemích a už vůbec ne v USA. Byla vymýcena nezaměstnanost, která se objevila v roce 1989.

Znárodnění

V roce 1959 byla statkářská půda a půda amerických společností o rozloze přes 13 400 ha vyvlastněna a předána rolníkům. V roce 1963 bylo soukromé vlastnictví půdy omezeno na 2,23 ha. Půda je státní, ve družstvech pracuje 163 000 rolníků. Asi 60 000 hospodaří samostatně.

Byly znárodněny banky.

Ceny nájemného, elektřiny a základních potravin byly zmrazeny.

Došlo k velké výstavbě bytů a tak bydlení je zajištěno pro všechny. Bylo přiděleno celkem 800 000 bytů, ještě v roce 1959 bylo postaveno 10 000 rodinných domků.

93 % obyvatel má zajištěny dodávky pitné vody, 95 % země je elektrifikováno, 85 % vlastní svoje obydlí. Sociálně nejslabší mají slevu na bydlení a elektřinu, vodu pak zadarmo.

Speciální období

Od vítězné revoluce až do roku 1989 byla Kuba podporována socialistickými zeměmi. Neuváženými kroky vedení těchto zemí po majetkových převratech, kdy byla okamžitě ukončena jakákoli ekonomická spolupráce s Kubou, byl Ostrov svobody naráz odříznut od pomoci. Tak pochopitelně došlo k prudkému poklesu kubánského zahraničního obchodu. HDP klesl o 30 %, došlo k rozpadu asi poloviny zemědělských družstev. Došlo tak k silnému poklesu životní úrovně, objevila se nezaměstnanost. Toto období nazýváme Speciální období. Hlavím úkolem pro lid bylo: zachovat kvalitní bezplatné školství a zdravotnictví, právo na práci.

Na Kubě bylo umožněno soukromé podnikání, ovšem státem kontrolované, přičemž vlastník výrobních prostředků nesmí nikoho (kromě rodinných příslušníků) zaměstnávat. Byl zaveden přídělový systém na základní potraviny. V tomto systému je pamatováno na některé skupiny obyvatel, které mají jiné potřeby - například nemocné cukrovkou, děti. Kubánci mohou směňovat svou měnu za konvertibilní CUC, vlastnit americké dolary.