Jdi na obsah Jdi na menu

Kdo jsme a o co nám jde

Bráníme chráněné živočichy a jejich životní podmínky v Libereckém kraji, který oplývá značným přírodním bohatstvím, neboť jeho značná část je pokryta lesy a jeho reliéf je velmi členitý. Do kraje zasahuje několik velkoplošných území, jednak Krkonošský národní park a také pět chráněných krajinných oblastí: CHKO Kokořínsko, CHKO Lužické hory, CHKO České středohoří, CHKO Jizerské hory a CHKO Český ráj. Účastníme se proto řízení o výjimkách z ochranných podmínek ohrožených zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů.

Bojujeme s programovou likvidací drobných podnikatelů a živnostníků skrze síť nadnárodních hypermarketů. V ČR neexistuje regulace výstavby hypermarketů, kterých je skoro tři stovky a k tomu přes tisíc supermarketů. Jedná se zejm. Tesco, Lidl, Penny a další. Tyto řetězce často nerespektují české zákony, cíleně likvidují malé podnikatele a zbavují se tak konkurence, aby mohly nerušeně vládnout trhu a vykořisťovat zaměstnance.

Rozvoj měst i obcí je už řadu let živelný, nerespektující potřeby občanů, bez propracované urbanistické koncepce, doprovázený nedostatečnou infrastrukturou, stále se zhoršující dopravní situací, hlukem, prachem a také zhoršujícím se stavem životního prostředí. Hnací silou devastace přírody a krajiny v okolí  jsou ekonomické zájmy povětšinou nadnárodních firem.

Nesouhlasíme s ničením krajiny masou fotovoltaických panelů. Likvidace zemědělské půdy, zničení krajinného rázu, nesmyslná dotační politika, to je pravá tvář fotovoltaiky. 

Odmítáme budování sítě obřích logistických parků podporujících kamionovou dopravu a potlačující ekologicky šetrnější železniční přepravu.