Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ohlédnutí za XV. Všesokolským sletem v Praze

11. 7. 2012

Ve světě snad neexistuje sportovní událost, která by měla delší tradici než sokolský slet. Vždyť i novodobé olympijské hry jsou o čtrnáct let mladší. Letošní slet byl jubilejní – 130. výročí od prvních hromadných skladeb Sokolů.

Vydařil se. Byl nádherný!

Záblatí jsme reprezentovaly ve skladbě žen Česká suita na hudbu Antonína Dvořáka. Tato skladba se zařadila letos mezi nejúspěšnější.

Možná k tomu přispěly zcela zaplněná plocha (cvičilo nás 1728 cvičenek) a také melodická hudba, která vezme za srdce. Diváci v Praze nám aplaudovali ve stoje.

A jaké byly přípravy na slet?

Scházely jsme se v naší sokolovně jednou týdně od října loňského roku (celkem 36 sokolek ze Záblatí, Bohumína a Rychvaldu). Premiéru jsme měly na Župním sletu v Bohumíně 2. června, pak jsme ještě cvičily ve Frýdlantu nad Ostravicí a na krajském sletu v Opavě. Do Prahy jsme už jely dokonale secvičeny.

Na XV. Všesokolském sletu v Praze byly připraveny dva programy - večerní (5. července) a odpolední (6. července). Naše skladba byla zařazena do obou programů, takže jsme si zacvičily dvakrát a užily si to.

Při zahájení večerního programu nad SYNOT TIP ARÉNOU řádila bouřka a na trávník padaly provazce vody. My jsme s údivem a zatajeným dechem sledovaly z tribuny nejstarší Sokoly, kteří zahajovali cvičení svou skladbou Věrné gardy a stáli vzorně v šiku a nedbali nepřízně počasí a usmívali se. Pak nám říkali, že jim padalo štěstí. Když jsme se začaly řadit my - ženy, bylo už po dešti.

V pátek nám počasí přálo a během celého programu se na nás usmívalo sluníčko a krásně modrá obloha. Z tribun nám tleskala také děvčata ze Záblatí Blanka Freitagová, Marie Děrglová, Jindra Poláčková a Dagmar Knýblová.


Minulé Slety se konaly na Strahově, letos padla volba na moderní stadion Eden, který poskytl komfort nejen divákům, ale také nám cvičencům. Skvělá atmosféra a zážitky, na které se nezapomíná. Obzvláště pocit národní hrdosti, který je třeba zejména u mladší generace pěstovat. Cvičily tisíce Sokolů, a to už je nějaká síla.

Je to nádherný pocit a neopakovatelný zážitek stát na značce a být součástí pohybujícího se celku. Musí se to zažít, jinak to asi nelze pochopit.

A jak jsme si užívaly pobyt v Praze ?


Do hlavního města jsme odjely už týden před Sletem.

Byly jsme ubytovány v hotelovém domě na Kačerově na sídlišti Novodvorská. Jediné zklamání nás čekalo při rozdělení do ubytovacích buněk. Sokolové z Nového Jičína nás předběhli, takže jsem byly ,,rozstříleny“ po celé ubytovací budově ve skupinkách, které jsme si samy nevybraly. Některé z nás bydlely ve společné bytové buňce s kmenovými nájemníky ubytovny, což přinášelo plno rozpaků, ale i úsměvné příhody.

Užily jsme si společně spoustu legrace také při secvicích na stadionu ve Vršovicích, které probíhaly každý den a organizace cvičení byla vzorná.

V neděli 1. července jsme se zúčastnily zahájení sletového průvodu, který patří k neodmyslitelné tradici sletů. Procházel po trase Václavské náměstí – Národní třída – Staroměstské náměstí od 10.00 hodin do cca 12.30, ale některé sokolské hudební soubory hrály v pražských ulicích a náměstích i po skončení průvodu. Turisté a obyvatelé Prahy byli fascinováni a spontánně nás zdravili.

Dále některé z nás zhlédly divadelní představení,,Prodaná nevěsta“ v divadle ABC. Tuto první českou komedii tentokrát nastudovali ochotníci z tělocvičné jednoty Sokol Pyšely a Sokol Toušeň jako dárek k 150. výročí Sokola. Úspěch byl obrovský.

Ve středu jsme se zúčastnily večera Sokol Gala v aréně v Holešovicích. Mimo krátkých ukázek z některých hromadných sokolských skladeb dominovalo programu představení mnoha sportů, kterým se v rámci sokolských jednot daří a v řadě případů vychovávají známé reprezentanty (gymnastika, aerobik, sportovní rokenrol, kolová, šerm, volejbal, sumo, apod.). Byly jsme pyšné na to, co všechno se v Sokole dělá.

Během sletových dnů jsme se také zúčastnily koncertu ve Valdštejnské zahradě a zhlédly bohatý program v Tyršově domě, kde vystupovali především zahraniční sokolové. Toulaly jsme se Prahou (Kampa, Petřín, Vyšehrad, Hradčany, Kunratický les, Bílá hora atd.) a užily si cestování metrem a Václavských klobás.


Poslední tóny hromadných skladeb dozněly, brány borců se zavřely a cvičenci se rozjeli do svých domovů. V roce 2018 se sejdeme na značkách, a to na XVI. sletu. Pevně doufám, že se ještě zúčastníme některého z mezisletových cvičení, která se plánují v Liberci, Brně a na Slovensku.

No a my záblatské ženy nebudeme bez sportování, opět se sejdeme v tělocvičně sokolovny na cvičení jógy, rytmiky, zdravotního tělocviku či zumby.

Každá z nás v duši hýčká vzpomínky na slunné sletové dny plné pohybu a přátelství. Nelitujeme námahy a radost, smích a pohodu přeneseme do naší sokolovny.

Velké poděkování míří naší náčelnici, která nás secvičila, sestře Aleně Vaškové.

Vy ostatní příště nepromeškejte příležitost

a zacvičte si s námi !



 

Pavla Skokanová, místostarostka T. J. Sokol Záblatí a cvičenka skladby žen ,,Česká suita“