Jdi na obsah Jdi na menu
 


Peeling pokožky je škodlivý. Ničí imunitu

13. 1. 2011

Používáte často peeling na odstranění odumřelé pokožky? Pro krásu zřejmě ničíte svoji obranyschopnost.

Chemické peelingové prostředky určené k omlazení pleti jsou prý velmi nebezpečné pro imunitu. Vědci z izraelské Univerzity v Haifě přišli s experimentem, během něhož srovnávali zdravotní stav a následně imunitní systém žen, které podstupují často omlazovací kůry pomocí chemického peelingu a žen, které podobné procedury nepodstupují.

Závěry odborníků jsou skutečně znepokojující. Protilátky žen v první skupině, a tedy i schopnost obranyschopnosti organizmu vůči virům a bakteriím, byly výrazně sníženy.

Lékaři připisují důsledky zejména olupování vrchní části pokožky, přičemž peeling proniká příliš hluboko, čímž narušuje povrch kůže a ničí struktury buněk.


Mikroby tak útočí na lymfatický systém a naše orgány se proti nim neumí dostatečně bránit. Právě proto je obranyschopnost organismu snížena.

Pravidelné používání peelingu tedy způsobuje, že tělo je stále méně schopny chránit se před různými onemocněními.

Čistěte si pokožku šetrně

Protože podle vědců škodí peeling chemický, toho mechanického, který si každá žena dělá doma, se bát nemusíte. Hodí se pro normální až lehce suchou pleť.

Přípravek naneste na navlhčenou pleť a krouživými pohyby jemně masírujte. Můžete použít i kartáček určený právě pro peeling. Po několika minutách pleť opláchněte vlažnou vodou a namažte hydratačním krémem.

Mechanický peeling byste si měla dělat zhruba jednou týdně, důsledně používejte prostředek na obličej, protože peelingy na tělo obsahují hrubší zrníčka, která by mohla vaši pokožku rozdráždit. Podrážděnou pleť můžete mít i z častějšího používání peelingu.

Každodenní čištění pleti a její důkladné odlíčení by přitom mělo být samozřejmostí. Normální a smíšenou pleť vyčistíte nejlépe klasickým odličovacím mlékem či tonikem a můžete použít i jemné mýdlo. Suchá pokožka vyžaduje čisticí přípravky s větší porcí tuku, mastná zase lehké stahující gely a tonika. 

Peeling pleti