Jdi na obsah Jdi na menu

Výroční zprávy

Výroční zpráva za rok 2010

Občanské sdružení Vulpes Polar 
členské sdružení Oborové platformy ekologických nevládních organizací
signatář Etického kodexu ekologických nevládních organizací
registrováno pod IČ 26580896
Malá Skála č.p. 382, PSČ 468 31
Bc. E. Richtrová
 
Úvodní slovo
o.s. Vulpes Polar vzniklo z iniciativy tří lidí, kteří se dlouhodobě nemohli dívat na devastaci přírody v naší zemi a neodpovědné a bezohledné chování zejm.zahraničních investorů a nadnárodních firem. Z vlastní zkušenosti jsme poznali bezmoc lidí, kteří jsou v pasti mezi úředníky a protřelými developery, často úzce spolupracujícími.
 
Kdo jsme
Občanské sdružení s cílem poskytování obecně prospěšných činností v oblastech ochrany životního prostředí, ochrany přírody a krajiny, ochrany památek, kulturních hodnot a krajinného rázu, ochrany základních lidských práv a svobod, ochrany veřejného zdraví, podpory širší účasti veřejnosti v řízeních týkajících se těchto oblastí, podpory rozvoje občanské společnosti a podpory trvale udržitelného rozvoje.
 
 
Co děláme
Zaměřujeme se na tyto témata:
  • ochrana životního prostředí,
  • ochrana přírody a krajiny, což je hlavním cílem sdružení,
  • ochrana základních lidských práv a svobod,
  • ochrana památek, kulturních hodnot a krajinného rázu
  • ochrana veřejného zdraví
  • podpora prosazování širší účasti veřejnosti v řízeních týkajících se ochrany životního prostředí, ochrany přírody a krajiny a ochrany lidských práv a svobod,
  • podpora rozvoje občanské společnosti.
 
Naše aktivity v roce 2010
 
Na žádost občanů z obce Tupadly u Čáslavi jsme podpořili boj sdružení „Občané Tupadel za lepší životní podmínky“ sdružujícího aktivisty z obce Tupadly u Čáslavi, kde chce Zemědělské obchodní družstvo Potěhy společně s investorem Agro Loučná s.r.o. postavit bioplynovou stanici. Z hygienického hlediska je stavba zcela nepřípustná, protože je umisťována jen 180 m od obydlené zástavby. Směr větru je po většinu roku právě na obec a v důsledku zápachu se stanou domy neobyvatelné. Veškerý materiál se bude dovážet až ze sousedního vzdáleného zemědělského podniku, což vyvolá nepřetržitou dopravu přes celou obec a silnicí, podél které chodí děti do školy. Obec Tupadly se nachází v prostoru letecké vojenské základny Čáslav a občané trpí již nyní emisemi a hlukem z leteckého provozu. Přípravu stavby provázely snahy utajit záměr a to i ze strany bývalého vedení obce, proto jsme podali na MV podnět k prověření, zda není porušován zákon o obcích. Ten byl shledán jen „částečně důvodným“, s čímž nesouhlasíme. Sdružení dále bojovalo proti umístění obchodního centra v centru města Čáslav nedaleko nemocnice na pozemcích, které nebyly dostatečně sanovány a projekt měl přitáhnout do města další tisíce pojezdů automobilů. V souladu s naším cílem bojovat proti nadnárodním obchodním řetězcům, které působí zhoubně na rozvoj měst, často nerespektují české zákony, cíleně likvidují malé podnikatele a zbavují se tak konkurence, aby mohly nerušeně vládnout trhu a vykořisťovat zaměstnance, jsme po oslovení místními občany protestovali proti plánované výstavbě Lidl ve Šlapanicích u Brna vedle křižovatky ulic Brněnská a Boženy Němcové. Lidl jako prodejce balených odpadků považujeme za odstrašující příklad obchodního řetězce. Ulice Brněnská je zasažena hlukem z dopravy, což ví každý občan, který v ní bydlí. Hluková studie předložená v řízení EIA a jako podklad stanoviska hygieny posuzovala hlukovou situaci pomocí teoretického matematického modelování, celková intenzita vyvolané dopravy byla hrubě podhodnocena (např. počítaných 370 odjíždějících a přijíždějících vozidel za den). Žádali jsme uložit konkrétní opatření ke snížení nebo kompenzaci negativních vlivů z vyvolané dopravy a vybudování protihlukové stěny směrem k ulici Brněnská a tamější obytné zástavbě. Nesouhlasili jsme, aby byla všechna stání umístěna na povrchu na úkor kácené zeleně v lokalitě, která už nyní trpí nadlimitní zátěží (hluk, emise).
 
 
Členové sdružení
Bc. E.Richtrová - předsedkyně sdružení
D.Bismiler
A.Richtrová
+ pomáhající dobrovolníci
 
 
 
Příjmy a výdaje v roce 2010
 
Příjmy

 
Dary
                0,-
Půjčky
                0,-
Celkem příjmy
                0,-
 
 
Výdaje
                     7100,- Kč               
 
 
 

 
Poznámka
Sdružení bylo v souladu s rozhodnutím Výboru financováno výhradně z vlastních zdrojů, s cílem udržet si naprostou nezávislost a samostatnost. Členové sdružení získávají finance formou brigád a sezónních prací.