Jdi na obsah Jdi na menu
 


2014-04-30 Sázení stromů

Tradičnímu pálení čarodějnic předcházelo 30.4. 2014 dopoledne sázení stromů naproti Sokolovny. Pozemek města, který si postupně místní občané a složky působící v Záblatí brigádnicky zvelebují, po zahradnických úpravách dostal dárek v podobě pěti nových stromů. Sázení se neslo v duchu "Záblatí sobě". Pět stromů sadili ti, kdo si pro každý strom vymysleli název.

Strom Mateřínek - okrasnou třešeň zasadily děti z Mateřské školy Na Pískách.

Zá-školáček není žádné nezbedné dítko chodící za školu, ale okrasná višeň, kterou sadili záblatší školáčci.

Okrasnou jabloň Plamínek zasadil kdo jiný než Stanislav Tyrala, nový velitel jednotky místních hasičů, kterému asistoval starosta města Petr Vícha, jakožto vrchní šéf všech bohumínských jednotek a místostarosta Lumír Macura, který ve městě má na starosti také oblast krizového řízení.

Sokolíček - příznačný název pro lípu - strom typický pro Sokol. S její výsadbou si poradili starostka Sokola Blanka Freitagová, místostaroska Pavla Skokanová, členové výboru David Jochym, Dáša Knýblová, Marcela Knotová a člen Sokola Lumír Macura. Sokolům asistoval místní občan Eda Kuřil.

Slovan - jednoduše a příznačně nazvali svůj platan členové výboru FK Slovanu Záblatí, kteří se zhostili  také výsadby stromu. Předsedovi FK Jendovi Gříbkovi asistovali Karel Macura a Mirek Stach, "staré pány" ze Záblatí zastoupil Lumír Macura.

Těšíme se již na Léto-kruhy, které proběhnou od 28.6. do 5.7. 2014 v areálu sokolovny a výsledkem řezbářského plenéru budou lavičky, které budou umístěny na naše náměstíčko, kterému pracovně říkáme "Záblatí sobě".

Děkujeme všem brigádníkům, jejichž rukama prošlo 60 tun strusky a 20 tun mlata na úpravu chodníků, Lubici Jaroňové z odboru životního prostředí radnice za výběr stromů a městu Bohumínu za jejich financování.

Záblatští

Za fotografie z akce děkujeme Pavlu Čempělovi.

Podívejte se na reportáž v TIK Bohumín: http://www.mesto-bohumin.cz/cz/zpravodajstvi/videoarchiv/3421-novy-parcik-v-zablati.html