Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty paní kuchařky

Příspěvky

18.týden

23. 4. 2024

Celerová polévka se smetanou

Ingredience

1 kg     brambory

1 kg     celerová bulva

podle potřeby

1 lžička sůl

1 l        vařící voda

 

podle chuti

100 ml smetana

provensálské bylinky

kmín drcený

 

Postup přípravy

Celer očistíme a oloupeme, nakrájíme na větší kostky. Stejné množství brambor oloupeme a nakrájíme na podobné kostky jako celer. Vložíme do vařící vody, osolíme a vaříme doměkka.

Po dovaření vyjmeme koření a rozmixujeme – používám tyčový mixér. Přidáme smetanu, může být i zakysaná. Celerovou polévku prohřejeme a případně dochutíme podle potřeby.

 

17.týden

10. 4. 2024

Květáková polévka

3 ks     brambory

1 ks     cibule

0.5 ks  květák (menší)

 

podle chuti

sůl

šlehačka

podravka

 

Postup přípravy

Najemno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme nadrobno nakrájený květák a nadrobno nakrájené brambory. Vše společně orestujeme.

Po orestování přilijeme vodu (asi 1 hrnek) a necháme vařit, dokud nebudou brambory i růžičky květáku měkké. Poté přidáme 2 špetky podravky, 2 špetky soli.

Ke květákové polévce přidáme vodu a vše ještě provaříme a přisolíme podle chuti.

Jemnou květákovou polévku můžeme podávat se lžící kysané smetany nebo šlehačky, která polévku zjemní. V tomto množství vyjde polévka asi na 3 porce.

 

16. týden

10. 4. 2024

Rajská polévka

1 lžíce  máslo
1 ks     cibule
1 špetka          tymián
1 l        voda
1 ks     hřebíček
1 ks     bobkový list
2 kuličky         nové koření
1 lžíce  hladká mouka
1 ks     rajský protlak

cukr

Postup přípravy

V hrnci rozehřejeme máslo, zaprášíme hladkou moukou a připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme vodou. Přidáme celou menší oloupanou cibuli, bobkový list, nové koření, hřebíček a špetku tymiánu. Vmícháme větší rajčatový protlak, cukr a osolíme a vaříme 15 minut. Polévku přecedíme a přivedeme k varu.

 

15. TÝDEN

5. 4. 2024

Hovězí polévka

8 porcí

1 stroužek       česnek

1 lžíce  sůl

1 ks     cibule

250 g   celer

4 l        voda

150 g   mrkev

250 g   petržel

1 větvička       libeček

1 větvička       celerová nať

500 g   hovězí žebro

2-3 ks  hovězí kosti

5 kuliček         celé nové koření

2-3 větvičky    petrželové nať

podle chuti

nudle

 

Postup přípravy

Zeleninu očistíme. Maso a kosti krátce opláchneme pod tekoucí vodou. Vložíme je do hrnce společně se všemi přísadami. Zalijeme studenou vodou a pomalu vaříme pod pokličkou asi 2,5 hodiny od doby varu. V žádném případě nedopustíme, aby polévka vřela klokotem, zakalila by se. Uvařenou zeleninu vyjmeme a nakrájíme. Potom hotovou polévku přecedíme a vložíme do ní zvlášť uvařené nudle, nakrájenou zeleninu, na kostičky nakrájené uvařené maso a hojně sypeme sekanou zelenou petrželkou či pažitkou. Hovězí polévku podáváme teplou. Mrkve se dává méně než celeru a petržele, protože po ní polévka sládne. U cibule sloupneme jen vrchní ošklivou slupku, zbytek zlatých slupek necháme, prospějí barvě polévky. Podle chuti můžeme přidat i jinou zeleninu.

 

14.týden

21. 3. 2024

Boršč polévka

Ingredience

40 g     olej
1 ks     cibule
1 plechovka    rajčatový protlak
150 g   bílé zelí
300 g   brambor
100 g   hovězí maso
100 g   kořenová zelenina
1 lžíce  hrášek sterilovaný
150 g   červená řepa
100 g   vepřové maso

 

podle chuti

10 g     cukr
2-3 stroužky   česnek
kmín
hřebíček
bobkový list

 

Postup přípravy

Maso podle potřeby očistíme a nakrájíme na kousky. Zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme najemno. Brambory nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme. Řepu uvaříme téměř doměkka. Uvařenou řepu scedíme a nakrájíme na proužky. Můžeme ji vařit během přípravy polévky. Pokud se nám s ní nechce vařit, můžeme použít sterilovanou. V hrnci rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibuli. Přidáme maso a koření a vše krátce a zprudka osmahneme, aby se maso zatáhlo. Směs zalijeme vodou a asi 15 minut vaříme. Pak přidáme brambory, zeleninu, česnek, protlak a vše uvaříme doměkka. Do hotové polévky vložíme proužky uvařené červené řepy, zelí (i sterilované) a okapaný sterilovaný hrášek. Nakonec přidáme sůl podle chuti, přikyselíme či přisladíme.

 

13. týden

21. 3. 2024

Kuřecí vývar

Sůl
1 ks     cibule
2.5 l     voda
5 ks     celý pepř
1 ks     bobkový list
1 ks     slepice nebo kuře na polévku
1 svazek          kořenová zelenina na polévku

 

Postup přípravy

Slepici proplachujeme ve vodě, dokud voda není čistá. Kůži zbavíme od zbylých brk. Cibuli omyjeme, ale neloupeme, a rozpůlíme ji. Rozpálíme pánev bez oleje a řezné plochy cibule necháme na pánvi zhnědnout. Polévkovou zeleninu očistíme, omyjeme a rozkrojíme.

Slepici s cibulí i s kořením vložíme do hrnce, zalijeme vodou a dáme vařit. Po vícenásobném vzkypění sebereme z vývaru pěnu. Pak stáhneme teplotu a polévku vaříme na mírném ohni asi 1,5 hodiny. Přidáme zeleninu a vaříme dalších 30 minut Vývar osolíme, Slepici vyjmeme a vývar vyčistíme prolitím přes síto nebo přes čistý kus látky.

 

12. týden

12. 3. 2024

Celerová/ brokolicová/ polévka se smetanou

1 lžíce  máslo

100 ml smetana

250 g   brokolice nebo

            celer
 

2 lžíce  hladká mouka

Sůl

 

Postup přípravy

Brokolici nebo celer omyjeme, rozebereme na růžičky a dáme vařit na 5 minut do vroucí osolené vody. Pak brokolici nebo celer vyjmeme a pokrájíme nadrobno.

Z másla a mouky připravíme jíšku, zalijeme vývarem z brokolice a přidáme nakrájenou brokolici nebo celer.

Polévku z brokolice či z celeru povaříme, ke konci dochutíme solí a smetanou.

 

11. TÝDEN

7. 3. 2024

Hrachová polévka

6 porcí

1 ks     brambory

0.5 ks  cibule

2 l        voda

1 ks     mrkev

1 lžíce  hladká mouka

200 g   žlutý hrách

 

podle potřeby

olej

 

podle chuti

sůl

1 lžíce  majoránka

Podravka

 

Postup přípravy

Přes noc necháme namočit žlutý půlený hrách. Druhý den hrách vaříme asi půl hodiny do změknutí, zatím bez soli a bez koření. Dáme pozor, až se hrách začne vařit, aby nám nevykypěl na sporák, protože velmi pění.

Mezitím si nakrájíme cibuli nadrobno, mrkev nastrouháme nahrubo a bramboru nakrájíme na malé kostičky.

Jakmile je hrách měkký, přidáme nastrouhanou mrkev, bramboru a koření (sůl, podravku, majoránku) a připravíme si zásmažku. Cibuli osmažíme na oleji do sklovata a zpěníme v ní vrchovatou lžíci mouky. Zásmažku vmícháme do polévky a dalších 10 minut povaříme.

 

10. týden

27. 2. 2024

Rajská polévka

1 lžíce  máslo

1 ks     cibule

1 špetka          tymián

1 l        voda

1 ks     hřebíček

1 ks     bobkový list

2 kuličky         nové koření

1 lžíce  hladká mouka

1 ks     rajský protlak

cukr

Postup přípravy

V hrnci rozehřejeme máslo, zaprášíme hladkou moukou a připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme vodou. Přidáme celou menší oloupanou cibuli, bobkový list, nové koření, hřebíček a špetku tymiánu. Vmícháme větší rajčatový protlak, cukr a osolíme a vaříme 15 minut. Polévku přecedíme a přivedeme k varu.

 

9.týden

27. 2. 2024

Čočková polévka

4 porce

4 stroužky       česnek

3 lžíce  olej

1 lžíce  sůl

1 lžička            majoránka

7 sklenic         voda

1 miska           čočka

ocet

3 lžíce  hladká mouka

 

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a nasekáme najemno.

V hrnci rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a zpěníme ji. Základ zahustíme hladkou moukou, zalijeme vodou. Čočku propláchneme studenou vodou a dáme do vroucí vody, necháme vařit, dokud čočka nezměkne. Nakonec přidáme česnek, sůl a majoránku.