Jdi na obsah Jdi na menu

Rozhovor se starostu obce Štítné nad Vláří - Ing.Václavem Strnadem

1. 4. 2011

 

p1010295.jpg

 

 

 

  • Na začátku tohoto roku vznikly tyto fotbalové stránky a mají vysokou návštěvnost, co na ně říkáte ?

O existenci stránek jsem se dozvěděl až po vašem oslovení. A je to škoda, mohli jsme adresu zveřejnit na našich stránkách a také ve zpravodaji, který vychází čtvrtletně. Ale to ještě společně napravíme. Co se týká úrovně, je tato prezentace vedena velmi dobře, zodpovědně po stránce sportovní i grafické a myslím si, že dostatek informací najdou i ti fanoušci, kteří nechodí na pondělní „tiskovky“.

 

 

  • Sledujete dění ve štítenské kopané ? Víte jaké umístění dosáhly mužstva Štítné v podzimní části ? Byl jste se podívat na některé z utkání ?

Samozřejmě, že sleduji, co se děje v nejoblíbenějším štítenském sportu, ať už z pohledu fanouška, nebo zastupitele naší obce. Přiznám se, že jsem v minulé sezoně navštívil snad jen tři utkání, ale vždy bylo mojí snahou v pondělí ráno zjistit jak jsme hráli a radovat se z příznivého výsledku. Umístění I. mužstva na III. místě je velmi povzbudivé a odpovídá asi současné úrovni a možnostem mužstva.

 

 

  • Naše čtenáře by jistě zajímalo ,zda jste někdy hrál aktivně kopanou ? Jaké sportovní koníčky jste v mládí provozoval ?

Fotbal byl v době mého mládí absolutně nejpopulárnějším sportem. Už jen z toho důvodu, že stačilo postavit dvě branky z čehokoliv, rozdělit se na mužstva a mít odpovídající míč. Ale nám v Popově to nestačilo. Josef a Laďa Kováčovi, vášniví čtenáři sportovních novin vymýšleli v čem bychom ještě mohli soutěžit. Když nám bylo 10-15 let,měli jsme pingpongový stůl, který nám vyrobil pan Mikulka z desek, které jsme mu přinášeli z domu. Umístěn byl ve stodole, kde jsme si postupně zavedli i elektřinu. Koupili jsme si menší disk, kouli, oštěp a také stopky na měření závodu ve sprintu, či delším běhu, skákali jsme také o tyči, ale jen do doby než si Franta Machů při dopadu zlomil ruku. Scházelo se nás na „padělkoch“ plno a vyvrcholili to vždy večerním fotbalem a v neděli pravidelně po ranní mši turnajem těch dospělejších z jednotlivých ulic. To všechno se také brzy projevilo na našich výkonech. Dodnes mám na pracovním stole několik fotografií ze svých fotbalových let a na jedné je nás osm chlapců z Popova, kteří hráli za žáky. Samozřejmostí bylo, že téměř všichni jsme se zase v zimě vyžívali v hokejových utkáních na řece Vláře, kde jsme měli na rozdíl od dnešní doby upravené alespoň 2-3 hřiště a jen se to tam každý den odpoledne hemžilo mládeží.

 

 

  • Zavzpomínejte na svou hráčskou kariéru.

Jak už jsem uvedl, fotbal hrát závodně jsem začal ve štítenských žácích pod vedením našeho učitele tělocviku pana Kozubíka. Pak jsem pokračoval v dorostu, v roce 1966 jsem byl dokonce vybrán spolu s dvěma dorostenci z Bylnice do výběru tehdejšího jihomoravského kraje. V necelých 18 letech mě zařadil trenér Hýbl a vedocí oddílu pan Kolínek do prvního mužstva, které v té době hrálo I. B třídu. Byly to nejkrásnější roky mé fotbalové kariery. Měl jsem za spoluhráče vynikající partu, která fotbalem žila a dokázala na hřišti nechat za Štítnou duši i tělo. Po skončení jsme vždy všichni společně poseděli na večeři „u Hnaníčků“ a později v nově zřízeném „kasínu, kde naší hlavní odměnou byla krásně voňavá klobása, nebo guláš a jiné občerstvení od vedoucího kasína Františka Hnilo.Ve 24 letech jsem se vrátil z vojny a hledal jsem zaměstnání a také bydlení, protože jsem se v té době oženil. Shodou okolností měla o mě zájem TJ. Slavičín a obojí mě pomohla vyřešit. Nastoupil jsem do A mužstva, které hrálo krajský přebor. Tam jsem působil do doby, než jsem začal stavět rodinný dům v Popově. Po přestěhování v roce 1989 jsem přestoupil do Štítné a pokud mi to čas dovoloval, nastupoval jsem za B mužstvo.

 

 

  • Jakému fotbalovému klubu přejete ?

Samozřejmě, jako patriot fandím fotbalu ve Štítné. Jinak neupřednostňuji v naší lize ani ve světě žádný klub. Vždy se velmi rád podívám na každý fotbal, který je hraný slušně a na vysoké technické úrovni jakou předvádí například Barcelona. Možná i proto, že jsem vždy hrál středního záložníka a vím jak je těžké hru mužstva režírovat a takový fotbal předvádět.

 

 

  • Plánujete teď nějakou rekonstrukci v areálu TJ ?

Na začátku roku jsme se dohodli s vedením oddílu, že provedeme rekonstrukci nejnutnějších zařízení v sociálním zázemí /elektřina, ohřev vody/ a ve vnějších prostorách areálu opravu zábran za brankou, zlepšení posezení u občerstvovacího zařízení a udírny a další drobné úpravy.

 

 

  • Proslýchá-se, že by měla v areálu TJ vzniknout umělka ? Co je na tom pravdy ?

Tím osvětluji i předešlou otázku o omezených investicích na rekonstrukci. S vedením jsme se dohodli, že prioritu dáme vybudování umělého hřiště na stávajícím škvárovém. Připravujeme podklady, které je nutné mít pro podání žádosti o dotaci, kdy termín přijímání žádostí je předběžně stanoven na IX – X. měsíc 2011. Předpokládané náklady na takovou investici jsou ve výši cca. 11 – 12 mil. Kč. Tak si jen přejme, abychom měli při výběru náležité štěstí.

 

 

  • Co by jste popřál štítenské kopané do budoucna ?

Do budoucna přeji štítenské kopané, aby měla vždy dostatek mladých talentů, jako tomu bylo v celé historii až doposud. Aby se našlo dostatek obětavých funkcionářů, kteří se o ně ve svém volném čase starají. Také bych si přál, abychom mohli co nejdříve dořešit všechny nutné´investiční záměry v infrastruktuře obce a zbývalo nám více prostředků na větší materiální podporu pro sport i ostatní zájmové spolky, které pracují ve prospěch všech občanů naší obce.

 

 

S pozdravem
Starosta obce - Štítné nad Vláří
Ing.Václav Strnad