Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sony Ericsson s HD videem

15. 1. 2011

Sony Ericsson Vivaz

 Sony Ericsson Vivaz pokračuje ve šlépějích modelu Satio. Přináší operační systém Symbianvivaz_5.jpg vivaz_1.jpgproložený vlastními okázalými body menu – Média, PlayNow, Služby určení polohy. Nese 8 Mpx fotoaparát se schopností nahrávat HD video (rozlišení 1280 x 720 px), klasický 3,5 mm konektor Jack, microUSB, stylus připevněný poutkem a 8GB microSD kartu v balení. Vylepšení oproti prvnímu telefonu výrobce se Symbianem tu rozhodně je.

Představeny byly celkem čtyři barevné varianty – Cosmic Black, Silver Moon, Venus Ruby a Galaxy Blue. Tři z nich se objevují i v českých obchodech. Na test jsme dostali zapůjčenou tmavě růžovou variantu Venus Ruby, která bude slušet především ženám.vivaz_3.jpg

 

Základní parametry Sony Ericssonu Vivaz

Rozměry 107 x 52 x 12,5 mm
Hmotnost 97 g
Displej dotykový, TFT, rozlišení 360 x 640 px, 16 milionů barev, úhlopříčka 3,2“
Paměť 75 MB ROM

+ paměťové karty microSD až 16 GB

Operační systém Symbian 9.4 S60 5th Edition
Fotoaparát 8,1 Mpx (3264 x 2448 px), autofocus, LED blesk, nahrávání HD videa
Obsah balení návod, baterie, nabíječka s USB kabelem, headset, paměťová karta microSD 8GB, stylus, ochranné pouzdro
Cena a dostupnost 10 000 Kč, od března 2010

Krátké postřehy z testování Sony Ericssonu Vivaz:

Co se nám líbilo: konstrukční provedení (kolébka), luxusní barevné varianty, použití klasického 3,5 mm konektoru Jack a microUSB, dostatečně velký dotykový displej, navigační software Wisepilot, 8GB karta v balení

Co se nám nelíbilo: sváry mezi kryty, kam lehce zalézají nečistoty, absence kinetického skrolování, špatně využitý prostor pohotovostní obrazovky, tlačítko zamknutí telefonu hned vedle vypnutí, hudební přehrávač bez ekvalizéru, FM rádio bez RDS


Obsah balení: potěší i odpůrce

S telefonem Sony Ericsson Vivaz je v balení dodávána Li-Ion baterie EP500 s kapacitou 1200 mAh, dále miniaturní návod, standardní nabíječka s připojením USB kabelu, 8GB microSD karta, stylus s poutkem, kožené pouzdro a klasická pecková sluchátka HPM-60/J. Od prodejce se v balení navíc objeví také záruční list.

Vzhled a konstrukce: ukolébá své majitele

Sony Ericsson zvolil nezvyklou konstrukci, která vypadá jako kolébka. Tím získal telefon zcela nový náboj a lesk. Použité materiály z dálky vypadaly opravdu honosně, při bližším ohmatání malinko srážejí úroveň modelu. Zvolené barevné varianty – šedá, černá a tmavě růžová, k telefonu bezesporu ladí. Námi testovaná tmavě růžová varianta navíc vzbuzovala zájem lidí v našem okolí.

Rozměry telefonu jsou 107 x 52 x 12,5 milimetrů a hmotnost 97 gramů. Designeři se na telefonu opravdu vyřádili, jednotlivé prvky na konstrukci jsou vhodně umístěné a nepřesahující nadbytečně hrany. Konstrukční zpracování je na vysoké úrovni, vrzání plastů při pomačkání nehrozí, vše skvěle lícuje a sedí. Vrásky na čele mi přidělává pouze štěrbina mezi zakončením plochy displeje a bočními hranami, kam se lehce nahromadí nečistoty. Nepřeji si raději vidět telefon po pár měsících užívání. 

Přední strana telefonu je v plné režii dotykového displeje a trojice funkčních tlačítek pod ním. Tlačítka jsou nepatrně vystouplá nad úroveň displeje, tenká, podlouhlá a dobře ovladatelná. Nad displejem nalezneme ukryté čidlo, které reguluje úroveň jasu v závislosti na okolních světelných podmínkách, a také otvor, v němž je ukryt reproduktor.

Na pravém boku nalézáme dvojici tlačítek pro regulaci hlasitosti, která mimo jiné slouží také jako lupa v prohlížeči či fotografiích, dále indikační dioda, tlačítko pro nahrávání videa a fotoaparátové dvoupolohové tlačítko. Horní hrana nese zamykací tlačítko, které slouží i ke změně profilů. Dolní hrana si rezervovala otvor pro poutko se stylusem, který tedy není umístěn v telefonu, ale pouze připevněn takto poutkem mimo něj. Levý bok je opatřen klasickým 3,5 mm konektorem Jack, microUSB portem pro připojení USB kabelu a druhým reproduktorem.

 

Displej a ovládání: v závětří za Samsungem S5230 Star

Model Vivaz je osazen 3,2“ dotykovým displejem s rezistivní technologií a rozlišením 360 x 640 px, který zvládá zobrazit až 16 milionů barev. Ovládání je možné prsty nebo případně stylusem. V menu telefonu a většině aplikací není stylus potřebný, např. v internetovém prohlížeči však ano. Potvrzení některých odkazů coby slov dá zabrat. Telefon doplácí zejména na maličkosti, kterých si výrobce při použití systému Symbian 9.4 S60 5th Edition nevšiml. Nejcitelnější je absence kinetického skrolování. Použil snad výrobce nějakou starší verzi systému?

 

 

Baterie a výdrž: spotřeba = nezájem

Výrobce si naprosto správně uvědomil, že použití baterie o vyšší kapacitě je nevyhnutelné, proto opatřil model Vivaz Li-Ion baterií EP500 o kapacitě 1200 mAh. Výdrž ovšem nedosahuje hodnot, které výrobce uvádí. V běžném provozu nám telefon vydržel 2-3 dny. Doba se rychleji zkracovala připojováním na internet přes Wi-Fi sítě a spouštění navigace Wisepilot.


Prostředí telefonu: není Symbian jako Symbian

Sony Ericsson Vivaz vsadil na dotykovou verzi operačního systému Symbian 9.4 S60 5th Edition, kterou známe např. z Nokií (5800 XpressMusic, 5530 XpressMusic). Bohužel, ač je to systém zaběhlý a oblíbený, tak na Sony Ericssonu nepůsobí přirozeně. Navíc je značně ochuzený o funkce, které už Nokia vypilovala po stížnostech svých uživatelů – viz třeba kinetické skrolování, model Vivaz jej postrádá!

Přítomnost multitaskingu je samozřejmostí, lze mít v jednu chvíli zapnuto několik aplikací a plynule mezi nimi přepínat středovým funkčním tlačítkem, které dlouze přidržíte. Svižný chod systému zajišťuje procesor ARM Cortex A8 s taktem 720 MHz. Vnitřní paměť telefonu má hodnotu 75 MB a rozšíření umožňuje microSD slot až na 16 GB karty. V balení se nachází 8GB karta.

Spokojen nemohu být se zámkem telefonu. Je nutné nejprve zmáčknout tlačítko na horní hraně telefonu a vybrat možnost zamknutí kláves a dotykového displeje. Stejným způsobem se telefon i odemyká. Vyzkoušel si vůbec někdo u výrobce, jak je složité za pohybu a mnohdy i vklidu trefit danou oblast na displeji, kde je zamknutí, a netrefit se vedle na vypnutí telefonu? Garantuji vám, že se vám to párkrát podaří a pořádně to naštve. Stačilo přitom využít lépe boční tlačítko vedle fotoaparátového, které je pouze na nahrávání videa.

Menu telefonu je rozděleno do matice 3 x 4 a vstupuje se do něj středovým tlačítkem. Uspořádání je velice podobné telefonům Nokia. Sony Ericsson přidal svá esa v rukávu – službu PlayNow, Média, Služby určení polohy. Obrazovka pohotovostního režimu může zobrazovat vybrané ikony v několika různých schématech, z nichž to základní je právě v režii Sony Ericssonu. Nabízí pětici vybraných zkratek – přidat kontakt, Twitter, domovská obrazovka, prohlížení fotografií a nejpoužívanější služby (YouTube, Wisepilot, Bluetooth, atd.). Ve spodní části může být aktivována lišta s názvem operátora, datem, časem, zvoleným profilem a pěticí ikonek pro lehčí přístup k numerické klávesnici, médiím, zprávám, hudbě a vyhledání.

Telefonování a zprávy: k nerozeznání od telefonů Nokia

Telefonní seznam a potažmo i editor sms zpráv se shoduje s podobou na telefonech Nokia. Seznam pojme neomezeně kontaktů (do výše paměti) a lze v něm vyhledávat zadáním počátečních písmen osob, které hledáme. Kontakty mohou být obohaceny o další cenné informace, případně i obrázek či fotografii a specifickou melodii, podle které volajícího poznáme. O zmeškaném volání či sms informuje indikační dioda na boku přístroje, a to zeleným přerušovaným signálem. V případě připojené nabíječky svítí červeně.

Editor zpráv se oproti telefonům Nokia nezměnil. K dispozici je slovník T9, který při odeslání zprávu s diakritikou ořeže, a tak výslednou zprávu nezkrátí na délce. Psaní zpráv probíhá přes dotykový displej. Vybrat si můžeme ze tří metod: alfanumerická klávesnice, miniklávesnice s QWERTY, QWERTY na celé obrazovce a ruční psaní. Lze vytvářet MMS zprávy (velikost příloh max. 300 kB) či emaily.

Média a další zábava: fotografie, hudba, video

Jednou z věcí, které se Sony Ericsson nevzdal ani přechodem na operační systém Symbian, je složka Média, ve které sdružuje fotografie, videa a hudbu. Každá z kategorií má několik podsekcí, systematicky rozdělených, nechybí ani přímý odkaz na YouTube, Facebook (nahrávání obrázků) či PicasaWeb. Pro uživatele to znamená lepší správu souborů.

Hudební přehrávač je plně v režii Sony Ericssonu. Zobrazuje obrázek alba, pokud jej soubor obsahuje, přehrává dle náhodného výběru nebo opakovaně. Co mě děsí, je absence ekvalizéru. Je možné, že jej výrobce zpětně nechá doinstalovat, jako tomu bylo uvolněním nového firmwaru u modelu Satio. Proč ale tato chyba znovu, tomu nerozumím. V menu hudby je systematické rozdělení souborů dle interpretů, alb, skladeb či seznamů skladeb. Nechybí ani audioknihy, podcast a vlastní nahrávky.

Nechybí FM rádio (bez RDS!), pro jehož spuštění musíte nejprve připojit sluchátka, která slouží jako anténa rádia. Výrobce vybavil telefon klasickým 3,5 mm konektorem Jack. Gratulujeme. Ve výbavě telefonu dále najdeme funkci TrackID (rozpoznání hudby), hry ovládané pohybem či GPS navigaci Wisepilot. Navigace je ve zkušební verzi, po jejíž vypršení si musíte koupit licenci. Další nepříjemností je rozhodně fakt, že si aplikace stahuje mapové podklady z internetu. Pokud nemáte výhodný datový tarif, mohli byste se při vyúčtování pěkně divit. Na druhou stranu je ale navigace přesná a rychlá. Vaší pozici najde na veřejném prostranství do 20 sekund. Jako alternativu lze použít Google mapy, které se v telefonu rovněž nachází.

Fotoaparát: 8,1 Mpx a především HD video

Sony Ericsson je dále skálopevně přesvědčen, že to, co lidi na nových telefonech láká, je především fotoaparát. Ačkoliv tomu tak doopravdy není, přináší model Vivaz další prvenství, tentokrát v rozlišení pořizovaného videa. To zvládá nahrávat v rozlišení 1280 x 720 px s 30ti snímky za vteřinu. Právem si na zadní kryt zaslouží vyrytí znaku HD. Zvláštní tlačítko pro nahrávání videa mi však přijde nadbytečné a nevhodně využité. V nastavení můžeme videu zvolit různé efekty, vyvážení bílé barvy, samospoušť, přisvětlení a formát (720p, VGA, QVGA, pro MMS).

Ani fotoaparát se nenechá svými možnostmi zahanbit. Kromě funkcí zmíněných u videa obsahuje navíc stabilizátor obrazu, změnu zvuku závěrky, detekci obličeje a úsměvu, makro, přiřazení souřadnic, automatické otočení a prohlížení. Pro milovníky scenérií je připraven panoramatický mód. Chybí tedy např. redukce červených očí. Velikost fotografií může být zvolena z nabízených 8 Mpx (4:3), 7 Mpx (3:2), 6 Mpx (16:9), 2 Mpx (16:9), 2 Mpx (4:3).

 

Organizační a datové funkce: licence Sony Ericsson nedává

Sony Ericsson Vivaz obsahuje kancelářský balík Quickoffice, avšak bez zakoupení licence jej není možné ani spustit. To Adobe PDF je na 15 dní alespoň ve zkušební verzi. K dispozici je budík s opakováním, kalendář, poznámky, kalkulačka (opět velmi funkčně omezená), diktafon, RoadSync, správce souborů a převodník veličin. Užitečná je funkce hledání, se kterou se rychleji v telefonu zorientujete, pokud něco konkrétního hledáte. Na internetu můžete vyhledávat přímo z menu telefonu položkou Google.

Datová výbava je kompletní, tedy ve složení: GPRS, EDGE, 3G, HSDPA (až 10,2 Mb/s) a HSUPA (až 2 Mb/s). Výrobce neopomněl ani Bluetooth a Wi-Fi. S připojením přes Wi-Fi jsem se setkával s problémem, že i když byl dosah sítě 100%, tak mi prohlížeč mnohdy stránky neotvíral, jen bezmezně vyčkával. V případě použití Opery Mini mi dokonce hlásil, že se nelze přes Wi-Fi připojit, i když byl přístupový bod definován jasně přes danou Wi-Fi síť. Určité pochybnosti mám i s instalací programů s běžnou příponou pro Symbian, které telefon dost často odmítá. Inu, Symbian v mobilu je, ale v jak osekané a omezené verzi, to raději ani nechci vědět.

Telefon lze využít jako modem po připojení k PC přes dodávaný USB kabel. Hodí se program Sony Ericsson PC Suite 6.0, se kterým synchronizujete kontakty nebo posíláte zprávy. Rychlá data se hodí také pro surfování na internetovém prohlížeči Safari s podporou Flash. V něm se ukrývá i RSS čtečka.

 

 

3,2“ dotykový displej složité zamykání telefonu
rychlá data (3G, Wi-Fi) absence kinetického skrolování v menu
multimediální přehrávač chybí ekvalizér
3,5 mm konektor Jack FM rádio bez RDS
8,1 Mpx fotoaparát trial verze Adobe PDF a Quickoffice
GPS navigace Wisepilot  
bohaté příslušenství  

 

 

 

                Sony Ericsson Vivaz - design a konstrukce

 

            Sony Ericsson Vivaz - prostředí (Symbian S60)

 

                         Sony Ericsson Vivaz - zprávy

 

        Sony Ericsson Vivaz - média (hudba, video, obrázky)

 

                      Sony Ericsson Vivaz - fotoaparát v akci

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář