Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nokia N900

21. 1. 2011

Nokia N900

Internetový tablet Nokia N900 navazuje na trojici modelů N770, N800 a N810, u kterýchnokia-n900-open-chat.jpg výrobce použil svůj upravený operační systém Maemo založený na Linuxu. Oproti nim si však s nejnovějším tabletem N900 uživatelé konečně i zavolají.

  
Krátké postřehy z testování Nokie N900:
Co se nám líbilo: odezva dotykového displeje, obdivuhodná grafika, nekompromisní multitasking, integrovaný Skype klient, výklopný stojánek a mnoho dalšího…
Co se nám nelíbilo: obsah displeje nelze kdekoliv překlopit na výšku (jen v režimu telefon odkud se volá), neodpovídající znaky na QWERTY klávesnici (místo písmena „ů“ je tečka apod.)
 
Obsah balení: bohatá nadílka
Finové k Nokii N900 dodávají vedle tradičního návodu, baterii a nabíječky také redukce na staré typy nabíječek, stereo headset se špuntovými sluchátky, datový USB kabel, TV-out kabel a hadřík na čištění.
  
Vzhled a konstrukce: konzervativec jak má být
Nokia N900 je komunikátor určený především pro technicky zdatné lidi, ať už manažery, vývojáře či tzv. technoidy. Proto je dobře, že se finský výrobce nesnažil o kdejaké experimenty, co se týče designu, a vsadil jednoduše na konzervativní vzhled. Telefon na sebe nijak zvlášť neupoutá a zároveň ale nemohu říci, že by byl design out. Jisté náznaky dnešních moderních záležitostí jsou tu přeci jen znát. Například kovový rámeček podél displeje či stříbrný rám okolo objektivu fotoaparátu.
Komunikátor má poněkud větší rozměry 111 x 60 x 18 mm. V místě s krytkou objektivu je tloušťka telefonu dokonce 19,6 mm. Vzhledem k hmotnosti 181 gramů to ale tolik nevadí. Telefon je přeci určen pro technické lidi, ne pro kdejakou slečnu či jemnou ženu. Navíc, Nokii N900 je potřeba ze zhruba 99% používání držet v obou rukách, neboť obsah displeje je téměř vždy pouze v režimu na šířku. Takže hmotnost je v případě Nokie N900 dosti relativní pojem.
Finský výrobce se konečně poučil z chyb u Nokií Nseries, kde šetřil na materiálu, a použil například pouze obyčejný plast. Nokia N900 je vlajková loď výrobce, takže se zde nic podobného neopakuje. Telefon je sice převážně z plastu, ovšem jedná se o kvalitní tvrdý a matný plast, který se jen tak nepromáčkne, nikde nic nevrže a uchycení otisků prstů a jiných nečistot není na pořádku dne. Okolo displeje je pak použit kvalitní kovový rámeček.  
Konstrukční zpracování Nokie N900 je prvotřídní. Jednotlivé plasty drží pevně na svých místech, která dostaly od finských inženýrů. Výsuvný mechanismus je též velmi pevný. Telefon má jednu takovou zajímavost, a tou je, že při vysouvání ani zasouvání nepomáhá žádná pružina. Klávesnici je tak vždy potřeba poctivě vysunout až do konečné polohy. Mě osobně se toto řešení během testování zalíbilo.
Nokia N900 se zbavila všech kláves na přední straně. Najdeme zde pouze rozměrný dotykový displej, sluchátko, kamerku, senzor okolního osvětlení pro automatickou regulaci podsvícení, dále senzor vzdálenost pro vypnutí displeje během hovoru (aby nedošlo k nechtěnému ukončení hovoru uchem) a malou diodu, která svítí modře při nových událostech (nová zpráva, zmeškané volání atd.), oranžově během nabíjení a zeleně, pokud je telefon nabitý na 100%.
Na pravém boku je spoušť fotoaparátu, vypínací tlačítko a klávesy pro regulaci hlasitosti. Levý bok nabízí pouze slot se stylusem. Horní strana nabízí microUSB port a jeden ze dvojice stereo reproduktorů. Ten druhý se nachází na spodní straně ještě společně s posuvným zámkem klávesnice a 3,5 mm konektorem Jack. Na zadní straně najdeme jen objektiv fotoaparátu s posuvnou krytkou a výklopným stojánkem.
 
Displej a ovládání: bravo, bravon, Bravissimo!
Nokia N900 disponuje jedním z nejlepších displejů dnešní doby. Jedná se o dotykový TFT displej s jemným rozlišením WVGA (480 x 800 px), 16 miliony barev a úhlopříčkou 3,5“. Použita je rezistivní dotyková technologie, čili displej reaguje nejen na prsty, ale také na běžný stylus. Ten se u N900 nachází v levém boku ve spodní části. Pro ovládání telefonu však není vůbec potřeba.
Úroveň podsvícení displeje je automaticky regulována světelným čidlem. Pokud je okolo telefonu tma či šero, jas displeje je na nižší úrovni. Naopak pokud jste venku a na displej svítí slunce, tak se úroveň jasu sama zvýší. Hodnota jasu jde samozřejmě nastavit také ručně. Nechybí ani volba časového limitu podsvícení, zapnutí/vypnutí vibrace dotykového displeje či klasická změna motivu.
Nokia N900 se ovládá jen pomocí dotykového displeje. Po vysunutí spodní části telefonu se objeví QWERTY klávesnice, kterou lze velmi dobře využít pro psaní delších textů či hraní her. Klávesnice je třířadá s celkem 38 tlačítky. Oceňuji především umístění klasických šipek do pravé strany mezi jednotlivá tlačítka. Ovladatelnost je velmi dobrá. Na klávesnici se píše pohodlně, jakmile si člověk zvykne na rozmístění a tuhost kláves. Podsvícení je v bílé barvě a je naprosto ideální.
  
Baterie a výdrž: bolístko číslo jedna
Výrobce vybavil model N900 baterií Li-Ion s kapacitou 1320 mAh. Už při prvním zandávání SIM karty pod baterii, kdy jsem si zároveň přečetl údaj o kapacitě baterie, jsem tušil, že výdrž nebude kdoví jaká sláva. Podobná Nokia N97 má totiž podobný hardware a i přes baterii 1500 mAh vydrží jen okolo dvou dnů. Nokia N900 má rychlejší procesor, větší operační paměť atd. a její praktická výdrž se tak pohybuje kolem jednoho, maximálně dvou dnů běžného provozu.
 
Hardware: výkonný procesor, akcelerátor a 1 GB RAM
Po stránce hardwarové je na tom Nokia N900 výborně. Výrobce u telefonu použil rychlý procesor TI OMAP 3430: ARM Cortex-A8 s frekvencí 600 MHz, operační paměť 1 GB (256 MB běžná RAM + 768 MB použitých z interní paměti, jedná se o tzv. swap) a flash disk o kapacitě 32 GB rozšiřitelný až o 16 GB. Chod telefonu je bezproblémový. I po spuštění více programů současně, např. okolo 20, nedochází k žádnému viditelnému zpomalení, zadrhávání grafiky apod.
 
Prostředí telefonu: ohebný Linux (Maemo)
Nokia N900 je samotným výrobcem označován za mobilní počítač. Díky výkonnému hardwaru a otevřenému operačnímu systému Linux Maemo 5 nezbývá než s tímto, na první pohled marketingovým, tvrzením jen souhlasit. Systém Maemo 5 disponuje panoramatickou plochou, na kterou lze libovolně umisťovat widgety, a v neposlední řadě nekompromisním multitaskingem s interaktivními zmenšenými náhledy. Další funkce jsou zachyceny ve videu prohlídce systému.
 
Telefonování a zprávy: víc počítač než mobil
Ačkoliv je Nokia N900 spíše počítač než mobil, tak nechybí běžné telefonní funkce. V režimu telefonu je obsah displeje na výšku jako u běžných telefonů. Kdekoliv jinde v telefonu je zatím displej pouze v režimu na šířku, což není v každé situaci zrovna příjemné. Jedinou výhodou je snad funkce pro přechod do „režimu telefonu“ po překlopení displeje na výšku.
Telefonní seznam pojme prakticky neomezený počet kontaktů a ke každému kontaktu lze přidat obrázek, e-mail, poznámku, webovou stránku, narozeniny, Skype apod. Po přihlášení ke svému Skype účtu je velmi jednoduché najít kontakt a vybrat volbu hovoru přes Skype. Nokii N900 nechybí vyzváněcí profily, ale naopak schází skupiny volajících, hlasové vytáčení a nelze přidat charakteristické vyzvánění či tón zprávy ke kontaktům.
Pro zprávy je též připravena volná vnitřní paměť, takže počet zpráv není prakticky omezen. Editor zpráv je velmi jednoduchý. Chybí například možnost vytváření MMS zpráv či zcela chybí slovník T9. Po pravdě ale není vůbec potřeba vzhledem k tomu, že na plnohodnotné QWERTY klávesnici jsou všechny alfanumerické znaky. Propracovaný e-mailový klient je pak samozřejmostí.
 
Zábava: hudba, video, hry
Nokia N900 disponuje flash pamětí 32 GB a slotem pro paměťové karty microSD/microSDHC až 32 GB, takže celková paměť telefonu se může vyšplhat až na neuvěřitelných 64 GB! Tolik úložného prostoru se hodí na hudbu, video či snímky pořízené fotoaparátem.
V nabídce se médii nalezneme hudební přehrávač, video přehrávač a internetová rádia. Hudební přehrávač nabízí vše nezbytné. Skladby jsou tříděny podle těchto kategorií: alba, skladby, žánry, interpreti a playlisty. Během přehrávání je u skladby zobrazen obrázek alba (pokud je k dispozici) a můžeme nastavit náhodné přehrávání či opakování skladeb. Audio výstup lze upravit pomocí ekvalizéru.
Telefon nepostrádá ani 3,5 mm konektor Jack, rádio, FM vysílač či TV-out pro připojení Nokie N900 k televizi V balení je TV-out kabel rovnou dodáván. Potěší také výklopný stojánek na zadní straně, o který můžeme telefon jednoduše opřít a pohodlně sledovat například film. Stereo reproduktory umístěné po stranách pak vytvářejí ten pravý stereo efekt.
Nokia N900 nabízí možnost stažení multimediálního obsahu z obchodu Ovi Store. Pro zajištění funkčnosti je však nejprve nutné aktualizovat firmware na verzi v1.2009.44-1. Finský výrobce také dokázal do telefonu s Linuxem Maemo integrovat Ovi Mapy 3.0. Sice nenabízejí veškeré funkce známé ze stejnojmenné aplikace pro telefony se Symbianem S60, ale i tak svůj účel dokonale splní.
 
Fotoaparát: 5 mega a natáčení WVGA videa
„Endevítistovka“ disponuje 5 Mpx (2584 x 1938 px) fotoaparátem s autofocusem, 2x LED bleskem, až 3x digitálním zoomem a šikovnou posuvnou krytkou objektivu. Aktivovat fotoaparát lze jednoduše posunutím krytky. Prostředí je jednoduché a moc možností nastavení v něm nenalezneme. N900 pak vyniká v oblasti nahrávání videa, které pořídíme až v rozlišení WVGA, tedy 800 x 480 px, s 25 snímky za sekundu.
 
Organizační a datové funkce: plná polní
Telefon má ve své organizační výbavě kalendář, budík, kalkulačku, úkoly, poznámky a prohlížeč Office a PDF dokumentů (Word, Excel), leč pouze ve zkušební verzi. Naopak schází stopky, časovač a diktafon. Uživatel však může požadované aplikace stáhnout z Ovi Storu.
Datová výbava je kompletní. Služby GPRS a EDGE doplňují rychlá data 3G včetně nadstaveb HSDPA (až 10 Mb/s) a HSUPA (až 2 Mb/s). Rychlá data se hodí především pro brouzdání na internetu. V přítomnosti Wi-Fi sítí je pak surfování ještě pohodlnější. Komu by se nezdál vestavěný internetový prohlížeč kvalitní, může vyzkoušet finální verzi prohlížeče Mozilla Firefox 1.0. Ve výbavě telefonu pak klasicky nechybí USB 2.0 ani Bluetooth 2.0.
 
Zhodnocení: chybí jen poslední krůček
Výhody Nokie N900 jsou už podle papírových předpokladů v operačním systému Maemo, velkém dotykovém displeji, výsuvné QWERTY klávesnici, rychlých datech, 5 Mpx fotoaparátu s možností nahrávání WVGA videa či internetovém prohlížeči. V praxi mě telefon dokonale přesvědčil, že jde o multimediální přístroj s nekompromisní výbavou. Troufám si tvrdit, že v současnosti dokonce s nejlepší na trhu.
Když se ale podívám na Nokii N900 jako na mobilní telefon, musím upřímně říci, že jde o přístroj s nedotaženými telefonními funkcemi. Doufejme, že je to jen „zatím“, než bude uvolněn některý z nových firmwarů, který vše napraví. Poté už se nebude konkurenci moc dobře usínat, neboť Nokia N900 nabídne „neprůstřelnou výbavu“, a to po všech stránkách.
 
 operační systém Maemo (Linux)  slabé telefonní funkce
 3,5“ dotykový displej  krátká výdrž baterie
 výsuvná QWERTY klávesnice  
 rychlá data  
 5 Mpx fotoaparát  
 nahrávání WVGA videa
 
 
Základní parametry – Nokia N900

Rozměry
111 x 60 x 19,6 mm
Hmotnost
181 g
Displej
dotykový, TFT, rozlišení WVGA (480 x 800 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 3,5“
Paměť
1 GB RAM, 32 GB flash disk + paměťové karty microSD až 16 GB
Operační systém
Maemo 5 (Linux)
Fotoaparát
5 Mpx (2584 x 1938 px), autofocus, 2x LED blesk, krytka objektivu
Nahrávání WVGA videa (800 x 480 px), 25 snímků/s
Obsah balení
návod, baterie, nabíječka, redukce na staré typy nabíječek, headset, datový USB kabel, TV-out kabel, hadřík na čištění
Cena a dostupnost
15 000 Kč, od prosince 2009

 

 

Nokia N900 - design a konstrukce

 

 

 

   

Nokia N900 - multimédia (hudba, video)

 

 

Nokia N900 - fotoaparát




 

 

Nokia N900 - Linux Maemo

 


 

Nokia N900 - zprávy a Skype

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

XEvil can solve 99% types of captcha

(MashaBuh, 12. 12. 2017 20:45)

Tato zpráva je zde zveřejněna pomocí programu XRumer + XEvil 4.0
XEvil 4.0 je revoluční aplikace, která může obejít téměř veškerou ochranu proti botnetu.
Captcha Rozpoznávání Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, Yandex, VKontakte, Captcha Com a více než 8,4 milionu dalších typů!

Četl jste to - to znamená, že to funguje! ;)
Podrobnosti na oficiálních stránkách XEvil.Net, je bezplatná demo verze.