Jdi na obsah Jdi na menu
 


MÁ OSOBNÍ SLUŽBA NA ULICÍCH

1. 4. 2024

Karviná

  • Rodina před domem, naproti Erbenově ulici.

Až později jsem si uvědomil, že starší žena je maminka Renaty Češkové. Další žena středního věku byla kdysi pokřtěna L. Folvarčným na horách. Nemá žádný kontakt se sborem a žije světským stylem života. Mladší maminka se dotazovala, zda křtíme děti. Na můj dotaz, zda by přišla do církve, abychom se modlili za požehnání, vyjádřila souhlas. 

  • Muž ve středním věku (ne Rom)

Moc zajímavý rozhovor. Bibli četl ve vězení. Nechtěl moc mluvit o sobě, ale pak mi sdělil, že má 6 dětí a byl ženatý, ale není mu dovoleno se s dětmi stýkat. Má práci, ale cítí se osamocen a bez smyslu.

     Modlil jsem se za jeho život, problémy. S radostí přijal Bibli i moji vizitku. Na dotaz, zda tady chodívá často, řekl, že dnes tady je výjimečně. Zdálo se mi, jakoby na mně čekal. Když jsme ukončili rozhovor, měl telefon a musel odejít.

  • Čtyři hoši

Byli ochotní se mnou mluvit. 2 z nich přijali Bibli, další již měli Gedeónku ze školy. Krátce jsme mluvili o Kristově lásce a tom, že má plán pro jejich životy. Byli moc vděčni za NZ.

  • Skupina mládežníků (14 – 17 let)

Pěkně mně přijali mezi sebe a naslouchali mi, o tom, že Ježíš miluje, a že vyslychává naše modlitby. Byli to moc příjemní lidé.

  • Muž a žena s holčičkou.

Bylo již po 10 – té hodině, tak jsem váhal s oslovením. Nakonec jsme se dali rozhovoru. NZ přijali s díky a pozorně naslouchali mému svědectví o Kristu

  • Žena středního věku

Sympatická, pěkně oblečená,  vypadala, že se vrací z příjemného prostředí, ale ukázalo se, že je smutná, osamocena. Byla hodně překvapena mým oslovením a nabídkou NZ i rozhovoru.  Neměla ponětí, co je Bible, ale mi slíbila, že si ji opravdu bude číst. Obávala se, že se může dostat do nějaká sekty. Zdálo se mi, že po našem rozhovoru byla radostná a vděčná za naše setkání.

     Bylo to již pozdě večer, na prázdné tmavé ulici a tak jsem si uvědomil, že takové setkání může být i vhodnou příležitostí k pokušení….

  • Dva muži u „Domu hrůzy“.

I když pozdě večer chtěl jsem se podívat, kde se nachází. Oslovil jsem dva starší muže s nabídkou Biblí. Jeden z nich začal Boha proklínat, nadávat sprostě a zaštiťoval se satanem. Snažil jsem se něco říci, ale nepustil mně ke slovu. Zdá se mi, že jsem mu řekl něco v tom smyslu, že se omlouvám, že jsem je vyrušil. Uvědomil jsem si, až později, že jsem se měl postavit proti tomuto útoku a vyznat, že „můj Pán je větší a mocnější, než jeho“. Ale tehdy mně to nenapadlo.

     Přemýšlel jsem o tom, že ne vždy naše svědectví bude přijato, a satan bude kopat, křičet, pokoušet, aby mně tuto službu znemožnil.

  • 2 skupiny mladých lidí. Nikdo z nich si NZ nevzal. Řekli mi, že mají jiného boha, než ten můj. Tak jsem se jim snažil vysvětlit, že ten můj Pán Ježíš Kristus zvítězil nad jejich pánem. Cítil jsem silný odpor, tak jsem jim popřál dobré věci a odešel jsem.

Několik dospělých a pár děti.  Všichni odmítli NZ,  cítil jsem docela velké odmítnutí

     Muž a žena s dítětem se mně zeptali, zda jsem ten pastor. A chlapec říkal mamince, že se bojí. Taky nepřijali NZ.

     Nevím z jakého důvodu jsem tento den nemohl posloužit Písmem, jen kratičkým svědectvím? Mohlo se stát, že někdo poslal mezi své sousedy nějakou negativní informaci o mé službě a to bylo jejich reakcí. Taky se mi zdálo, že jsem podcenil přímluvu a jako bych již spoléhal na to, že vše půjde stálo požehnaně.

  • Mladí rodiče s dítětem v kočárku

Žena přijala NZ, ale mi řekla až později, že neumí číst, ale partner může. Je mi líto že jsem se ji nezeptal, zda nechce naučit číst.

  • Rodiny s dětmi před vchodem do domu (asi 6 osob)

Měli jsme zajímavý rozhovor o Kristu i o problémech církví, o křtu dětí…) Zdálo se mi, že především obě matky pozorně naslouchaly a vyjadřovaly díky za NZ.

  • Další rodina u domu

– setkal jsem se s naprosto odmítavým postojem

  • Skupina mladých mužů a chlapců

Byl to večerní prodej drog. Jeden z chlapců mi ukázal drogu a chlubil se ní. Po kratičkém rozhovoru mi řekl, že bych již mohl odejít. Sklidil za to napomenutí od staršího kluka, že „Co si to k tomu pánovi dovoluješ“? Bible ode mě nepřijali.

  • Tři muži a dvě mladé ženy

Pochopil jsem, že se zřejmě jedná o dealery drog. Řekli mi, že jsou hodně hříšní. Tak jsem jim odpověděl, že to je dobré, že Ježíš takové lidi hodně miloval a miluje.

     Pak jsem hovořil s těmito ženami. Jedna z nich mi řekla, že Bibli přečetla ve vězení. Doma má manžela a tři malé děti. Prosila mně, abych jí požehnal. Tak jsem se modlil i za její rodinu a manžela i za setkání s Kristem. Po modlitbě vstala z lavičky a řekla, že se s ní něco stalo, třásla se po celém těle. Řekl jsem, že jsem přesvědčen, že Ježíš je mezi námi, a dotýká se jejího srdce. Pak mně prosila o Bibli pro sebe i pro manžela. Mohl jsem promluvit i k její kamarádce a dát ji NZ. Při celém rozhovoru jsem prožíval něco zvláštního, jistotu Boží přítomnosti a lásky.

     Muži opodál nás sledovali bez účastí na rozhovoru. Uvědomil jsem si, že pro ně podobné aktivity, těch, kteří se jim snaží odvést klienty, mohou být nepříjemné. Zdá se mi, že jsou ohrožením i pro satana. Potřebuji duchovní ochranu a přímluvné modlitby.

     Řekla mi, že na tomto místě je dnes výjimečně, že tady nebývá. Věřím tomu, že toto setkání nám taky připravil Pán Ježíš.

  • Dvě skupiny chlapců

Krátce jsme hovořili o smyslu života a Kristově lásce. Přijali ode mne několik Biblí. Zdá se mi, že zatím všichni z těch, kteří si vzali NZ děkovali (7 NZ)

 
  • Starší muž na lavičce

Zdálo se mi, že byl docela rád, že jsem ho oslovil. Asi před půl rokem mu zemřela manželka a cítil se hodně osamocen. Měl některé otázky spojené s církvemi i celkově s duchovním životem. Nabídl jsem mu modlitbu, ale nechtěl se modlit z důvodu, že zrovna vypil pivo.

Dvě starší ženy na schodech na náměstí

Když jsem je oslovil, tak neměly zájem ani o rozhovor, ani o Bili. Pak začaly se mnou mluvit a sdělovaly některé své životní osobní i rodinné obavy a problémy. Modlil jsem se za ně. Požádaly mně, že si rády vezmou ty Bible a s docela příznivým nastavením jsme se rozešli.

Skupina mladých hráčů o peníze u domu hrůzy (asi 10 mladých a pár dospělých)

Oslovil jsem je s nabídkou Písma a svědectvím o Kristově lásce. Někteří mi naslouchali, jiní pokračovali ve hře. Starší věkem měli otázky a zdálo se mi, že moje slovo přijímali a asi 4 z nich si vzali malé NZ + 1 velký.

Rodiče s kočárkem

Docela vděčně přijali NZ a několik slov jsem taky mohl sdělit. Měl jsem velikou radost z těchto obou rozhovorů, i když jsem před tím nenašel shromáždění Rómů, když se tam mělo konat v neděli v 15. hod

 

  • Mladá žena na nádraží v Karviné

Stále tam a třásla se. Nabídl jsem ji NZ a oslovil jsem ji. Vyprávěla mi o svém životě. Zdála se velmi vyčerpaná a nešťastná. Vyprávěla, že ji všichni opustili a zklamali. Možná v tom bylo zlomené srdce dalším milostným příběhem. To bylo dobré téma k rozhovoru i k modlitbě. Pak jsem se za ní modlil. Nakonec se mi zdálo, že se jí vnitřně ulevilo a s díky za Bibli i rozhovor jsme se rozloučili.

 

HAVÍŘOV -  ŠUMBARK

  • Skupina 5 chlapců

Přijali mne docela mile a mohl jsem jim říci kratičké svědectví a rozdat 4 NZ. Někteří z nich měli doma, ze školy. Nakonec za mnou volali: „Ať vám Bůh žehná“.

  • Matky s dětmi před domem

Byl jsem hodně nadšen reakcí těchto maminek. Zdálo se mi, že mi naslouchají velmi pozorně. Sdílely své obavy o zdraví příbuzných a dotazovaly se na zkušenosti s démonskými silami. Byli spolu asi 20 minut. Jejich děti seděly s námi a celou dobu poslouchaly.

  • Tři ženy u vchodu

Jednu z nich jsem již znal z dřívější doby. Měly již některé zkušenosti s modlitbou, ale byly zklamány a ztrácely víru v nadpřirozené působení i v existenci Boha. Modlil jsem se za ně a vyprošoval požehnání pro jejich rodiny a jejich nitro.

  • Tři mladé dívky

Zdálo se mi, že ještě nikdy dvě z nich neměly v ruce Bibli. Naslouchaly mému svědectví i Kristově lásce a s vděčností přijaly 3 NZ.

  • Dvě děvčata na cestě

Bylo to docela pozdě večer, když jsem je potkal cestou k autu. Vzaly ode mě dva NZ a moc byly vděčné za ně.

  • Čtyři mladí muži a dvě ženy (v parku u náměstí)

Jeden z nich se přiznal, že je narkoman a alkoholik, že nedávno vyskočil z okna, ale Bůh ho zachránil. Měl povědomí o Bohu, prosil mně o modlitbu.

     Další, mi řekl na toto  místo přišel výjimečně, protože prožívá veliké problémy a hledal nějakou pomoc. Byl moc rád, že mohl se mnou hovořit a spolu jsme se modlili. Zdálo se mi, že byl docela rozvázán a pak naplněn nadějí odešel.

     Jeden z nich vytáhl z tašky černou uzenou klobásu. Hned mně napadlo, že v tom vedru nemusí být zrovna ke snědku. Ale nechtěl jsem odmítnout. Myslím, že mně tak trochu zkoušeli, zda se nimi neštítím. Tam jsem si kousek ulomil a pojedl…..Zdá se mi, že můj žaludek moc rád nebyl, ale já jsem byl vděčný, že jsem jimi nepohrdl.

     Řekli mi, že to ještě nezažili, aby pastor církve přišel mezi lidí.

     Hovořil jsem i s těmi ženami. O Kristu, o dětech a komplikacích, které stále prožívají se svými partnery a o svých starostech v rodinách. Modlil jsem se také i za ně (5 NZ)

  • Čtyři mladé dívky

Jedna z nich se usmívala a culila, když jsem jim hovořil o tom, že Bible je důležitá kniha. Nakonec všechny přijaly malý NZ.

  • Maminka s kočárkem.

Řekla mi, že před rokem ji zemřela pětiletá dcerka na rakovinu. Má ještě  tři děti a čeká další. Kdysi četla Bibli na nějakém křesťanském kroužku, pak už neměla na tyto věci čas. Shodli jsme se na tom, že to dnešní setkání je možná navazující na její mladší léta. S radostí přijala NZ i přímluvnou modlitbu.

  • Dvě mladé matky u domu.

Vedli jsme zajímavý rozhovor o Kristu. Mohl jsem jim zvěstovat evangelium. Jeden příbuzný má před sebou složitou operaci páteře. Nakonec jsem za tuto situaci modlil i za jejich životy a rodiny. Zdálo se mi, že byly hodně vděčné za NZ. Několikrát děkovaly. Starší paní u vchodu do domu. Nemluvili jsme spolu, ale přijala NZ. Vedle uklízela dívka a ta se mi hlasitě posmívala a nadávala. Odmítla Bible a pak šla kousek za mnou a pokřikovala…

HAVÍŘOV – LUČINA

  • Dvě skupiny mladých mužů.

Hovořili se mnou o Bohu a dotazovali se, zda je spravedlivý.

FRANTIŠEK

  • Rodina – 2 muži, žena a dítě

Seděli před ubytovnou – napřed údiv, pak se rozhovořili a pán se mně dotazoval, jak to bude s tímto světem.

SÍDLIŠTĚ – D. SUCHÁ

  • 3 kluci.

Napřed se culili, pak se mně jeden z nich ptal na to, proč je Bůh nespravedlivý. Po rozhovoru přijali 3 NZ.

  • 2 ženy a dva muži.

Zmínili se o SJ. Přijali ode mně 4 NZ

ORLOVÁ

Ubytovna

  • Jeden starší muž.

Řekl mi, že žije sám, bez rodiny. Nevěří v Boha, protože se dějí zlé věci. Mohl jsem mu některé věci nastínit a pak jsem se za něho modlil. Řekl mi, že je těžce nemocen. Moc mi děkoval za NZ.

  • Maminka s dvanáctiletou dcerou.

Má 6 dětí a čeká další. Zmínila svého partnera, který má práci a pečuje o rodinu. Zdála se být potěšena přímluvnou modlitbou. Dal jsem jí i její dceři NZ. Je zajímavé, že všichni ti obdarovaní doposud lidé, včetně dětí děkovali za Bible. Řekla, že bude ráda, pokud je ještě někdy navštívím.

  • Starší muž v bytě.

Řekl mi, že začíná studovat Bibli se SJ a občas si čte společně se sousedem. Je to člověk, se kterým jsem již také dříve několikrát setkal.

OSTRAVA – SVINOV

Oslovil jsem tři ženy na lavičce a byl jsem naprosto odmítnut. Bránily se, že takovou hru nehrají. Nepřijaly NZ, ale popřál jsem jim dobré věci a odjel jsem.