Jdi na obsah Jdi na menu
 


Naše Recepty

 

vepřové maso< = >PEČENÁ ŽEBÍRKA NA KAPUSTĚ
Potřebujeme: 1 kg vepřových žebírek, 750 g kapusty, 100 g šunky, 2 cibule, sůl, cayennský pepř, 30 g másla, 20 g tuku, 50 g medu, lžíci hořčice, 125 ml piva a masového vývaru z kostky, pepř. Kapustu rozpůlíme, vyřízneme košťál, listy a šunku nakrájíme na nudličky. Žebírka potřeme solí a pepřem, na tuku je opečeme, vyjmeme a dáme do tepla. Na másle zesklovatíme nakrájenou cibuli, přidáme kapustu a šunku, osmahneme a vložíme do zapékací formy. Med rozmícháme s hořčicí, necháme přejít varem, žebírka potřeme a položíme na zeleninu. Pečeme při 175°C asi 45 min. Vypečenou šťávu zředíme pivem a vývarem, necháme přejít varem, osolíme a opepříme.

 

VEPŘOVÝ ŘÍZEK SE SÝROVOU NÁPLNÍ
Potřebujeme: 4 vepřové řízky, 250 g širokých nudlí, sůl, svazek mrkve, 150 g hrášku, 2 lžíce másla, pepř, 2 šalotky, lžičku tymiánu, 125 g eidamu, 400 ml zeleninového vývaru, 100 ml bílého vína, lžíci oleje. Nudle uvaříme v osolené vodě. Mrkev nadrobno nakrájíme, podusíme na másle, podlijeme 5 lžícemi vody, opepříme, osolíme, vaříme 10 min. Šalotku posekáme a spolu s tymiánem podusíme na lžíci másla. Sýr nakrájíme na kostky a smícháme s cibulí. Do řízků vyřízneme kapsy, okořeníme, naplníme sýrovou směsí, uzavřeme párátky, opékáme na oleji po každé straně 5 min. a vyjmeme je. Výpek zředíme vývarem a vínem, svaříme a dochutíme.

 

VEPŘOVÉ PANENKY S OMÁČKOU A HROZNY
Potřebujeme: 800 g vepřových panenek, sůl, pepř, šalotku, lžíci oleje, skořici, 2 jablka, 2 hřebíčky, po 125 ml bílé hroznové šťávy, masového vývaru a červeného vína, 2 nektarinky, 100 g bílých hroznů, lžíci másla, 20 ml koňaku, lžíci mandlových lupínků a solamylu, 150 g smetany ke šlehání. Do panenek vetřeme sůl a pepř. Nakrájenou šalotku dáme zesklovatět na olej, přidáme maso a prudce opečeme ze všech stran. Jedno jablko oloupeme, nakrájíme na dílky a přidáme k masu spolu s mletou skořicí a hřebíčkem. Podlijeme hroznovou šťávou, vývarem a vínem (2 lžíce vína si ponecháme). Dusíme 20 min. Druhé jablko a nektarinky nebo blumy nakrájíme na plátky a podusíme 5 minut na rozehřátém másle. Podlijeme koňakem a zbylým vínem. Mandle opražíme na suché pánvi dozlatova. Maso vyjmeme z kastrolu, šťávu zahustíme solamylem zředěným vodou a povaříme. Procedíme sítem, rozmícháme smetanu a vmícháme ovoce a mandle.

 

DUNAJSKÁ VEPŘOVÁ PEČENĚ
Potřebujeme: 750 g vykostěné vepřové pečeně, 200 g dunajské klobásy, pepř, sůl, 2 stroužky česneku, 60 g rostlinného tuku, 2,5 dl vody, 20 g hladké mouky. Tenkým nožem uděláme do masa dva otvory, protáhneme jimi klobásu, maso osolíme, opepříme a stáhneme motouzem do tvaru válečku. Maso vložíme na pekáček na rozehřátý tuk, posypeme jemně krájeným česnekem, podlijeme troškou vody a pečeme v troubě za občasného podlévání vodou. Šťávu vyrestujeme na tuk, zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vodou, provaříme a přecedíme. Podáváme s bramborovým knedlíkem, brambory, hranolky a zeleninovým salátem

 

guláše < = > TELECÍ GULÁŠ SE ŽAMPIONY
Potřebujeme: 750 g telecího masa, 30 g přepuštěného másla, 3 velké cibule, stroužek česneku, sůl, pepř, 2 lžíce sladké papriky, po 1/2 lžičky majoránky a tymiánu, 125 ml bílého vína, konzervu žampionů (370 g), 125 ml smetany, svazek pažitky. Maso nakrájíme na velké kostky, prudce a krátce opečeme v kastrolu na másle, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájený česnek a osmahneme. Přidáme sůl, pepř, papriku, majoránku a tymián, přilijeme víno a přikryté dusíme na mírném ohni, dokud maso nezměkne. Občas zamícháme. Houbu spolu se smetanou vmícháme do guláše a povaříme. Osolíme, opepříme a posypeme pažitkou.

 

KOTLÍKOVÝ GULÁŠ SE ZELENINOU
Potřebujeme: 750 g hovězí kližky, 150 g cibule, 4 mrkve, 2 velké brambory, po lžičce pálivé a sladké papriky, 2 rajčata, 2 stroužky česneku, lžíci rajského protlaku, 500 ml masového vývaru, sůl, pepř, 1/2 lžičky cukru. Mrkev, brambory, cibuli a rajčata nakrájíme na malé kostičky, maso na větší kostky a česnek prolisujeme. V kastrolu rozehřejeme olej a maso a cibuli na něm krátce a prudce opečeme. Přidáme papriku, protlak, mrkev, rajčata a brambory a za stálého míchání krátce osmahneme. Zalijeme vývarem a přikryté dusíme asi hodinu. Podle chutí osolíme, opepříme, přisladíme a podáváme.

 

VEPŘOVÝ GULÁŠ S FEFERONKOU
Potřebujeme: 750 g vepřové plece, 100 g cibule, 60 g rostlinného tuku, 15 g mleté papriky, 4 dl vody, 25 g rajčatového protlaku, sůl, 2 stroužky česneku, kmín, 40 g feferonek, 25 g hladké mouky, 100 g sterilovaných kapií, cibuli. Na tuku osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme papriku, zpěníme, zastříkneme vodou, přidáme kostky masa, protlak, sůl, utřený česnek, kmín, nasekané feferonky, podlijeme troškou vody a dusíme dopoloměkka. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, rozmícháme a dusíme doměkka. Maso vyjmeme a šťávu přecedíme na maso. Na talíři zdobíme nakrájenými kapiemi a kolečky cibule.

 

BLAŤÁCKÝ GULÁŠ
Potřebujeme: 750 g př. hovězího masa, 80 g rostlinného tuku, 250 g cibule, 15 g ml. papriky, 3 dl vody, sůl, pepř, drcený kmín, 10 g octa, 20 g hl. mouky, 35 g rajčatového protlaku, majoránku, na ozdobu sterilované okurky, kapie, 2 vejce natvrdo. Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme papriku, zpěníme, přidáme kostky masa, orestujeme, mírně podlijeme, přidáme sůl, pepř, kmín, zastříkneme troškou octa, dusíme pod poklicí za občasného dolévání vody. Když je maso poloměkké, vydusíme šťávu na tuk, zaprášíme moukou, osmažíme, podlijeme vodou, přidáme protlak, majoránku, promícháme a dusíme doměkka. Maso vyjmeme, šťávu přecedíme na maso, povaříme a na talíři ozdobíme.

 

přilohy < = > ŠPEKOVÉ KNEDLÍKY
Potřebujeme: 250 g uzeného bůčku, 50 g slaniny, 500 g žemlí, 150 g hrubé mouky, sůl, 2 vejce, pepř, muškátový květ, petrželku, 4 dl mléka. Vařený bůček a slaninu nakrájíme na malé kostičky, vložíme do pekáčku, mírně osmažíme, přidáme na kostičky nakrájenou žemli a vše za míchání v troubě osmažíme. Do mísy vložíme mouku, přidáme sůl, vejce, špetku pepře a květu, sekanou petrželku, mléko a vymícháme řídké těsto. Přidáme maso se žemlí, promícháme a necháme odpočinout. Z těsta tvoříme menší kulaté knedlíky a vaříme asi 15 min. v osolené vodě. Vyjmuté knedlíky ihned propícháme špejlí. Podáváme napůl rozkrojené.

 

BOSÁKY
Potřebujeme: 800 g syrových brambor, 200 g krupice, 1 dl mléka, vejce, sůl, 80 g sádla se škvarky, 100 g cibule. Oloupané brambory nastrouháme, vodu vymačkáme, přilijeme horké mléko, přidáme vejce, krupici a promícháme. Těsto má být hustší než na bramborové knedlíky. Mokrou rukou tvoříme z těsta menší knedlíky a vaříme je v osolené vodě 10-15 minut. Uvařené knedlíky ihned rozkrojíme a na talíři ozdobíme cibulkou osmaženou na sádle se škvarky. Podáváme s uzeným masem, vepřovým pečeným masem a zelím.

 

DRBANICE - JIHOČESKÝ KNEDLÍK
Potřebujeme: 16 syrových brambor, 8 vařených brambor, 4 hrsti krupičky a hrubé mouky, rohlík, lžíci másla, sůl. Do mísy nakrájíme rohlík a pokrájíme na něj máslo. Vařené brambory prolisujeme na rohlík, syrové brambory nastrouháme vymačkáme a dáme na vařené brambory. Přidáme krupičku, mouku a sůl a vše bobře promícháme. Hotové těsto se nesmí lepit, jinak přidáme hrubou mouku. Tvoříme kulaté knedlíky, bobře je zmáčkneme a obalíme v hrubé mouce. Knedlíky dáme do vroucí vody a vaříme asi 30 minut. Podáváme k uzené nebo vepřové pečeni se zelím.

 

BAVORSKÝ KNEDLÍK
Potřebujeme: 300 g žemlí, 75 g slaniny, 50 g cibule, 5 dl mléka, 120 g hrubé mouky, vejce, sůl, petrželku. Žemle nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno, obojí osmahneme na rozpálené slanině a zalijeme mlékem. Přidáme mouku, vejce a sekanou petrželku, osolíme, propracujeme těsto a necháme v lednici nejméně hodinu odpočinout. Z těsta vytvoříme kulaté knedlíky, které vaříme 10-15 min. Podáváme k pečeným i dušeným masům se šťávou

 

JEMNÉ BRAMBOROVÉ KNEDLÍČKY
Potřebujeme: 750 g vařených brambor, 2 vejce, 125 g hrubé mouky, 125 g solamylu, 30 g sádla, sůl. Vychladlé uvařené brambory nastrouháme, přidáme vejce, hrubou mouku, solamyl, sůl a zpracujeme v tuhé těsto. Z těsta tvarujeme malé kulaté knedlíčky (kuličky) a vaříme je v osolené vodě 6-10 minut. Během varu knedlíčky promícháme, aby se u dna nepřichytily. Podáváme jako přílohu k pečeným i dušeným masům. mleté maso.

 

mleté maso < = > KNEDLÍČKY V CITRÓNOVÉ OMÁČCE
Potřebujeme: 500 g mletého hovězího masa, 500 g brambor, 450 g mraženého špenátu, cibuli, 2 lžíce měkkého tvarohu, lžíci oleje, 1/8 l mléka, 100 ml smetany, 1-2 lžíce světlé jíšky a citrónové šťávy, sůl, pepř, ml. muškátový oříšek. Brambory uvaříme v osolené vodě. Špenát necháme v hrnci s trochou vody při mírné teplotě povolit. Smícháme maso, usekanou cibuli, tvaroh, sůl, pepř, vytvoříme kuličky, na oleji 5 min. opékáme, vyjmeme a uchováme v teple. Do výpeku přidáme mléko, smetanu, zamícháme, přidáme jíšku, povaříme a ochutíme pepřem a citrónovou šťávou. Špenát osolíme a okořeníme pepřem a muškátem. Kuličky, špenát a brambory na talíři přelijeme citrónovou šťávou.

 

SVÁTEČNÍ SEKANÁ PEČENĚ
Potřebujeme: 400 g mletého hovězího masa, 150 g mraženého hrášku, svazek zeleniny do polévky, pórek, vejce, lžičku plnotučné hořčice, 800 g brambor, kopr, pažitku, petrželku, 150 ml nízkotučného jogurtu, 1-2 lžičky citrónové šťávy, sůl, pepř. Pórek nakrájíme na kolečka, zeleninu na kostičky, vše vsypeme do vroucí osolené vody, 3 min. povaříme a dáme na síto okapat. Maso smícháme s vejcem, hořčicí, 3/4 zeleniny, solí, pepřem, uděláme šišku, položíme na pekáček a pečeme při 200°C asi 40 min. V misce promícháme sekané bylinky, jogurt, sůl, pepř, šťávu, rozmražený hrášek. Sekanou podáváme posypanou zeleninou s vařenými bramborami a omáčkou.

 

NADÍVANÉ KEDLUBNY
Potřebujeme: 250 g mletého masa, 4 větší kedlubny, 1/2 housky, 200 g rajčat, pažitku, vejce, 3/8 l zeleninového vývaru, sůl, pepř. Kedlubny oloupeme, vrchní díl seřízneme, vnitřek vydlabeme a ve vroucí osolené vodě vaříme 15 min. Vydlabanou hmotu jemně usekáme, dužinu rajčat bez semen nakrájíme na kostičky. Do mísy dáme maso, namočenou a vymačkanou housku, vejce, sůl, pepř, pažitku, promícháme, přidáme 3/4 sekaných kedluben a rajčat. Hmotou naplníme kedlubny, navrch dáme zbylé usekané, dáme do pekáčku, rozložíme pokličky, podlijeme vývarem a dusíme při 200°C asi 40 min. Během pečení přeléváme výpekem. Hotové kedlubny posypeme pažitkou a přiklopíme pokličkami

 

RAJČATA PLNĚNÁ MLETÝM MASEM
Potřebujeme: 400 g mletého masa, 8 masitých rajčat, sůl, pepř, housku, 3 cibule, 50 g slaniny, 150 g goudy, vejce, lžíci sekané petrželky. Z rajčat seřízneme vršky a najemno je nakrájíme, plody vydlabeme, uvnitř osolíme a opepříme. Housku namočíme do vody. Kostičky slaniny rozškvaříme, přidáme usekanou cibuli a kousky rajčat a společně opékáme 5 min. Poté necháme vychladnout. Goudu nadrobno nakrájíme, smícháme se slaninou, masem, vejcem a vymačkanou houskou, osolíme, opepříme. Rajčata naplníme nádivkou, vložíme do vymaštěné formy a pečeme 30 min. Podáváme sypané petrželkou.

 

CIBULOVÉ ZÁVITKY S MASOVOU NÁPLNÍ
Potřebujeme: 300 g mletého masa, 2 cibule, šalotku, 3-4 lžíce másla, vařený brambor, petrželku, 3 lžíce strouhanky, 3 lžíce smetany, vejce, sůl, pepř, worcestrovou omáčku, 30 g strouhanky. Cibule oloupeme a necháme ve vařící vodě asi 40 min. táhnout. Šalotku pokrájíme a zesklovatíme na lžíci másla. Brambor oloupeme, rozmačkáme. Petrželku nasekáme, smícháme s cibulí, bramborami, strouhankou, masem, smetanou a vejcem. Osolíme a ochutíme pepřem a worcestrovou omáčkou. Obě cibule nařízneme, jednotlivé vrstvy uvolníme a naplníme nádivkou. Švem dolů vložíme do zapékací formy, posypeme strouhankou, pokapeme máslem a pečeme při 200°C asi 20 m
Kachna < = > KACHNA NA POMERANČÍCH
Potřebujeme: 1 kachnu, 3 pomeranče, sůl, 2 lžíce rybízového želé nebo zavařeniny, 1/8 l pomerančového likéru, 4 menší jablka. Kachnu osolíme, dáme na pekáč, podlijeme vodou a za občasného podlití a otáčení upečeme doměkka. Ke konci přidáme ke kachně jablka a rozpečeme. Mezitím si připravíme omáčku. V troše vody uvaříme doměkka na kousky nakrájenou kůru z 1 pomeranče, přidáme šťávu ze 2 pomerančů, želé, likér a povaříme. Upečenou kachnu naporcujeme a na talířích poléváme omáčkou. Podáváme s brambory, které poléváme vypečenou šťávou z kachny. Porce zdobíme plátky pomeranče a rozpečeným jablkem.

 

KACHNA PO ROUENSKU
Potřebujeme: 1 kachnu, 4 lžíce másla, 1/4 l červeného vína, 5 karotek, trochu tymiánu, 2 bobkové listy, 2 kachní játra, 6 lžic morku z hovězích kostí, sůl, pepř, citrónovou šťávu. Kachnu osolíme, polijeme polovinou rozehřátého másla, podlijeme vodou a za občasného podlévání vypečenou šťávou pečeme doměkka. Mezitím si připravíme omáčku. Víno povaříme s nastrouhanou karotkou, bobkovým listem a tymiánem, zmírníme oheň, po částech přidáváme zbytek másla, rozetřená játra, nasekaný morek a znovu povaříme. Před podáváním omáčku osolíme, opepříme a ochutíme citrónovou šťávou. Podáváme s brambory.

 

KACHNA PO SRBSKU
Potřebujeme: 1 kachnu, 2 lžíce oleje, sůl, 200 g rýže, cibuli, 4 brambory, 3 rajčata, 3 papriky, 1/2 salátové okurky, pepř, lžičku sladké mleté papriky, drůbeží vývar. Kachnu osolíme a na rozehřátém oleji zprudka po všech stranách opečeme. Olej slijeme, kachnu podlijeme vodou a pečeme v troubě dopoloměkka. Na oleji opražíme rýži. Kachnu vyjmeme, naporcujeme a vykostíme. Do zbylé šťávy dáme na kolečka nakrájenou cibuli, stejně nakrájené oloupané syrové brambory, rajčata, proužky paprik, plátky okurek, osolíme, opepříme, posypeme paprikou, přidáme maso, překryjeme rýží, podlijeme vývarem a v troubě dusíme doměkka.

 

ŠVESTKOVÉ SLADKOSTI < = > ŠVESTKOVÝ KOLÁČ S VANILKOVÝM KRÉMEM
Potřebujeme - na těsto: 250 g hladké mouky, 75 g cukru, balíček vanilkového cukru, špetku soli, na špičku nože kypřícího prášku, 125 g másla, vejce. Na náplň: 750 g švestek, 250 ml mléka, 3 vejce, 2 lžíce hladké mouky, balíček vanilkového pudinkového prášku, 250 g smetany, 60 g másla, 100 g cukru. Prosátou mouku, cukry, kypřící prášek a vejce uhněteme do hladkého těsta. Rozkládací formu o průměru 26 cm vymastíme. Polovinu těsta vyválíme a dáme do formy. Ze zbytku utvoříme váleček, položíme na okraj dna a prsty vytáhneme na okraj formy. Švestky rozpůlíme, vypeckujeme a rozložíme na těsto. Troubu předehřejeme na 175°C. Ve třech lžících mléka rozšleháme vejce, mouku a pudinkový prášek. Uvedeme do varu zbylé mléko se smetanou, máslem a cukrem, přilijeme rozmíchaný pudinkový prášek a povaříme podle návodu. Pudinkovým krémem zalijeme švestky a pečeme asi 60 minut.

 

ŠVESTKOVÝ KOLÁČ SE ŽMOLENKOU
Potřebujeme - na těsto: 500 g polohrubé mouky, 1/2 kostky kvasnic, lžíci cukru, 250 ml teplého mléka, 100 g másla, vejce. Na žmolenku: 175 g hrubé mouky, 100 g cukru, balíček vanilkového cukru, 100 g rozpuštěného másla. Na náplň: 1250 g švestek, 100 g cukru, 4 lžíce strouhaných mandlí, 1/2 lžičky skořice, 100 g másla. Mouku prosejeme do mísy, vytlačíme důlek, v něm rozmícháme kvasnice s cukrem a lžící mléka. Necháme vykynout 15 minut, pak vmícháme máslo a vejce, dobře prohněteme a opět necháme kynout asi 60 min. Přísady na žmolenku lehce rozdrobíme mezi prsty v misce. Švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Plech vymastíme nebo vyložíme papírem na pečení, troubu předehřejeme na 200°C. Kynuté těsto znovu důkladně prohněteme, vyválíme na plech, posypeme mandlemi a hustě obložíme švestkami. Posypeme cukrem smíchaným se skořicí. Vločky másla a žmolenku rozprostřeme na švestky a pečeme asi 40 min.

 

NADÝCHANÉ ŠVESTKOVÉ ŘEZY
Potřebujeme - na těsto: 300 g zmrazeného listového těsta, vejce. Na náplň: 500 g švestek, 3 lžíce švestkových povidel, 50 g másla, 2-3 lžíce cukru, lžičku skořice, 40 g sekaných mandlí. Těsto necháme rozmrazit, plech vyložíme papírem na pečení a troubu předehřejeme 200°C. Při pláty těsta příčně rozpůlíme, potřeme povidly a okraje rozšlehaným vejcem. Zbylé těsto rozřízneme po delší straně na 6 úzkých pásků, zatočíme je do vrtule, posadíme na okraj řezů a lehce přitlačíme. Švestky rozpůlíme, vypeckujeme a pokrájíme na dílky. Řezy obložíme švestkami a potřeme máslem. Posypeme mandlemi a cukrem smíchaným se skořicí. Pečeme

 

HOUBY V KUCHYNI < = > POLÉVKA Z HŘÍBKŮ SE SALÁMEM
Potřebujeme: 150 g hřibů, 80 g salámu (např. vysočiny), lžíci másla, 1 l masového vývaru, 2 lžíce zakysané smetany, sůl, pepř. Houby nakrájíme na tenké plátky a salám na kostičky. Máslo rozpustíme v pánvi a houby na něm na mírném ohni zpěníme, přidáme salám a krátce opečeme. Směs přelijeme do hrnce a zalijeme vývarem. Na mírném ohni přivedeme polévku do varu, necháme chvíli vřít a poté sejmeme z ohně. Krátce před podáváním ji zjemníme smetanou, osolíme a opepříme. Polévku podáváme zdobenou různými druhy zeleniny.

 

KARBANÁTEK SE SÝREM A HOUBAMI
Potřebujeme: 750 g mletého masa, 50 g rostlinného tuku, 250 g čerstvých hub, 150 g tvrdého sýra, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, drcený kmín, vejce, 1 dl mléka, na obalení vejce a 150 g strouhanky, 150 g oleje na smažení. Do mísy vložíme mleté maso, přidáme na tuku podušené a vychladlé houby, jemně nastrouhaný sýr, vejce, utřený česnek, sůl, pepř, kmín, mléko a vše dobře promícháme. Směs necháme v chladu 30 minut proležet. Tvoříme menší karbanátky, obalíme je ve vejci a strouhance a smažíme na horkém oleji po obou stranách dozlatova.

 

KUŘECÍ RAGÚ S HOUBAMI A OMÁČKOU
Potřebujeme: 600 g kuřecích prsíček, 2 lžíce přepuštěného másla, cibuli, 600 g různých hub, 200 g smetany, pepř, sůl, petrželku, šťávu z 1/2 citronu. Maso nakrájíme na kostičky a na lžíci másla ze všech stran opečeme. Vyjmeme z kastrolu a uložíme do tepla. Na zbytku másla necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené houby a za stálého míchání prudce opečeme. Přidáme maso, vše zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a dusíme 10 min. K ragú přimícháme jemně nasekanou petrželku, dosolíme a ochutíme citrónovou šťávou. Podáváme s houskovými knedlíky.

 

MASO SE ZELENINOU < = > PEČENÉ KUŘE S PAPRIKOU
Potřebujeme: 1 kuře (asi 900 g), 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citrónové šťávy, 1/2 lžičky mleté papriky, pepř, sůl, po 150 g červených a zelených paprik, 150 g cibule, 300 g rajčat, 40 g plněných zelených oliv, 2 stroužky česneku, 4 lístky šalvěje. Smícháme olej, šťávu, papriku, pepř, sůl, směsí potřeme rozpůlené kuře, dáme do ohnivzdorné formy a pečeme při 175°C asi 40 min. Mezitím papriky nakrájíme na nudličky, cibuli nastrouháme na kolečka, rajčata spaříme, oloupeme, nakrájíme na plátky. Zeleninu a cibuli přidáme ke kuřeti asi 15 min. před koncem pečení. Česnek a olivy nasekáme a 5 min. před koncem pečení nasypeme na kuře. Podáváme s brambory.

 

ZELENINA S MARINOVANÝMI KRŮTÍMI PRSÍČKY
Potřebujeme: 500 g krůtích řízků z prsíček, 2 stroužky česneku, svazek petrželky, 3 lžíce slunečnicového oleje, 200 ml bílého vína, 250 g ovesného zrna, sůl, cibuli, 2 mrkve, pórek, 1/2 červené, zelené a žluté papriky, lžíci oleje na opékání, kari, cayennský pepř. Na marinádu rozmačkáme česnek, posekanou petrželku a vše vmícháme do oleje s vínem. Maso nakrájené na nudličky marinujeme asi hodinu. Mezitím uvedeme do varu oves v 1/2 l osolené vody a 1/2 h vaříme pod bodem varu. Cibuli a mrkev nakrájíme na kostičky, pórek na kolečka a papriky na nudličky. Maso krátce opečeme za stálého míchání na oleji, přidáme zeleninu, opékáme 10 min. a vmícháme oves. Ochutíme kari, cayennským pepřem.

 

VEPŘOVÉ MASO S OMÁČKOU
Potřebujeme: 500 g vepřových řízků, po 500 g červ. a žlutých paprik, cibuli, 4 lžíce oleje, kostku masového bujónu, 2 lžíce rajčat. protlaku, 5 lžic sójové omáčky, cukr, sůl, 250 g ananasového kompotu, 150 g mraž. hrášku, 2 lžíce vinného octa, 2 vejce, 50 g solamylu. Papriky nakrájíme na čtverečky, cibuli na kolečka a obojí za míchání opečeme na 2 lžících oleje. Bujón rozpustíme ve 100 ml vlažné vody, zeleninu podlijeme, ochutíme protlakem a sójovou omáčkou, osolíme, přidáme lžičku cukru, dusíme 10 min. Přidáme kostky ananasu, hrášek, ocet, prohřejeme, zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě. Kostky masa obalíme ve vejcích rozšlehaných se solamylem a osmažíme na oleji. Podáváme s omáčkou.

 

HOVĚZÍ MASO S FAZOLKAMI
Potřebujeme: 300 g hovězí svíčkové, lžíci solamylu, 3 lžíce sójové omáčky, 1/2 lžičky kypřícího prášku, 2 lžíce oleje, 250 g zelených fazolek, svazek mladých cibulek, červenou papriku, stroužek česneku, kousek zázvoru, 200 g žampionů, 20 ml sherry, 100 ml drůbežího vývaru, 1/2 lžičky čínské kořenící směsi, 6 lžic oleje, pepř. Maso nakrájíme na nudličky, promícháme ve směsi solamylu, prášku a oleje a necháme hodinu odležet v chladu. Fazolky vložíme na 5 min. do vroucí vody, vyjmeme, zchladíme pod studenou vodou a dáme okapat. Cibuli nakrájíme na kolečka, papriku nakrájíme na drobné kosodélníky, česnek a zázvor jemně nasekáme, žampiony nakrájíme nadrobno. Sójovou omáčku rozmícháme ve vývaru, sherry, kořenící směsi a pepři. V pánvi wok rozehřejeme olej. Vložíme a rychle opečeme cibuli, česnek a zázvor, přidáme a prudce opečeme maso. Přimícháme fazolky, papriku a žampiony, podlijeme bujónem a necháme přejít varem.

 

KUŘECÍ STEHNA S HRÁŠKEM A PAPRIKOU
Potřebujeme: 4 kuřecí stehna, 70 g slaniny, malý pórek, 2 stroužky česneku, červenou chilli papričku, 250 hrášku, bobkový list, 2 snítky tymiánu, červenou, žlutou a zelenou papriku, lžíci sladké papriky, sůl, pepř, 3 lžíce oleje, 100 ml bílého vína. Nakrájenou slaninu rozpustíme, přidáme nasekaný česnek, kolečka pórku, chilli, hrášek, bobkový list a tymián, krátce podusíme. Chilli papričku vyjmeme. Papriku, sůl, pepř, olej smícháme a vytvoříme pastu, kterou potřeme stehna. Zeleninu se slaninou, hráškem, kostičkami paprik a vínem dáme do zapékací formy, stehna položíme navrch a pečeme v troubě při 180°C asi 45 min

 

JAHODOVÉ ZÁKUSKY < = > JAHODOVÉ TIRAMISU (pro 6 osob)
Potřebujeme: 100 g cukru, balíček vanilkového cukru, 3 vejce, 45 g hrubé mouky, 45 g solamylu, 200 ml chladného espresa, 40 ml kávového likéru. Na náplň a ozdobu: 250 g jahod, 4 lžíce cukru, 4 žloutky, 500 g tučného tvarohu, strouhanou kůru z citronu, 2 lžíce kakaového prášku. Plech vymastíme a dvojitě přehnutým alobalem zmenšíme rozměry na 40x20 cm. Oddělíme vejce. Bílky šleháme se 3 lžícemi vody, přisypáváme oba cukry, vmícháme žloutky a přisypeme mouku a solamyl. Těstem potřeme plech a pečeme 12 až 15 min. při 200°C. Po vychladnutí piškot rozpůlíme a polovinu dáme do misky (asi 20x20 cm). Smícháme espreso a likér a polovinou směsí piškot pokapeme. Jahody nakrájíme na osminky nebo na větší kousky, několik pěkných plodů si necháme na ozdobu. Žloutky a cukr ušleháme do husté pěny. Po částech přidáme tvaroh a strouhanou citrónovou kůru. Polovinou krému potřeme piškot a navrch naklademe jahody. Přiklopíme druhou polovinou piškotu, pokapeme směsí espresa a likéru, potřeme zbylým krémem a posypeme kakaem. Chladíme 2-3 hodiny.

 

SMETANOVÝ JAHODOVÝ DORT
Potřebujeme: 120 g cukru, dřeň z vanilkového lusku, 3 oddělená vejce, 45 g hrubé mouky, 45 g solamylu, 1/2 lžičky prášku do pečiva. Na náplň: 650 g jahod, 4 plátky želatiny, 700 ml smetany ke šlehání, lžíci cukru, 2 lžíce pomerančového likéru, balíček vanilkového cukru. Na ozdobu: 100 g jahod, 2 lžíce pražených mandlových lupínků. Ušleháme dotuha bílky se 3 lžícemi vody a cukrem. Žloutky rozšleháme s vanilkovou dření, vmícháme mouku, solamyl, prášek do pečiva a sníh. Rozevírací formu o průměru 22 cm naplníme těstem a pečeme 25-30 min. při 175°C. Rozpůlíme 400 g jahod a zbytek rozmixujeme. Namočíme želatinu. S cukrem ušleháme 200 ml smetany. Rozpustíme želatinu, 3/4 smícháme se lžící likéru. Korpus rozřízneme na 3 pláty. Dortový kruh dáme na spodní plát, navrstvíme šlehačku a půlky jahod, přiložíme druhý plát. Želatinu smícháme se lžící likéru a s pyré, chladíme 30 min. Vmícháme 200 ml ušlehané smetany a potřeme druhý plát. Přiložíme vrchní plát a chladíme 3 h. Sejmeme kruh. Zbytek smetany ušleháme s vanilkovým cukrem, Dort potřeme a ozdobíme jahodami, šlehačkovými pusinkami a jahodami.

 

JAHODOVÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ
Potřebujeme: 60 g cukru, 150 g hladké mouky, vejce, 90 g másla, balíček vanilkového cukru. Na oblohu: 250 g jahod, 100 g másla, 4 vejce, 750 g nízkotučného tvarohu, 150 g cukru, špetku soli, šťávu a nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu. Všechny přísady uhněteme do těsta, zabalíme do průhledné fólie na potraviny a chladíme 30 min. Rozevírací formu o průměru 26 cm vyložíme 2/3 těsta. Zbylé těsto vyválíme do válečku, z něhož vytvoříme 3 cm vysoký okraj. Dno korpusu propícháme vidličkou a předpékáme asi 10 min. při 200°C. Máslo rozpustíme a necháme vychladnout Jahody rozpůlíme a vejce oddělíme. Promícháme máslo, tvaroh, cukr, žloutky, sůl, citrónovou kůru a šťávu, vmícháme dotuha ušlehané bílky. Korpus vyložíme jahodami a potřeme tvarohovým krémem. Koláč pečeme asi 50 minut při 175°C. Pokud povrch příliš hnědne, přikryjeme jej papírem na pečení. Jahodový tvarohový koláč podáváme posypaný moučkovým cukrem.

 

JAHODOVÉ BEZÉ DORTÍKY
Potřebujeme na bezé: 3 bílky, lžičku citrónové šťávy, 200 g cukru, balíček vanilkového cukru. Na náplň: 550 g jahod, 100 g moka čokolády, balíček bílé želatiny, 40 g cukru, 50 ml rybízového likéru cassis. Bílky ušleháme dotuha s citrónovou šťávou, přitom pomalu přisypáváme cukr a vanilkový cukr. Plech vyložíme pečícím papírem, sněhem naplníme cukrářský sáček a na plech nastříkáme 12 koleček o průměru 8 cm. Na kolečka nastříkáme okraj. Zbylou směs nastříkáme na plech do tvaru pusinek. Sušíme v troubě asi hodinu při 100°C. Čokoládu posekáme a rozpustíme v horké lázni. Necháme ji trochu vychladnout a bezé dortíky jí v kolečku potřeme. Jahody nadrobno pokrájíme a dortíky jimi ozdobíme. Želé smícháme s cukrem a přimícháme 200 ml vody a cassis. Povaříme, necháme zchladnout a nalijeme na jahody. Necháme ztuhnout. Bezé pusinky rozdrobíme a nasypeme na dortíky.

 

SVÁTEČNÍ TVAROHOVÝ DORT S JAHODAMI A PISTÁCIEMI
Potřebujeme: 150 g sucharů, 80 g rozpuštěného másla, bílek, 50 g cukru. Na oblohu: 60 g másla, 100 g cukru, 2 žloutky, citron, 150 g sladké smetany, 200 g tučného šlehaného tvarohu, 150 g smetanového jogurtu, 25 g jemného tvarohu, 6 plátků bílé želatiny. Na ozdobu: 250 g jahod, 200 g sekaných pistácií, moučkový cukr. Suchary dáme do plastikového sáčku a válečkem rozdrtíme. Vše spojíme v těsto s máslem, bílky a cukrem. Formu o průměru 22 cm lehce vymastíme, vyložíme papírem na pečení a těsto rukama vytlačíme do plochy. Nastrouháme kůru z citronu a pak vymačkáme šťávu. Na náplň ušleháme do pěny máslo s cukrem, vmícháme žloutky, smetanu, tvarohy a jogurt. Zjemníme 2-3 lžícemi citrónové šťávy a kůrou. Želatinu máčíme ve vodě 5 min., přendáme do kastrolku a na mírném ohni za stálého míchání rozpustíme. Ještě vlažnou vmícháme do tvarohové náplně. Náplň navrstvíme na těsto, povrch uhladíme. Dáme ztuhnout do ledničky nejméně na hodinu. Dort vyjmeme z formy, stáhneme papír na pečení. Doprostřed dortu rozdělíme půlky jahod, poprášíme moučkovým cukrem a okraj vrchní plochy posypeme nasekanými pistáciemi.

 

JAHODOVÉ ŠÁTEČKY S KRÉMEM (6 ks)
Potřebujeme: 400 g lístkového těsta, 1/4 l mléka, 1/2 balíčku vanilkového pudinku, 30 g másla, 3 lžíce cukru, balíček vanilkového cukru, odlivku rumu, žloutek, 200 g větších pevných jahod, vejce, 50 g jahodové marmelády. Z mléka, cukrů a pudinku uvaříme hladký pudink, do vlažného přimícháme máslo, rum a žloutek a necháme ztuhnout. Lístkové těsto rozválíme na pomoučněném válu na tloušťku 4 mm, nožem vykrájíme čtverce 12x12 cm a ze zbytku těsta nakrájíme malé čtverečky. Z horní plochy čtverců odstraníme mouku a rohy potřeme rozšlehaným vejcem. Vychladlý krém rovnoměrně rozdělíme na čtverce a překřížením dvou rohů zformujeme šátečky. Vložíme půlky jahod, potřeme vejcem, na střed každého šátečku položíme malý čtvereček těsta a potřeme vejcem. Šátečky rozložíme na plech vyložený papírem na pečení a necháme půl hodiny odpočinout. Pečeme v předehřáté troubě při 230°C asi 30 min. dozlatova. Nakonec potřeme jahody na šátečcích teplou marmeládou s kapkou rumu. Tyto křehké zákusky chutnají nejlépe teplé, podávají se jako neobvyklý slavnostní moučník.

 

JAHODOVÝ POHÁR
Potřebujeme: 400 g jahod, 400 g oříškové zmrzliny, odlivku rumu, 90 g moučkového cukru, šťávu z 1/2 citronu, větší odlivku jahodového nebo třešňového likéru, 1/8 l šlehačky, na ozdobu moučkový cukr, jahody a čokoládu. Polovinu jahod smícháme s moučkovým cukrem, na mírném ohni necháme přejít varem, rozmixujeme a necháme vychladnout. Druhou polovinu jahod rozpůlíme a zalijeme rumem. Jahodovou omáčku smícháme s citrónovou šťávou a likérem. Vychlazené dezertní sklenice plníme střídavě zmrzlinou, jahodami a omáčkou. Nakonec pomocí zdobícího sáčku uděláme šlehačkovou čepici, ozdobíme jahodami, čokoládou a podáváme.

 

SPECIALITY NA GRILU < = > KEBAB NA JEHLE SE SLANINOU
Potřebujeme: 170 g pšeničného šrotu, 2 řapíky celeru s lístky, 4 lžíce slunečnicových jader, 4 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, malou cibuli, 270 g slaniny, 5 lžic strouhanky, lžíci lístků tymiánu, 2 lžíce worcesterové omáčky, vejce. Šrot přelijeme vařící vodou a necháme 30 min. bobtnat, až změkne, ale nerozvaří se. Pak jej necháme okapat na sítu. Slunečnicová jádra orestujeme nasucho na pánvi, smícháme se šrotem, sekanými lístky celeru a lžící oleje. Osolíme a opepříme. Cibuli oloupeme, nakrájíme a spolu se slaninou, řapíky celeru a strouhankou rozmixujeme. Ochutíme tymiánem, worcesterovou omáčkou, solí a pepřem. Přidáme vejce, rozmixujeme a rozdělíme na osm porcí. Každou porci přitlačíme na jehlu a potřeme olivovým olejem. Na středním ohni grilujeme 8 až 10 minut, pravidelně obracíme.

 

MASOVÝ ŠPÍZ S HOUBAMI A RAJČATY
Potřebujeme: 8 žampionů, 600 g vepřové panenky, 8 plátků telecího párku, feferonku, 2 stroužky česneku, 3 lžíce másla, sůl, 200 g třešňových rajčat, svazek jarní cibule, 4 rajčata, 2 lžíce estragonového octa, pepř, 3 lžíce olivového oleje, lístky tymiánu, pažitku. Žampiony a maso nakrájíme na plátky síly prstu, párek nadvakrát přeložíme a střídavě vše napichujeme na špíz. Feferonku a česnek jemně nasekáme a zpěníme na másle. Ochuceným máslem potřeme špízy a osolíme. Cibuli a rajčata rozpůlíme, popřípadě nakrájíme na plátky nebo kolečka. Ocet rozmícháme se solí a pepřem a zašleháme olej. Rajčata a cibuli zálivkou zakapeme, posypeme tymiánem a pažitkou a podáváme ke špízům.

 

KUŘECÍ ŠAŠLIK S OPÉKANÝMI BRAMBORAMI
Potřebujeme: 600 g kuřecích řízků, sůl, pepř, 2 zelené papriky, 4 meruňky, 16 třešňových rajčat, 2 malé cibule, 1 kg den předem uvařených brambor, 3 lžíce margarínu, čerstvou bazalku. Maso nakrájíme na kostky a opepříme. Papriky nakrájíme na kosodélníky, cibuli na osminky, meruňky rozčtvrtíme. Na špíz střídavě napichujeme maso, papriku, cibuli, meruňky a rajčata. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a dozlatova opečeme na margarínu. Osolíme a opepříme. Za častého obracení špízy grilujeme asi 10 min. Krátce před dokončením šašlik osolíme a podáváme ho s opečenými bramborami, ozdobenými bazalkou.

 

MÍCHANÝ ŠPÍZ S KAPAROVOU MAJONÉZOU
Potřebujeme: 400 g svíčkové, nakládanou okurku, cibuli, 2 lžíce kaparů, 2 sardelové řezy, petrželku, žloutek, lžičku hořčice, 200 ml olivového oleje, pepř, sůl, 2 lžičky citr. šťávy, 4 jarní cibule, cuketu, lilek, 4 stroužky česneku. Na omáčku nasekáme cibuli, okurku, kapary, řezy a petrželku. Rozšleháme hořčici a žloutek, po kapkách zašleháme olej, ochutíme citronem, osolíme, opepříme a přimícháme nasekané příměsi. Maso, lilek a cuketu nakrájíme na kostky, česnek napříč rozpůlíme, střídavě napichujeme na špíz, potřeme ochuceným olejem (75 ml oleje, sůl, pepř) a za stálého otáčení grilujeme asi 10 min. Podáváme s majonézou.

 

BRAMBOROVÝ ŠPÍZ S JEHNĚČÍM MASEM
Potřebujeme: 240 g jehněčího masa, kousek zázvoru, 2 červené feferonky, pepř, sůl, 7 lžic citrónové šťávy, 2 lžíce oleje, 24 malých brambor, 16 třešňových rajčat, 8 malých cibulí, šalvěj, 2 rozmačkané stroužky česneku, krabici řeřichy, 250 g jogurtu, špetku cukru. Maso nakrájíme na nudličky, feferonky drobně a zázvor posekáme. Smícháme feferonky, 5 lžic citr. šťávy, sůl, pepř a maso marinujeme 2 h. Brambory vaříme 25 min. v osolené vodě, cibule rozpůlíme. Střídavě napichujeme maso, brambory, rajčata, cibule a lístky šalvěje na 8 špízů. Grilujeme za stálého otáčení 10 min., občas potřeme marinádou. Smícháme česnek, řeřichu, jogurt, citr. šťávu, sůl, pepř, cukr a podáváme k masu.

 

KUKUŘICE SE SLANINOU A BYLINKAMI
Potřebujeme: 8 klasů cukrové kukuřice, sůl, po svazku pažitky, petrželky, majoránky a tymiánu, 200 g anglické slaniny v plátcích, 4 lžíce másla, pepř. Z kukuřice odstraníme listeny a vlákna, povaříme asi 5 min. v osolené vodě. Vždy 1-2 plátky slaniny obložíme bylinkami a pevně jimi ovineme jednotlivé kukuřičné palice. Upevníme párátkem, můžeme také svázat stéblem pažitky. Potřeme změklým máslem, osolíme, opepříme. Kukuřice položíme na gril a grilujeme asi 10 min. Několikrát obrátíme.

 

ŘECKÁ KUCHYNĚ < = > POLÉVKA S KNEDLÍČKY
Potřebujeme: 250 g mletého tučného skopového masa (možno nahradit vepřovým či hovězím masem), 3/4 l vody, lžíci rýže, 2 mrkve, cibuli, 1/2 celeru, kousek petržele, sůl, kopr, petrželku, vejce, 1/2 citronu, hladkou mouku. Maso propracujeme s rýží a přidáme trochu sekaného kopru, petrželku a sůl. Ze směsi uděláme knedlíčky a obalíme je v mouce. Zeleninu dáme vařit do osolené vody, když začne voda vřít, vhodíme knedlíčky a vaříme, až je rýže v knedlíčcích měkká. Z bílku ušleháme pěnu, žloutek osolíme, přidáme citrónovou šťávu, zamícháme, přidáme do pěny, promícháme s naběračkou zchladlé polévky, nalijeme do teplé polévky a zamícháme.

 

ČERVENÝ POKRM
Potřebujeme: 6 vajec, 150 g sýra druhu kaškaval nebo kašer (lze nahradit parmazánem), 100 g másla, sůl, cukr, 1/2 kg rajčat. Rajčata krátce ponoříme do vroucí vody a oloupeme. V kastrole rozpustíme máslo, přidáme pokrájená rajčata, osolíme, osladíme a dusíme tak dlouho, až získáme hustší omáčku. Zatím ušleháme vejce do pěny, přidáme je za stálého míchání k omáčce, vsypeme strouhaný sýr a za stálého míchání necháme trochu zhoustnout, včas odstavíme z ohně. Pokrm podáváme teplý s osmaženými brambory.

 

FAZOLE PLAKI
Potřebujeme: 2 šálky fazolí, středně velký celer, sůl, 2 mrkve, 2 cibule, 1/2 šálku oleje. Fazole namočíme a nabobtnalé vaříme bez soli. Jakmile začnou měknout, osolíme je, přidáme na větší kostky nakrájenou cibuli, mrkev, celer a olej. Po dovaření je musí vázat přiměřeně hustá omáčka.

 

SKOPOVÉ PLECKO NA VÍNĚ
Potřebujeme: 1 menší skopové plecko, sůl, 2 sklenky bílého vína, 60 g másla. Maso rozkrájíme na větší kostky, osolíme a opečeme na másle po všech stranách. Při dalším pečení podléváme malými dávkami vína a poléváme šťávou z masa. Nestačí-li víno, podléváme dále menším množstvím vody, aby vznikla přírodní šťáva. Podáváme s bramborovou kaší a saláty.

 

VEPŘOVÉ MASO S CELEREM
Potřebujeme: 600 až 700 g libového vepřového masa, lžíci tuku, vetší celer, sůl, pepř, 2 vejce, citron, 2 cibule. Na tuku osmahneme dozlatova pokrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na kostky, osolíme a dusíme ve vlastní šťávě. K poloměkkému masu přidáme nakrájený celer, přisolíme a dusíme pod pokličkou v dostatečném množství šťávy. K hotovému pokrmu přidáme do šťávy rozkvedlané vejce a citron.

 

RAŽNIČI Z TELECÍCH JATER
Potřebujeme: 500 g telecích jater, sůl, pepř, 250 g (nebo méně) slaniny, strouhanku, trochu másla. Odblaněná játra nakrájíme na malé čtverečky, osolíme, opepříme a stejně nakrájíme i slaninu. Na jehlu napichujeme střídavě játra potřená máslem a slaninu slabě posypanou strouhankou, aby se neslepily k sobě. Pečeme na rožni asi 15 minut při středně silném ohni. Podáváme se smaženými brambory.

 

ZELENINOVÁ SMĚS
Potřebujeme: 300 g celeru s natí, 300 g pórku, 300 g mrkve, 2 cibule, citron, 150 g oleje, 2 žloutky, kostku cukru, sůl, vodu. Zeleninu nakrájíme na kousky dlouhé asi 3 cm, cibuli nakrájíme na kolečka. Nádobu s olejem přistavíme na středně silný olej, vložíme cibuli, slabě osmažíme, přidáme zeleninu a dusíme dozlatova. Pak přidáme 1/4 l vody, cukr, sůl a dusíme doměkka. Hotovou zeleninu polijeme při podávání osolenými žloutky rozšlehanými se šťávou z citronu.

 

VAŘÍME DIETNĚ < = > FAZOLKOVÁ POLÉVKA S MASEM
Potřebujeme: lžíci umletého telecího nebo drůbežího masa, 2 lžíce sterilovaných fazolek, lžičku hladké mouky, 1/2 lžičky másla, sůl, petrželku nebo pažitku. Maso opražíme nasucho v teflonové pánvi, zalijeme vodou, osolíme a vaříme pod pokličkou doměkka. Mouku upražíme dožluta nasucho, zalijeme vodou a povaříme. Pak přidáme maso, pokrájené a propláchnuté fazolky a krátce povaříme. Dochutíme petrželkou nebo pažitkou a podle chuti přisolíme.

 

ZELENINOVÝ NÁKYP (2 porce)
Potřebujeme: kedlubnu, mrkev, větší růžičku květáku, lžíci sterilovaného hrášku, lžíci hladké mouky, 1/2 šálku mléka, vejce, sůl, lžičku másla na vymazání a hr. mouku na vysypání misky. Mrkev a kedlubnu nakrájíme na kostičky, podlijeme vodou, mírně osolíme a dusíme. Během dušení přidáme nakrájený květák a dusíme doměkka. Mezitím připravíme bešamel. Mouku upražíme nasucho dožluta, zalijeme vodou, vaříme 30 min., před koncem přidáme mléko. Hustou omáčku přisolíme, po zchladnutí vmícháme žloutek, přidáme zeleninu a vmícháme ušlehaný sníh z bílku. Do vymazané a vysypané zapékací misky dáme směs a vaříme hodinu ve vodní lázni.

 

ZADĚLÁVANÉ TELECÍ (2 porce)
Potřebujeme: 250 g telecího masa, lžičku másla, půlku květáku, šálek mléka, lžíci másla, petrželku, sůl. Maso vcelku vložíme do tlakového hrnce, zalijeme osolenou vodou a uvaříme doměkka. Měkké maso vyjmeme, vývar slijeme do hrnce, přidáme na růžičky rozebraný květák a vaříme doměkka. Do vývaru vlijeme mouku rozmíchanou v troše vody, promícháme a vaříme 30 min. Mezitím nakrájíme maso na kousky, vložíme do omáčky, přilijeme mléko a po převaření zjemníme máslem. Podáváme posypané sekanou petrželkou a s těstovinami.

 

RAŽNIČI (2 jehly)
Potřebujeme: 1 řízek z vepřové a 1 řízek z telecí kýty, 50 g šunky, lžičku másla, 4 rajčata. Řízky dobře naklepeme, nakrájíme na menší kousky, osolíme a spolu s plátky šunky a dílky rajčat napichujeme na jehlu. Ražniči grilujeme po každé straně asi 6 min. Před podáváním jehly potřeme rozehřátým máslem. Ražniči můžeme také zabalit do alobalu a upéci v troubě. Podáváme vždy s čerstvými rajčaty nebo zeleninovým salátem.

 

KARBANÁTKY SE ŽAMPIONY (2 porce)
Potřebujeme: 200 g mletého libového masa, 4 žampiony, 2 lžíce strouhanky, vejce, sůl, petrželku, 1/2 lžičky drceného kmínu, lžičku mouky a másla. Houby drobně nakrájíme, osolíme, okmínujeme a na másle podusíme. Maso osolíme, zakápneme trochou vody, promícháme a na alobalu rozválíme na placičky. Na polovinu placiček rozdělíme žampiónovou náplň, druhou polovinou ji překryjeme, okraje stiskneme, karbanátky obalíme v mouce a na teflonové pánvi, kterou jsme potřeli olejem, osmahneme po obou stranách. Podlijeme vařící vodou a za občasného obracení a přelití výpekem udusíme doměkka. Podáváme s bramborovou kaší.

 

DIETNÍ HOVĚZÍ GULÁŠ (2 porce)
Potřebujeme: 200 g hovězího masa, sůl, půl lžičky drceného kmínu, půl lžičky sušené majoránky, cibuli, lžičku solamylu na zahuštění, rajče. Maso nakrájíme na kousky, osolíme, opečeme nasucho v tlakovém hrnci, okořeníme kmínem a majoránkou, zalijeme horkou vodou, přidáme oloupanou cibuli v celku a asi 40 minut dusíme. Pak sejmeme poklici, cibuli vyjmeme, guláš přelijeme do kastrolu, zahustíme lžičkou solamylu rozmíchaného v trošce vody, necháme přejít varem, přidáme nakrájené rajče, dochutíme a podáváme s vařenými brambory nebo těstovinami.

 

JABLEČNÝ DORT
Potřebujeme: 1 kg oloupaných a tence nakrájených jablek, 1/2 l vody, 2 vanilkové pudinky, 1/4 l vody, 3 lžíce cukru, lžíci citrónové šťávy, 1 a 1/4 balíčku piškotů, lžičku šlehačky. Jablka vaříme ve vodě 30 minut, občas promícháme, až se rozvaří na pyré. Pak vmícháme pudink rozmíchaný ve 1/4 l vody, krátce povaříme a nalijeme na vrstvu piškotů v dortové formě. Přidáme další piškoty a opět přelijeme jablečným pudinkem. Tak postupujeme až do spotřebování piškotů i jablečného pudinku. Dort dáme do chladničky na několik hodin vychladit. Ozdobíme šlehačkou a podáváme jako sváteční pohoštění.

 

MOUČNÍKY < = > RYCHLÝ OVOCNÝ DORT
Potřebujeme: 1 balíček piškotů, 1-2 kelímky kysané smetany, ovoce podle chuti (maliny, jahody, borůvky apod.), pudink, 1 l mléka nebo vody na pudink. Na dno dortové formy naskládáme kulaté piškoty tak, aby zakryly celé dno. Na piškoty rozetřeme kysanou smetanu a na ní naskládáme vybrané ovoce. Uvaříme pudink a nalijeme na ovoce. Po vystydnutí pudinku dáme dort vychladit do chladničky.

 

DATLOVÉ ŘEZY
Potřebujeme: 75 g sušených datlí, 75 g rozinek, 50 g sušených meruněk nebo banánů, 50 g lískových oříšků, 1-2 lžičky medu, 2-3 lžíce pomerančové šťávy, 40 g mletých mandlí, 40 g ovesných vloček. Umeleme datle, rozinky, sušené meruňky nebo banány a oříšky. Vmícháme med, pomerančovou šťávu a mleté mandle. Mícháme tak dlouho, než se směs dobře spojí, přidáme ovesné vločky. Směs napěchujeme do čtvercové formy vyložené alobalem a dáme do chladničky. Dostatečně ztuhlou směs vyklopíme a nakrájíme řezy.

 

BANÁNY V ŽUPANU
Potřebujeme: 4 vejce, lžíci cukru, 4 lžíce hrubé mouky, máslo na smažení, 4-5 banánů. Banány oloupeme a nakrájíme na podélné řezy. Připravíme si omeletové těstíčko: utřeme žloutky s cukrem, vmícháme mouku a nakonec sníh z bílků. Na pánvi rozpustíme kousek másla a opečeme v něm banány namočené v těstíčku. Ocukrujeme a podáváme teplé.

 

MERUŇKOVÉ ŘEZY
Potřebujeme: 200 g hladké mouky, 50 g mletých oříšků, 125 g hery, 365 g cukru krupice, vejce, sůl, 2 meruňkové kompoty (850 ml), 1 kg netučného tvarohu, 2 citrony, 30 g želatiny, 500 g smetany, 2 sáčky bezbarvé dortové polevy. Z mouky, hery, 65 g cukru, vejce a soli zpracujeme těsto a vyhladíme ho. Pak ho rozválíme na plech a pečeme v předehřáté troubě 15-20 min. Krém ušleháme z tvarohu, 300 g cukru, citrónové šťávy a smícháme ho s rozpuštěnou želatinou a ušlehanou smetanou. Polevu připravíme ze šťávy z kompotu dle návodu. Plát pokryjeme meruňkami, krémem, přelijeme polevou, ozdobíme meruňkami.

 

SMAŽENÁ JABLÍČKA
Potřebujeme: Jablka, 2 žloutky, 4 lžičky cukru, 16 lžic mléka, 16 lžic hladké mouky, tuk na pečení, sůl, citron, cukr podle potřeby. Z přísad smícháme řídké hladké těsto a necháme nejméně 3 hod. odpočinout. Jablka oloupeme, příčně nakrájíme na plátky asi 1 cm silné, namáčíme je v těstě a smažíme na rozpáleném tuku. Hotové dáme okapat na papírové ubrousky a pocukrujeme. Podáváme teplé.

 

KOSSUTHŮV MOUČNÍK
Potřebujeme: 250 g másla, 250 g moučkového cukru, 1 vejce, 3 žloutky, šťávu z 1 citronu, 250 hrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 100g mandlí, máslo na plech, 100 g pískového cukru. Mandle spaříme, oloupeme, nakrájíme nahrubo a smícháme s pískovým cukrem. Máslo utřeme s moučkovým cukrem, postupně přidáváme vejce, žloutky, citrónovou šťávu, pečlivě třeme 30 min. nebo ušleháme. Ke konci vmícháme po lžičkách mouku a prášek do pečiva. Těsto nalijeme na vymaštěný a moukou vysypaný pekáč, posypeme mandlemi s cukrem a upečeme ve středně horké troubě. Krájíme na řezy.

 

STROUHANÝ KOLÁČ
Potřebujeme: 450 g polohrubé mouky, 30 g kakaa, 1 heru, 4 lžíce mléka, vanilkový cukr. Zpracujeme těsto a necháme v chladničce ztuhnout, aby šlo strouhat. Náplň: 1 kg tvarohu, 250 g cukru, 2 vanilkové cukry, citrónovou kůru, 2-4 žloutky, 4 lžíce rozpuštěného másla, rozinky, 2-4 bílky na sníh. Ze všech přísad utřeme tvarohovou náplň. Na plech vysypaný hrubou moukou nastrouháme 1/2 těsta, potřeme náplní a navrch nastrouháme zbytek těsta. Pečeme 30 minut.