Jdi na obsah Jdi na menu
 


HTC HD7

12. 2. 2011

HTC HD7

HTC HD7 vychází vzhledově z modelu HD2, který disponuje staršími Windowshtc-hd7-1.jpg Mobile 6.5 s nadstavbou Sense. Na počest Windows Phone 7 má proto v názvu sedmičku, stejně tak to dělají další výrobci.
HTC HD7 má tedy operační systém Windows Phone 7 a skvělé parametry. Bohužel, mnoho běžných funkcí mu schází. Osloví 4,3“ dotykovým displejem, stojánkem k pohodlnému sledování filmů, 5 Mpx fotoaparátem a datovou výbavou. Do budoucna rozhodně promluví do prodeje telefonů s Windows Phone 7.
 
Základní parametry – HTC HD7

Rozměry
122 x 68 x 11,2 mm
Hmotnost
162 g
Displej
S-LCD, dotykový kapacitní, rozlišení WVGA (480 x 800 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 4,3“
Paměť
8 GB vnitřní
Operační systém
Windows Phone 7
Fotoaparát
5 Mpx (2592 x 1944 px), autofocus, LED blesk
Obsah balení
návod, příručka, baterie, nabíječka, stereo headset, datový USB kabel
Cena a dostupnost
13 200 Kč, od prosince 2010

 
Krátké postřehy z testování:
Co se nám líbilo: částečně kovové provedení, obrovský displej, kvalitní 5 Mpx fotoaparát s autofocusem a LED diodou, datová konektivita, informační LED dioda, balík Office 2010, rychlý chod systému, stojánek, hry Xbox Live, obchod Marketplace s narůstajícím počtem aplikací
Co se nám nelíbilo: nízká výdrž baterie, chybějící funkce, přílišná svázanost s připojením k internetu, česká lokalizace
 
Obsah balení: standardní prvky
Telefony HTC mají totožné balení. U modelu HD7 v něm nalezneme návod pro začátečníky s Windows Phone 7, manuál k telefonu, pecková sluchátka, nabíječka a samostatný USB kabel.
 
Vzhled a konstrukce: maximum do ruky
HTC HD7 má kvalitní zpracování, tvořené kovovým rámem, zadním tvrdým plastem s nepatrným pogumováním a předním obrovským displejem. Výrobce si dovolil zakomponovat pod i nad displej reproduktory, které utváří stereo poslech při sledování filmů nebo poslechu hudby. Ostatně ke sledování je na konstrukci umístěn stojánek, který drží telefon v té správné, nakloněné pozici.
Na horní hraně je spouštěcí tlačítko, které uzamyká displej. Bohužel mě nepřesvědčilo o kvalitě, jelikož jeho stisk působí dost nejistě, jako bych nic nezmáčkl. Pravá bok telefonu má umístěna tlačítka hlasitosti a hardwarové tlačítko fotoaparátu (jedna z podmínek Microsoftu).
Levý bok telefonu je zcela holý, zato na spodní hraně je jak 3,5 mm konektor Jack, tak i microUSB konektor, určený k připojení zařízení k počítači i nabíječce. Na zadní straně přístroje je nepatrně nad povrchem vysunutá čočka fotoaparátu, kolem níž zapadá stojánek s prořezy pro reproduktor dvojicí LED diod.
Rozměry telefonu jsou tak na hraně, co ještě lidská ruka dovede plnohodnotně držet a ovládat, 122 x 68 x 11,2 mm a hmotnost 162 gramů.
 
Displej a ovládání: nač šetřit
Maximální zážitek při užívání telefonu slibuje 4,3“ dotykový displej (úhlopříčka 10,9 cm) s kapacitní technologií (ovládání prsty) a podporou Multitouch (více prsty naráz). Rozlišení displeje je WVGA (480 x 800 px) (další z podmínek Microsoftu), zobrazení 16 milionů barev. Má se přitom jednat o Super Clear LCD displej, který by měl v porovnání se Super AMOLED displejem ztrácet jen ve spotřebě energie. Není tomu tak, podání barev není stejné, černá není tak černá, jako u Samsungu Omnia 7, který má také Windows Phone 7 a Super AMOLED displej.
U všech Windows Phone 7 telefonů budou tři tlačítka pod displejem, v pořadí zleva – „vracečka“, návrat do základní obrazovky a vyhledávání. V případě modelu HD7 jsou to tlačítka senzorová, reagující okamžitě na jakýkoliv dotek. Jsem poněkud rozčarován i umístěním zapuštěných reproduktorů nad a pod displejem, které se okamžitě zanáší nečistotami. Jak budou vypadat po delším využívání telefonu, si snad raději nechám ujít.
Jas displeje lze nastavit manuálně nebo zvolit možnost automatické úrovně jasu pomocí senzoru jasu. Zabudován je také senzor vzdálenosti a akcelerometr pro automatické přetočení displeje do obou bočních stran.
 
Baterie a výdrž: černý bod telefonu
Zadní kryt telefonu se musí doslova servat z konstrukce, bez síly to nejde. Opět mě nepřesvědčila kvalita zpracování krytů a přiléhavost u HTC. Jak si u telefonu za takovou cenu mohou dovolit do oka bijící mezeru mezi pevně přidělaným krytem a tím, který se sejímá?
 Baterii lze vyjmout pomocným kouskem tkaniny. Jedná se o Li-Ion baterie s kapacitou 1230 mAh, což mi přijde na takový zásadní model, jakým HD7 má být, vskutku málo. Jiné modely mají 1500 mAh baterii, zato HD7 s obrovským displejem a spotřebou jen 1230 mAh. To se HTC zákonitě vymstí. Při aktivním používání telefonu není problém jej vybít za jediný den. Slot na SIM kartu je přístupný až po vyjmutí baterie. Slot na microSD kartu samozřejmě chybí, Microsoft jej zatím v přístrojích nechce.
 
Prostředí telefonu: sedmičky od Microsoftu
HTC HD7 má zbrusu nový operační systém Windows Phone 7 (v době testu verze 7.0.7004.0), jehož perfektní chod zajišťuje 1GHz procesor a operační paměť 576 MB RAM. K tomu je zde 512 MB ROM z celkových 8 GB vnitřní flash paměti. Omezenost rozšíření paměti kartami snad připomínat nemusím, telefon slot nemá.
Prostředí je ve formě „plovoucích dlaždic“ a výčtu možností na další obrazovce. Ony dlaždice si lze přizpůsobovat podle vlastních možností či pocitů. Od HTC je tu navíc jedno speciální okno – HTC hub, ve kterém se sdružují některé známé funkce s prostředí Sense, které ve Windows Phone 7 mít nemůže. Jedná se o počasí, úpravu fotografií, úpravu zvuku, převodník, kurz, ke stáhnutí vybrané hry a aplikace.
 
Telefonování a zprávy: sociální provázanost
Windows Phone 7 u všech telefonů bodují s pokročilou provázaností běžných služeb se sociálními sítěmi (People hub). V telefonním seznamu se objevují nejen kontakty ze SIM karty, ale také z Facebooku, Windows Live, Outlooku či emailu. Po kliknutí na daný kontakt máte na výběr podle dostupnosti údajů, např. zavolat, poslat zprávu, poslat email či dokonce poslat zprávu na zeď Facebook kontaktu, zobrazit na mapě bydliště a mnoho dalšího. Další detaily jako je zvuk vyzvánění, webová stránka, narozeniny a další lze jednoduše přidat. Telefon pojme neomezený počet kontaktů a vyhledávat mezi nimi můžete po stisknutí pravé senzorové klávesy pod displejem. Co se týče vyzváněcích profilů, nenajdeme v telefonu klasické nastavitelné profily, jen můžeme přes tlačítka pro regulaci hlasitosti nastavovat hlasitost a poté ikonkou na horní liště přepnout zvuk jen na vibrace či zvuk zcela vypnout.
Takřka neomezený je počet zpráv v telefonu. Ty jsou tříděny přehledně do konverzací a mazat můžete jak jednotlivé zprávy, tak rovnou celé konverzace s jednotlivými kontakty. Během psaní můžete psát jak na QWERTY klávesnici na výšku displeje, tak i na šířku displeje (po otočení doleva i doprava). Na klávesnici se píše opravdu pohodlně. Telefon odpočítává posledních 30 znaků do první psané zprávy a poté již pořád. Vytvářet lze SMS, MMS zprávy a emaily. V nastavení zpráv najdeme možnost zasílání doručenky.
 
Fotoaparát: podvyživených 5 Mpx
U Windows Phone 7 telefonů se budeme setkávat s minimálně 5 Mpx fotoaparátem (2592 x 1944 px), který má autofocus a LED diodu k přisvícení v horších světelných podmínkách. To je ostatně případ i modelu HD7, který se takto řídí požadavky Microsoftu. Ke vstupu do prostředí fotoaparátu zároveň slouží boční tlačítko, či ikonka v menu. Fotoaparát má nastavitelné scény (mj. i makro), efekty (negativ, sépie, atd.), rozlišení fotografie, režim zaostření a blesku.
Video může být pořizováno v HD 720p rozlišení (1280 x 720 px), případně v nižších VGA či QVGA rozlišení. Také u něj platí volba efektů, režimu zaostření a přisvětlení. Snímky jsou ve formátu jpeg, videa v mp4. Jak si telefon vede s vytvářením fotografií a videí už napoví následující zkušební snímky
 
Organizační funkce, zábava, mapy: náznaky geniality
HD7 má, tak jako všechny modely s WP7, instalovány Bing mapy s možností vyhledání a zobrazení trasy. S nalezením pozice po zapnutí GPS jsem byl příjemně překvapen, proběhlo to během okamžiku (doslova). Navigování je tedy možné pouze pomocí zobrazení trasy na mapě, hlasové pokyny schází. HTC HD7 má navíc digitální kompas.
Z multimediálních funkcí bychom nalezli prohlížení fotografií a videí, včetně sdílení přes účty na Facebooku a Windows Live. Rozdělení na huby je vhodné – vedle HTC hubu je tu dále Pictures hub, Music and videos hub – poslech rádia, stažená hudba, atd. Výrobce zakomponoval do telefonu Dolby Mobile pro lepší kvalitu zvuku a SRS (prostorový zvuk).
Hudební přehrávač podporuje formáty m4a, m4b, mp3 a wma (Windows Media Audio 9). Přehrávač videí toleruje přípony 3gp, 3g2, mp4, m4v, mbr a wmv (Windows Media Video 9 a VC-1). Další funkce jako např. záznamník, poznámky, jsou ke stažení na Marketplace, ve většině případů zdarma.
 
Datová výbava: kombinace všeho
Aktuálně má HTC HD7 kompletní datovou výbavu, která v sobě zahrnuje datové přenosy GPRS, EDGE a HSPA (HSDPA 7,2 Mb/s, HSUPA 2 Mb/s) přes operátora. Bezdrátově se připojíte přes Wi-Fi (802.11 b/g/n) či Bluetooth 2.1 (podpora A2DP profilu). Výčet uzavírají microUSB 2.0 a standardní 3,5 mm konektor Jack.
 
Přenos souborů je z důvodů uzavřenosti systému možný pouze přes Zune software. Ten rozpozná a dovolí nahrání jen podporovaných souborů. Z tohoto důvodu není povoleno ani Mass Storage, paměť telefonu némá dovoleno se chovat jako disková jednotka. Od Microsoftu je uzavřenost systému logické, nechce si totiž přidělat maléry hned na začátku a dovolit programátorům snadné prolomení systému. Každý systém je ale dříve či později prolomen.
 
Závěr recenze HTC HD7
HTC HD7 by měl být zhodnocen zvlášť jako přístroj a jeho obsah. Zpracování a výbava je na vysoké úrovni, nicméně se s telefonem unudíte k smrti, pokud nemáte datové připojení k internetu přes operátora, nebo nejste trvale připojeni na Wi-Fi síti. Až na výjimky totiž telefon potřebuje připojení, bez něhož vám nic nenabídne. Snad jen tvorba Office souborů a základní funkce jsou bez připojení.
Když k tomu přidáme další maléry, jako chybějící slot na microSD karty, zakázané Mass Storage, přenos souborů přes Bluetooth a absolutní cenzura souborů vyjma těch, které vám dovolí do telefonu nahrát software Zune, nabízí se otázka, proč vlastně model HD7 kupovat. Windows Phone 7 jsou teprve v plenkách, proto bych osobně raději vyčkal. Microsoft tvrdí, jak bude neustále vydávat aktualizace, takže o nové funkce nepřijdou ani první majitelé přístrojů s WP7, ale bude to tak navždy? Apple postupně nejstarší verzi iPhonu přestal podporovat aktualizacemi, podobné očekávám i zde. Už jen samotná koncepce počítačových Windows tomu tak velí.
 

 standardní konektory  zatím kompletně schází čeština
 4,3″ S-LCD displej  chybí GPS navigace
 rychlý OS WP7  schází mass storage
 5 Mpx fotoaparát a HD videa  horší výdrž
 Wi-Fi, HSPA, GPS  
 hry Xbox Live  
 práce s Office dokumenty

 

Promo video

 

 


 

 

        HTC HD7 - prohlídka Windows Phone 7



  

                HTC HD7 - zprávy a kontakty

 

                 HTC HD7 - design a konstrukce

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář