Jdi na obsah Jdi na menu
 


A tým- Novinky

Pro nezasvěcené by počet fotbalistů, kteří se včera při prvním tréninku zimní přípravy prvoligového Hradce Králové proháněli po umělé trávě Všesportovního stadionu, byl zarážející. Zatímco prvoligoví sokové letošního nováčka hlásí v přípravě na jarní odvety někde až ke třem desítkám hráčů, v Hradci jich vyběhlo jen dvanáct.

Ale bát se, že za Hradec nebude mít na jaře kdo hrát, jeho příznivci nemusí. Už zítra se totiž do zimního tréninkového procesu zapojí i zbývající třináctka borců. Jde o hráče, kteří na konci minulého roku hráli na halovém turnaji v Hamburku, a proto dostali možnost začít s přípravou až o dva dny déle. „Využili toho všichni, třeba měli strach, co je všechno v zimě čeká,“ vysvětloval s úsměvem v hlase a s patřičným nadhledem trenér Václav Kotal,I tak ale bylo včera odpoledne k vidění dost zajímavého. Především tři noví hráči: brankář Sparty Lukáš Zich, karvinský útočník Vladimír Mišinský a hradecký odchovanec Filip Klapka, jenž se do hradeckého dresu vrací po několikaletém působení v Jablonci a půlročním angažmá v kazachstánském Tobolu Kostanaj.

A také možná na řadu dní poklidnější trénink, který jen dával tušit, co hráče v příštích týdnech čeká. „Chceme se v nich zaměřit především na to, co nám dělalo na podzim problémy," poodhalil Kotal zimní plány, „pokusíme se zlepšit herní kvalitu ve větší rychlosti, abychom si zvykli na vyšší tempo hry, a chceme také vylepšit útočnou činnost.“

S tímto záměrem ale na hradecké hráče stejně nejprve připravil klasickou fyzickou přípravu, což je pro ně často hodně bolestivá část roku.

„Letos se mohou připravit na to, že celá příprava bude přece jen kratší, ve druhé lize jsme začínali hrát až v březnu, nyní už v únoru,“ připomněl trenér.

Při včerejším nástupu do přípravy mohl mít radost z toho, že nikdo nechyběl kvůli zdravotním problémům. Po operaci v závěru podzimu se zapojil i Karal, stejně tak Rezek, jenž kvůli potížím s Achilovou šlachou neodehrál turnaj v Hamburku, ačkoliv na něj byl nominován.

„Normálně trénoval, ale musíme být k jeho achilovce ohleduplní,“ uvedl Kotal.

 

 

 

 

 

Úderem čtrnácté hodiny přivítal trenér Václav kotal hráče na prvním tréninku v roce 2011. Hlásili se mu i nové opory Vladimír Mišinský, Lukáš Zich a Filip Klapka. Naopak na trénink již nedorazili Petr Tomašák (Třinec), Tomáš Hájovský (Sokolov) a Jan Hanuš (SK Slavia). Omluvenku na první trénink také dostali ti hráči, kteří absolvovali turnaj v Hamburku - Schweinske Cup.
Votroci prožijí první týden přípravy v domovských podmínkách Malšovického stadionu. Příprava bude probíhat na umělé trávě, v terénu okolo stadionu a v posilovně. Na konci týdne odjedou na kondiční soustředění do Jablonce - Břízek. Ještě před odjezdem změří v Letohradě síly s třetiligovým týmem Fotbal Frýdek - Místek, jehož trenérem je Oldřich Machala, bývalý kouč Votroků. V průběhu soustředění sehrají další přípravný zápas, tentokrát s účastníkem druhé ligy, Varnsdorfem.
Příprava v druhé polovině ledna bude opět probíhat na Malšovickém stadionu. Ovšem přípravné zápasy se budou hrát vždy mimo Hradec Králové (Vlašim - Nymburk, Sokolov - Xaverov, Dukla - Nymburk, Slask Wroclav - Náchod).
Začátkem února odjedou Votroci k hernímu soustředění buď do Chorvatska nebo do Turecka. Chorvatský pořadatel zatím není schopen garantovat kvalitní soupeře do přípravy, tak se o místu soustředění rozhodne až za pár dní.
Generálku na první mistrovský zápas sehrají Votroci doma "pod lízátky" v sobotu 19. 2. 2011. Soupeřem jim bude Bohemians 1905, se kterým již mají mistrovská utkání odehraná.
Liga začíná o víkendu 26.2. - 27.2.2011. Votroci v prvím jarním kole zajíždí na půdů "půlmistra" do Plzně.

 

 

 

 

Jak došlo ke kontaktu mezi Tebou a klubem FC Hradec Králové?

První kontakt byl již před dvěma lety od pana Mejtského, ale z toho nakonec sešlo. Dal jsem přednost Karviné, když mě nakonec přesvědčil Petr Mašlej z MFK. Nyní mi asi před měsícem zavolal pan Jukl a dali jsme si spolu sraz v Olomouci a hned jsme se domluvili na půlročním hostování s možnou opcí.



S jakou vizí jdeš do našeho týmu?

Nyní chci v první řadě pořádně potrénovat, abych se probojoval do základu. Všichni jsme na stejné startovní čáře ... Přesvědčit trenéra, že na 1. ligu mám. Chci tady v Hradci Králové hrát stabilně.



Ligové zkušenosti si sbíral v dresu Baníku Ostrava.

Ano, odehrál jsem tam celkem 29 zápasů, bohužel bez vstřeleného gólu. Začínal jsem svoji kariéru poté, co Baník získal mistrovský titul. To mi dal šanci pan Jarabinský, který mě vytáhnul z "béčka".



O tobě se psalo jako o velkém talentu, nejenom ostravské líhně ...

Tak, jak jsem byl "mladej", tak jsem byl i "blbej". Udělal jsem v životě nějaké chyby ... Ale teď jsem starší (pomalu se usmívá). Určitě jsem se ponaučil.



Jaký fotbal se ti líbí?

Určitě útočný, ale jako hráč se přizpůsobím jakékoli hře. Když mně trenér řekne, ať hraji beka, tak budu hrát beka.



Znáš někoho ze současného kádru FC Hradec Králové?

Znám Fíšu (Fischer). S ním jsem se potkal v ostravském "béčku". Pár zápasů jsme spolu odehráli. Pak znám Radima Wozniaka, na toho jsem se ještě chodil dívat jako malý kluk, když hrál ligu. Ostatní jen od vidění, když jsem proti nim hrál 2. ligu.



Jak se těšíš na Hradec Králové.

Hradec jako město neznám, ale těším se, až ho budu moc poznat. Znám ho jen po stránce fotbalové, a zdá se, že je to hodně fotbalové město. Viděl jsem televizní přenosy se Spartou a se Slávií a to byla úžasná atmosféra.



Sledoval si účinkování Votroků v lize víc, jak ostatní týmy?

Určitě jsem ho sledoval více, jak ostatní kluby. Bylo to tak s Baníkem stejné. Hradec kvůli tomu, že už byl z jeho strany nějaký kontakt a v duchu jsem myslel i na to, že by nabídka mohla znovu přijít ... A přišla nyní.



Co jsi říkal předváděné hře a co říkáš umístění a počtu bodů po podzimu?

Hradec hraje krásný kombinační fotbal, akorát pozice by měla být výše ... Mají na to ... Určitě do první osmičky. V zápasech, co jsem sledoval, doplatil na neproměňování šancí a zbytečně přišel o několik bodů. Ale první rok v lize je vždy nejtěžší.



Ty přicházíš jako střelec, takže by se to mohlo změnit ...

(Směje se) To doufám a věřím, že góly začneme střílet všichni.



Přicházíš na půlroční hostování ...

Je to dané tak, že půl roku by mělo být hostování a na další dva roky opce. Bude hodně záležet na mně, jak se předvedu, jak se mi bude dařit a zda mě za půl roku vedení klubu bude angažovat dál.



Čeká tě, a celý tým, někým nenáviděná, někomu nevadící zimní příprava. Jak jsi na tom ty?

Moc ji v oblibě nemám, ale jako každý fotbalista ji musím podstoupit, protože z ní pak žijeme celý rok. Letní příprava tak náročná není. Tam se hraje více fotbal. V zimě vše musíme naběhat. Nyní jedeme na kondiční soustředění do Jablonce - Břízek. Ale strach z toho rozhodně nemám. Určitě to bude dobré.



Takže se více těšíš na herní soustředění v zahraničí ...

Tak, první tři týdny pro mě budou nejdůležitější. Hlavně nebýt nemocný a všechno odtrénovat na sto procent. Herní soustředění (Chorvatsko nebo Turecko) bude ta třešnička na "přípravě".



Co bys hradeckým fanouškům vzkázal?

Přijďte, budeme bojovat i za vás !!!

 

 

 

Datum: 7.1.2011.

Romane, vraťme se ještě k nedávnému turnaji v Hamburku (Schweinske Cup 2011). Jak si ho vidě?
Určitě si ho budu dlouho pamatovat. Skvělá atmosféra, výborní fanoušci, pěkné zázemí. Všichni jsme se na atmosféru těšili. Obzvlášť domácí fanoušci, to bylo něco neskutečného. Čeští fanoušci by se mohli od nich hodně učit. Co se týká samotného fotbalu, tak určitě jsme chtěli skončit lépe než na šestém místě. Narazili jsme na dvě nejlepší mužstva, které to pak potvrdili svoji účastí ve finále. Bohužel my, než jsme se rozkoukali, tak jsme prohrávali a v druhém poločasu jsme již nestihli výsledek otočit. Hlavně utkání se St. Pauli ... Ale možná, kdybychom na ně narazili později, a ne v prvním kole, tak to mohlo třeba skončit pro nás lépe.


Druhý zápas proti halovému mistru Hamburku Altona 93?
To už bylo dobrý. byli jsme připraveni na to, co nás čeká. Nenechali jsme si dát rychlý gól, bránili jsme od půlky. Soupeř si v podstatě nevytvořil žádnou šanci. Tento zápas jsme zvládli bez problémů.

A poslední zápas proti několikanásobnému mistru Dánska Brondby IF byl bojem o postup do semifinále ...
Tam jsme od sebe čekali daleko víc, než jsme předvedli. Udělali jsme některé chyby, které soupeř trestal. Brzy jsme prohrávali 0:3. Sice jsme z kraje druhého poločasu, během 10 sekund, snížili na 2:3 a měli i další šance, pak nám neuznali gól, já měl v poslední minutě velkou šanci ... Tu jsem nedal a bylo to škoda. Určitě jsme chtěli postoupit dál ... Bohužel.

V jakých sestavách jste nastupovali?
Trenéři určili dvě obranné a tři útočné dvojice, které se střídaly. V obraně nastoupil Kuba Chleboun s Michalem Pávkem a Marek Jandík s Martinem Kasálkem. V útoku jsem nastupoval já s Radkem Voltrem, Vašek Pilař s Jirkou Poděbradským a Jirka Janoušek Janoušek s Láďou Pokorným. Do druhého zápasu naskočil Honza Dvořák namísto Radka Voltra a v posledním utkání nehrál Jirka Janoušek, který se zranil.

Jaká byla hala? Dá se porovnat s některou, kterou znáš?
S kterou (směje se), se Slavií ...? To se nedá vůbec porovnat. Hala je pro 4500 diváků, hrálo se o mantinely. Tady taková hala není. Zázemí bylo normální, to nevybočovalo z nějakého normálu.

Co protihráči? Zaujal tě někdo?
Jménama je bohužel neznám, ale byli tam šikovní kluci. St. Pauli bylo výborné, v týmu Brondby byl šikovný jeden hráč a ve druhé skupině, v týmu Lyngby BK, tam byli dva, co to opravdu s míčem v hale uměli a bylo vidět, že byli technicky velmi dobře připraveni.

Jak si celý turnaj vnímal?
Sice to bylo mezi svátky, ale určitě mi to nic nesebralo, ba naopak. Mám velké zážitky a jsem rád, že jsem se toho mohl zúčastnit. Zažil jsem výbornou atmosféru, zahráli jsme si fotbal proti výborným mužstvům.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář